Lyden av sommer i 60 år

«Vil eier av bil med nummerskilt det og det som er på ferie på Vestlandet, ta kontakt med familien – din far er død.»

Reiseradioen er lyden av sommerlykke for tusenvis av nordmenn – inkludert Øystein Bache og Rune Gokstad. De har vært faste programledere for det populære programmet i over ti år, og de går på med friskt mot i år også.

<b>SOMMEREN 1966:</b> <span class="Italic">Reiseradioen</span> ble umiddelbart populær, og reporterne reiste land og strand rundt for å sjekke folks feriestemning. Her er det programmets grunnlegger Johan Vigeland som intervjuer dykker Ida Gulbrandsen, som var assistent på et dykkerkurs på Dyna fyr.
SOMMEREN 1966: Reiseradioen ble umiddelbart populær, og reporterne reiste land og strand rundt for å sjekke folks feriestemning. Her er det programmets grunnlegger Johan Vigeland som intervjuer dykker Ida Gulbrandsen, som var assistent på et dykkerkurs på Dyna fyr. Foto: NTB/Lie og Børretzen
Først publisert

Øystein Bache og Rune Gokstad har vært venner i 40 år og arbeidskolleger nesten like lenge.

Nå sitter Team Bachstad i shorts i radioresepsjonen på Marienlyst, klare til å fortelle oss hvorfor vi må lytte til Reiseradioen i sommer.

Den ene har studert krimi­nologi og den andre juss en gang i en fjern fortid, men siden har ingen av dem hatt noe med lovens lange arm å gjøre.

Begge havnet så å si på skråplanet i underhold­nings­avdelingen i NRK, og der er de fremdeles. Nå skal de lede Norges sommerprogram nummer en, nemlig Reise­radioen, som fyller 60 år i år.

Reiseradioen på NRK

– Reiseradioens første sending kom 24. juni 1963. Med samme kjenningsmelodi da som nå, og med en programleder som snakket så løst og ledig at det ble oppstandelse, forteller Øystein.

Han var knappe tre år den gangen, mens Rune hadde fylt fem og var på hytta i Drøbak da han hørte kjenningsmelodien først gang.

– I min familie hørte vi på Reiseradioen hver dag, minnes Øystein, som særlig husker badetemperaturene, tapt og funnet, og de litt rystende etterlysningene som kunne lyde omtrent slik: «Vil eier av bil med nummerskilt det og det som er på ferie på Vestlandet, ta kontakt med familien – din far er død.» Det var jo sterk kost.

<b>GRUNNLEGGEREN:</b> Johan Vigeland syntes norske lyttere fortjente et lystig program med lett musikk i ferien. Mange lyttere syntes det ble for løsaktig den gangen.
GRUNNLEGGEREN: Johan Vigeland syntes norske lyttere fortjente et lystig program med lett musikk i ferien. Mange lyttere syntes det ble for løsaktig den gangen. Foto: Odd Ween/NTB

– Ja, men jeg tror de etter hvert dempet seg litt på det området. Det var nok ganske voldsomt for en bilfører å få en slik melding over bilradioen, humrer Rune, og forteller at bortsett fra få justeringer er Reiseradioen bygd over samme lest som da programmets grunnlegger Johan Vigeland i sin tid fikk den lyse ideen å lage en lystig programpost for folk på ferie.

– Programmet ble så populært at lytterne savnet det når sommeren var over, og i 1965 fulgte NRK opp med Nitimen og Kjell Thue, forteller Rune.

Les også: Øystein Bache og Rune Gokstad: – Vi har ikke den type vennskap der vi er sammen på fritiden også

Kjent som Hurraguttene

Siden har Nitimen og Reiseradioen vært blant programmene med høyest lytteroppslutning i NRK radio. Flere programledere er blitt rikskjendiser etter å ha ledet Reiseradioen eller Nitimen.

Så også Rune og Øystein, som gjorde sitt inntog med faste innslag allerede på midten av 1980-tallet da de ble viden kjent som de glade Hurraguttene. To aldrende herrer med et champagnefarget syn på livet.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

– Vi spilte sommerrevy i Sandefjord i 1986 og ble invitert av Torkjell Berulfsen i Reiseradioen til å komme med noen Hurragutter-innslag, forteller Øystein.

