Programleder Linn Wiik

Åpner opp: Derfor slutter hun i TV 2

Linn Wiiks drøm var egentlig å bli skuespiller, men fikk beskjed om at hun manglet talent. I stedet utdannet hun seg til journalist – og jurist. Nå har hun tatt steget fra TV 2 over til konkurrenten – NRK.

<b>LINN WIIK: </b>– Jeg vil for alltid være takknemlig for mine 13 år i TV2, men gleder meg også stort til nye oppgaver i NRK, sier Linn.
LINN WIIK: – Jeg vil for alltid være takknemlig for mine 13 år i TV2, men gleder meg også stort til nye oppgaver i NRK, sier Linn. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

– Har dere hørt om Gransherad? spør Linn Wiik (39).

De store, blå øynene smalner i et lurt smil. Selv om hun gir oss en sjanse til å svare, forventer ikke Linn at folk har hørt om den lille Telemark-bygda hvor hun vokste opp.

– Pappa overtok en gård, eller egentlig et småbruk, som har vært i familien hans i over 200 år. Der fikk mine to storebrødre og jeg gleden av å boltre oss uten å bli fortalt at vi skulle være så forsiktige hele tiden.

– Mamma og pappa var tro mot sin generasjon, såkalte radikale 68-ere, enkelt sagt – to livsglade og jordnære hippier, som ønsket seg et familieliv tett på naturen. De viste oss at det er mulig å skape store øyeblikk ut av små. Det var med på å binde oss tett sammen. Noe vi fremdeles har glede av.

<b>GÅR I DYBDEN:</b> Linn har vokst opp i et hjem hvor de hadde stor takhøyde og som journalist liker hun å utfordre makta. 
GÅR I DYBDEN: Linn har vokst opp i et hjem hvor de hadde stor takhøyde og som journalist liker hun å utfordre makta.  Foto: Svein Brimi

Oppvokst på gård

Hjemme var det «høyt under taket».

– Vi diskuterte mye – spesielt politikk. Mamma Lise, som i likhet med pappa er utdannet lærer, har lenge vært en aktiv politiker innenfor Arbeiderpartiet. Jeg lærte at det var lov å ha egne, sterke meninger.

Moren var også en periode ordfører på Notodden.

<b>GRANSHERAD:</b> – Å ta med meg døtrene mine på besøk til mamma og pappa er veldig koselig. På gården kan de løpe og leke fritt. Sånn som jeg vokste opp, forteller Linn.
GRANSHERAD: – Å ta med meg døtrene mine på besøk til mamma og pappa er veldig koselig. På gården kan de løpe og leke fritt. Sånn som jeg vokste opp, forteller Linn. Foto: Privat

– Jeg vil absolutt kalle det en idyllisk barndom, men det var litt ensomt også. Avstanden til andre barn var stor, og på den lokale skolen var det opp til 10. klasse knapt 100 elever.

– Om sommeren løp jeg barbent omkring, lekte med golden retrieveren vår Malla, sjekket om hønene hadde lagt flere egg, klatret høyt til værs i trærne rundt – og spikket. Kniv, og kunsten å bruke den, fikk jeg nærmest inn med morsmelka. I familien vår får barn kniv når de fyller ett år. Neste læresteg var øks, da var jeg tre år.

Linn ler trillende godt og har igjen blitt lur i blikket.

– Jo da, det med kniven og øksen er sant. Og skikken har gått videre til mamma og pappas nå ni barnebarn. To av dem er mine, Elsa (4,5) og Sonja (2), eller – våre.

– Og mannen min, Robin Idland Krüger, han møtte jeg som mange andre viktige mennesker i mitt liv i TV 2. I løpet av mine 13 år i TV-kanalen har jeg hatt noen av de viktigste øyeblikkene i livet mitt. Det var aldri bare en jobb for meg, det var en livsstil.

Les også: TV 2-Linn om den dramatiske opplevelsen etter fødselen: – Jeg tenkte: «Hva er det som skjer nå?

<b>KONFIRMANT:</b> Linn er heldig å komme fra et fylke med vakre bunader, Telemark.
KONFIRMANT: Linn er heldig å komme fra et fylke med vakre bunader, Telemark. Foto: Privat

Slutter i TV 2

Vi møter henne den siste dagen på jobb i Bjørvika. Linn er ikke alene om å slutte i TV 2. Mediehuset må kutte 400 millioner, det vil si rundt 34–40 årsverk.

Flere av de ansatte valgte å ta imot en sluttpakke, blant annet Fredrik Græsvik, Marte Lundgaard, Cathrine Fossum, Asbjørn Øyhovden, Kathrine Haldorsen, Elin Ludvigsen, Robert Henriksen, Kjersti Bergesen, Øyvind Mund og Elin Sørsdahl (sistnevnte slutter i 2025).

Flere kollegaer kommer bort til Linn, takker for et strålende samarbeid og klemmer henne lenge og hardt. Selve avslutningsfesten er unnagjort, og det meste er sagt, men det er åpenbart en følelsesladet dag.

