Norges nye superband

- Rart om folk ikke brydde seg, mener Djerv-vokalisten.

Foto: (Jørn Veberg)
Publisert

(SIDE2): - Det er vel ikke unaturlig at et band som består av kjente medlemmer får oppmerksomhet, og får noe igjen for det de har gjort før? Det hadde vært rart om folk ikke brydde seg, sier Agnete Kjølsrud til Side2.

Sist sommer bestemte den tidligere Animal Alpha-vokalisten og trommeslager Erlend Gjerde (kjent fra Stonegard) seg for å starte band. Sammen med Stian Kårstad (Trelldom) ble Djerv til - og allerede før bandet hadde gjort stort annet enn å annonsere sin eksistens, begynte ryktene å svirre og aviser å skrive om det norske superbandet.

Siden da har det blitt noen låter på MySpace, en demo og Øyafestivalen og diverse andre. Her kan du bli litt bedre kjent med dem:

Hvem er Djerv
Musikken beskriver de slik - mørk og groovy, men med kætsji partier.

- Fra Trelldom har vi tatt de kalde black metal kordene, fra Stonegard det rettfrem og groovy uttrykket, mens Agnete særegne uttrykk er fra Animal, sier Erlend.

Med seg live har de også for tiden Stamos Koliousis kjent fra Mencea og Victor Brandt fra Entombed og Satyricon - de ble valgt ut for å komplettere bandet I livesammenheng .

Aller største tystnad
Det er mange planer for bandets fremtid, men hva som skal skje fremover er ennå innhyllet i hemmelighetskremmeri.

- Det ligger et løp fremover med bandet, men vi kan ikke si så mye ennå. Vi kan velge enten den ene eller den andre samarbeidspartneren, og hvordan ting skjer fremover avgjøres litt av hvem vi ender på. Ting er ikke helt bestem ennå. Men vi skal i hvert fall spille inn plate, så vil ting komme på plass etter hvert, sier Erlend.

Samarbeidet de tre bandmedlemmene mellom, er det letter å si noe om.

- Vi skriver låter hver for oss, som vi så sender til hverandre. Så setter vi det i øvingslokalet, låtene er mer eller mindre klare når vi treffes.

Offisiell slipp for plata er fremdeles i slutten av februar neste år - men de to hinter om at planen kan endres. Uttrykket på skiva vil også være noe annerledes enn live, tror Agnete.

- Vi er nok mer pønk live enn det som vil være på plata. Dessuten er jeg veldig glad i store korpakker, så det må med, sier Agnete, som mener plata vil bli formet underveis i tiden i studio.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

Feilene
De to bandmedlemmene mener Djerv har gode muligheter for å klare seg som band - de har lært av sine fortider:

- I tidligere band har vi ikke diskutert problemstillinger som gjerne kommer opp når det blir mer seriøst. Med Djerv sørget vi for at alle slike ting var ryddet av veien. Vi var alle enige på forhånd om hvordan vi vil gjøre det, og at det er dette vi skal satse på en stund, sier Erlend.

- Vi fant ut at vi ville være bare oss tre, vi har lært av våre feil. Det er lettere å ta en avgjørelse da, og vi kommer lettere frem til noe når vi ikke er flere. Og foreløpig har det gått smertefritt, sier Agnete.

Om de andre banda
Stonegard ble oppløst i 2008, i det bandet skulle ut i Europa og på en større utenlandsturné. Ambisjonsnivået hos bandmedlemmene var ikke det samme. Animal Alpha på sin side hadde tatt pause på ubestemt tid etter flere års jobbing med bandet.

- Det var en løgn. Gjort er gjort, jeg gidder ikke spille halvveis på to lag. Som i Stonegard så var ikke alle i Animal Alpha klar for det som kanskje var på vei, og noen lengtet kanskje også etter en stødig økonomi. Nå er det Djerv som teller, sier Agnete om den saken.

Navnet Djerv
Navnet Djerv defineres i diverse ordbøker slik: En djerv handling; kraftig og likefrem, med synonymer som besluttsom, bold, freidig, frimodig, fripostig, heroisk, kjekk, mandig, modig, resolutt, tapper, uforferdet, uredd.

Og nettopp her ligger mye av årsaken til navnevalget - ifølge Erlend er det et gammelt norsk ord med mange positive betydninger.

- Det gjør heller ikke noe at folk ut fra navnet kan tenke seg hvor vi kommer fra, sier Agnete..

Nærmeste fremtid
I tillegg til å gå i studio, er ønsket om å spille mer live også stort.

- Vi håper å få spille på bylarm, vise oss frem til bransjen og spille flere steder. Vi håper også på festivaler neste sommer, både hjemme og ute.

Det er også planer om en runde i Norge i løpet av høsten, både alene og sammen med et annet band - men foreløpig er ikke noe spikret.

Moro
Erlend mener bandet vil kunne eksistere så lenge det er gøy, selv om det ikke skulle gå som håpet. Agnete derimot, er ikke like gira på å spille kun for seg selv.

- Jeg har ikke lyst å bare spille for min egen del, jeg synger jo ikke i dusjen engang, utbryter hun, og lurer på i hvilken alder man må kutte ut å herje på metallscene.

- Næh, du kommer til å bange på scenen til det ikke er gøy lenger. Er ikke det nok da?, lurer Erlend.

Utlandet og snippesker
Agnete bedyrer at Norge er kjempeviktig, og at i tiden med Animal Alpha var det fantastisk å spille rundt om i hjemlandet.

- Men med vår type musikk så er det ikke mulig å leve av det her, mener Agnete, og Erlend legger til:.

- Utlandet er et mål vi kommer til å jobbe mot, men det er litt tidlig ennå.

- En av tingene vi ble enige om da vi møttes for å snakke om nytt band, var at alle måtte kunne pakke snippesken og dra, dersom muligheten byr seg. Turné er et mål, vi vil spille mest mulig, sier Agnete.

- Det er det som er bra med Stian - i tillegg til å være dyktig gitarist, låtskirver og hyggelig fyr, så får alt han eier plass i en liten koffert, flirer Erlend.

I tillegg til å kunne dra bort i kortere eller lengre perioder, ble alle tre også enige om hva slags musikk de skal lage, og hvilket publikum de sikter seg mot.

- Men det er jo selvsagt ingen garanti for at noen vil like oss, eller at vi ender på verdensturné, akkurat. Men alle må være villige til å satse, og vi ble enige om at dersom vi fikk gode tilbakemeldinger, så skulle vi rydde plass til dette, sier Erlend.

- Så langt har det gått bra.

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2010.

Les også