Artist Maria Arredondo

Maria Arredondo med milliard-suksess: – Nesten ikke til å tro

Maria Arredondos 20 år gamle låt har tatt Kina med storm. Artisten fra vesle Vennesla er blitt superstjerne i det gigantiske landet.

<b>MARIA OG TORSTEIN: </b>Maria får full støtte på hjemmebane: – At han er artist selv, gjør det også lettere for ham å forstå hvordan det oppleves, forteller hun om ektemannen Torstein Sødal.
MARIA OG TORSTEIN: Maria får full støtte på hjemmebane: – At han er artist selv, gjør det også lettere for ham å forstå hvordan det oppleves, forteller hun om ektemannen Torstein Sødal. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

– Det var jo veldig rart. Jeg hadde aldri vært i Kina før, og så møtte jeg folk på gata som kjenner til musikken min og følger meg på sosiale medier. Det er snålt og samtidig helt fantastisk, forteller en entusiastisk Maria Arredondo (38) til Her og Nå.

I slutten av mai reiste sørlandsjenta til Kina etter en braksuksess få norske artister kan vise til.

Låten «Burning»

Hennes 20 år gamle låt «Burning» er nemlig blitt enormt populær i det asiatiske landet og nærmer seg nå imponerende en milliard avspillinger på kinesiske strømmetjenester.

I løpet av oppholdet på en uke var Maria i både Shanghai og Beijing etter invitasjon fra det norske konsulatet for å delta på feiringen av 70 år med diplomatiske relasjoner mellom Norge og Kina.

<b>SUKSESS</b>: – Låten har levd sitt eget liv i Kina i noen år. At den fortsatt er populær, 20 år senere, med tall som fortsetter å stige, er veldig gøy, sier Maria Arredondo om sangen «Burning».
SUKSESS: – Låten har levd sitt eget liv i Kina i noen år. At den fortsatt er populær, 20 år senere, med tall som fortsetter å stige, er veldig gøy, sier Maria Arredondo om sangen «Burning». Foto: Kulturmeglerne

Tobarnsmoren benyttet samtidig anledningen til å legge planer for videre musikksatsing i landet. Det ble flere møter med mulige samarbeidspartnere, konsertarrangører og en planlagt turné.

– Suksessen føles veldig surrealistisk, men det har vært utrolig gøy å endelig få lov til å besøke landet. Kineserne var utrolig vennlige og behjelpelige, og det trengte vi da vi vandret rundt i gatene. Et veldig godt førsteinntrykk!

– Jeg har visst i noen år at musikken min har levd litt sitt eget liv der. Samtidig er det også helt andre forhold enn jeg er vant til. Da jeg nylig la ut en video på min kinesiske sosiale medier-plattform, fikk den over 12 millioner visninger og 30 000 kommentarer. Det er så stort, smiler hun.

Totalt i mai hadde Marias videoer på kinesisk TikTok Doyuin hele 57 millioner visninger.

Les også: Slik har det gått med vinnerne av «The Voice»

<b>POPULÆR: </b>Maria ble gjenkjent av fansen da hun var i Kina i mai. Her tar hun en selfie med en beundrer som holdt på å gå rett på en lyktestolpe da hun så den norske artisten på gaten.
POPULÆR: Maria ble gjenkjent av fansen da hun var i Kina i mai. Her tar hun en selfie med en beundrer som holdt på å gå rett på en lyktestolpe da hun så den norske artisten på gaten. Foto: Kulturmeglerne

Lang karriere

Maria har en lang musikkarriere å vise til og begynte å opptre allerede som barn. I tenårene startet artistkarrieren for alvor med platekontrakt og turneer.

Senere ble det både deltagelse i Melodi Grand Prix, «Stjernekamp» og hovedrollen i musikalen «Sound of Music». Karrieren hennes har imidlertid stort sett vært Norgesbasert, inntil hun for noen år siden fikk nyss om at hun begynte å ta av i Kina.