<b>TO GLADGUTTER:</b> De har vært venner i 40 år og jobbet sammen nesten like lenge. Det hele begynte med Hurraguttene, siden ble de NRK-gutter og Reiseradio-gutter.
TO GLADGUTTER: De har vært venner i 40 år og jobbet sammen nesten like lenge. Det hele begynte med Hurraguttene, siden ble de NRK-gutter og Reiseradio-gutter. Foto: Charlotte Wiig

Og slik ble de begge sakte, men sikkert også NRK-gutter. Nå har de vært fast ansatt i statskanalen i over 30 år. Og faste programledere for Reiseradioen i hvert fall i ti av dem, og selvfølgelig utallige andre programmer som påske- og julenøtter og de kritiker­roste reiseprogrammene deres.

– Vi slo på stortromma da Reiseradioen fylte 50 år i 2013, nå toner vi 60-årsdagen litt ned, men det blir selvfølgelig feiring, lover Øystein.

Akkurat nå jobbes det iherdig med å få en representant fra kongehuset til å åpne første sending.

– Det har vært tradisjon i Reiseradioen at en kjent person innleder første sending. Ofte har det vært statsmini­steren, men vi har i nesten 30 år jobbet med å få en representant fra kongehuset uten å lykkes, smiler Øystein.

<b>UTE I FELTEN:</b> Reiseradioen var tidlig ute med å bedrive opp­søkende journalistikk. Det gjaldt å være der folk var hvis man skulle fange opp norsk feriemodus. Ofte stilte stedets ord­fører opp når selveste NRK kom til bygda.
UTE I FELTEN: Reiseradioen var tidlig ute med å bedrive opp­søkende journalistikk. Det gjaldt å være der folk var hvis man skulle fange opp norsk feriemodus. Ofte stilte stedets ord­fører opp når selveste NRK kom til bygda. Foto: Aftenposten/Alma Olsen

Men å gi seg, nei det ligger ikke for denne duoen. Uansett blir det en feiende flott åpning.

– Reiseradioen har alltid hatt som formålsparagraf at det skal være hyggelig å jobbe der, og det er det, bekrefter Rune. Veldig hyggelig, som en liten karamell man går og gleder seg til i vintermørket.

Kjenningsmelodi

– Det er jo visse ting man ikke forandrer på her i landet, som blant annet fargene på flagget, riksvåpenet og kjennings­melodien til Reiseradioen, sier Øystein alvorlig.

I 60 år har den norske sommeren blitt innledet med låten The Kid from Red Bank av og med den amerikanske jazzmusikeren Count Basie. Å forandre på det ville være helligbrøde.

– Knut Borge gjorde et forsøk på å endre kjenningsmelodien til Nitimen en gang på 80-tallet, men protestene fra lytterne var så massive at de måtte gå tilbake til Memories of You etter bare en uke. Siden holdt den jingelen stand helt frem til 2019, da kjennings­melodien til Nitimen plutselig ble borte. Reaksjonene lot ikke vente på seg da heller.

På NRKs nettsider kom blant annet følgende klage inn:

«I dag gikk det opp for meg at NRK har lurt seg til å bytte den kjente og kjære kjenningsmelodien på Nitimen, og at en pregløs jingle har overtatt. Kan noen gi meg et godt svar på dette? Hilsen pensjonist som er avhengig av Nitimen.»

<b>BORGULFSEN &AMP; CO.:</b> Torkjell Berulfsen og Knut Borge er store forbilder for Øystein Bache og Rune Gokstad. Her er de sammen med Øystein og kollega Hanne Skrikerud på 1980-tallet.
BORGULFSEN & CO.: Torkjell Berulfsen og Knut Borge er store forbilder for Øystein Bache og Rune Gokstad. Her er de sammen med Øystein og kollega Hanne Skrikerud på 1980-tallet. Foto: Christian Fougner

Mannen fikk svar, men trolig ikke det han ønsket å høre. NRK sa klart ifra på Facebook og svarte: «Hei du! Nitimen starter uten den gamle kjenningen for å komme raskere i gang med programmet.»

Om vi kan risikere at noe lignende skjer i Reiseradioen?

– Så vidt vi vet foreligger det ingen planer om det, lover Øystein og Rune.

