«Grenseløst forelsket»
En fremmed mann klikket «like» på hundebildene til Nina. Det ble starten på en utrolig reise
Da Nina og Redouanes sønn ble født, var det usikkert om han kom til å overleve. – Vi har stått i mange tøffe utfordringer, men med en dyp kjærlighet for hverandre har vi klart å kjempe oss gjennom, sier paret fra «Grenseløst forelsket».
– Fra ganske tidlig i bekjentskapet visste vi det bare – at vi er meant to be, sier
Nina Solhaug Baldersheim (37) og Redouane Oukachte (28).
Mens Nina er fra Bergen, kommer Redouane fra Agadir i Marokko. De to har vært sammen i fire år, og i dag bor de i Ninas hjemby.
For vel et år siden fikk paret sønnen Adeem. I dag løper han glad og ubekymret rundt, men da Nina gikk gravid, fikk paret en alvorlig beskjed.
– Legene fryktet at babyen ikke ville overleve. De fortalte at han hadde en bukveggsdefekt som ville kunne opereres like etter fødselen, men at det samtidig var en risiko for at defekten var forbundet med en kromosomfeil.
– I så fall ville babyen kunne dø i magen, eller kanskje bare leve i noen få dager, forteller Nina og Redouane.
Sønnen Adeem
Nina var på vanlig ultralyd i uke tolv da hun fikk den tøffe beskjeden.
– Det var helt grusomt. Jeg var overhodet ikke forberedt. Jeg hadde nemlig vært på tidlig ultralyd i uke ti også, og alt så fint ut den gangen. Da jeg nå ble fortalt at noe var galt, ble jeg kjemperedd og helt satt ut. I løpet av det neste døgnet måtte jeg bestemme meg for om jeg ville ta en morkakeprøve eller ikke, og jeg slet veldig med å bestemme meg.
– Det hele føltes som en vond drøm – et mareritt jeg ikke kunne våkne fra. Det var tungt å dra hjem og fortelle det til Redouane, men han var veldig god og støttet valgene mine hele veien. Det var selvsagt tungt for ham også, han trodde vi kom til å miste babyen, sier Nina.
I redsel for å skade fosteret, valgte hun å droppe morkakeprøven. Etter hvert viste det seg dessuten at legenes antagelser ikke stemte.
– Da Adeem ble født, ble det klart at han ikke hadde noen kromosomfeil. Han ble helt frisk etter operasjonen. Alt har gått veldig bra, og det er selvsagt en enorm lettelse. Vi fryktet det verste, men da vi fikk vite at sønnen vår kommer til å få et normalt liv, kunne vi senke skuldrene, sier Nina.
Deltok i TV Norge-programmet «Grenseløst forelsket» i fjor.
Nina jobbersom apotektekniker og Redouane eri jobbpraksis via Nav.
Paret bor i Bergen og har sønnen Adeem (1).
Møttes på Instagram
Hun og Redouane møttes på Instagram i 2019. Redouane kom over noen av Ninas hundebilder som han trykket «liker» på. Ingen av dem var egentlig på jakt etter en kjæreste, men begge ble nysgjerrige på den andre.
Først begynte de å skrive til hverandre, og etter hvert gikk de over til videosamtaler. Kjemien var god, og da sommerferien nærmet seg, kom også muligheten for å treffes i virkeligheten.
– En ting er å bli fascinert av noen på nett. Det er noe helt annet å sette seg på flyet alene til Marokko for å treffe vedkommende. Men jeg kastet meg uti det.
– Jeg hadde en sterk følelse av at jeg måtte bli bedre kjent med denne karen, og dessuten følte jeg at vi kjente hverandre litt allerede, gjennom alle videosamtalene vi hadde hatt, forteller Nina.
En junidag i 2019 landet hun i Redouanes hjemby, feriebyen Agadir. Før hun rakk å få øye på Redouane i folkehavet på flyplassen, kom han løpende og ga henne en klem.
– Jeg var kjempespent og nervøs, men da jeg kom ut i ankomsthallen, var det han som fikk øye på meg først og ga meg en klem før jeg omtrent rakk å registrere hvem det var, haha! Jeg ble fullstendig overrumplet. Da vi gikk mot bilen, føltes det nesten som om jeg drømte.