– Jeg snakket med folk som hadde vært der, og de sa jeg ble spilt overalt. På kjøpesentre og taxier. Da lo jeg litt og sa, «ja ja, sikkert».

– Men da de for fire år siden begynte å innrapportere strømmetall, fikk jeg helt sjokk. Det viste millioner av avspillinger. Det er jo et eventyr alt sammen, men veldig gøy, understreker artisten fra Vennesla.

Nå nærmer låten «Burning» seg altså én milliard avspillinger. Tall Maria innrømmer det er litt vanskelig å forholde seg til.

– Altså, en milliard … Når man begynner å se på andre artister med tilsvarende tall, er det jo helt vilt. Det hører med til kategorien surrealistisk. Det er nesten ikke til å tro, påpeker 38-åringen.

– Det må jo bli noen kroner av det?

– Ja, vi har nå begynt å få inn tallene på hva det blir i betaling. Det jeg kan si om det er at det er veldig fint, smiler hun.

Les også: Slik går det med Angelina Jordan (18) nå

<b>PÅ SCENEN:</b> I 2008 hadde artisten hovedrollen i musikalen «Sound of Music» på Edderkoppen Teater. Her i rollen som guvernanten Maria. 
PÅ SCENEN: I 2008 hadde artisten hovedrollen i musikalen «Sound of Music» på Edderkoppen Teater. Her i rollen som guvernanten Maria.  Foto: Morten Bendiksen

Engelsk pensum i Kina

Grunnen til at Marias låt fra 2004 er blitt en suksess, skyldes at en av Kinas største spillkjendiser, BurNing, bruker sangen som sitt varemerke etter å ha blitt kjent med den norske artistens musikk gjennom en tidligere kjæreste.

Sangen økte videre i popularitet da flere kjente kinesiske artister og influensere lagde egne coverversjoner av «Burning».

– Nylig fikk jeg også vite at sangen er blitt en del av engelsk pensum på kinesiske skoler. Så det er en sang som er blitt allemannseie. Og så er jeg jo glad i sangen selv, den er utrolig fin.

– Jeg husker godt da låtskriverne Laila Samuelsen og Jørn Dahl spilte den for meg. Jeg var egentlig ferdig med innspillingen av albumet da, men nå er jeg glad for at den fikk plass på platen, forteller hun.

Les også: Benedicte Adrian smilte tappert under «Stjernekamp». Sannheten var en annen

<b>POPSTJERNE: </b>Maria har vært i musikkbransjen siden tenårene og har utgitt seks album. Her opptrer en 17 år gammel artist under VG-lista i 2002.
POPSTJERNE: Maria har vært i musikkbransjen siden tenårene og har utgitt seks album. Her opptrer en 17 år gammel artist under VG-lista i 2002. Foto: Kjell Inge Søreide

Ektemannen Torstein Sødal

Mens Maria har vært i Kina, var det ektemannen artisten Torstein Sødal (47), som holdt fortet hjemme. Det musikalske paret har barna Elijah (6) og Samuel (4) sammen.

– Eldstemann har et kart over senga, og før jeg dro viste vi hvor jeg skulle reise. Barna hadde selvfølgelig lyst til å være med, for de synes det er litt vanskelig at mamma er ute og reiser, og i år har jeg vært mye på farten.

– Men heldigvis har de en pappa som er fantastisk med dem, selv om det nok ble en del pølser og grandiosa-middager, ler Maria.

<b>FAMILIEN</b>: Her sammen med ektemannen Torstein Sødal og eldstesønnen Elijah for noen år tilbake. Ekteparet har også sønnen Samuel, og er bosatt i Kristiansand.
FAMILIEN: Her sammen med ektemannen Torstein Sødal og eldstesønnen Elijah for noen år tilbake. Ekteparet har også sønnen Samuel, og er bosatt i Kristiansand. Foto: Jørn Grønlund

Tobarnsmoren forteller at ektemannen er stolt av hennes internasjonale suksess.