Les også: (+) – Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått lov til å jobbe for NRK, men det rare er at jeg er så sjeleglad for at jeg ikke er der lenger

60-årsdag

Av mange legendariske innslag i Reiseradioen gjennom 60 år bør Harald Heide-Steen jr. i rollen som rikstyristsjef Otmar Johansen nevnes.

Sammen med Totto Osvold (døde våren 2023 red. anm.) fikk rikstyristsjefen boltre seg fritt, og kunne reklamere hemningsløst for å fly Norge rundt med Concorde på to og et halvt minutt, samt fortelle om japanske turister på vannski etter Hurtigruten.

<b>RIKSTYRISTSJEFEN:</b> Totto Osvold ledet Reiseradioen i mange år. Han fikk ofte besøk av rikstyristsjef Ottmar Johansen, som var full av reisetips, også for de mindre bemidlede som for eksempel ble anbefalt å stå på vannski etter Hurtigruten.
RIKSTYRISTSJEFEN: Totto Osvold ledet Reiseradioen i mange år. Han fikk ofte besøk av rikstyristsjef Ottmar Johansen, som var full av reisetips, også for de mindre bemidlede som for eksempel ble anbefalt å stå på vannski etter Hurtigruten. Foto: Tom A. Kolstad/Aftenposten

Og for ikke å snakke om den gangen Rune og Øystein fikk frisket opp badetemperaturene ved å la Oslo fagottkor synge dem. I tillegg kom alt som var tapt og funnet, det være seg undulater eller laks.

– En gang ringte en mann inn og sa at han hadde mistet en laks på 12 kilo mens han sto og fisket. Han lurte på om det var noen som hadde funnet den, forteller Rune, som ikke klarer å dy seg fra å le av den samme historien den dag i dag.

Før i tiden reiste de ofte rundt i Norge for å lage reportasjer selv. Nå er det NRKs egne ansatte reportere rundt omkring i landet som bytter på å gjøre den jobben, men kontakten med publikum er likevel bedre nå enn før – og det kan de takke sosiale medier for, forteller Øystein.

– Nå skriver folk og sier hva de mener på Facebook eller andre kanaler bare sekunder etter et innslag, så lytterkontakten er til stede, sier han.

Programlederduoen lover en åpningssending som holder klassiske standardmål og som i anledning 60-årsdagen er supplert med en del artige klipp fra arkivet. Kanskje noen fra programledernes egne favoritter?

<b>GAMLE TRAVERE:</b> Øystein Bache og Rune Gokstad er kjent fra både påske- og julenøtter og kritikerroste reiseprogrammer – og ikke minst fra Reiseradioen.
GAMLE TRAVERE: Øystein Bache og Rune Gokstad er kjent fra både påske- og julenøtter og kritikerroste reiseprogrammer – og ikke minst fra Reiseradioen. Foto: Charlotte Wiig

Gamle legender

– Jeg var en stor beundrer av Knut Borge og Torkjell Berulfsen, sier Rune.

– Jeg husker spesielt godt en gang Knut Borge intervjuet folk om deres forhold til badesko. Han fikk flere kjente personer til å fortelle om hvor behagelig det var å bruke badesko på steinete strender. Siden slo han et slag for ryggsvømmerne, som jo ikke så lett klarer å se seg for når de svømmer.

– Knut Borge kunne utbrodere de underligste temaer og gjøre dem interessante, synes Øystein, som også har en del skøyerstreker på samvittigheten. Noe som har gjort oss litt usikre på om bade­temperaturene de rapporterer egentlig er til å stole på?

Sommeren 1989 dukket det nemlig opp et nytt badested i Østfold som de færreste hadde hørt om – Bøllo-badestuer. Mannen som ringte inn ville gjerne være med på å rapportere stedets badetemperaturer, men når Reiseradioens reporter spurte hvor dette var hen i Norge, fikk han et noe ullent svar.

– En bukt ikke så langt fra Fredrikstad, et sted i indre Østfold, svarte mannen.

Noen kjentfolk fra distriktet som jobbet i redaksjonen ­undret seg, men lot likevel mannen få lov til å melde fra, og hver gang badetemperaturene ble ramset opp, lå Bøllo-badestuer alltid en grad over de andres. Først da redaksjonen skulle ha sesongavslutningsfest, fikk resten av staben vite at de var blitt rundlurt.

