NRK-programleder Noman Mubashir

Åpen om hetsen

I 2016 fortalte den da 42 år gamle Noman Mubashir offentlig at han er homofil.
– Jeg ville hatt en bedre livskvalitet hadde jeg stått frem tidligere, mener han.

<b>NOMAN MUBASHIT:</b> Noman Mubashir skulle ønske han sto frem og fortalte om sin legning allerede i 20-årene. – Det ville gitt meg en bedre livskvalitet, sier han til Her og Nå.
NOMAN MUBASHIT: Noman Mubashir skulle ønske han sto frem og fortalte om sin legning allerede i 20-årene. – Det ville gitt meg en bedre livskvalitet, sier han til Her og Nå. Foto: Morten Bendiksen
Først publisert Sist oppdatert

NRK-profilen Noman Mubashir (48) var i et fast forhold og hadde vært komfortabel med legningen sin i årevis da han valgte å komme ut av det berømte skapet.

Programlederen tror at bakgrunnen hans gjorde det ekstra vanskelig for ham å være åpen om at han er skeiv.

– Jeg tilhører flere minoriteter – jeg er homofil, norskpakistaner og muslim, det er ikke den enkleste kombinasjonen. Jeg har slitt med det i mange år, og derfor brukte jeg lang tid på å tørre å si at jeg er skeiv offentlig, sier Noman til Her og Nå når vi møter ham under Regnbuegallaen på Chateau Neuf i Oslo hvor hverdagsheltene i den skeive kampen ble hyllet.

Les også: Noman Mubashir: – Jeg har opplevd både fordommer og hets

<b>REGNBUE GALLAEN: </b>Under Regnbue-gallaen, de skeives store festgalla på Chateau Neuf i Oslo, var NRK-profilen Noman Mubashir og influenseren Emma Ellingsen vertskap.
REGNBUE GALLAEN: Under Regnbue-gallaen, de skeives store festgalla på Chateau Neuf i Oslo, var NRK-profilen Noman Mubashir og influenseren Emma Ellingsen vertskap. Foto: Jørn Grønlund

Sto frem i 2016

Det var først i 2016 at den da 42 år gamle Noman bestemte seg for å dele offentlig at han er homofil.

– Angrer du på at du ventet så lenge med å fortelle om legningen din?

– Jeg angrer bare i form av at jeg ville hatt en bedre livskvalitet, hadde jeg stått frem da jeg var i 20-årene. Jeg tror jeg hadde hatt det mye bedre med meg selv – jeg ventet veldig lenge. Men samtidig er det ingen vits i å angre på noe man ikke får gjort noe med, mener han.

<b>FRODE STRØMØ: </b>Noman var sammen med Frode Strømø i flere år før han fortalte offentlig om sin legning. For litt over ett år siden gikk paret hver til sitt.
FRODE STRØMØ: Noman var sammen med Frode Strømø i flere år før han fortalte offentlig om sin legning. For litt over ett år siden gikk paret hver til sitt. Foto: Morten Bendiksen

Etter at han sto frem i 2016, har NRK-profilen stått støtt i den han er. Under Regnbuegallaen var Noman vertskap sammen med influenseren Emma Ellingsen (22).

– Jeg føler og håper at det å lede Regnbuegallaen, det å snakke høyt om at jeg er skeiv, er med på å inspirere andre til å være ærlige med dem rundt seg, sier en tydelig rørt Noman.

48-åringen får stadig vekk meldinger fra skeive muslimer og norskpakistanere som forteller at det betyr mye for dem at de har et forbilde i ham.

– Jeg får meldinger hvor de takker meg for at jeg tør være meg selv. De forteller at det betyr mye for dem at jeg legger ut bilder fra livet mitt på sosiale medier, forteller Noman.

Les også: (+) Jeg mistenkte at han var forelsket i en annen, men fikk sjokk da han fortalte hvem det var

Hets og stygge kommentarer

Det finnes også en bakside av medaljen. Fortsatt er det mange, spesielt blant skeive muslimer, som ikke våger å stå frem av frykt for negative reaksjoner fra omgivelsene.

– Jeg møter også noen som har det vondt og vanskelig. I 2023 er det fortsatt mange i Norge som ikke tør å være åpne om legning med dem rundt seg, og det er veldig trist. Sånn skal det ikke være. Vi bor i et av de landene i verden hvor man faktisk kan være den man er, poengterer han.

<b>            FORFATTER:</b> I 2004 ga Noman ut boken «Mitt liv som Ola Noman». Boken gir et humoristisk innblikk i pakistanernes kronglete historie i Norge, og forteller om hvordan det var å vokse opp som norskpakistaner på Lørenskog på 1970- og 1980-tallet. 
FORFATTER: I 2004 ga Noman ut boken «Mitt liv som Ola Noman». Boken gir et humoristisk innblikk i pakistanernes kronglete historie i Norge, og forteller om hvordan det var å vokse opp som norskpakistaner på Lørenskog på 1970- og 1980-tallet.  Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

Etter at Noman sto frem i 2016, fikk han mange hyggelige tilbakemeldinger, men han opplevde også å få hat og hets kastet i sin retning. I dag er det mindre av det negative, men innimellom dukker det opp stygge kommentarer.

– Nylig var det en som skrev til meg: «Din homodritt, du burde finne deg en dyrlege og bli kurert». Jeg blir ikke lei meg lenger, men blir oppgitt over at det finnes mennesker som ikke klarer å akseptere medmennesker for den de er. Takk og pris er de aller fleste i Norge fine mennesker som ikke har noe problem med hvilken legning man har, avslutter 48-åringen.