Etterpå skal hun rydde ut av skapet sitt – for aller siste gang.

– Det er ingen tvil om at jeg har en dyp kjærlighet til TV 2. Jeg legger igjen en bit av hjertet mitt her, sier hun og kremter.

Og som i ethvert forhold med sterke følelser, er det utfordrende å avslutte forholdet.

– Heldigvis har oppveksten i Gransherad gjort meg nokså robust, forsikrer hun smilende og utdyper:

– Selv om jeg trives best som lagspiller, vet jeg også at jeg alltid klarer meg alene. Det kommer godt med noen ganger, også som journalist, sier Linn og gir oss et tilbakeblikk på årene hos TV 2.

Les også: Slik blir Wenche Andersens TV-fremtid

Startet med praksisplass

Som tenåring begynte Linn å drømme om «storbyen».

– I første omgang var det for meg Skien, forteller hun lattermild. Dit flyttet jeg på hybel som 16-åring, for å gå på dramalinja på videregående, og møtte noen av de som den dag i dag er mine beste venner. Jeg hadde lenge en drøm om å bli skuespiller.

– Heldigvis var dramalæreren ærlig. Hun spurte varsomt: «Er det noe annet du kunne tenke deg?» Hun sa at å være skuespiller er 90 prosent hardt arbeid og 10 prosent talent. Jeg har alltid vært hardtarbeidende, men som hun poengterte: «Du trenger også de 10 prosentene talent», sier hun med et smil.

<b>SKUESPILLER:</b> Linn ble fortalt at hun manglet talent som skuespiller, men ga ikke opp uten å søke et par kjente skoler. Her her hun i Liverpool med håp om å komme inn på den berømte Paul McCartney-skolen. 
SKUESPILLER: Linn ble fortalt at hun manglet talent som skuespiller, men ga ikke opp uten å søke et par kjente skoler. Her her hun i Liverpool med håp om å komme inn på den berømte Paul McCartney-skolen.  Foto: Privat

Hun henter frem et bilde i bunken av gamle fotografier, som hun har tatt med til Her og Nå.

– Her spiller jeg kjøpmann Berg i Kardemomme by. Drømmen om en hovedrolle ble ikke oppfylt.

<b>KARDEMOMMEBY:</b> – Jeg fikk aldri en hovedrolle, forteller Linn og ler i dag av det.
KARDEMOMMEBY: – Jeg fikk aldri en hovedrolle, forteller Linn og ler i dag av det. Foto: Privat

Det ble andre drømmer. En av de største ble oppfylt høsten 2010.

– Jeg har aldri vært så stolt som da jeg fikk praksisplass i TV 2, minnes hun.

– Jeg glemmer aldri det første møtet med kjente skikkelser som Nils Gunnar Lie, Vår Staude og Oddvar Stenstrøm. Jeg er evig takknemlig for alt jeg har blitt gitt takket være TV 2.

Hun har selv satt markante spor etter seg gjennom å bekle programlederroller innenfor nyheter, politikk og debatt. Linn har også ledet sitt eget program, «Snakk med Linn Wiik».

I tillegg har hun flere ganger markert seg i samfunnsdebatten, som da hun ikledde seg Borat-drakt som gravid, og tok grep etter celleprøve-beskjed og ble bedt om å dekke seg til da hun ammet.

– De siste 13 årene har vært som et eventyr, både av og på sendetid. Jeg har hatt et ønske om at seerne blir både litt klokere og litt gladere når de har sett meg på skjermen.

Når det gjelder tabber, har hun også skrevet seg inn i folks minnebok. Linn ler godt av det.

– I 2018 gikk denne meldingen om gravide meg viralt verden over: «Norwegian TV-host throws up on guest on live TV».

Les også: (+) Desta Marie Beeder: – Da vi giftet oss i 2016, var vi kun fem stykker i bryllupet, og alle hadde møtt hverandre gjennom TV 2

Utdannet journalist og jurist

Linn er utdannet både journalist og jurist. En imponerende bragd den sympatiske jenta beskjedent vifter bort ved å påminne om hvilke skoler hun ikke kom inn på.

– Jeg ville som nevnt blitt skuespiller, og ga meg ikke med varselet fra dramalæreren. Etterpå søkte jeg både på Liverpool Institute for Performing Arts, også kjent som Paul McCartney-skolen i Liverpool, og The Juilliard School i New York. Først som TV-journalist fant jeg den riktige «scenen» for meg.

Blant en haug med minneverdige opplevelser de siste årene, nevner hun:

– Jeg har vært to ganger i Det hvite hus. Første gang som studentpraktikant i NBC News – før smarttelefonens tid. Det ble derfor ikke mulig å ta en selfie.

– I 2015 fikk jeg en ny sjanse. Mannen min og jeg var på ferie i USA, da nyheten kom om at generalsekretær Jens Stoltenberg skulle møte USAs president Barack Obama. Jeg meldte meg sporenstreks til å dekke begivenheten, og fikk endelig tatt en selfie i Det ovale kontor. Se, sier hun fornøyd og viser frem bildet.

