Mobilavhengighet
Öde Nerdrum ble lei av eget mobilmisbruk: - Verden klarte seg jo utmerket før
Mobilen er en tyv som stjeler både tid og lykke. I snitt plukker vi den opp 150 ganger i løpet av en dag, og det går utover både helsa og relasjonene våre. Men heldigvis er det håp for oss skjermslaver også!
Smarttelefonen er fristende. Den blinker, piper og er gal etter oppmerksomhet. Ofte er mobilen faktisk mer fristende enn partneren, familien og vennene våre.
For det er jo ikke så lett å stille opp mot en som har svaret på alt du lurer på, som inspirerer deg, holder deg oppdatert på hva som skjer både i verden og i vennegjengen, og som gir deg umiddelbar kjærlighet gjennom tomler, smil og hjerter.
Öde Nerdrums kommentar
Når du leser dette, sitter Öde Nerdrum sannsynligvis ved flygelet sitt og spiller, men før jul for fingrene over tastaturet da han skrev en kommentar i tidsskriftet Sivilisasjonen.
Maleren og samfunnsdebattanten, som for mange ble kjent da han deltok i Farmen Kjendis i 2021, skrev nemlig en tankevekkende kommentar med tittelen «I teknokratiets tjeneste».
Sammen med teknologisk utvikling kommer også nye begreper. Som for eksempel det engelske begrepet nomofobi, som betyr «no mobile phone phobia».
Nomofobi er den irrasjonelle frykten for å være uten mobilen din, for eksempel fordi den er mistet eller glemt hjemme, eller den har ladet ut.
Nomofobi er lett å observere overalt når folk famler etter mobilen i veska eller vandrer hvileløst rundt for å få strek på skjermen.
(Kilde: Veien til helse)
«Flere og flere forskningsartikler avslører det man tidligere bare har ant, at det moderne menneskets misbruk av den lille dingsen vi kaller smarttelefon forringer vår helse. Søvnproblemer, ensomhet, depresjon og angst er bare noen av de mange mentale vanskeligheter forbundet med overdreven bruk. Blant de mindre sykelige tendensene, men ikke mindre alarmerende, kan vi finne svekket konsentrasjonsevne, ødelagte relasjoner og tid som kastes bort (...) Smarttelefonen er den nye sigaretten – den nye folkesykdommen, og akkurat som sin mer eksotiske forgjenger kommer kunnskapen sakte, men sikkert snikende på oss», skrev han blant annet.
– Jeg har fått flere positive tilbakemeldinger, og teksten har nådd ut til mange, sier Öde inn i Nokia-telefonen sin.
– Jeg har selv vært misbruker av smarttelefonen, men nå har jeg en gammel telefon som jeg kun ringer og sender tekstmeldinger med. Jeg har lenge filosofert over bruken av smarttelefon og hva den gjør med oss. Jeg er opptatt av historie og av å lese vår egen samtid som om det er historie. Da er det enklere å se ting klart.
–Smarttelefonen er ny i et historisk perspektiv. Vi vet ikke implikasjonene enda, men vi har mange indikasjoner på at den ikke er bra for oss. Selv merket jeg at oppmerksomheten min ble dårligere og at tiden ble borte. Problemet oppstår bare man skal se på klokken, man blir deretter lett dratt inn i noe annet. Spørsmålet er hva vi skal med alt dette, verden klarte seg jo utmerket før denne oppfinnelsen.
Les også: Öde Nerdrum droppet ut av skolen med toppkarakterer: – Jeg hadde ingen plan. Det var helt håpløst
Aktiviteter og minner
Det er ikke bare Öde Nerdrum som spør seg hva vi egentlig skal med mobilen. Når vi scroller oss forbi barna til en gammel klassekompis eller blir sittende og lese det dustete kommentarfeltet under en avisartikkel, kan vi jo lure på om ikke tiden burde brukes til noe annet. Öde tror ikke at vi kommer til å huske noe av det som skjer på skjermen senere i livet.
– Det er samvær med andre og meningsfullt arbeid som skaper minner, ikke scrolling på mobilen. En dag er minnene alt vi har igjen, og da må vi betale dyrt for at vi ga etter for slike kortvarige fristelser. Kvaliteten på selve produktene er noe som også bekymrer meg. Smarttelefonens grunnidé er at alt skal inn i ett apparat. Dette medfører naturligvis dårlige enkelttjenester. Det har ufattelig stor verdi når et verktøy bare har ett formål, slik som for eksempel et flygel har.
– Dette ene formålet forbedrer konsentrasjonsevnen vår. Produktet har også høyere kvalitet. Et flygel er ikke noe jeg bare kan ta opp av lommen på bussen, men snarere noe jeg høytidelig setter meg ned med.
