Åpenhjertig Petter Northug

Odelsgutt Petter Northug med avsløring om familiegården

Han var ski-esset som rasket med seg gullmedaljer på løpende bånd, før nedturene kom. Men Petter Northug klarte å komme seg tilbake til toppen, og nå forteller han hele historien i en ny bok og podkast.

MANGE BALLER I LUFTEN: Petter Northug har en hektisk hverdag og satser stort på langløp med eget lag i vinter. Odelsgutten drømmer også om å flytte hjem igjen til Mosvik en dag.
MANGE BALLER I LUFTEN: Petter Northug har en hektisk hverdag og satser stort på langløp med eget lag i vinter. Odelsgutten drømmer også om å flytte hjem igjen til Mosvik en dag. Foto: Rasmus Kongsøre
Først publisert

Helt siden han la opp som langrennsløper i 2018, som en av verdens fremste i idretten, har Petter Northug (37) kastet seg ut i nye og spennende prosjekter.

Den profilerte skistjernen har blant annet blitt en markant TV-profil. Han har vært både langrenns- og skiskytingsekspert for TV 2, vært både deltager og programleder i «Landskampen» og lansert sin egen kles- og solbrillekolleksjon.

Med den nye boken «Petter Northug – en viljeskalle» og podkasten «Viljeskalle» begir Petter seg ut på en helt ny arena.

Både boken og podkasten er laget i samarbeid med Thor Gotaas, og her deler 37-åringen åpenhjertig sine mange opp- og nedturer, og hva som har formet ham til å bli det mennesket han er i dag.

Den brutale ærligheten er ikke noe som skremmer Petter. Det fortalte han til Her og Nå under lanseringen.

Oppveksten i Trøndelag

– Nei, jeg synes faktisk det er veldig spennende. Vi gjør det fordi vi har lyst og fordi det er et spennende prosjekt å kombinere bok og podkast. Én ting er boken, men jeg tror man får en annen historie gjennom podkasten. En lytter vil få et annet inntrykk enn en som leser boken. Det er en spennende kombinasjon, sier han til Her og Nå.

Under bokbadet fortalte Petter at oppveksten på gården Selli i Framverran i Trøndelag la et solid grunnlag for både stålviljen og arbeidskapasiteten.

<b>STØTTESPILLERE:</b> Petter sammen med mamma May og pappa John under ski-VM i Oslo i 2011, der skitalentet stakk av med tre gull. Foreldrene <br>har stått last og brast ved sønnens side hele veien.
STØTTESPILLERE: Petter sammen med mamma May og pappa John under ski-VM i Oslo i 2011, der skitalentet stakk av med tre gull. Foreldrene
har stått last og brast ved sønnens side hele veien.

Fra han var liten måtte Petter bidra i gårdsarbeidet. Han måkte møkk, lempet gress i siloen og vasket spenene på kuene. Petter er eldst i en søskenflokk på tre, og selv om familien bodde isolert til, er 37-åringen i dag takknemlig for den gode og trygge oppveksten.

– Vi fikk være der uforstyrret. Det var noe magisk med å vokse opp der. Når man ser tilbake på det, blir man jo veldig glad for at man kommer fra en sånn plass. Det er veldig stas å komme tilbake på gården og være til stede der oppveksten fant sted.

– Når man er 14–16 år, så synes man kanskje det er litt urettferdig å komme fra en sånn plass, men ting snur veldig fort. For meg var det et viktig sted å vokse opp på og som har definert meg som den skiløperen jeg var. Og jeg har lært veldig mye gjennom oppveksten der, forteller han under pressekonferansen da boken og podkasten ble lansert.

Les også: Harald Eia og Petter Northug: – Jeg trodde det var skjult kamera

Nært forhold til besteforeldrene

For Petter ga det en helt spesiell trygghet at besteforeldrene bodde i nabohuset på gården. Liv og Petter Northug, som junior er oppkalt etter, tok seg godt av barnebarnet som hver dag dro hjem til dem etter skolen.

<b>GULLGUTT:</b> Petters harde innsats ble kronet med hele fire gull under VM i Falun. I løpet av karrieren fikk han med seg hele 13 VM-gull, to OL-gull og 38 enkeltseire i verdenscupen. 
GULLGUTT: Petters harde innsats ble kronet med hele fire gull under VM i Falun. I løpet av karrieren fikk han med seg hele 13 VM-gull, to OL-gull og 38 enkeltseire i verdenscupen.  Foto: Bendiksby, Terje/NTB

Her fikk han mat og en ekstra dose kjærlighet før foreldrene kom hjem fra jobben. Forholdet mellom Petter senior og junior ble ekstra nært.

– Han lærte meg mye i oppveksten, både når det gjelder gårdsdrift og det å ha sterke holdninger til livet. Han var litt brutal, jeg måtte lære den harde veien. Som da vi var på fiskebåt og jeg ble bedt om å sløye fisk, men ble ikke forklart hvordan jeg skulle gjøre det. Og så fikk jeg kjeft når jeg ikke fikk det til, forteller Petter lattermildt.