<b>DRØMMEN:</b> – Jeg fikk drømmen oppfylt under mitt andre besøk i Det hvite hus, en selfie tatt på Det ovale kontoret, forteller Linn. Her er NATOs Jens Stoltenberg i møte med president Bark Obama. 
DRØMMEN: – Jeg fikk drømmen oppfylt under mitt andre besøk i Det hvite hus, en selfie tatt på Det ovale kontoret, forteller Linn. Her er NATOs Jens Stoltenberg i møte med president Bark Obama.  Foto: Privat

Da hun jobbet i NBC, hilste hun også på Bill Clinton.

– Han må være det mest karismatiske mennesket jeg har møtt, en som virkelig ser deg.

Linn blar videre i minneboken.

– I Gransherad har vi et konsertlokale som heter Høvleriet. To ganger i året ble det holdt konserter der da jeg vokste opp, og hver gang med bygdas favoritter, DDE og Hellbillies.

– Så du kan tro det var en ære for meg i 2019 å lede God sommer Norge med selveste Bjarne Brøndbo. Å fremføre DDE-låten «Rompa mi» med Bjarne på direkten, var en barndomsdrøm som gikk i oppfyllelse.

<b>STOR DRØM:</b> Programlederen er stor fan av Bjarne Brøndo, så gleden var stor da de ledet «God sommer Norge» sammen.
STOR DRØM: Programlederen er stor fan av Bjarne Brøndo, så gleden var stor da de ledet «God sommer Norge» sammen. Foto: Morten Bendiksen

Den lyse latteren varmer oss på nytt.

– Men grunnen til at jeg ble journalist var ikke for å møte kjente folk, understreker Linn.

– For meg er det viktigste å være på lag med vanlige folk. Å stå opp mot urettferdighet, og å være kritisk mot makta. Som journalist prøver jeg alltid å stille det jeg kaller «sofaspørsmålene», de spørsmålene jeg tror folk roper mot TV-en når de ser politikere bli intervjuet.

<b>DRØMMEJOBB:</b> Nyhetsmorgen er et av faovrittprogrammene til Linn, og hun får energi av de nye oppgavene.
DRØMMEJOBB: Nyhetsmorgen er et av faovrittprogrammene til Linn, og hun får energi av de nye oppgavene. Foto: Morten Bendiksen

Les også: Slik blir «Fjellhytta» på TV 2

Programleder i «Nyhetsmorgen»

Det var en konkrete stilling som ble utlyst i NRK, som fikk henne til å skifte beite.

– Noe av det første jeg gjør etter å ha våknet er å skru på «Nyhetsmorgen». Det er et av mine favorittprogrammer, forteller hun entusiastisk.

<b>NYHETSMORGEN:</b> – Nok en gang går jeg inn i en redaksjon med mange dyktige kollegaer, roser Linn de ansatte i NRKs Nyhetsmorgen. Her ser du henne med Katrine Nybø, Birger Kolsrud Jåsund og Ugo Fermariello.
NYHETSMORGEN: – Nok en gang går jeg inn i en redaksjon med mange dyktige kollegaer, roser Linn de ansatte i NRKs Nyhetsmorgen. Her ser du henne med Katrine Nybø, Birger Kolsrud Jåsund og Ugo Fermariello. Foto: NRK

Fra januar av er hun selv en av programlederne, som gir oss nyhetene – innen- og utenriks, aktuelle gjester og «Politisk kvarter».

– Jeg har akkurat møtt mine nye kolleger og jeg fikk umiddelbart en varme for dem. En følelse av å kjenne dem allerede. Det er en redaksjon med veldig dyktige og kunnskapsrike folk. Jeg ser frem til å bli en del av laget, og ikke minst lære enda mer. Bare tanken på å skulle gjøre noe nytt fyller meg med energi.

Linn smiler, slik hun ofte gjør, men er samtidig tankefull. Hun blir sittende og se på bildene som ligger spredt utover bordet foran oss. Alle fra hennes barndom.

Hun plukker opp det ene.

– Her er jeg nok på min datter Elsas alder, tipper hun.

<b>GODJENTE:</b> Dette sjarmtrollet fikk en leken og glad oppvekst.
GODJENTE: Dette sjarmtrollet fikk en leken og glad oppvekst. Foto: Privat

– Jeg ser mye følelser i mine egne jenter. For meg er det velkjent. Jeg har alltid hatt «følelsene utenpå kroppen». Etter at jeg fikk barn ble det forsterket.

Linn blir blank i øynene.

<b>BETYR ALT:</b> Linn elsker å være mamma til Elsa (4,5) og Sonja (2).
BETYR ALT: Linn elsker å være mamma til Elsa (4,5) og Sonja (2). Foto: Privat

– Jeg elsker å være mamma. Det er uten tvil mitt livs viktigste oppgave. Å omfavne døtrene våre med en kjærlighet som skaper trygghet. Jeg håper de som meg vil kjenne styrken ved å ha en familie hvor døren alltid står åpen. Det gjør en trygg nok til å prøve sine egne vinger.