Espen Lind
I 12 år opplevde Espen Lind motgang som artist. Så fikk han et råd av farmor
Espen Lind stod farmoren sin veldig nær. Han tok til seg arbeidsmoralen hennes: – Hun jobbet beinhardt.
– Dette blir noe helt nytt for meg, sier Espen Lind med ærefrykt.
– Jeg er jo godt vant med å stå på scenen som musiker. Men å skulle være skuespiller – og det sammen med noen av de aller beste – det blir en ny utfordring.
Den joviale musikeren smiler. For den som ikke følger med innenfor musikk: Tromsøværingen slo gjennom på 90-tallet og har gitt ut flere album.
52-åringen jobber også som låtskriver og produsent og har skrevet musikk for verdensstjerner som Beyoncé, Lionel Richie og Taylor Swift.
«Jesus Christ Superstar»
Nå gleder han seg til å spille mannen som dømte Jesus til døden.
– Selv om det kanskje høres litt morbid ut, føyer han for ordens skyld til.
– Pontius Pilatus har som vi vet ikke det beste ryktet. Men det er noe interessant ved historien om ham, som du vil få vite mer om i musikalen. Det kan være at han ble presset til å gjøre noe han egentlig ikke ville.
Skikkelsen Espen skal spille var den etter sigende brutale romerske guvernøren i Judea (Israel) på Jesu tid. Det sies at han vasket hendene sine etter å ha blitt informert om dødsdommen mot Jesus. Han hadde selv forsete i rettssaken mot ham.
Historien om de siste dagene til Jesus Kristus fascinerer. Det fanget Andrew Lloyd Webber og Tim Rice opp. For 50 år siden laget de den ikoniske rockeoperaen «Jesus Christ Superstar», som til høsten settes opp av Scenekvelder på Folketeateret.
Musikalen ble først lansert som et studioalbum i 1970, og utviklet seg senere til en teaterproduksjon som har gått sin seiersgang på Broadway og West End. Du vil få oppleve fengende rockemusikk og en moderne tolkning av de siste dagene til Jesus Kristus.
– Det handler om dynamikken mellom lojalitet, kjærlighet og forræderi. Sterke budskap.
Han slår fast at han liker musikaler og musikken til Lloyd Webber.
Les også: Siri Avlesen-Østlis mor forteller: – Hun gråt hver gang jeg tok henne i armene
Kapret hovedrollene
Flere av dem som har fått hovedrollene i «Jesus Christ Superstar» har erfaring med å stå på scenen, enten som skuespiller eller artist, men liten eller ingen erfaring fra musikaler.
Blant annet skal Ingrid Håvik fra musikkgruppen Highasakite spille Maria Magdalena, skuespilleren Jonas Oftebro møter vi som disippelen Peter og CC Cowboys-frontfiguren Magnus Grønneberg har fått rollen som ypperstepresten Kaifas.
– Vi er så stolte av å ha med oss disse dyktige utøverne, sier Birgitte Fagstad, PR- og markedssjef i produsenten Scenekvelder.
– Vi har det beste stjernelaget og de fremste utøverne i bransjen. «Jesus Christ Superstar» er en mektig rockeopera, og på mange måter artistenes musikal.
Alle som er med i musikalen har vært gjennom flere runder med prøver før de ble valgt ut.
– Til nå har vi bare røpet et knippe av rollene, en perfekt smaksprøve. Publikum kan virkelig glede seg, sier Birgitte.
Les også: «The Voice»-Bjørn Olav: – Tungt å være borte fra Charlotte og barna
Sanser farger
På NRKs podkast «Drivkraft» hørte vi Espen fortelle at han kan sanse farger ved musikken han lytter til. Slik har det vært siden han var guttunge. Først som eldre ble han klar over at det fantes et ord for det, synestesi.
Det innebærer at to sanser er koblet sammen. Når den ene sansen stimuleres, vil en annen sans også reagere. Hans kobling er mellom lyd og farger.
Vi klarte ikke å la være å spørre: – Hvilken farge har musikken i musikalen?
– Det er vanskelig å forklare, synes han.
– Det kan være et strekk som er gyllent, men opplevelsen er for abstrakt til å gjengi. Jeg ser det ikke bare som farger, men som en masse. Den er litt myk og har noen små ting som stikker ut her og der. En tone eller et instrument kan for eksempel være koblet til en viss farge, som gjør at jeg kan «se musikken».
Les også: (+) Stort årshoroskop: Slik blir 2024!
Opplevde motgang
I den nevnte podkasten nevner han farmor Gunvor, entreprenøren som med mannen sin etablerte familiebedriften med salg av dyner og sengetøy, som faren hans tok over. Espen sto henne veldig nær og tok til seg arbeidsmoralen hennes.
– Hun var nøysom og smart – og jobbet beinhardt.
Det samme gjorde Espen. I 12 år opplevde han motgang som musiker, men ga seg ikke.
Da han reiste til USA for å prøve lykken der, sa farmoren: «Så bra – gjør det ordentlig».
– Hun mente at det er ikke så viktig hva du gjør – bare du gjør det ordentlig.
Det synes han er en fin filosofi.
– Jeg tar med meg bestemors råd som Pontius Pilatus. Dette skal bli moro! Tross alt skal jeg få lov til å dømme Aksel Hennie som Jesus til døden, sier han med glimt i øyet.
Denne saken ble første gang publisert 24/05 2024.