Piano mesterskap

Amerikaneren Don Friedman og russeren Simon Nabatov har minst to ting til felles: De er begge glitrende pianister og så er de nesten totalt ukjente her hjemme.

Publisert

Don Friedman
From A to Z
ACT/MusikkLosen

Simon Nabatov
Around Brazil
ACT/MusikkLosen

For et års tid siden kom det tyske selskapet ACT ut med de fire første utgivelsene i en forhåpentligvis lang serie med solo piano-innspillinger som de har kalt Piano Works. Først ut var Joachim Kühn, George Gruntz, Kevin Hays og Ramón Valle. Det var fire pianister fra helt forskjellige «steder» og slik er det også med oppfølgerne Don Friedman og Simon Nabatov.

Don Friedman er født i San Francisco i 1935 og allerede mot slutten av 50-tallet jobba han mye på vestkysten med storheter som Chet Baker, Ornette Coleman og Scott LaFaro – basslegenden som døde bare 25 år gammel i ei bilulykke.

Friedman og LaFaro flytta og bodde sammen i New York og Friedman har blitt der værende uten at den store berømmelsen har kommet hans vei. De seineste åra har Friedman jobba mye sammen med bl.a. Clark Terry, men på «A to Z» får vi altså høre han mutters aleine for første gang.

Mye av «A to Z» er musikk av og tilegna den ungarsk/amerikanske gitaristen Attila Zoller (1927-1998) som Friedman jobba mye med og tilbragte mye tid sammen med. Vi snakker musikalsk lyrikk av høy klasse og Friedman er intet mindre enn en virtuos i alle slags stemninger og tempi. Vi blir ellers servert standardlåter, litt Monk og flere originallåter, bl.a. Friedmans hyllest til LaFaro, «Memory of Scotty». Den godt og vel 70 år gamle Don Friedman er enkelt og greit en gigant i mine ører.

Simon Nabatov er født i Moskva i 1959, men hele familien emigrerte til New York i 1979. Siden slutten av 80-tallet har han vært mye bosatt i Köln i Tyskland. Hva er da mer naturlig enn at han kommer med en musikalsk hyllest til Brasil på sitt bidrag til Piano Works? Spøk tilside: Nabatov er nok en musikalsk gigant som har «alt» innendørs både når det gjelder utdannelse og i det virkelige liv.

Nabatov er en konservatorieutdanna pianist som med en voldsom eleganse blander klassisk musikk og alt fra stridetradisjon til frijazz med mye fra den brasilianske toneskatten. Han har henta låter fra kjente komponister som Antonio Carlos Jobim, Caetano Veloso og Brasils nåværende kulturminister Gilberto Gil til mer ukjente navn som Ernesto Nazareth og Miltão.

«Around Brazil» har blitt et flott møte med nok en ukjent pianostørrelse – Simon Nabatov.

Denne saken ble første gang publisert 20/06 2006.

Les også