«Skal vi danse»-aktuelle Royane Harkati

Skal vi danse-Royane var 17 år og visste ikke om hun ville bli 18. Så ble hun gravid

Royane Harkati (28) åpner opp om denne tøffe oppveksten, karrierevalg og mammarollen.

STERK KVINNE: Royane har opplevd flere motgang i livet, hvor hun til slutt nådde et punkt hvor hun ikke ønsket å leve lenger. Da skjedde det noe fantastisk.
STERK KVINNE: Royane har opplevd flere motgang i livet, hvor hun til slutt nådde et punkt hvor hun ikke ønsket å leve lenger. Da skjedde det noe fantastisk. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

– Jeg liker ikke Janteloven. Hvorfor skal man ikke kunne drømme stort og være stolt av seg selv? sier Royane Harkati (28) spørrende til klikk.no.

– Jeg er stolt av meg selv. Jeg er stolt av den kunnskapen jeg har, og den veien jeg har valgt å ta i livet til tross for motgang. Jeg er stolt av at jeg har stått på egne ben, og har turt å satse på meg selv, legger hun til.

Royane har store deler av livet lengtet etter stabilitet og trygghet. Hun beskriver oppveksten sin som kaotisk, preget av mye flytting og motgang. Som ung tenåringsjente måtte hun finne seg selv og sin tilhørighet.

Lite visste ungjenta at det skulle påvirke hennes psykiske helse i oppveksten. Men at det også skulle gjøre henne til en sterkere og modigere kvinne.

Sterke kvinnelige rollemodeller

Faren til Royane døde i veldig tidlig alder, som førte til at hun aldri ble kjent med sin far. Hun har hele livet hatt kvinnelige rollemodeller å se opp til.

Bestemoren og mammaen hennes var de hun tilbrakte store deler av oppveksten med. Hun beskriver dem som sterke kvinner som har møtt på sine kamper i livet.

KVINNELIGE FORBILDER: Her er Royane med mammaen sin. Hun har gjennom hele oppveksten savnet stabilitet og trygghet. Store deler av oppveksten bodde hun hos bestemoren sin og moren sin. De inspirerte hun til å se opp til sterke kvinnelige rollemodeller.
KVINNELIGE FORBILDER: Her er Royane med mammaen sin. Hun har gjennom hele oppveksten savnet stabilitet og trygghet. Store deler av oppveksten bodde hun hos bestemoren sin og moren sin. De inspirerte hun til å se opp til sterke kvinnelige rollemodeller. Foto: Privat

– Jeg ser opp til sterke, kvinnelige rollemodeller. Jeg ønsker å være et forbilde som kan være med å fremme mangfold. Jeg ønsker at kvinner skal kunne oppmuntre og støtte hverandre. Jeg ønsker at kvinner skal heie på hverandre, sier Royane.

– Det er ikke lett å være kvinne i dagens samfunn. Derfor vil jeg at alle skal tørre å være seg selv. Jeg vil at alle skal drømme stort og bli akseptert uavhengig etnisitet, yrke, bakgrunn og kjønn, legger hun til engasjert.

Mangel på tilhørighet

Som ni år gammel flyttet hun til Norge fra Marokko. I Marokko bodde hun hos sin bestemor, som hun ser på som sin ekstra mamma.

Da de fleste på hennes alder hadde mammaer og pappaer, hadde Royane bestemoren sin.

– Oppveksten min var preget av mye usikkerhet. Jeg har aldri hatt noen trygge, stabile mennesker som har fulgt meg opp. Bestemor var der frem til jeg flyttet til Norge, forteller Royane.

Da hun kom til Norge, flyttet hun inn med mammaen sin og hennes kjæreste i Mjøndalen som niåring.

– Mamma hadde sine ting å ordne opp i som førte til at hun ikke kunne være min klippe. Jeg hadde egentlig bare meg selv, sier Royane.

– Jeg er veldig tilpasningsdyktig, så sånn sett gikk det greit å flytte hit. Norge var en stor kontrast fra Marokko. Naturen, arkitekturen, maten, religionen og reglene var veldig annerledes, forteller Royane.

