Ronny Brede Aase fra «Den store matfesten – Toscana»
– Jeg er en lykkelig fyr i en fantastisk fase av livet
Siden Ronny Brede Aase så datteren sin for første gang, har livet smilt ekstra bredt. Ting kunne nesten ikke bli bedre, men så fikk han lage et matprogram i Italia.

Ronny Brede Aase (35) husker fremdeles shoppingturen til Bergen – den da kompisen Stian insisterte på å avslutte dagen med middag på den kinesiske restauranten på Torgallmenningen.
Kelnerne i dress som tok imot de tre rufsete tenåringene fra Førde, de ukjente luktene og det store akvariet føltes litt overveldende.
Ronnys kompiser bestilte hver sin kinesiske rett, men hva om han ikke likte maten? tenkte Ronny. Da det ble hans tur til å bestille, bladde han raskt til den siste siden i menyen.
«Norske retter» sto det øverst. «Eg tar eit karbonadesmørbrød», sa Ronny motløst. Han angret etterpå.
At den tidligere programlederen for «P3morgen» og livsstilsprogrammet «Eitt feitt liv» på NRK1, skulle lage matprogram, er det nok flere som for noen år tilbake ville hatt vanskeligheter med å tro, men sånn er det blitt.

«Den store matfesten – Toscana»
I fjor, rett etter at den populære programlederen meldte overgang til Discovery, tok han og stjernekokken Lise Finckenhagen med seg ti kjendiser og reiste til Toscana. Resultatet kan man se på TVNorge i disse dager i «Den store matfesten – Toscana».
– Jeg har alltid vært glad i å spise mat, men jeg har vært litt kresen og redd for å teste ny mat. Gjennom årenes løp har jeg utvidet horisonten min. Turen til Toscana var helt fantastisk, og det var tullete vakkert der. Jeg har nok blitt enda mer glad i det italienske kjøkken, som er et kjøkken jeg fra før av elsket, sier 35-åringen.
Her og Nå møter Ronny på den italienske restauranten Villa Paradiso på Munch brygge i Bjørvika. Bjørvika er den moderne bydelen øst for sentrum av Oslo som inkluderer kunst og arkitektur, eksklusive forretninger og restauranter.
De nærmeste naboene, Munchmuseet og Operaen, står i skarp kontrast til Toscana og det tradisjonsrike italienske kjøkkenet vi skal snakke om og få en smakebit av i dag.
Ronny smiler fra øre til øre. Ikke bare fordi han skal få snakke om mat, men fordi han er glad.
– Jeg har det kjempebra om dagen. Jeg er en lykkelig fyr i en fantastisk fase av livet. Verden rundt meg er kaotisk – med korona og krig, og alt som er dritt i verden for øvrig. Men hvis man isolerer den lille bobla jeg er med min familie og mitt hus, i min tilværelse, så kunne jeg ikke hatt det bedre.
Les også: (+) Etter den dype sorgen, tok livet en ny vending for Terje
Samboeren Tuva Fellman (34)

I oktober 2020 ønsket han og samboeren Tuva Fellman (34) sitt første barn velkommen til verden. I dag er fokuset i livet ikke overraskende først og fremst datteren på halvannet år.
– Å få barn har vært en så ekstremt stor glede på så mange måter. Jeg har funnet en ro i meg selv. Jeg er utrolig glad. Ting som før var problematisk, betyr ikke så mye – nå synes jeg det meste er bra. For å være helt ærlig med deg, er jeg på en skikkelig god plass i livet, sier Ronny oppriktig og smiler bredt.
Før Tuva og Ronny flyttet under samme tak, unngikk programlederen helst å lage mat. Lettvinte løsninger ble en gjenganger.
– Jeg mislikte å lage middag kun til meg selv, men så fikk jeg en kjæreste som var god til å lage mat, som det var gøy å prate om, lage og spise mat sammen med, forteller Ronny.
Forholdet bidro rett og slett til å gjøre programlederen enda mer interessert i å utforske gastronomiens verden.
– Vår felles matglede har gitt forholdet vårt et ekstra lag med lidenskap.
Les også: Ulykken satte preg på hele oppveksten til Tuva Fellman
Hjembyen Førde
Ronnys første møte med italiensk mat, var spaghetti bolognese hjemme i Førde. Den dag i dag er det en av 35-åringens absolutte favorittretter. I Toscana oppdaget han også det lokale toskanske kjøkkenet og horisonten ble ytterligere utvidet.
– Vingården vi bodde på lå i en dal som er på Unescos verdensarvliste – i et område som er fylt av nydelige råvarer, bra folk, god mat og fantastisk vin. Jeg spiste ikke et eneste dårlig måltid der.
– Med hjem har jeg blant annet tatt med meg en nyvunnet kjærlighet til rødvin og den lokale pastavarianten pici.
Det er nesten ingenting Ronny liker bedre enn å sitte rundt et bord og dele et måltid med gode venner. Han elsker å snakke om mat. Det fikk han utløp for i Italia da han og medprogramleder Lise Finckenhagen tilbrakte timer med å drodle over en god flaske vin og et godt måltid.
I Italia fant han også forklaringen på hvorfor kjøkkenet er så populært.
– Italia er et land som lager enkel mat med enkle råvarer, men som smaker helt fantastisk. Det italienske kjøkken er enkelt for alle å forstå – det er så uendelig demokratisk fordi alle kan spise det samme, sier Ronny.
Les også: 5 italienske viner under 150 kroner som passer til pizza

Reiser til Sør-Afrika
Uansett hvilken klasse du kommer fra, eller hvor du er i samfunnet, så går man på den samme restauranten.
– Man går på de samme restaurantene og spiser den samme maten, ikke fordi den er dyr, men fordi den er god.
Etter å ha spist og skravlet oss gjennom pasta, pizza, skinke, ost og tiramisu, må Ronny videre for å handle inn før familien skal reise til Sør-Afrika.
Det er nemlig bare et par dager til han og datteren skal følge Tuva når hun reiser dit for et nytt prosjekt. At både Ronny og Tuva jobber for samme TV-kanal, får familie-kabalen til å gå opp.
– Akkurat nå kjenner jeg at det er litt kaos før Sør-Afrika, sier han og pauser en stund før han fortsetter:
– Men min største bekymring i livet akkurat nå, er hvordan det skal gå å ha med et barn på reise i ett døgn. Og hvis det er min største bekymring, så har jeg det ganske greit, eller?