– Vi hadde en veldig fin tid sammen på gården. Før Tomas og Even (brødrene journ.anm.) ble så store at jeg kunne leke med dem, var bestefar min nærmeste kamerat. Og jeg tror han syntes det var veldig stas å vise meg alt fra bærplukking til å være på sjøen. Det var veldig artig å være med den gamle skolen som han var, legger han til.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Les også: Adrian Sellevoll: – Mye jeg skulle ønske jeg kunne omgjort

PETTER NORTHUG: Petter Northug har en hektisk hverdag og satser stort på langløp med eget lag i vinter. Odelsgutten drømmer også om å flytte hjem igjen til Mosvik en dag. Her er han i Frankrike i 2007.
PETTER NORTHUG: Petter Northug har en hektisk hverdag og satser stort på langløp med eget lag i vinter. Odelsgutten drømmer også om å flytte hjem igjen til Mosvik en dag. Her er han i Frankrike i 2007. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Vil ta over gården

Nylig ble det avslørt at Petter er «hjemløs» etter å ha solgt leiligheten i Oslo.

Nå bor han midlertidig hos familie og venner, mens han venter på at hytta på Mosetertoppen på Hafjell skal stå ferdig. Planen er å ha fritidsboligen som base, men til Her og Nå avslører han at Selli gård mest sannsynlig blir hans faste adresse i fremtiden.

<b>ODELSGUTT:</b> Petter håper å kunne ta over barndomsgården i Framverran i Moskvik, som har vært i familiens eie i flere generasjoner. 
ODELSGUTT: Petter håper å kunne ta over barndomsgården i Framverran i Moskvik, som har vært i familiens eie i flere generasjoner.  Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

– Jeg har veldig lyst til å flytte tilbake til gården og ta over den. Muligheten for det er veldig stor, og jeg og pappa har pratet om det.

– Jeg er jo odelsgutt og har absolutt lyst til å ta over gården, som jeg er veldig stolt av. Dess eldre jeg blir, dess mer tilhørighet får jeg til gården. Den har betydd så mye for meg i barndommen. Det blir veldig godt den dagen jeg har tiden til å flytte hjem igjen og bare være gårdsgutt, meddeler han.

Les også: Sofie Karlstad: – Her er jeg en helt annen person enn det jeg er i Oslo

Dømt til fengsel

En av de største nedturene til Petter er blitt viet mye oppmerksomhet. Det gjør den også i boken og podkasten.

I oktober 2014 ble han dømt til fengsel i 50 dager for flere brudd på veitrafikkloven etter å ha kjørt med promille og kollidert i et autovern. Etter episoden vurderte Petter å flytte fra landet.

<b>STORT ØYEBLIKK:</b> Petters gull-comeback i Falun-VM rørte ham til tårer etter skandalene året før.
STORT ØYEBLIKK: Petters gull-comeback i Falun-VM rørte ham til tårer etter skandalene året før. Foto: NTB Scanpix

– Når du setter deg selv i den situasjonen der, så er du ikke på en bra plass. Jeg hadde «driti» meg ut. Jeg hadde i hvert fall lyst til å motbevise familie og venner, jeg skyldte dem det, forteller Petter at han tenkte i tiden etterpå.

Les også: (+) – Min mann var som gutta i TV-serien «Exit»

Møte med kong Harald

Det fikk Petter vist til gagns da han året etterpå tok fire gullmedaljer under VM i Falun. Hele nasjonen ble vitne til skikongens tårer da han sto øverst på pallen under nasjonalsangen.

– Følte du at du ble tilgitt av Norge etter gullrushet i Falun?

– Nei, jeg tenkte vel ikke sånn. Jeg var veldig lettet på vegne av min familie og de nærmeste. For det hadde vært et ganske hardt år der vi hadde vært gjennom mye tøft. Så det var en stor lettelse til slutt etter resultatene i Falun.

– Det var en «rollercoaster» følelsesmessig, men det var viktigst overfor meg selv og min familie. Jeg har vel vært ganske rå på å stenge ting ute gjennom karrieren og ikke kjenne på de følelsene der, erkjenner han til Her og Nå.

Og kanskje kan kong Harald ta på seg litt av æren for Petters suksesscomeback under VM i Falun.

<b>KONGEN OG SKIKONGEN:</b> Kong Harald overrakte kongepokalen til Petter under NM på Røros i 2015.
KONGEN OG SKIKONGEN: Kong Harald overrakte kongepokalen til Petter under NM på Røros i 2015. Foto: Terje Bendiksby/NTB

Petter møtte nemlig vår kjære konge på flyturen etter NM på Røros i 2015, like før verdensmesterskapet. Petter hadde vunnet 30 km skiatlon og fikk kongepokalen for seieren.

Kong Harald ønsket å sitte ved siden av Petter, og langrennsløperen ble imponert over kunnskapsnivået til vår idrettsinteresserte konge. Harald spurte om opplegget fremover, om høydetrening og planen mot VM i Falun.

– Han var fryktelig interessert i de små detaljene, og jeg ble veldig motivert da kongen hadde disse samtalene og pratet så detaljert om min plan før VM. Han ønsket meg lykke til i Falun, forteller Petter under bokbadet, før han fikk hele salen til å gapskratte med en morsom anekdote.

– Det var en seanse under flyturen da flyvertinnen gikk forbi oss. Jeg stirret på bakdelen hennes litt for lenge. Da kikket kongen på meg og sa: «Du må vente til etter VM».