Jon Gelius fyller 60 år

– Jeg har verdens mest tålmodige og rause kone

Han har vært fast inventar i NRK i flere tiår og har loset TV-seerne gjennom mange historiske øyeblikk. At Jon Gelius i det hele tatt ble journalist, kan han egentlig takke musikeren Halvdan Sivertsen for.

<b>DET GLADE SØRLAND: </b>Det er syv år siden Jon og kona Anne vendte tilbake til røttene etter 30 år i Oslo. Fra terrassen har de nydelig utsikt over hjembyen Arendal. – Livskvaliteten har gått betraktelig opp etter at vi flyttet til Sørlandet. Det å kunne våkne opp til denne utsikten og kunne spasere til jobb, det gir jeg ikke bort, sier Jon.
DET GLADE SØRLAND: Det er syv år siden Jon og kona Anne vendte tilbake til røttene etter 30 år i Oslo. Fra terrassen har de nydelig utsikt over hjembyen Arendal. – Livskvaliteten har gått betraktelig opp etter at vi flyttet til Sørlandet. Det å kunne våkne opp til denne utsikten og kunne spasere til jobb, det gir jeg ikke bort, sier Jon. Foto: Morten Bendiksen
Først publisert

– Å fylle 60 år er jo en milepæl. Det er alderdommens ungdom jeg nå trer inn i, og jeg føler meg fortsatt ung til sinns. Men alder er bare et tall, fastslår Jon Gelius.

26. mai fyller NRK-veteranen seks tiår på jord. Det er en dag jubilanten må starte med å gi slipp på noe han elsker, nemlig kontroll. Av familien har han kun fått beskjed om å stille opp på Gardermoen med fornyet pass.

– Vi skal et eller annet sted, men jeg vet ikke hvor. Og de synes det er kjempegøy at jeg ikke vet siden jeg liker å ha kontroll, og det har jeg ikke nå.

– Jeg har prøvd på alle mulige måter å finne ut av det, men har innsett at det bare er å gi opp. De pakker til og med kofferten for meg, humrer Jon.

<b>SVEVER HØYT</b>: Jon Gelius kan se frem til en hemmelig familiefeiring med ukjent destinasjon når han runder 60 år. Etter det venter et sommervikariat på Marienlyst – og en kommende podkast.
SVEVER HØYT: Jon Gelius kan se frem til en hemmelig familiefeiring med ukjent destinasjon når han runder 60 år. Etter det venter et sommervikariat på Marienlyst – og en kommende podkast. Foto: Svein Brimi

Reporter i NRK Sørlandet

Som en garvet journalist er Jon opptatt av å alltid være godt forberedt, enten han skal møte statsministeren eller lage en lokal sak om trimmende pensjonister. Men med alderen har han innsett at det ikke nytter å legge for mange planer.

– For livet består av tilfeldigheter. Hadde du spurt meg for syv år siden om jeg hadde planer om å vende tilbake til Sørlandet, hadde jeg ledd og sagt nei. Men så var det en tilfeldighet som gjorde at vi flyttet, forteller han.

Det var sommeren 2017 at Jon og kona Anne (57) tilfeldigvis kom over drømmehuset da de ferierte i hjembyen Arendal.

Selv om det lå i kortene at de én dag skulle flytte tilbake, ble planen brått fremskyndet. Etter 30 år i hovedstaden med Marienlyst som fast base, var Jon tilbake der journalistkarrieren startet – som reporter i NRK Sørlandet.

– I dette yrket har jeg levd etter ett prinsipp, at ingen sak er for liten, ingen sak er for stor. Jeg har vært en altetende journalist, og det har bygd plattformen for mitt journalistiske virke.

– Jeg er en halvstudert røver. Jeg kan slå i bordet med at jeg har gått Journalisthøgskolen, men ellers har jeg gått livets harde skole og lært mye av det, understreker Jon.

Les også: NRK-Einar Lunde: – Jeg kollapset og måtte ha psykiatrisk hjelp for å takle det marerittet jeg har stått i

<b>KJENT STIL:</b> Jon har lang fartstid i statskanalen, blant annet som nyhetsanker. Her med kollega Lisbeth Skei. 
KJENT STIL: Jon har lang fartstid i statskanalen, blant annet som nyhetsanker. Her med kollega Lisbeth Skei.  Foto: Ole Kaland/NRK

Den eldste sommervikaren

Men helt ferdig med NRK Marienlyst er han ikke. Jon blir stadig hyret inn som vikar i hovedstaden, både som nyhetsanker og som programleder for «Årskavalkaden». At han fortsatt er ettertraktet i statskanalen, ser han på som en stor ære.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

– Det er kjempehyggelig og rørende. Når jeg er tilbake i Oslo, er det som å komme hjem til en familie. Folk møter meg med åpne armer. Det er tross alt syv år siden jeg offisielt sluttet i Dagsrevyen, sier Jon, som atter en gang skal tilbringe den kommende sommeren på jobb i Tigerstaden.

– Da er jeg nok den eldste sommervikaren i Dagsrevyen, og det er hyggelig i seg selv, ler 60-åringen.

Å stå skulder ved skulder med andre sommervikarer og unge journalistspirer med praksisplass synes han er spennende. Men det er ikke alle i den yngre garde som har fått med seg at Jon nærmest er som en institusjon å regne på Marienlyst, med varierte oppgaver som nyhetsanker, programleder, redaktør, vaktsjef, og den prestisjefulle stillingen som USA-korrespondent i årene 2010–2013.

