Niklas Baarli og faren Lars deler sorger og gleder på TV

Lars ristet på hodet da han hørte at sønnen hadde kjøpt inn hjelp til å henge opp bilder: – Jeg ble skam­full

Lars Baarli har hatt kreft tre ganger og mistet to sønner, men det var først da Niklas Baarli fikk ham med i TV 2-serien «Alt min far ikke har lært meg» at de to vir­ke­lig fikk snak­ket ut om de tøffe takene i livet.

<b>PAPPA LARS:</b> Det siste halv­å­ret har Niklas jevn­lig tatt turen hjem til pappa Lars i Moss for å spille inn det nye TV 2-pro­gram­met «Alt min far ikke har lært meg».
PAPPA LARS: Det siste halv­å­ret har Niklas jevn­lig tatt turen hjem til pappa Lars i Moss for å spille inn det nye TV 2-pro­gram­met «Alt min far ikke har lært meg». Foto: Morten Bendiksen
Publisert

En litt med­tatt Niklas Baarli (32) tar seg en slurk kaffe for å kvikne til der han sitter ved kjøk­ken­bor­det i barn­doms­hjem­met i Moss.

Kvel­den i for­veien var det fina­le­fest i «Farmen kjen­dis», der TV- og radio­per­son­lig­he­ten i år var blant de mest sen­trale del­ta­gerne.

Etter noen få timer med søvn er han hjemme hos pappa Lars Baarli (70) for å snakke med Her og Nå om deres nye TV 2-pro­gram «Alt min far ikke har lært meg». I serien skal Niklas lære seg å snekre, mure, male og drille av sin prak­tisk anlagte far.

– Det gikk opp for meg en dag at jeg er 32 år og kan ingen­ting om prak­tisk arbeid. Det var flaut, og jeg tenkte: «Dette må jeg gjøre noe med». Siden jeg er så PR-kåt som jeg er, passet det per­fekt å lage et TV-pro­gram av det. Så løy jeg til fatter’n og sa at vi bare skulle snekre og hamre litt. Det han ikke visste, var at vi også skulle snakke om livets store spørs­mål i dette TV-pro­gram­met, ler Niklas.

Les også: Oppussing: Disse seks tabbene irriterer Sinnasnekker'n aller mest

<b>FAR OG SØNN:</b> – Fatter’n og jeg er veldig ulike til å være like. Han er veldig peti­me­ter, og jeg kan ikke fordra nøy­ak­tig­het, for nøy­ak­tig­het tar så lang tid. Jeg liker at ting blir fort ferdig, ler Niklas.
FAR OG SØNN: – Fatter’n og jeg er veldig ulike til å være like. Han er veldig peti­me­ter, og jeg kan ikke fordra nøy­ak­tig­het, for nøy­ak­tig­het tar så lang tid. Jeg liker at ting blir fort ferdig, ler Niklas. Foto: Morten Bendiksen

«Alt min far ikke har lært meg»

Pappa Lars syntes først ideen om TV-pro­gram­met var god. Han ristet nemlig opp­gitt på hodet da Niklas kjøpte inn hjelp til å henge opp bilder i lei­lig­he­ten han deler med ekte­man­nen Benjamin Baarli Sil­seth (30) på Løren i Oslo.

– Jeg ble rett og slett skam­full. Hvor van­ske­lig kan det være å henge opp noen bilder på en vegg? Så å bidra med snek­ring, muring og diverse hånd­verk i TV-pro­gram­met, var for så vidt greit. Men å legge ut om store deler av livet sitt og store følel­ser, var jeg kan­skje ikke like kom­for­ta­bel med, erkjen­ner den pen­sjo­nerte brann­kon­sta­be­len.

Mistet to sønner

Lars har vært gjen­nom svært tøffe tak i livet. Han har hatt kreft tre ganger og opp­levde mare­rit­tet da den ene sønnen døde av over­dose og den andre døde 19 år gammel som følge av en med­født sykdom. Niklas er i dag hans eneste gjen­le­vende sønn.

Sorgen over halv­brød­rene og farens kamp mot kref­ten har også preget 32-årin­gen, men far og sønn har ikke vært flinke til å snakke om van­ske­lig­he­tene – før nå.