Les også: Psykolog: Tenk deg om før du setter et slitent barn foran tv-en
Digitalt dop
Flere og flere forskningsartikler avslører at smarttelefonen forringer helsa vår. Lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle har skrevet boka Det digitale dopet.
I boka skriver han at vi har blitt avhengige av smarttelefonene våre, og at når den gjennomsnittlige nordmannen dør, kan hen se tilbake på et liv hvor totalt 11 år (!) ble brukt på telefonen.
– Jo da, det stemmer. Vi er på telefonen i snitt i fire timer per dag, og 50 prosent av oss bruker den mer enn seks timer daglig, forteller han.
Hjerneforskeren har nettopp vært på skitur i det vakre været på Gåsbu ved Hamar når vi ringer, men tar seg tid en prat mens han suser hjemover. Han forteller at en av årsakene til at han ville skrive Det digitale dopet, var erfaringer fra eget liv.
– I snitt plukker vi opp mobilen 150 ganger daglig – det er ikke noe annet vi driver med så ofte. Vi er på telefonen når vi spiser, når vi kjører bil, når vi er på do ... Da jeg var liten, måtte foreldrene mine rope «Du må komme inn!» Nå roper foreldrene «Du må komme deg ut!». Vi foreldre kjemper en håpløs kamp mot smarttelefonen.
I boka si forteller Hjelle om hva som skjer i hjernen vår når vi scroller, spiller og bruker sosiale medier. Han skriver også at forskning viser at det er en sammenheng mellom mobilbruk og depresjon, ensomhet, angst og søvnlidelser, spesielt hos barn og unge.
– Vi som jobber og forsker på hjernen, ser at skjermbruken gjør noe med helsa vår. Vi ser særlig sammenheng mellom bruk av sosiale medier og dårlig mental helse. Det er rett og slett ikke bra for den mentale helsa å være for mye på skjerm. Tidligere sammenlignet vi oss med venner og kjente, men i dag sammenligner vi oss via telefonen med tusenvis av mennesker vi ikke kjenner. Vi ser stort sett bare glans-bildeversjoner av livene til folk. Dette er spesielt vanskelig for barn og unge som har et selvbilde under utvikling, men også for voksne.
Les også: På dette området er foreldre altfor lite involverte
Avhengighet
– Hvorfor klarer vi ikke å legge fra oss mobilen?
– Mobilen er designet for at vi skal bli avhengige av den. Verken design, farger, lyder eller varslinger er tilfeldig. For hver eneste «like» blir vi belønnet med dopamin, noe som fører til at vi blir hektet. Da blir det ekstremt vanskelig å legge bort telefonen. Vi blir avhengige av tilfredsstillelsen, og veldig mange ender med å bruke telefonen mer enn de ønsker. For hvis vi bruker mellom fire og seks timer på mobilen hver dag, så stjeler den tid fra andre ting som er viktige, som for eksempel søvn, bevegelse og sosiale relasjoner. Dette er bærebjelker i livene våre, sier Hjelle.
– Hva kan vi gjøre for å bruke mindre tid på mobilen?
– Hvis du ønsker å bruke mindre tid på skjerm, må du først og fremst anerkjenne hvor mye tid du faktisk er på skjerm. Vi er gjerne på skjerm mer enn vi tror. Det finnes apper som måler skjermtiden vår, og der får du sikkert svar, sier hjerneforskeren og gir tre konkrete tips:
– Lag en avtale med deg selv. Kanskje kan du legge mobilen fysisk bort til enkelte tidspunkter på døgnet eller ha soner i boligen som er mobilfrie? Det går også an å gjøre mobilen mindre fristende ved å legge alle ikoner i grått. Når fargene er borte, blir det mindre fristende å bruke appene. Jeg vil også anbefale å skru av varslinger på sms, e-poster og apper, og legge de appene du vil bruke mindre tid på i en mappe på siste side på mobilen. Mennesker er late, og hvis vi må bruke 20 sekunder på å swipe for finne appen, så gidder vi ikke.
– Hvordan er du selv med tanke på skjermbruk?
– La oss ikke snakke om meg, sier Ole Petter Hjelle og ler.
– Jeg er ikke så mye bedre enn alle andre, men ved å bruke tipsene ovenfor, har jeg faktisk halvert mobilbruken.
Phubbing i terapirommet
Har du noen gang følt at du burde legge vekk mobilen og fokusere på de du faktisk er i samme rom med? Eller irriterer du deg over at partneren din sitter med nesa i skjermen i stedet å følge med på det du sier – eller kanskje filmen dere ser på? Du er ikke alene. Skjermtid stjeler tid fra parforholdet vårt.