<b>FAMILIELIV:</b> Hele familien ble med på flyttelasset da Jon fikk korrespondentjobb i Washington. Her er han sammen med kona og barna Victor og Johanne på gamle trakter.
FAMILIELIV: Hele familien ble med på flyttelasset da Jon fikk korrespondentjobb i Washington. Her er han sammen med kona og barna Victor og Johanne på gamle trakter. Foto: Privat

Lattermildt forteller NRK-veteranen om da han hilste på de nye sommervikarene for et par år tilbake, og selv introduserte seg som sommervikar.

– «Hvor er det du studerer?», lurte en journalistaspirant på.

– Hun ante ikke hvem jeg var, men fikk det fort forklart da jeg ledet programmet hun holdt på å lage reportasje til, humrer han.

Les også: (+) – Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått lov til å jobbe for NRK, men det rare er at jeg er så sjeleglad for at jeg ikke er der lenger

Sin aller første podkast

Jons egen journalistiske løpebane startet som så mye annet i livet hans, ved en tilfeldighet.

Faren, Leiv Gelius, var turistsjef i Arendal, med kontor rett ved den nå nedlagte avisen Tiden.

Da Jon tilfeldigvis var innom avisredaksjonen en fredag ettermiddag, møtte han på en stresset reporter som var alene på jobb.

Med altfor mange oppdrag og en konsert med Halvdan Sivertsen han ikke kunne rekke, tilbød en litt eplekjekk Jon seg å gjøre jobben for ham.

– Så mitt første journalistiske produkt var en konsertanmeldelse av Halvdan Sivertsen. Det er 40 år siden, og jeg kan vel egentlig takke Halvdan for at jeg fikk jobb som journalist. For allerede dagen etter ringte Agderposten og lurte på om jeg kunne jobbe litt for dem, erindrer Jon.

<b>FØLGESVENN: </b>Familiehunden Sally er amerikansk og ble med hjem etter endt opphold i Washington. Hun sørger for at Jon får sin daglige trim. – Jeg har aldri vært noen treningsfantast, men med Sally går jeg lange turer hver dag, sier han.
FØLGESVENN: Familiehunden Sally er amerikansk og ble med hjem etter endt opphold i Washington. Hun sørger for at Jon får sin daglige trim. – Jeg har aldri vært noen treningsfantast, men med Sally går jeg lange turer hver dag, sier han. Foto: Morten Bendiksen

Under studiene på Journalisthøgskolen fikk han praksisplass i NRK Sørlandet, der han nå er fast ansatt. At Jon fortsatt er å finne i NRK etter snart 40 år, skyldes én ting:

– At det er en solid og spennende arbeidsplass med mange muligheter. Og jeg har vært privilegert nok til å få teste ut mange av disse mulighetene.

– Som for eksempel nå, i en alder av 60 år, så holder jeg på å lage min aller første podkast. Jeg føler meg litt innovativ og trendy når jeg begir meg ut på det jeg tror skal bli en hørbar serie, forteller han om det foreløpige hemmelige prosjektet.

Les også: Linn Wiik åpner opp: Derfor slutter hun i TV 2

<b>JUBILERER: </b>Jon trer inn i et nytt tiår med knusende ro. – Jeg vil si at jeg oppgraderes til seks punktum null, smiler NRK-veteranen.
JUBILERER: Jon trer inn i et nytt tiår med knusende ro. – Jeg vil si at jeg oppgraderes til seks punktum null, smiler NRK-veteranen. Foto: Svein Brimi

Veldig sjenert

Det er nemlig bak mikrofonen Jon trives aller best. Når han kan være først ute med det siste. Som da han fikk det aller første intervjuet med en myndig prinsesse Märtha.

Jon var også første journalist på Slottsplassen da kong Olav døde, og han ble med på lasset under det nye kongeparets signingsferd i 1992. Som USA-korrespondent var han tett på daværende president Barack Obama. Men at han selv er blitt et yndet intervjuobjekt, er noe han ikke er helt komfortabel med.

– For jeg er egentlig veldig sjenert, men det er det ingen som tror, fordi de ser meg på TV. Når du jobber i et utstillingsvindu som TV, må du også ta «kostnaden» ved det.

– Jeg er vant til at folk kikker og peker på meg ute, og stort sett er det bare hyggelig. Så jeg stiller opp hvis noen synes det er interessant å snakke med meg, uten at jeg trenger å dele mine indre hemmeligheter, forklarer han.

Les også: (+) Mannen min ble veldig opptatt av den nye naboen. Hun var singel og pen, men nå hadde jeg fått nok

HJEMMEBANE: Jon i Dagsrevyen-studio. – Det hender jeg hører folk snakke om meg som om det fortsatt var en skjerm mellom oss.
HJEMMEBANE: Jon i Dagsrevyen-studio. – Det hender jeg hører folk snakke om meg som om det fortsatt var en skjerm mellom oss. Foto: Morten Bendiksen

Gift i 35 år

De deler han kun med sin bedre halvdel, kona Anne. De møttes allerede på gymnaset i Arendal, og i juni kan de feire korallbryllup etter 35 år som ektefeller.

– Det i seg selv er en prestasjon. Hvordan vi skal feire dagen vet vi ikke ennå, der må jeg legge hodet i bløt.

Han mener hemmeligheten bak det solide ekteskapet er at de er «et godt team».

– Jeg har verdens mest tålmodige og rause kone, som har klart å holde ut med meg i så mange år. Vi kjenner hverandres styrker og svakheter, og har gjensidig respekt og tillit. Jeg har vært veldig heldig med valg av kone, sier en stolt Jon Gelius.