Ronny Brede Aase fra «Den store matfesten – Toscana»

– Jeg er en lykkelig fyr i en fantastisk fase av livet

Siden Ronny Brede Aase så datteren sin for første gang, har livet smilt ekstra bredt. Ting kunne nesten ikke bli bedre, men så fikk han lage et matprogram i Italia.

<b>  RONNY BREDE AASE: </b>I den «Den store matfesten – Toscana» har Ronny Brede Aase og Lise Finckenhagen med seg ti kjendiser til Toscana i Italia hvor kjendisene nyter, lærer og konkurrerer.
RONNY BREDE AASE: I den «Den store matfesten – Toscana» har Ronny Brede Aase og Lise Finckenhagen med seg ti kjendiser til Toscana i Italia hvor kjendisene nyter, lærer og konkurrerer. Foto: Morten Bendiksen
Først publisert Sist oppdatert

Ronny Brede Aase (35) husker fremdeles shoppingturen til Bergen – den da kompisen Stian insisterte på å avslutte dagen med middag på den kinesiske restauranten på Torgallmenningen.

Kelnerne i dress som tok imot de tre rufsete tenåringene fra Førde, de ukjente luktene og det store akvariet føltes litt overveldende.

Ronnys kompiser bestilte hver sin kinesiske rett, men hva om han ikke likte maten? tenkte Ronny. Da det ble hans tur til å bestille, bladde han raskt til den siste siden i menyen.

«Norske retter» sto det øverst. «Eg tar eit karbonadesmørbrød», sa Ronny motløst. Han angret etterpå.

At den tidligere programlederen for «P3morgen» og livsstilsprogrammet «Eitt feitt liv» på NRK1, skulle lage matprogram, er det nok flere som for noen år tilbake ville hatt vanskeligheter med å tro, men sånn er det blitt.

<b>LISE FINCKENHAGEN:</b> Ronny og stjernekokken Lise Finckenhagen leder «Den store matfesten – Toscana» på TVNorge. – Jeg ble veldig glad i Lise, og det å se hennes kokkekunst er helt rått. Hun er så dyktig og det er så intuitivt, mener Ronny.
LISE FINCKENHAGEN: Ronny og stjernekokken Lise Finckenhagen leder «Den store matfesten – Toscana» på TVNorge. – Jeg ble veldig glad i Lise, og det å se hennes kokkekunst er helt rått. Hun er så dyktig og det er så intuitivt, mener Ronny. Foto: Discovery Channel

«Den store matfesten – Toscana»

I fjor, rett etter at den populære programlederen meldte overgang til Discovery, tok han og stjernekokken Lise Finckenhagen med seg ti kjendiser og reiste til Toscana. Resultatet kan man se på TVNorge i disse dager i «Den store matfesten – Toscana».

– Jeg har alltid vært glad i å spise mat, men jeg har vært litt kresen og redd for å teste ny mat. Gjennom årenes løp har jeg utvidet horisonten min. Turen til Toscana var helt fantastisk, og det var tullete vakkert der. Jeg har nok blitt enda mer glad i det italienske kjøkken, som er et kjøkken jeg fra før av elsket, sier 35-åringen.

Her og Nå møter Ronny på den italienske restauranten Villa Paradiso på Munch brygge i Bjørvika. Bjørvika er den moderne bydelen øst for sentrum av Oslo som inkluderer kunst og arkitektur, eksklusive forretninger og restauranter.

De nærmeste naboene, Munchmuseet og Operaen, står i skarp kontrast til Toscana og det tradisjonsrike italienske kjøkkenet vi skal snakke om og få en smakebit av i dag.

Ronny smiler fra øre til øre. Ikke bare fordi han skal få snakke om mat, men fordi han er glad.

– Jeg har det kjempebra om dagen. Jeg er en lykkelig fyr i en fantastisk fase av livet. Verden rundt meg er kaotisk – med korona og krig, og alt som er dritt i verden for øvrig. Men hvis man isolerer den lille bobla jeg er med min familie og mitt hus, i min tilværelse, så kunne jeg ikke hatt det bedre.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Les også: (+) Etter den dype sorgen, tok livet en ny vending for Terje

Samboeren Tuva Fellman (34)

<b>            TUVA FELLMAN:</b> Ronny stortrives med sin familie på tre og er en lykkelig mann.
TUVA FELLMAN: Ronny stortrives med sin familie på tre og er en lykkelig mann. Foto: Instagram

I oktober 2020 ønsket han og samboeren Tuva Fellman (34) sitt første barn velkommen til verden. I dag er fokuset i livet ikke overraskende først og fremst datteren på halvannet år.

– Å få barn har vært en så ekstremt stor glede på så mange måter. Jeg har funnet en ro i meg selv. Jeg er utrolig glad. Ting som før var problematisk, betyr ikke så mye – nå synes jeg det meste er bra. For å være helt ærlig med deg, er jeg på en skikkelig god plass i livet, sier Ronny oppriktig og smiler bredt.

