«Påskenøtter» 2024
Påskenøttene fyller 40 år: – Seertallene dalte da vi tok over
I nærmere 30 år loset Roald Øyen TV-seerne trofast gjennom «Påskenøtter» på NRK, før Øystein Bache og Rune Gokstad overtok stafettpinnen. – Jo lenger vi holder på, jo mer imponerte blir over den researchjobben han la ned, sier gutta til Her og Nå.
Like sikkert som at «Grevinnen og hovmesteren» vises på TV på lille julaften, sørger «Påskenøtter» for å holde tradisjonene i hevd i påskeuken.
I år er det 40 år siden Roald Øyen (83) dukket opp som «Nøttegeneral» for aller første gang. At programmet har opprettholdt populariteten også etter at Øyen trådte av i 2011, mener Øystein Bache (63) og Rune Gokstad (65) skyldes nettopp tradisjoner.
– Veldig mye rundt høytiden baserer seg på tradisjon. Om det er menneskene man omgir seg med, hva man spiser, hvor man er og hva man ser på TV. «Påskenøtter» har vært der hele livet til de som fyller 40 år i år, og da er det naturlig nok blitt noe som hører påsken til, tror Øystein.
40 år med «Påskenøtter»
Like overbeviste om at tradisjonen veide tyngst, var ikke «Nøttekorporalene», som de foretrekker å bli kalt, etter sin første påskesending i 2012. Duoen innrømmer at det var nervepirrende å skulle overta det tradisjonsrike programmet etter den folkekjære programlederen.
– Jeg leste gjennom statistikk over seere opp gjennom årene, og Roald holdt jevnt gode seertall, som dalte da vi tok over. Men heldigvis kom de tilbake året etter. Det er det som er det fine.
– Det er et program hvor formen er viktigere enn de som fyller det med innhold. Det har faktisk jevnt over ligget på toppen av det folk foretrekker i påsken, foruten den ene gangen, ler Rune.
Roald Øyen presenterte «Påskenøtter» for første gang i 1984 – og mye har endret seg siden den gang hvor de delte ut pengepremier på 1000 kroner.
Det var en annen tid hvor fjernsynet var en langt mer bedagelig opplevelse. Løsningsordet var eventyrlig langt, og det var heller ingen hast med å få sendt av gårde postkortet med svarene på oppgavene.
Men den største endringen er åpenbart den digitale utviklingen. Det som i dag er et tastetrykk unna, var den gangen en langt mer møysommelig affære.
– Jo lenger vi holder på med dette, jo mer imponerte blir vi over den researchjobben Roald la ned. Alt er mye enklere i dag, hvor alt er digitalisert. Den veien han har banet for oss, og det grundige arbeidet han la ned, står det stor respekt av!
Les også: Sett ut påskeliljer nå!
Programleder Roald Øyen
Da Her og Nå slår på tråden til Roald Øyen, har han akkurat sett gjennom den første episoden som gikk på luften. Han forklarer det med at han ønsker å stille forberedt til samtalen.
– Der fikk jeg meg en opplevelse. Helt ærlig skjønte jeg ingenting av det. Det var ikke særlig tydelig hva programmet dreide seg om den gangen. Men etter hvert utviklet det seg til å bli et program som jeg fikk holde på med i 28 år.
– Det ble mer og mer åpenbart hva det handlet om, det ble mer profesjonelt og teknologien utviklet seg. Det viste seg å bli svært populært, humrer den spreke 83-åringen, som var ansatt i statskanalen fra 1961 til han gikk av med pensjon i 2010.
Da den folkekjære programlederen valgte å gi seg etter nærmere 30 år, føltes det riktig. Da gjorde det godt at programmet som hadde fulgt ham gjennom store deler av karrieren, havnet i trygge hender.
– Den gangen var jeg kommet til et metningspunkt hvor nok var nok. Jeg følte vel i grunnen det. Øystein og Rune som har tatt over prosjektet, har jeg den største respekt for. Jeg synes det var veldig fint at det ble de to, forteller Roald.
Les også: (+) NRK-Idas ukjente side: – Det kan nok overraske noen
Fryktet det verste
Øystein og Rune på sin side, ante ikke hva som ventet dem da ble kalt inn på kontoret til ledelsen i 2010. Følelsen av å bli kalt inn på teppet, var høyst reell.
– Vi gikk inn i en heis, og der sto Claus Wiese (tidligere programleder i NRK. red.anm.). Så sier han: «Har dere tid til et møte senere? Kom opp på kontoret!» Da fikk vi litt blandede følelser. Kunne det være snakk om kjeft eller en oppsigelse? Det kunne jo slå begge veier, minnes Rune, med et muntert smil om munnen.
– Så spurte han rett og slett om vi ville overta påskenøttene etter Roald Øyen! Den så vi virkelig ikke komme. Vi hadde jobbet i samme avdeling som Roald i mange år før dette, og han var en usedvanlig hyggelig og blid mann som tasset rundt i gangene her. Han hadde alltid mange gode ord til de yngre deltagerne i avdelingen og hadde en høy, høy stjerne hos oss, fortsetter Øystein der Rune slapp.
De mener selv at det ikke er mye de har endret på konseptet «Påskenøtter», men at de har valgt å lede det på en måte hvor de er tro mot seg selv. Og Roalds gode råd har de hatt i bakhodet under de kreative prosessene.
– Roald har alltid hengt der i et horn på veggen, og vi har prøvd å følge malen hans. Da gjorde vi i hvert fall ikke noe gærent. Men vi brukte nok den fordelingsnøkkelen Roald delte med oss enda litt mer i starten, før vi skled ut av det og inn i vårt eget univers, ler Rune.
– Men han har alltid latt oss få gjøre våre ting uten å henge over skulderen vår for å korrigere, legger Øystein til.
Les også: Sturla Dyregrov: – Den største oppturen var da jeg møtte kona mi
Når sendes «Påskenøtter»?
Med årene har flere endringer tvunget seg frem. I dag kan «Påskenøtter» konsumeres på alle NRKs digitale flater fra klokken 06.00 om morgenen – om du ikke har anledning til å benke deg foran skjermen på kveldstid. Produksjonen har også blitt grønnere for hvert år som går.
– I dag prøver vi å reise mer med tog og elektrisk bil. Vi ønsker å få ned bruken av fossilt brennstoff. Og der vi tidligere hadde fire sendinger hvor vi var på reise, har vi i år ikke dratt lenger enn til Frognerseteren i Oslo! Vi har funnet ut at vi kan gjøre opptakene lokalt, men gjøre oppgavene nasjonalt, poengterer den kreative duoen.
«Påskenøtter» sendes på NRK 1 og NRK TV hver dag i påsken.
Denne saken ble første gang publisert 25/03 2024, og sist oppdatert 26/03 2024.