– Jeg la merke til at han var klam i hånden, og jeg tenkte at det var bra, for da var vi like nervøse, begge to. Og så tenkte jeg at han var myyyye penere i virkeligheten enn på bildene! Det var personligheten hans jeg forelsket meg i, men da jeg så øynene hans, smeltet jeg helt, sier Nina.
Redouane smiler.
– Jeg var også ganske nervøs på forhånd, og jeg funderte å hva jeg skulle si. Skulle jeg bare si hei, eller skulle jeg gi henne et kyss? Vi kommer jo ikke fra den samme kulturen, så jeg visste ikke helt hva som passet seg.
– Men da jeg så Nina, føltes alt bare naturlig. Hun var akkurat den samme personen som jeg hadde fått inntrykk av på forhånd.
Den marokkanske kulturen
Det gode førsteinntrykket var gjensidig.
– Den første uken handlet det mest om å bli kjent, og jeg syntes Redouane var veldig sympatisk. Han var nok litt spent, og jeg følte at han holdt litt tilbake i starten, men vi hadde det veldig fint. Vi merket begge at vi trivdes sammen.
– Jeg ble også veldig fascinert av den marokkanske kulturen. Det hele var en eventyrlig opplevelse. Det føles litt som å reise tilbake i tid, sier Nina.
Da de sju feriedagene hadde gått, var de to fast bestemt på å treffes igjen. I mellomtiden skrev de lange meldinger til hverandre og ringte hverandre via Facetime.
– Det gjorde vi hele tiden! Vi kunne ikke vente med å se hverandre igjen, sier Redouane og får et smil i retur fra Nina.
Etter fire lange måneder reiste bergensjenta tilbake til Marokko, og denne gangen ble hun i to uker.
– Nå fikk jeg også møte familien til Redouane, og jeg følte meg veldig godt mottatt. På et vis er jeg mer lykkelig som person når jeg er i Marokko. Jeg føler meg alltid glad når jeg er der, forteller Nina.
Det tok ikke lang tid før hun og Redouane skjønte at de hadde funnet kjærligheten, og at de ønsket å satse på hverandre.
– Hva falt dere for ved den andre?
– Jeg falt for alt ved Redouane. Hele pakken, vil jeg si! Han er veldig omtenksom og god til å lytte. Vi kan snakke om alt. Jeg synes også det er noe spennende og interessant ved at han har en annen kulturell bakgrunn enn meg, sier Nina.
Redouane takker for de gode ordene og gir kona si et varmt blikk. De to giftet seg i august 2021.
– Det er så mange ting jeg liker ved Nina! Hun er flott og vakker, og hun er veldig snill. Dessuten er hun omsorgsfull og glad i dyr, og det synes jeg er fint, sier han.
Kulturelle problemstillinger
Redouane er muslim som de fleste i Marokko, mens Nina er kristen. Måtte de tenke seg om noen ganger i starten, før de gikk inn i et forhold?
– Nei, i grunnen ikke. Vi tenker ofte likt, og har begge et ganske liberalt livssyn. Jeg respekterer hans kultur, og han respekterer kulturen vi har her i Norge, sier Nina.
– Det går veldig fint. Vi kombinerer begge kulturer, og passer på å lytte til den andres ønsker, sier Redouane.
Når en kulturell problemstilling dukker opp, snakker de alltid godt sammen. For eksempel er omskjæring av guttebarn vanlig i Marokko. Nina og Redouane bestemte seg for at sønnen Adeem ikke skulle omskjæres. Sammen kom de fram til at de ønsker å følge norsk tradisjon på dette punktet.
– Når man kommer som innflytter til et nytt land, er det viktig å tilpasse seg kulturen, påpeker Redouane.
Nina er glad for at ektemannen viser stor vilje til å tilpasse seg.
– Vi gjør det som føles riktig for oss, og ikke nødvendigvis det som religion eller skikker skulle tilsi, sier hun.
– Hvordan har det vært å forlate hjemlandet sitt, og savner du Marokko, Redouane?
– Det var trist å dra fra familien min, og det er klart jeg savner dem. Men jeg har jo skapt min egen familie her i Norge! Jeg er veldig fornøyd med livet nå, sier han.
