Nyhetsanker Øyvind Brigg er pensjonist
Øyvind Brigg og kona Torhilds store valg: – Det var litt sprøtt!
Øyvind har levd med nyhetspulsen i 50 år, men fant en spesiell ro da han og kona flyttet til en bilfri øy. Et impulsivt huskjøp ble en lykke for paret.
– Det var litt sprøtt! Vi kjente jo ingen her, og så må du ta ferge for å komme inn til fastlandet.
Øyvind Brigg (70) og kona Torhild Risholm (71) sitter i hagen på idylliske Søndre Sandøy, en av Hvaler-øyene i Østfold som ble parets hjemsted for åtte år siden.
– Det var Torhild som foreslo å flytte hit, etter at vi hadde bodd 30 år i Bærum. Jeg er med på det meste, og hun trengte ikke å spørre meg etter at vi hadde vært på visning.
– Vi forelsket oss både i øya og huset. Valget vi tok ble en lykke for oss. Her er vårt paradis på jord, forteller Øyvind med Torhild ved sin side.
Det urbane livet ble byttet ut med en romslig, klassisk villa med stor hage. Her på Søndre Sandøy råder stillheten, selv når det på denne årstiden er liv i de 400 hyttene på øya.
– Tiden står litt stille her. Du er i din egen boble, og det gir en helt spesiell ro, sier Øyvind.
Nyhetsanker på TV 2
En rolig tilværelse som fastboende på en øy står i sterk kontrast til å være anker i Nyhetskanalen på TV 2. Her presenteres nyheter fortløpende, og den som sitter i studio må være fokusert og forberedt på å ta ting på sparket når nyhetsbildet endrer seg.
– Jeg har vært journalist i 50 år, og i alle disse årene har suget etter nyheter vært like stort. Jeg har vært heldig som har hatt mange ulike roller, både i avis og på TV, sier Øyvind.
Han gikk av med pensjon i våres, etter en lang journalistisk karriere som startet i VG på midten av 70-tallet. Her sørget Øyvind for at landets største avis begynte å skrive omfangsrik om musikk, som er hans store lidenskap.
Veien videre gikk til avisens politiske avdeling for å bli det noen mener er «ordentlig journalist».
Men det var alt som skjedde ute i den store verden som først og fremst fanget Øyvinds interesse. Han ble utenriksreporter i VG, og var avisens korrespondent i New York før han sluttet.
Han meldte overgang til TV 2 i 1992, samme år som kanalen ble etablert. Øyvind var blant de første journalistene som startet i kanalen for 31 år siden.
– Jeg har alltid søkt muligheter og fått sjansen. Det var inspirerende å prøve et nytt medium, og jeg fant meg raskt til rette, selv om læringskurven var bratt fra avis til TV, forteller Øyvind.
Ble sendt til Bosnia
Han fikk raskt behov for sin kunnskap og interesse for utenrikssaker rett etter at han startet i TV 2. Øyvind ble sendt til Bosnia for å dekke krigen som brøt ut i 1992.
Krigen handlet om å få kontroll over republikken Bosnia-Hercegovina under oppløsningen av Jugoslavia.
– Jeg dekket alle forhandlingene til Thorvald Stoltenberg. Han var FNs utsendte fredsmegler. Jeg møtte også Slobodan Milosevic, Jugoslavias ekspresident som ble fengslet og tiltalt før han døde, og Radovan Karadzic, leder for serberne og senere dømt for krigsforbrytelser. Krigen var intens og førte til store tap av sivile menneskeliv, forteller Øyvind.
Selv ble han tatt til fange av muslimske styrker ved den bosniske byen Tuzla.
– De muslimske styrkene skulle sette i gang en offensiv, og vi var på feil sted til feil tid. Både jeg, fotografen og eskorten fra FN ble holdt igjen. Jeg klarte heldigvis å betale meg ut av pågripelsen, forteller Øyvind.
Perioden som kanalens korrespondent i Washington skjedde i mer fredelige former. Øyvind ble i sin TV 2-karriere sendt flere steder rundt om i verden for å rapportere.
Etter mange år på reisefot i utlandet, passet det Øyvind å bli nyhetsanker da TV 2 startet opp Nyhetskanalen. Det var i 2007, og i imponerende 16 år var Øyvind å se på skjermen både sent og tidlig.
– Vi jobbet i en turnus. Morgensendingene gjorde at jeg måtte stå opp klokken halv fire om natten. Etter at vi flyttet ut hit kjøpte vi en leilighet i Oslo, som er vår «hytte» i byen. Det gjorde at jeg slapp å pendle så ofte, forteller Øyvind.
Han var i hele sin TV-karriere opptatt av å ha god diksjon.
– Du er til ingen nytte hvis seerne ikke får med seg eller forstår hva du sier. Et klart og tydelig språk er viktig, sier Øyvind som fikk ros av seerne for å ha den evnen.
Les også: TV 2-Linn om den dramatiske opplevelsen etter fødselen: – Jeg tenkte: Hva er det som skjer nå?
Kona Torhild
Det er ingen selvfølge at Øyvind kunne jobbe så mye. Han roser kona for at han har hatt mulighet til å arbeide turnus i alle år.
– Torhild jobbet selv turnus som kabinsjef i SAS. Vi har to barn, men fikk det likevel til på hjemmebane. Mye av den fortjenesten skal hun ha, for jeg forstår egentlig ikke hvordan vi fikk det til, sier Øyvind.
Han er bestefar, men har ingen planer om å sitte på øya og ha late dager.
– Jeg valgte å stå i jobben til jeg fylte 70, fordi jeg trivdes veldig godt. Det vil bli altfor kjedelig å være pensjonist uten å ha noe å gjøre. Ingenting er bestemt, men jeg kommer trolig til å beskjeftige meg innen kommunikasjon. Nå kan jeg styre tiden min selv, og det setter Torhild pris på. Vi gleder oss til å få mer tid sammen, forteller Øyvind.
Mer tid blir det også til musikk. Øyvind begynte å spille trommer som 18-åring. De fem siste årene har han slått på stikkene i bandet Electric Socks, der sportskommentator Andreas Stabrun Smith (43) i NRK er vokalist.
– Vi har det kjempeartig sammen! Det gir meg mye glede å spille musikk, men også å lytte til mange av mine artistfavoritter. I VG fikk jeg møte storheter som Frank Zappa, Bryan Ferry og Mick Jagger, mens David Bowie er en av mine aller største idoler. Jeg var heldig og fikk intervjue ham to ganger på slutten av 70-tallet. Jeg er mer glad i musikk enn i strikking, så det siste styrer jeg unna, sier Øyvind og ler.
Han viser frem et bilde han fikk i avskjedsgave fra TV 2. Under en sending i Nyhetskanalen var tema «Slik kommer du i gang med strikkingen». Temaet er ikke hans sterke side.
– Det er godt gjort at jeg klarte å holde masken, mener Øyvind og ler godt.
Ingen tvil om at TV 2 mener bildet illustrerer alt ved den avgåtte nyhetsankeret: En allsidig kar som tar alt med fatning og et vennlig smil!