MOBBET: Da Royane flytta til Norge, ble hun mobbet for å være "annerledes". Hun følte hun aldri fant noe plass hun hørte til. I dag elsker hun å være annerledes. Hun tør å være seg selv, og har mye mer kjærlighet for seg selv.
MOBBET: Da Royane flytta til Norge, ble hun mobbet for å være "annerledes". Hun følte hun aldri fant noe plass hun hørte til. I dag elsker hun å være annerledes. Hun tør å være seg selv, og har mye mer kjærlighet for seg selv. Foto: Privat

Lite visste lille Royane på ni år at hennes etniske opprinnelse ikke skulle bli tatt godt imot av alle på det lille stedet hun vokste opp. Det var vanskelig å flytte til et lite område hvor det ikke var mange med utenlandsk bakgrunn.

Store deler av oppveksten var preget av mangel på tilhørighet og mobbing.

– For dem var jeg mørk. Det hendte at jeg fikk slengt N-ordet etter meg. Jeg var annerledes, jeg skilte meg ut, og det var det ikke alle som likte. Det er tungt å ikke føle at du blir akseptert eller passer inn for den du er. Det setter preg, sier Royane.

Alenemamma: – Ga meg en mening i livet

Senere som tenåring bodde hun i fosterhjem i ett år. Der ble hun møtt med en «gammeldags» holdning hvor hun aldri følte seg akseptert fordi hun var av utenlandsk opprinnelse. Alt hun ønsket på denne tiden var et stabilt hjem som skulle føles trygt.

Hun fant ikke det stabile hjemmet hun sårt lengtet etter, og besluttet å flytte tilbake til mammaen sin.

Sakte, men sikkert ble selvtilliten og selvfølelsen dårligere. Hun sluttet helt å tro på at hun var bra nok, og håpet om en bedre fremtid ble svakere og svakere.

– Jeg var 17 år. Jeg var på et sted i livet hvor jeg ikke brydde meg om jeg levde eller ikke. Jeg følte at hvis jeg forsvant, så var det ingen som brydde seg. På ett tidspunkt ville jeg ikke leve lenger, forteller Royane åpenhjertig.

Les også: Alejandro Fuentes: – Etter at jeg fikk barn har jeg lært å gi litt mer f***

ALENEMAMMA: Royane fikk sitt første barn som 18-åring. Å være alene mamma var tøft for den unge voksne jenta som hadde mye bagasje fra fortiden. Hun lærte å elske seg selv, og finne styrke i sin motgang.
ALENEMAMMA: Royane fikk sitt første barn som 18-åring. Å være alene mamma var tøft for den unge voksne jenta som hadde mye bagasje fra fortiden. Hun lærte å elske seg selv, og finne styrke i sin motgang. Foto: Privat

For tenåringsjenta skjedde det store vendepunktet da hun var 17 år gammel. Hun hadde blitt gravid, og det var da hun endelig bestemte seg for å oppsøke hjelp.

Hun dro til psykolog og deltok på flere foreldrekurs. Hun ønsket å få hodet på rett sted, før sønnen hennes kom til verden. Hun var bestemt på å bli hans stabilitet og trygghet - noe hun manglet i sin oppvekst.

Hun visste mye om hvordan en mamma ikke skulle være, men samtidig ikke hva som var riktig å gjøre for å være en god mor.

– Når du vokser opp i kaos, så vet du ikke så mye bedre. Jeg ble stresset for at jeg ikke skulle være en god mamma, forteller Royane.

Royane bestemte seg for å flytte ut for seg selv innen hennes førstefødte kom til verden. Som 18-åring hadde hun blitt alenemamma.

For første gang følte hun seg helt fri. Det var godt å kunne være sin egen sjef. Det var godt å kunne ha sitt eget hjem og styre sitt eget liv. Royane legger likevel ikke skjul på at det var tøft og utfordrende. Det var mye kun ikke kjente til og måtte lære seg på egenhånd.