Les også: (+) Pappa inviterte meg i bryllupet sitt. Jeg fikk sjokk da jeg så bruden
Grenseløst forelsket
Kanskje kjenner du paret igjen fra tv-serien Grenseløst forelsket på TV Norge. Serien følger nordmenn som har funnet kjærligheten på tvers av landegrensene, og Nina og Redouane medvirket i 2022.
Noe av grunnen til at paret valgte å delta, var for å vise kritikerne at de tok feil om forholdet deres.
De to har nemlig møtt på en del fordommer, særlig i starten.
– Ikke alle hadde troen på oss, og flere sa at de trodde dette ville bli vanskelig. Vi ønsket å vise folk at det funker mellom oss. De problemene vi har hatt hittil, har ikke vært mellom oss to. Kritikken har kommet utenfra, sier Nina.
Når det gjelder kjærlighet på tvers av kulturer, er altfor mange raske til å dømme, mener paret.
– Det er slett ikke alle som kun er ute etter oppholdstillatelse. I mange tilfeller handler det om ekte kjærlighet, forteller Nina engasjert.
– Det er veldig tøft å forlate hjemlandet sitt og reise fra familie og venner. Hvis det ikke er ekte kjærlighet inne i bildet, er det nok enda vanskeligere, tror hun.
Nå for tiden får paret stort sett positive tilbake-meldinger. Sammen har de en Instagram-profil,
@thevisacouple, der de deler fra hverdagen sin.
– Vi får mange hyggelige meldinger, og det hender at folk kommer bort til oss på gata. Mange sier de er glade for å høre at sønnen vår er frisk, og at det går bra med oss, forteller de.
Giftet seg i Marokko
I dag lever paret et lykkelig familieliv, og de har nylig kjøpt seg ny leilighet i Bergen. Men veien hit har vært kronglete.
Da landegrensene var stengt under pandemien, var Nina og Redouane atskilt i 14 måneder. Da de endelig kunne møtes igjen i januar 2021, overrasket Redouane Nina med et romantisk frieri på stranden.
– Det var veldig rørende. Siden vi visste at vi måtte gifte oss for å kunne søke om oppholdstillatelse og leve sammen i Norge, kom det ikke som noe sjokk, men jeg ble likevel rørt og overrasket. Vi holdt rundt hverandre lenge, og det var så godt å vite at vi var på vei mot et liv sammen, sier Nina.
Bryllupet sto i august samme år i Marokko. Kort tid etter søkte paret om visum til Redouane. På det tidspunktet var Nina gravid, og da hun var tolv uker på vei, fikk de altså vite at barnet var sykt.
– Det var en vond tid. Jeg syntes det var veldig vanskelig å håndtere alt dette alene, og ikke ha Redouane nær meg. Han var jo fortsatt i Marokko, forteller Nina.
Etter den tunge beskjeden fra legene, søkte de to om prioritering av visumsøknaden. Det fikk de innvilget, og da gikk det ikke så lang tid før Redouane var på plass i Norge.
– Det var en stor lettelse. Uten prioriteringen ville det ha tatt mye lengre tid, sier Nina.
Les også: (+) Desta Marie Beeder: – Da vi giftet oss i 2016, var vi kun fem stykker i bryllupet, og alle hadde møtt hverandre gjennom TV 2
Flyttet til Bergen
Det var blitt desember 2021 da Redouane flyttet inn hos Nina i Bergen. Lykken var stor, men det var tøft for ham å komme til et nytt land, å skulle bli far for første gang og ikke vite om barnet ville overleve
– og i tillegg verken kunne språket eller ha noen jobb å gå til.
– Etter de første ukene, der alt først og fremst var nytt og spennende, ble det hardt for ham. I den marokkanske kulturen er det mannen som tar hånd om familien, og han følte seg verdiløs uten jobb.
– Det ble noen tøffe måneder, og han gikk mye ned i vekt på grunn av manglende appetitt. Det å ha en syk baby på vei var bare toppen av isberget. Det hjalp ikke mye å ha en hormonell gravid kone på side-linjen heller, sier Nina.
Før Redouane fikk arbeidstillatelse, var det dessuten tøft for paret å leve på bare én inntekt. Nina forteller at den økonomiske situasjonen til tider har vært presset.
– Vi har hatt mange utfordringer på kort tid, noe som kanskje er uvanlig. Men med en dyp kjærlighet for hverandre, en god dose viljestyrke og et realistisk syn på livet, har vi klart å kjempe oss gjennom. På halvannet år har vi kjøpt oss leilighet og ny bil og fått en velskapt liten gutt.