– Det er nok kan­skje litt feig­het fra oss begge. Når man opp­le­ver noe vondt, og det etterpå blir hver­dag og man går til­bake til å ha det fint igjen, så kvier man seg veldig for å ta opp de vonde tin­gene. Man vil ikke øde­legge den gode stem­nin­gen og er heller for­nøyd med å ha kommet seg videre i livet. Å grave i de vonde og tunge tin­gene er litt som å invi­tere vonde følel­ser inn, mener Niklas.

Les også: Niklas Baarli: Brukte nesten 200.000 kroner på mat i løpet av et år: - Jeg synes det å gå i null var helt konge

<b>TIDLIG TALENT:</b> Alle­rede da Niklas var helt ung, satt han hjemme på gut­te­rom­met i Moss og lagde radio­sen­din­ger som ble sendt til ulike deler av landet. Her er kon­fir­ma­sjons­bil­det til den blide radio- og TV-kjen­di­sen.
TIDLIG TALENT: Alle­rede da Niklas var helt ung, satt han hjemme på gut­te­rom­met i Moss og lagde radio­sen­din­ger som ble sendt til ulike deler av landet. Her er kon­fir­ma­sjons­bil­det til den blide radio- og TV-kjen­di­sen. Foto: Privat

Flyttet hjemmefra som 18-åring

TV 2-pro­fi­len flyt­tet hjem­me­fra for å satse på en radio­kar­riere alle­rede som 18-åring.

– Niklas har hatt et veldig tra­velt pro­gram helt siden han flyt­tet ut og har ikke vært veldig ofte hjemme. Når han først er hjemme, er det ikke så greit å grave seg ned hver gang. Da er det bedre å ta opp de hyg­ge­lige tin­gene, sier pappa Lars.

Men inn­imel­lom snek­ring, ham­ring og muring hjemme i Moss har det blitt mange gode sam­ta­ler. Det siste halv­å­ret har far og sønn sett hver­andre mer enn de har gjort på veldig mange år.

– Pro­gram­met har ført oss mye nær­mere hver­andre. Jeg har lært å kjenne hele men­nes­ket bak fatter’n. Jeg har alltid kjent ham som for­sør­ger og en som har prøvd å oppdra meg. Men nå har jeg fått lov til å møte han fyren som alle de andre har møtt i alle år, og det viser seg at han er en for­baska fin fyr. Jeg har lært å kjenne pappas følel­ses­spek­ter mye bedre, og det viser seg jo at fatter’n går og bærer på masse greier som vi aldri har snak­ket om. Han er ikke annet enn et men­neske, han heller. Han har masse følel­ser! At vi ikke har snak­ket om dette før, er både flaut og pro­vo­se­rende, sier Niklas.

BADELØVER: Allerede som barn kan det virke som at Niklas er mer utålmodig enn sin far. Her poserer Lars for fotografen mens sønnen er mest opptatt av å kaste seg ut i bassenget i badelandet.
BADELØVER: Allerede som barn kan det virke som at Niklas er mer utålmodig enn sin far. Her poserer Lars for fotografen mens sønnen er mest opptatt av å kaste seg ut i bassenget i badelandet. Foto: Privat

Gruet seg til å stå frem som homofil

I «Alt min far ikke har lært meg» snak­ker de også om hvor­dan Niklas syntes det var veldig van­ske­lig å skulle stå frem som homo­fil over­for sin far.

– Jeg gruet meg i mange år til å komme ut av skapet gene­relt, og spe­si­elt til å komme ut av skapet til fatter'n. Jeg tenkte at han kan­skje hadde gledet seg til bar­ne­barn, og at det nå ble van­ske­lig. Hver gang han i opp­veks­ten skulle snakke om kjæ­res­ter med meg, sa han alltid: «Har du funnet deg en dame?». Det er sånn praten ofte gikk, for det er jo det som er nor­ma­len. Jeg var redd for å bryte med de for­vent­nin­gene som jeg trodde pappa hadde til meg, for­kla­rer han.

Pappa Lars ble den siste per­so­nen Niklas kom ut av skapet til.

– Det er noe av det såreste jeg har opp­levd i livet mitt, at jeg var den siste som fikk rede på det – for jeg er glad i Niklas uan­sett hvil­ken leg­ning han har. Det er helt under­ord­net. Det er jo men­nes­ket Niklas jeg er glad i, sier han og gir sønnen et varmt blikk.