BARN: Royane har en sønn på 10 år og en på 6 år. Hun forteller at hun elsker å være mamma til disse to guttene, og at de har lært hun så mye i livet. De var hennes redning i livet, og ga livet hennes en mening.
BARN: Royane har en sønn på 10 år og en på 6 år. Hun forteller at hun elsker å være mamma til disse to guttene, og at de har lært hun så mye i livet. De var hennes redning i livet, og ga livet hennes en mening. Foto: Privat

– Ikke bare var jeg ung. Jeg var en alenemamma med en annen etnisitet, som var nødt til å ta vare på sønnen min helt alene. Jeg merket at jeg ofte ble møtt med et kritisk og dømmende blikk, forteller Royane.

– Jeg fant meg i mye i forhold til det å være en ung mor. Jeg turte aldri å sette ned foten og stå opp for meg selv, legger hun til.

Etter hvert lærte Royane seg å bli mer konsekvent, og å si ifra når hun følte seg urettferdig behandlet. Det å bli mamma gjorde henne til en sterkere person. Nå handlet det ikke bare om henne lenger.

Det å bli mamma ble Royanes redning i livet.

– Jeg hadde ikke vært den samme jeg er i dag uten barna mine. De har gitt meg motivasjon, glede og disiplin. De har gitt meg en mening med livet. Jeg har lært mye av å bli mamma, sier Royane.

MAROKKO: Royane er opprinnelig fra Marokko. Hun bodde der frem til hun var ni år. Da hun kom til Norge, sleit hun med å finne til tilhørighet og passe inn noen steder. Nå er hun glad for at hun er såkalt "annerledes".
MAROKKO: Royane er opprinnelig fra Marokko. Hun bodde der frem til hun var ni år. Da hun kom til Norge, sleit hun med å finne til tilhørighet og passe inn noen steder. Nå er hun glad for at hun er såkalt "annerledes". Foto: Privat

Musikalske røtter

Siden hun var en liten jente, har hun alltid likt å synge og underholde.

Hun mimrer tilbake til tiden hun bodde i Marokko- hvor kulturen er preget av mye musikk og dans. Interessen for musikk vokste seg større, og det inspirerte henne til å drive med musikk selv.

Det var en drøm Royane fantaserte om. En drøm hun aldri trodde hun skulle følge. En drøm hun aldri trodde kom til å bli virkelig.

– Det var ikke før sent på barneskolen jeg innså at jeg kunne synge. Jeg hadde alltid drømt om en karriere som artist, men jeg turte aldri å virkeliggjøre den. Det var ikke noe jeg snakker om høyt, forteller Royane.

– Det var en veldig spesiell opplevelse på første dansen i Skal vi danse. Da fikk jeg tildelt en sang som er veldig spesiell for meg. Sangen «Greatest love of all» av Whitney Houston sang jeg på barneskolen hele tiden. Jeg fikk et nært forhold til den med tanke på budskapet i sangen, og oppveksten jeg har hatt, legger hun til.

SKAL VI DANSE: Royane har så langt imponert mange på Skal vi danse. Den første sangen hun danset til har en spesiell betydning for henne.
SKAL VI DANSE: Royane har så langt imponert mange på Skal vi danse. Den første sangen hun danset til har en spesiell betydning for henne. Foto: Christoffer Andersen / TV 2

Som ung mor, og ønske om en sangkarriere, ble hun møtt med lite begeistring. Det var få som stilte opp og hadde troa på Royane. Hun ble møtt med en holdning som fortalte henne: «Det er for sent. Du er mamma, du kommer aldri til å klare deg som artist nå».

Drømmen om en artistkarriere var alltid der. Hun klarte ikke å legge det bak seg.

«Hvorfor satser du ikke?», spurte en venn av Royane.

Hun hadde ikke et klokt svar. Det var ofte mange unnskyldninger som dukket opp.

«Hvorfor har du alltid noe å si imot? Hvorfor har du alltid et «men»? Gjør det bare», sa vennen.

– Jeg følte han ikke skjønte hvor vanskelig det var. Det var en del ting jeg måtte finne ut av. Jeg var nødt til å jobbe med meg selv før jeg debuterte som artist, og før jeg turte å gå imot stormen, sier Royane.

Som 24-åring og tobarnsmamma bestemte hun seg endelig for å satse for fullt på musikkarrieren sin. Kun to år senere debuterte hun. Siden da har hun jobbet intenst med å skrive låter, produsere sanger og lage musikkvideoer. Tidligere i år var hun å se på Melodi Grand Prix med sangen «Circus».