– I tillegg har Redouane har fått seg fast jobb. Nå nyter vi livet og hverandre, selv om det er på en annen måte enn før vi fikk barn, sier hun.
Nina smiler før hun fortsetter:
– Redouane er den beste pappaen i verden! Han er veldig tålmodig, og han elsker sønnen vår så høyt. Når han kommer hjem fra jobb, tar han over barnestellet og lar meg slappe av.
– Jeg er også veldig stolt over innsatsen hans når det gjelder skole og jobb. Han går på norskkurs og har fått seg fast jobb som renholds- og vaktmesterassistent. Han gjør blant annet diverse renholdsarbeid både ute og inne, klipper plener og vasker vinduer på offentlige bygg.
– Ja, nå er livet på topp! Etter at jeg kom ut i jobb, har det blitt spesielt bra. Jeg er en fyr som liker å være aktiv og gjøre nytte for meg, og familien vår er avhengig av to inntekter, legger Redouane til.
Alltid der for hverandre
Oppholdstillatelsen hans er nå forlenget med to år, og deretter kan han søke om permanent opphold i Norge.
– Etter fire år sammen kjenner dere hverandre godt. Hva er det dere elsker ved hverandre?
– Nina er akkurat den samme jenta som da vi først ble kjent. Hun er veldig søt, og dessuten er hun ærlig og godhjertet, sier Redouane.
Begge sier at de alltid kan regne med den andre, og at de bestandig er der for hverandre. Nina ser takknemlig på Redouane.
– Du får meg til å le hver eneste dag. Du møter mennesker med respekt, og du er så god mot
familien min. Det materielle er ikke viktig for deg. Det som betyr noe for deg, er å være lykkelig.
Råd fra parterapeut
Hvordan kan man som par flette sammen to kulturer på best mulig måte? Parterapeuten gir råd!
– Et forhold på tvers av kulturer krever gjerne at den ene parten forlater hjemlandet sitt, og da kan det oppstå noen dilemmaer og utfordringer knyttet til dette, sier Stine Marie Ferd, parterapeut ved Aleris Frogner.
For personen som kommer til et nytt land, kan overgangen bli tøff. Man skal tilpasse seg et helt nytt samfunn og kanskje lære et nytt språk. Ikke har man familie og venner i nærheten lenger, og man må skaffe seg et helt nytt nettverk. Men det vil også være krevende for den andre parten. Vedkommende vil etter all sannsynlighet føle på et stort ansvar, mener parterapeuten.
– Kanskje ser man at det er tøft for partneren å skaffe seg jobb og nye venner, og man føler gjerne at vedkommende har gitt avkall på mye. For det tar tid å tilpasse seg et nytt samfunn. Jeg tenker at det hviler et stort ansvar på begge parter, sier hun.
Forskjeller i kultur og religion kan også skape utfordringer i et parforhold.
– Men det kan også gå veldig bra. Det kommer an på hvordan man er som person, og hvilken innstilling man har. Det er også viktig å være bevisst på at dette krever en del arbeid. Begge parter må være innstilt på at man har ulikheter, og jobbe sammen for å finne en balanse, sier parterapeuten.
Hun kommer med følgende råd:
– Bestem dere for å være løsningsorienterte. Si til hverandre: «Vi kommer begge med hver vår kultur, men nå ønsker vi to å være sammen. Da må vi respektere hverandre og anerkjenne at kulturen er en viktig del av den andre.»
Ferd mener det er lurt at man som par deler oppvekst-historiene sine med hverandre og at begge er ærlige om egne mønstre og overbevisninger.
– Det er også viktig å snakke om hvordan dere som par vil løse krangler, og hvordan dere skal samarbeide om barneoppdragelse og andre store spørsmål. Kan dere bli enige om en middelvei, der begge føler seg hørt?
– Vi kommer alle med hver vår kultur og hver våre livserfaringer. Alle har forskjellige utfordringer og mønstre som vi har med oss fra oppveksten. Dette gjelder i alle parforhold. Det er viktig å snakke sammen om disse tingene, slik at partneren får en forståelse av hvilke erfaringer du har med deg, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 08/08 2023, og sist oppdatert 08/08 2023.