Ifølge en undersøkelse ved Baylor University i Texas, USA, er hele 70 prosent av de som er involvert i et romantisk forhold, plaget av partnerens mobilbruk når de er sammen. Dette fenomenet har fått det engelske navnet phubbing, som er en kombinasjon av ordene phone og snubbing (ignorering/å være kald mot).
I terapirommet til parterapeut og sexolog Linda Bjørnsand på Lillestrøm, kommer det ofte par som forteller at mye mobil- og skjermbruk er et problem
i forholdet deres.
– Ja, det er et stort problem hos mange av parene jeg møter, og det er mye klaging rundt dette. Noen forteller at det hender at de ikke får kontakt med partneren sin, at partneren er avhengig av mobilen og at de føler seg ensomme i relasjonen.
– Typiske utsagn er: «Jeg skulle ønske at partneren min var like oppslukt av meg som av mobilen sin». «Partneren min er mer opptatt av alle andres liv på sosiale medier enn av hverdagen vår». «Hadde du brukt litt av den tiden du bruker på mobilen på meg, så hadde vi faktisk hatt litt tid sammen», forteller Bjørnsand.
Les også: (+) Jeg orket ikke mer og valgte å skilles fra mannen min. Da jeg en dag gikk forbi huset hans, ble jeg rystet
Får konsekvenser
Parterapeuten mener at den økende mobilbruken går utover relasjoner på flere områder.
– Man har ikke den samme tilstedeværelsen som man hadde før, og dette gjør at man går glipp av mye verdifull kvalitetstid sammen med partneren eller familien sin. Det som skjer på lengre sikt, er at det blir lett å bortprioritere partneren og at dette ofte er noe man gjør ubevisst. Mangel på kommunikasjon oppstår når man slutter å dele hverdagslige ting med hverandre ved middagsbordet, fordi man heller vil sitte og scrolle, sier Bjørnsand.
– Det er viktig for alle i en relasjon å føle seg sett og hørt. Når den ene i et parforhold ikke ser på partneren eller stiller spørsmål om det som blir fortalt, så slutter man å dele ting med hverandre. Det kan være ting fra hverdagen, tanker, følelser, frykt, lengsler, meninger, ønsker, behov og mål. Dersom vi går glipp av disse viktige samtalene over tid, vil vi etter hvert vokse fra hverandre. Vi vil endre oss og vokse uten at partneren er med og blir oppdatert på hva som skjer i vår indre verden. Det skaper en distanse i parforholdet, og noen vil etter hvert finne en annen person å dele disse viktige tingene med, som en god kollega, en venninne eller et familiemedlem.
Ole Petter Hjelle synes det er viktig å påpeke at smarttelefonen ikke er ensidig negativ. Den har kommet for å bli, og de færreste klarer å se for seg en hverdag uten. Ved å bruke mobilen mer bevisst, er den absolutt en dings vi kan like.
Linda Bjørnsand er enig. Hun forteller at den blinkende, pipende og fristende mobiltelefonen også kan brukes til å krydre kjærlighetslivet.
– Absolutt! Det er bare fantasien som kan sette grenser for hva man kan gjøre med mobilen for å føle seg nærmere hverandre, sier hun.
Her en noen av tipsene som parterapeut og sexolog Linda Bjørnsand gir til par som bruker for mye tid på skjerm og for lite tid til hverandre:
1. Hold av tid én til to kvelder i uka hvor dere kan spille spill sammen. Det finnes mange fine kort for par hvor man kan stille hverandre ulike spørsmål. Jeg pleier for eksempel å låne ut Fuelbox eller Gylne øyeblikk.
2. Begynn å snakke sammen om ulike temaer som å planlegge ferie, ønsker, mål, interesser og verdier. Legg noen framtidsplaner for parforholdet, og være intime med hverandre.
3. Prøv å lage dere regler som fungerer for forholdet deres. Det kan for eksempel være at middagen er en hellig stund for dere. Da er man koblet på hverandre og det er ikke tillatt med mobilbruk.
4. Bli enige om å ha én til to timer skjermfri tid på kveldene slik at dere har tid bare til hverandre.
5. For å få mer intimitet og nærhet, kan man bli enige om å legge seg sammen og legge vekk mobilen.
6. Ikke sitt med mobilen til dere blir stuptrøtte, men legg dere heller en halvtime eller time tidligere og nærm dere hverandre.
7. Kjøp en mobilboks som dere kan ha et synlig sted. Det blir en fysisk påminnelse om å huske å legge vekk mobilen.
8. Minn hverandre på mobilfri tid sammen, og husk også å anerkjenne og gi ros til partneren. Dette vil bidra til å øke motivasjon for å fortsette.