I starten av sangkarrieren sin møtte hun på flere utfordringer. Hun beskriver artistyrket som et mannsdominert yrke hvor det er vanskelig for kvinner å bli tatt på alvor.

Les også: (+) Det siste bildet av ikonet før hennes tragiske død

MUSIKALSK: Royane hadde hele livet drømt om å bli en artist. En dag bestemte hun seg for å satse for fullt på musikkarrieren sin til tross for at mange ikke hadde troa på henne.
MUSIKALSK: Royane hadde hele livet drømt om å bli en artist. En dag bestemte hun seg for å satse for fullt på musikkarrieren sin til tross for at mange ikke hadde troa på henne.

– Jeg har hatt flere opplevelser hvor andre har prøvd å undertrykke meg, eller har jobbet med meg for feil hensikt. Som kvinne hender det at man blir utnyttet i denne bransjen. Det beste for meg var å gjøre så mye som mulig på egenhånd, sier Royane.

Motgang og motivasjon

Da hun bestemte seg for å satse på musikken var det ingen som kunne stå i veien for det.

«Jeg kan ikke gjøre alle fornøyde uansett. Jeg må kjøre på med mitt og leve det livet jeg har», er en tankegang Royane skapte.

– Mye av den motgangen jeg møtte på ga meg motivasjon til å motbevise det de trodde. Jeg prøvde å bruke det til noe godt, enn å la det knekke meg, sier hun.

I dag vil hun dele sine negative opplevelser til å motivere og inspirere andre.

– Det var aldri noen som fortalte meg at jeg var bra nok. Det var aldri noen som ga meg den tryggheten og kjærligheten som barn trenger. De menneskene som skulle gjort det sviktet, gang på gang. Jeg hadde faktisk ingen som så meg, forteller Royane.

Hun er glad for at hun ikke lot seg knekke av sin trøblete oppvekst. Nå ønsker hun å vise andre at selv med mye motgang, kan man finne seg selv i å gå imot stormen.

STERK: Royane er i dag stolt av personen hun har blitt. Hun er stolt for at hennes trøblete oppvekst ikke knakk henne, men gjorde henne sterkere.
STERK: Royane er i dag stolt av personen hun har blitt. Hun er stolt for at hennes trøblete oppvekst ikke knakk henne, men gjorde henne sterkere.

– Det tok meg flere år å innse, men jeg skulle ikke vært foruten alle vanskelighetene jeg har opplevd. Uten de hadde jeg ikke vært så sterk og modig som jeg er i dag. Det er en erfaring og kunnskap man har med seg hele livet.

Gjennom musikken og kunsten sin ønsker hun å vise andre at man skal tørre å være den man ønsker å være. Gjennom sitt «bad bitch» image, vil hun motivere andre til å utstråle selvtillit uansett hva andre måtte mene.

– Når du går et helt liv hvor du ikke passer inn noen steder. Uansett hvor hardt du prøver så får du det ikke til, så når du et punkt hvor du lærer å gi litt mer faen. Jo mer kjærlighet jeg fikk for meg selv, jo mer styrke fikk jeg til å være meg selv. Jeg brydde meg mindre om hva andre tenkte og mente, sier Royane.

– Nå liker jeg at jeg er annerledes. Jeg ønsker å oppmuntre andre til det samme, legger hun til.

Nå drømmer Royane om å åpne sitt eget «Independent Music Label» hvor hun kan hjelpe andre, spesielt kvinner, å oppnå drømmen sin som den artisten de ønsker å være. Hvor hun kan motivere og støtte, når andre ikke gjør det. Hun ønsker å gi dem det lille «pushet» til å oppnå sin drøm og sitt fulle potensialet, hvor de får frihet til å gjøre det på sin måte.

IMAGE: Royane ønsker å utstråle selvtillit og oppmuntre andre til å tørre å være seg selv. I dag elsker hun at hun er "annerledes". Hun liker å endre "looken" sin ofte, og blir derfor kalt for Kameleonen.
IMAGE: Royane ønsker å utstråle selvtillit og oppmuntre andre til å tørre å være seg selv. I dag elsker hun at hun er "annerledes". Hun liker å endre "looken" sin ofte, og blir derfor kalt for Kameleonen.