– Han synes det er kjempegøy! Torstein er jo sanger selv og er utrolig god til å unne meg dette, støtte meg, glede seg med meg, og sende meg av gårde med god samvittighet.

– At han er artist selv, gjør det også lettere for ham å forstå hvordan det oppleves. Det er ikke alt jeg trenger å forklare, og det er deilig, understreker hun.

Les også: (+) Ingebjørg Bratland holder samboeren hemmelig: – Han er litt eldre enn meg, og jeg tror det er en fordel

Et nytt eventyr

Maria er i full gang med å spille inn ny musikk og skal utgi flere låter i år. Også med tanke på det kinesiske markedet. Det har dessuten vært snakk om opptredener på store kinesiske TV-show og samarbeid med kinesiske artister.

– Planen er at vi skal dra tilbake i hvert fall til våren, men det er mulig det også blir en tur igjen til høsten. Jeg hadde ikke sagt nei til å ta med meg familien og bo i Beijing i et halvt år.

<b>EKSOTISK:</b> Maria var i Shanghai i mai. Artisten var med på å feire 70 år med diplomatiske relasjoner mellom Norge og Kina. Hun var selvsagt kledd i bunad for anledningen.
EKSOTISK: Maria var i Shanghai i mai. Artisten var med på å feire 70 år med diplomatiske relasjoner mellom Norge og Kina. Hun var selvsagt kledd i bunad for anledningen. Foto: Kulturmeglerne

Samtidig er Arredondo klar på at hun tar suksessen med knusende ro. Etter å ha vært i musikkbransjen siden tenårene, har hun lært seg viktigheten av å ha senkede skuldre i jobben som artist.

– Jeg forholder meg veldig rolig til alt som skjer. Da jeg var yngre, var jeg preget av å være så redd. Jeg var redd for å gjøre feil, at jeg alltid måtte prestere. Nå er holdningen at dette er et nytt eventyr. Så vet jeg at jeg har to gutter som venter på meg hjemme.

– Å bli mamma har gjort meg mye mer sårbar, men også tryggere og sterkere. Og uansett hvordan det går, er ting helt likt hjemme. Der er alt normalt, og det tror jeg hjelper meg å takle alt som skjer av både godt og vondt i livet, sier Maria og smiler.

Sa opp jobben i Frikirken

I etterkant av intervjuet over har Maria Arredondo skapt overskrifter i norske medier etter at hun valgte å si opp jobben i Frikirken, skriver VG og flere andre medier.

Årsaken er at hun ikke stiller seg bak de nye retningslinjene som ble vedtatt på Synodemøtet tidligere i juni.

Med over to tredjedels flertall (109 mot 53 stemmer) stemte møtet blant annet frem at synet på likekjønnet samliv skal anses som et bekjennelsesspørsmål.

Det nye dokumentet slår også fast at sex utenfor ekteskapet, samt likekjønnet samliv og samboerskap bryter med Guds ordning for samliv.

Arredondo, som var ansatt som barne- og familiemedarbeider i Kristiansand frikirke, skriver i en pressemelding at hun tar tar sterk avstand fra noen av tingene som ble vedtatt i møtet.

Derfor har hun valgt å si opp sin stilling, selv om hun ikke kommer til å melde seg ut av sin lokale frikirke.

– Som barne- og familiearbeider og som en offentlig person har jeg et ansvar i hva jeg kommuniserer ut til sårbare unge mennesker, skriver hun i pressemeldingen, og utdyper:

– Noen av de tingene som ble vedtatt sist helg tar jeg sterk avstand til. Så lenge de vedtakene står, så hverken kan eller ønsker jeg å jobbe i frikirken, skriver Arredondo i pressemeldingen.

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2024, og sist oppdatert 21/06 2024.

Les også