«Farmen kjendis»
– Det var ikke jeg som tok valget om å trekke meg
Bare to dager før hun flyttet inn på gården, fikk Malin Nesvoll en nedslående helse-beskjed. Da smertene ble for store inne på gården, ble hun tvunget til å avslutte «Farmen kjendis»-oppholdet.
Helt siden barndommen har influenser Malin Nesvoll (33) drømt om å være med i TV 2-programmet «Farmen».
Bare to dager før drømmen gikk i oppfyllelse i fjor sommer, fikk hun en nedslående beskjed fra gynekologen.
– Jeg fikk vite at jeg hadde en stor cyste på eggstokken som kunne sprekke når som helst. «Jeg skal på Farmen om to dager. Går det greit?», spurte jeg. Gynekologen svarte at jeg kunne dra inn på gården, men at jeg ikke skulle være der om det ble vondt og verre, forteller hun.
Les også: Farmen kjendis-deltagernes kalddusj: – Vi har ikke strøm eller innlagt vann
Trakk seg fra «Farmen kjendis»
I «Farmen kjendis» jobbet Malin på spreng med ukeoppdragene og den øvrige driften av gården. Selv om arbeidet var mye tøffere enn hun hadde sett for seg, holdt hun motet oppe og fant seg etter hvert godt til rette inne på Steinsjøen gård. Samtidig ble magesmertene bare verre og verre.
– Jeg hadde intense smerter, og på et tidspunkt var det så vondt at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Dette gjorde at produksjonen, i samråd med lege, sa til meg: «Vi tror du må runde av nå». Det var ikke jeg som tok valget om å trekke meg, forklarer hun.
Malin brast i gråt og pakket sakene sine før hun tok et tårevått farvel med de andre deltagerne, og vendte tilbake til hverdagen.
– Jeg dro rett til legen etter «Farmen kjendis». Det var ikke så mye de kunne gjøre, annet enn å gi meg smertestillende for å lindre det.
–Etter å ha ventet i over en måned ble jeg operert. Da de skulle ta ut cysten fant de ut at jeg hadde endometriose. De hadde brent og skjært, og det var mer omfattende enn de trodde. Jeg fikk diagnosen deisende i fanget da jeg våknet fra narkosen, forteller hun.
Malin fikk lite informasjon om diagnosen, og begynte å google etter svar da hun kom hjem fra sykehuset.
– Jeg leste at endometriose er knyttet til barnløshet. Da ble jeg bekymret. Jeg vet fortsatt ikke hvilken alvorlighetsgrad av endometriose jeg er rammet av. Jeg vet ikke når det gror tilbake, når jeg må operere igjen eller om jeg blir steril.
– Burde jeg få barn nå? Jeg vet ingenting. Det er en ganske alvorlig diagnose, og jeg er sjokkert over hvor lite oppfølging jeg har fått. I Norge har 250.000 damer denne sykdommen, men likevel vet man så lite om den, sier hun oppgitt.
Les også: Det skulle gå nesten 30 år før Lena (45) fikk diagnosen endometriose. Da var det for sent
Endometriose og angst
Selv om sykdommen førte til at «Farmen»-eventyret fikk en bråstopp for Malin, ser hun tilbake på gårdsoppholdet med stolthet.
33-åringen har aldri lagt skjul på at hun i perioder har slitt psykisk. Det har medført at hun har måttet holde seg mye i ro, og hun var derfor spent på om den store arbeidsmengden inne på gården ville kunne trigge angsten.
– Jeg hadde en frykt for at det skulle skjære seg og bli for mye, og at jeg skulle få en skikkelig dårlig periode. Jeg hadde samtaler med psykolog i forkant, og fikk beskjed om at: «Du tåler nok dette. Du er tøffere enn du tror». Sånn ble det også!
– Jeg fikk en selvtillitsboost, som jeg har tatt med meg videre. Nå har jeg sett at det går bra om jeg pusher meg litt, og har mer selvsikkerhet på at jeg faktisk får til ting, smiler hun.
Det var mens hun studerte på Westerdals høsten 2013 at Malin for første gang ble rammet av panikkangst.
– Det kom som et sjokk. Når du aldri har hatt et panikkanfall før, blir du livredd. Jeg var sikker på at jeg holdt på å dø. Det føltes ut som et hjerteinfarkt. Jeg trodde også jeg holdt på å bli gal, og var helt sikker på at jeg kom til å bli låst inn med tvangstrøye og hvite vegger, sier hun.
Malin ble sykmeldt fra studiene i flere måneder, men istedenfor å få akutt hjelp ble hun satt på en venteliste for behandling.
– Det var helt forferdelig. Om du brekker et ben må du ikke sitte og vente i flere måneder på at noen skal gipse foten din. Jeg ble ti ganger dårligere av å sitte og vente på å få hjelp. Det endte det med at jeg lå i fosterstilling på sofaen med dyna over hodet – og turte ikke gå på do alene.
– Kjæresten min måtte følge meg og holde meg i hånda mens jeg satt på do. Det var helt jævlig. Det var faktisk så ille at jeg flere ganger var på psykiatrisk legevakt og fryktet for å dø. Det siste jeg ville var å dø, men jeg var livredd for at jeg skulle ta livet mitt fordi jeg ikke orket mer, medgir hun.
Les også: (+) Til slutt var jeg ærlig mot mannen min. Svaret hans gjorde meg så sint
NRK-serien «Jeg mot meg»
Etter studiene fikk Malin jobb i produksjonsselskapet Monster, men allerede første arbeidsdag fikk hun et så sterkt panikkanfall at hun ble langtidssykmeldt fra dagen etter. Mens hun var syk, ble Malin med i NRK-serien «Jeg mot meg» – der åtte unge mennesker delte sine utfordringer i gruppeterapi med psykolog Peder Kjøs.
– Det var vinn-vinn. Jeg kunne få skikkelig god hjelp, og så kunne andre få noe ut av det i tillegg. Da føltes det ikke forgjeves å gå rundt med den dritten, men at det hadde en mening eller en verdi.
– Jeg fikk masse igjen for det, og følte meg mye mindre alene. Da kom det plutselig en hel skokk av folk som fortalte hvordan de egentlig har det. Det var deilig og befriende, samtidig som det var forferdelig å se hvor mange andre som sliter, sier hun.
Malin forteller at hun har hatt en stabilt god helse de siste tre-fire årene.
– Jeg frykter fortsatt at det kan komme tilbake. Det ligger alltid der, men jeg har brukt ti år på å innfinne meg med at de diagnosene jeg har er noe som er med meg. Jeg brukte veldig lang tid på å prøve å bli kvitt det. «Jeg vil ikke ha angst», sa jeg alltid. Jeg fikk beskjed om å lære meg til å leve med det, men da ble jeg bare sur. Men de hadde rett. Det er med meg. Det er sånn jeg er av natur, sånn jeg har det, sånn hjernen min er koblet, forklarer hun.
Etter å ha brukt opp arvepenger på en privat psykolog, har Malin i dag lært seg gode håndteringsmekanismer for å holde angsten i sjakk.
– Jeg har blitt skikkelig god til å tåle det, og til å vite hva jeg skal gjøre når det kommer. Jeg vet hvordan jeg skal tilrettelegge livet mitt sånn at jeg ikke går helt i utforbakke. Jeg kan kjenne når det kommer, og kan fortsatt bli redd og tenke: «Nei, nei, nei». Men så er jeg ganske rask til å flytte fokus og fortsette livet uten at angsten får ta for stor plass, smiler «Farmen kjendis»-deltageren.