Før Tuva og Ronny flyttet under samme tak, unngikk programlederen helst å lage mat. Lettvinte løsninger ble en gjenganger.

– Jeg mislikte å lage middag kun til meg selv, men så fikk jeg en kjæreste som var god til å lage mat, som det var gøy å prate om, lage og spise mat sammen med, forteller Ronny.

Forholdet bidro rett og slett til å gjøre programlederen enda mer interessert i å utforske gastronomiens verden.

– Vår felles matglede har gitt forholdet vårt et ekstra lag med lidenskap.

Les også: Ulykken satte preg på hele oppveksten til Tuva Fellman

Hjembyen Førde

Ronnys første møte med italiensk mat, var spaghetti bolognese hjemme i Førde. Den dag i dag er det en av 35-åringens absolutte favorittretter. I Toscana oppdaget han også det lokale toskanske kjøkkenet og horisonten ble ytterligere utvidet.

– Vingården vi bodde på lå i en dal som er på Unescos verdensarvliste – i et område som er fylt av nydelige råvarer, bra folk, god mat og fantastisk vin. Jeg spiste ikke et eneste dårlig måltid der.

– Med hjem har jeg blant annet tatt med meg en nyvunnet kjærlighet til rødvin og den lokale pastavarianten pici.

Det er nesten ingenting Ronny liker bedre enn å sitte rundt et bord og dele et måltid med gode venner. Han elsker å snakke om mat. Det fikk han utløp for i Italia da han og medprogramleder Lise Finckenhagen tilbrakte timer med å drodle over en god flaske vin og et godt måltid.

I Italia fant han også forklaringen på hvorfor kjøkkenet er så populært.

– Italia er et land som lager enkel mat med enkle råvarer, men som smaker helt fantastisk. Det italienske kjøkken er enkelt for alle å forstå – det er så uendelig demokratisk fordi alle kan spise det samme, sier Ronny.

Les også: 5 italienske viner under 150 kroner som passer til pizza

<b>            TOSCANA: </b>– Noe av det gøyeste man kan gjøre sammen med andre mennesker, er å dele et måltid, skravle, spise og drikke. Det er utrolig hyggelig å ha den felles opplevelsen, synes Ronny.
TOSCANA: – Noe av det gøyeste man kan gjøre sammen med andre mennesker, er å dele et måltid, skravle, spise og drikke. Det er utrolig hyggelig å ha den felles opplevelsen, synes Ronny. Foto: Morten Bendiksen

Reiser til Sør-Afrika

Uansett hvilken klasse du kommer fra, eller hvor du er i samfunnet, så går man på den samme restauranten.

– Man går på de samme restaurantene og spiser den samme maten, ikke fordi den er dyr, men fordi den er god.

Etter å ha spist og skravlet oss gjennom pasta, pizza, skinke, ost og tiramisu, må Ronny videre for å handle inn før familien skal reise til Sør-Afrika.

Det er nemlig bare et par dager til han og datteren skal følge Tuva når hun reiser dit for et nytt prosjekt. At både Ronny og Tuva jobber for samme TV-kanal, får familie-kabalen til å gå opp.

– Akkurat nå kjenner jeg at det er litt kaos før Sør-Afrika, sier han og pauser en stund før han fortsetter:

– Men min største bekymring i livet akkurat nå, er hvordan det skal gå å ha med et barn på reise i ett døgn. Og hvis det er min største bekymring, så har jeg det ganske greit, eller?

Oppskrifter fra Ronny Brede Aase:

Oppskrift på Ronny Brede Aase's bolognese:

VERDAS BESTE BOLOGNESE: Her er oppskrifta på det som etterkvart har blitt min måte å lage bolognese på, og som eg syns smakar heilt fantastisk!

Du treng:

Nokre gulrøter
Eit par pinnar stangselleri
1 løk
To ts tomatpuré
1 boks hakka tomater
Eit par dl kraft (gjerne oksekraft)
Eit par dl vin (gjerne raud, men kvit går òg bra) Kvitlauk
Bacon Kjøt (Eg køyrer karbonadedeig)
Valgfri type pasta (Her i huset kan eg elske ein middag med makaroni. Ellers er vi gjerne i tagliatelle-modus) Timian, oregano, salt og pepper for krydring

Slik går du fram:

1: Kutt opp lauk, gulrot og stangselleri. Eg pleier kutte opp grønsaker til det fyller ein middagstallerken. Halve med gulrot, og den andre halvdelen 50/50 stangselleri og lauk. Ein real hack for å gjere dette kjapt og deilig: Eg stavmiksar sausen seinare. Det betyr at eg her kan kutte kjapt i store, grove bitar som ikkje treng vere særleg vakre. Gjer for øvrig klar alt det andre. Det syns i alle fall eg er kjekt!