– Det var jeg som ringte inn, smiler Øystein.

– Jeg gikk til et nabokontor og ringte inn til redaksjonen når vi samlet inn badetemperaturene rundt om i landet. Ingen oppdaget noe, men latteren var hjertelig hos de andre da de skjønte at de var blitt holdt for narr gjennom hele sommeren. Bøllo-bade­stuer eksisterte ikke, men de andre temperaturene er helt ekte, altså, forsikrer Øystein.

Les også: Harald Eia og Petter Northug: – Jeg trodde det var skjult kamera

<b>FASTE INNSLAG:</b> Informasjon om badetemperaturene over det ganske land er et av mange faste innslag i Reiseradioen.
FASTE INNSLAG: Informasjon om badetemperaturene over det ganske land er et av mange faste innslag i Reiseradioen. Foto: Ole Kaland

Mitt beste sommerminne

Et annet fast innslag i Reiseradioen er Mitt beste sommerminne, der kjentfolk blir bedt om å fortelle.
Vi, derimot, lurer på hva som er lagret som gode sommerminner hos Øystein og Rune? Og da dukker selvfølgelig Reiseradioen opp.

– Mine barndomsferier ble tilbrakt på hytta i Kragerø. Vi var mange mennesker, mor og far, søsken, tanter og onkler. Reiseradioen sto alltid på, og det var ut med snekka med en onkel som måtte ha med seg sild, kokte egg og kokt blomkål. Og en far som snorklet etter blåskjell som vi kokte på primusen. Og det var alltid sol, sier Øystein.

Runes somre ble tilbrakt i Drøbak med mor, far og to søstre. Også der hadde Reiseradioen sin faste plass, både bokstavelig talt og i minnene til Rune.

– Jeg husker at vi satt i sengen om morgenen og hørte på Reiseradioen. Det var reportasjer fra hele landet, og det var spennende. Den sengen vi satt i var så kort at faren min ikke kunne ligge utstrakt når han sov. Reiseradioen var ensbetydende med at nå er det virkelig sommer. Det var en fin følelse, husker Rune.

I dag har både Rune og Øystein henholdsvis to og tre barn selv, og ferierer på de samme hyttene der alle selvfølgelig hører på den samme Reiseradioen, bare at denne gangen er det med en far som programleder.

Les også: Øystein og Rune har vært bestevenner i 39 år: – Vi har aldri blitt uvenner

<b>EN LEGENDE:</b> Else Michelet var en intelligent satiriker, klok feminist og dyktig programleder. Hun ledet både Nitimen og Reiseradioen i mange år, og også det populære programmet Hallo i Luken.
EN LEGENDE: Else Michelet var en intelligent satiriker, klok feminist og dyktig programleder. Hun ledet både Nitimen og Reiseradioen i mange år, og også det populære programmet Hallo i Luken. Foto: Heiko Junge/NTB

En million lyttere

Musikken har alltid hatt en sentral plass i Reiseradioen og delvis definert hva vi går og nynner på i sommerferien. I mange år var Svantes lykke­lige dag med Povl Dissing en gjenganger.

Når danske Dissing sang om at kaffen snart er klar og Nina står i brusebad, ja, da kjente de fleste av oss på en sommerlig hverdagslykke, likeledes med viser som To pilsner i en snor og Bysommer med Lillebjørn Nilsen.

– På en god dag kan Reise­radioen ha opptil en million lyttere, det er til å bli ydmyk av, synes Rune og Øystein.

Og selvfølgelig er det en plikt for alle programlederne å avslutte siste sending med Kirsti Sparboe og En sommer er over. Hvis ikke tar jo sommeren aldri slutt.

Øystein og Rune skal lede Reiseradioen de første to ukene, siden følger kjente NRK-folk på rekke og rad, blant annet Anne Lindmo og Else Kåss Furuseth.

Reiseradioen går med andre ord på omgang mellom flere, mens i gamle dager kunne de samme programlederne holde på hele sommeren.

– Det hadde sin sjarm den gangen man var ung og barnløs, minnes Øystein.

Nå, derimot, må det settes av tid til hytta i Kragerø og samhold med familien – men med Reiseradioen på, selvfølgelig.