Les også: (+) Aldri hadde jeg trodd noe sånt skulle skje med min familie

Deltok i «Farmen kjen­dis»

Lars har lite til overs for alle de hate­fulle kom­men­ta­rene som er blitt skre­vet om sønnen på nettet denne vin­te­ren. I «Farmen kjen­dis» var Niklas rela­tivt høy­lytt og frittal­ende, og det fikk mange TV-seere til å reagere med sinne.

– Jeg har fulgt med litt på kom­men­tar­fel­tene, og jeg synes det er skrem­mende hvor­dan disse net­trol­lene klarer å uttrykke seg. De kri­ti­se­rer det som blir sagt på «Farmen», men er jo ti ganger verre selv. Jeg som står på utsi­den og ser det med mine øyne, blir veldig for­und­ret, sier Lars.

<b>TV-PROGRAMMET SOFA: </b>Niklas og ekte­man­nen Benjamin har vært med i flere seson­ger av TV 2-pro­gram­met «Sofa», der de kom­men­te­rer de siste hen­del­sene på TV med humo­ris­tiske og treff­sikre kom­men­ta­rer.
TV-PROGRAMMET SOFA: Niklas og ekte­man­nen Benjamin har vært med i flere seson­ger av TV 2-pro­gram­met «Sofa», der de kom­men­te­rer de siste hen­del­sene på TV med humo­ris­tiske og treff­sikre kom­men­ta­rer. Foto: TV 2

For Niklas, som også er del­ta­ger i TV 2-pro­gram­met «Sofa» og pro­gram­le­der i «God kveld Norge», kom det sterke hatet mot ham som en stor over­ras­kelse.

– Det for­bau­ser meg hvor enga­sjert folk blir av 12 kjen­di­ser på en gård. Jeg visste at «Farmen» er popu­lært, men at det var så opp­ri­vende for folk å se at noen for eks­em­pel stjal med seg en purre fra mar­ke­det – det var en spe­si­ell opp­le­velse, sier han.

Det hele toppet seg da Niklas ble truet med bank av en person som hevdet at han kjente til
TV 2-pro­fi­lens bosteds­ad­resse.

– Volds­trus­ler blir man jo skremt av om man vil eller ikke. Det satte et støkk i meg. Det var såpass mye trøkk og sinte folk at jeg gruet meg til å gå på butik­ken et par dager. Men så gikk det på en måte over. Nå er «Farmen» over, og det van­lige livet mitt er til­bake. Jeg håper at folk kan­skje kan få se en litt annen side av meg i «Alt min far ikke har lært meg» enn i «Farmen kjen­dis». Der ble det veldig mye spiss­for­mu­lerte kom­men­ta­rer. Her er det kan­skje litt mer hjerte og sjel, mener han.

<b>FARMEN KJENDIS:</b> Niklas stor­triv­des inne på «Farmen»-gården i Are­mark. Her hviler han mellom de tøffe arbeids­opp­ga­vene sammen med Isak Dreyer og Adam Ezzari.
FARMEN KJENDIS: Niklas stor­triv­des inne på «Farmen»-gården i Are­mark. Her hviler han mellom de tøffe arbeids­opp­ga­vene sammen med Isak Dreyer og Adam Ezzari. Foto: TV 2

Les også: Dette er Farmen kjendis-deltakerne 2022

«Baarli-skalaen»

I hagen til barn­doms­hjem­met til Niklas står det nå flere eks­emp­ler på prak­tiske opp­ga­ver han har utret­tet det siste halv­å­ret.

På den såkalte «Baarli-skalaen» til Lars med karak­terene 1 til 10, mener faren at sønnen har havnet på en 8-er etter tre­nin­gen han har fått gjen­nom TV 2-pro­gram­met.

– Jeg er nok veldig snill når jeg gir ham karak­te­rer, så han har mye igjen å lære. Målet var at han skulle kunne en del hver­dags­lige ting. At han tør å ta i dril­len og bore et hull, tør å bruke sag og hammer. Det var målet, og det synes jeg vi har kommet veldig langt med, smiler Lars.

– Jeg kommer nok til å kjøpe inn hjelp også etter dette, legger Niklas til før de begge ler
høyt.

Denne saken ble første gang publisert 22/03 2022.

Les også