(1B: Eg set denne i parentes då eg nett har byrja med det sjølv, men det vert nok ny normal hjå oss, for det var enno ei heving av heile retten! Eg starta med å frese bacon i olje i ei varm panne. Brune det godt. Eg tek deretter baconet ut av panna, men let fettet bli for å smaksette det som skjer etterpå.)


2: Varm løk, stangselleri og gulrot i ei gryte med rikeleg olje. På denne måten nesten kokar du grønsakene i staden for å frese dei. La dei surre nokre minutt. Bade i oljen.


3: Tilset kvitlauk, la det surre litt før du òg tilset hakka tomat. Deretter tomatpuré. La det heile surre eit minutt til. Tilset deretter like mengder kraft og vin. Eg plar kjøpe sånne søte kraftboksar på 2,5 dl. Skal eg lage store mengder bolognese, eller har sjukt god tid til putring, skalerer eg raust opp her.


4: La dette stå og småputre så lenge du orkar. Eg let gjerne sausen stå i denne tilstanden så lenge som mogleg. Hos meg er ideell putretid her 3 timar på svak varme. Her kan den redusere og kose seg, før eg stavmiksar den. Etter stavmiksing blir den så tjukk og boblete at den må ha lokk.


5: Når du er klar for neste steg, stavmiksar du heile greia. Tilset timian og oregano, salt og pepper, og la gryta putre vidare med lokk. No er òg baconet velkommen attende i gryta.


6: Brun kjøt. Eg køyrer god gammaldags karbonadedeig. Tilset kjøtet i gryta og la det koke med i resten av putreprosessen. Set loket nesten heilt på og la gryta bli heilt perfekt. Når du ikkje har tid til å la gryta putre meir, kok opp pasta og server deilig, deilig bolognese.

Hugs: Denne basen er òg eit suverent grunnlag for pizzasaus og lasagne. Vi har prøvd den, det er heilt perfekt!

Serveringstips: Dryss litt parmesan over. Ei lita kvast basilikum om du vil. Kos deg!

Oppskrift på Ronny Brede Aase's pizza:

GRISEGOD PIZZA: Ronny har etter lang tid funnet den perfekte oppskriften på hjemmelaget pizza.

DEIG: Eg pleier blande 7 dl mel og gjær i ein bolle, tilsette 3 dl vatn, 3 ss olivenolje og eit dryss (ca. 1 ts) salt. Så eltar eg dette i 15 minutt, til deiga blir smidig og fin. Ein time med heving, og vips! Enkel deig til pizza.

Proffane meiner jo ein skal kaldheve deiga i 4 døgn for å få den perfekt. Men eg har aldri klart å planlegge middag 4 dagar fram i tid, så dit har eg ikkje komt enno.

SAUS: Eg lærte under «Den store matfesten» at italienarane berre brukar gode tomatar, olje og litt salt for å lage tomatsaus. Dei flår tomatane, kokar dei ned med olje og salt, og så er sausen klar. Men det å bruke skikkeleg gode tomatar er nøkkelen for at ein sånn saus skal funke.

Heime pleier vi av og til kutte cherrytomatar i to, og køyre dei i steikeovnen med rikeleg kvitlauk og olje på middels varme i ein liten time. Så stavmiksar vi dei. Blir heilt magisk det òg!

FYLL: I følgje Georgio, vår lokale læremeister i «Den store matfesten», er for mykje fyll ofte grunnen til at pizzaen blir blaut. Så ver forsiktig med å ikkje bli for ivrig! På fyll-fronten er det jo berre å hive på det ein likar best!

Heime hos oss er løysinga eit lag deilig tomatsaus, nokre klumpar fersk mozzarella strødd omkring og litt ekstra raspa ost rundt omkring. Gjerne ein kombo av cheddar og mozzarella som du får kjøpt i pose på butikken. Og så toppar vi gjerne med digg pepperoni, chorizo eller ein smakfull salami. Nokre tynne ringar med raudlauk friskar òg opp. Og så er det om å gjere då, å ikkje lesse på, men ha perfekt mengde.

STEIKING: Pizzalivet vårt vart ti hakk betre då vi fekk oss pizzastein! Vi legg den inn medan ovnen er kald, jazzar opp til 300 grader og lar steinen ligge og varme seg ei god stund. Gjerne frå deiga vert sett – ein times tid. Då er der god fres og varme, og pizzaen får seg sprø skorpe på få minutt!

Her er jo kunsten å ha minst mogleg mel under pizzaen, samtidig som du klarar å få den kjapt inn på steinen, og at den slepp taket i redskapen du set den inn med. Når ein lukkast her, får ein fantastisk resultat! Lukke til med pizzafest!