Les også: Deltakerne i Skal vi danse 2021: Slik er livene deres bak kulissene

«Skal vi danse»: – Tøffere enn jeg trodde

Nå er Royane aktuell i årets sesong av «Skal vi danse». Hun innrømmer at det er tøft, men at det også har gitt henne mye kunnskap og erfaring som hun kan ta med seg videre i livet.

– Det er mye mer emosjonelt krevende enn det jeg så for meg. Men det er også veldig gøy. Man blir glad i alle menneskene og opplevelsen, sier Royane.

Gjennom «Skal vi danse»- reisen ønsker Royane å vise mer av seg selv.

DANSEPARTNER: Royane sin dansepartner i Skal vi danse er Ole Thomas Hansen. Hun er svært fornøyd med å ha han som partner, og sier at hun føler seg heldig som har en så dyktig dansepartner.
DANSEPARTNER: Royane sin dansepartner i Skal vi danse er Ole Thomas Hansen. Hun er svært fornøyd med å ha han som partner, og sier at hun føler seg heldig som har en så dyktig dansepartner.

Les også: Egor Filipenko og Tore Petterson byttes ut i dommerpanelet i Skal vi danse

– Jeg har et image hvor jeg kan virke veldig tøff og uredd som person- men jeg er nok mye mykere, ydmyk og mer følsom enn det mange tror. Det er deilig at folk kan se litt av den siden også, sier Royane.

– Det er også veldig gøy å få muligheten til å bli trent og lære seg å danse ordentlig. Det er noe jeg kan ta med meg videre i artistkarrieren min, sier Royane.

Danseopplevelsen har også lært hun å kjenne seg selv bedre, på godt og vondt.

– Jeg kan være hard mot meg selv, og putte mye press på meg selv. Det merker man spesielt mye her. Jeg trodde jeg var en sterk person, og jeg er jo det for så vidt.

– Men her inne er det ikke alltid jeg er like sterk når jeg ikke får til ting, eller får en negativ tilbakemelding i kombinasjon med det presset jeg legger på meg selv. Jeg kan fort ta det personlig når det ikke er personlig. Man lærer å kanskje ikke være like hard mot seg selv etter hvert, forteller Royane.

Å kombinere mammalivet med danselivet har vært en utfordring for 28-åringen.

– Det har gått greit. Men «Skal vi danse» okkuperer mye av deg. Det sitter både i hodet og kropp. Det er ikke alltid like lett å legge det fra seg hjemme. Man er nødt til å koble av så godt man kan når man har ansvar for to barn alene. Når man er hjemme så er det hverdagslige livet som er i fokus, sier Royane.

På spørsmålet om hun har kjæreste smiler hun lurt. Hun svarer nølende:

– Nei, ingen kjæreste, fniser hun.

TATOVERINGER: Royane har flere tatoveringer hvor flere av de har en spesiell mening og betydning bak.
TATOVERINGER: Royane har flere tatoveringer hvor flere av de har en spesiell mening og betydning bak.

Hva betyr tatoveringene til Royane Harkati?

Artisten har flere tatoveringer som har en spesiell betydning for henne. Flere av de er hentet fra interessene hennes og oppveksten. Hun deler meningene bak tatoveringene sine:

– Jeg har en tatovering av navnet til barna mine, Elias og Jacob. På den ene har jeg en G-nøkkel som representerer kjærligheten for musikken. På låret har jeg en stor tatovering av Medusa, som er et av mine alter ego. På ryggen har jeg en sol og en måne tegnet i mitt astrologi, forteller Royane.

– Den siste tatoveringen jeg tok «She Moves Us» på halsen. Den tok jeg som en del av en kampanje jeg er med i med Puma, Dua Lipa og andre rå kvinnelige artister. Vi filmet at jeg tatoverte den på en motorsykkel i pøsende regn. Man kan se det i musikkvideon min «Monte Carlo». Budskapet i «She Moves Us» er akkurat det jeg brenner for. Det var helt rått, legger hun til.