Leo Ajkic

Leo Ajkic: – Jeg var en «straight-A student»

Leo Ajkic (40) forteller om barndommen i Bosnia og behovet for å finne sin plass i Norge.

<b>LEO AJKIC:</b> Leo Ajkic fikk Gullruten 2017 med programmet Flukt. Nå er han aktuell med den nye NRK-serien «Leo og de farlige».
LEO AJKIC: Leo Ajkic fikk Gullruten 2017 med programmet Flukt. Nå er han aktuell med den nye NRK-serien «Leo og de farlige». Foto: Gorm Kallestad / NTB
Først publisert Sist oppdatert

– Jeg opplevde ofte at folk syntes synd på meg som hadde opplevd krig, men i hip hop-miljøet var det omvendt. Der ble det sett på som en styrke. Det å ha opplevd krig, gir sterke tekster. Og det ga tyngde det i det underdogmiljøet som hip hop-miljøet var.

Det fortalte NRK-programleder Leo Ajkic i Kamilles podkast «Summa Summarum» i 2021. Nå er han aktuell med dokumentarserien «Leo og de farlige» på NRK.

Leo er opprinnelig fra Mostar i Bosnia, men kom til Norge som 11-åring. Han fant sin plass i musikk- og basketmiljøet.

– Jeg ble tatt imot som en ressurs da jeg kom til Norge fordi jeg var med å sette hip hop på kartet. Det ble jo oppfunnet i USA før jeg ble født, men var ikke vanlig her. Våre foreldre vokste ikke opp med det.

– Norge var heller ikke kjent for å være gode i basket. Det var ikke noe landslag som gjorde det bra. Det landet i verden som fikk flest gull på den tiden var jo det tidligere Jugoslavia, Russland og USA, fortalte han til programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.

<b>PODKAST</b>: Leo Ajkic i podkast-studio i 2021.
PODKAST: Leo Ajkic i podkast-studio i 2021. Foto: Egmont

Tagging og gatekunst

I Mostar hadde Leo både spilt tennis og basket, og han tok med seg basketinteressen til Norge.

– Jeg bidro mye i basketmiljøet også. I begynnelsen var det ikke nok spillere til både å ha guttelag og jentelag, men etter hvert økte populariteten. Det ble både flere lag og utsolgte kamper i ligaen, fortalte Leo.

Han er også en kreativ fyr og som en del av hop hop-miljøet holdt han mye på med grafitti. Med årene ble det mer akseptert.

– Etter hvert gikk det fra tagging til gatekunst, og da var det ikke så gøy mer. Da måtte vi finne neste mål. Vi ville bare bli akseptert og få en lovlig grafittivegg, men da det kom hundre grafittivegger og folk fikk statsstøtte, da var den jobben gjort. Da måtte vi finne på noe annet.

Gjengen, folka i hip hop-miljøet, har betydd alt for Leo. Det er der han søker råd når han skal ta valg i forbindelse med jobb.

– Da jeg begynte å lage tv, gjorde jeg det for gjengen min. For de som snakker gebrokkent norsk, for hip hop-miljøet og for utlendingen som ellers ikke fikk være på tv.

Les også: Mustafa Hasan (19) takker Leo Ajkic for at han står her i dag

<b>«LEO OG DE FARLIGE»:</b> Denne høsten er Leo Ajkic aktuell med NRK-serien «Leo og de farlige». Her fra NRKs høstlansering i august.
«LEO OG DE FARLIGE»: Denne høsten er Leo Ajkic aktuell med NRK-serien «Leo og de farlige». Her fra NRKs høstlansering i august. Foto: Thomas Fure / NTB

Flukt fra borgerkrig

Det var tidlig på 90-tallet at Leo og familien ble drevet på flukt fra hjemlandet Bosnia. Det var borgerkrig i det tidligere Jugoslavia. Etter fire år på flukt, endte familien til slutt opp i en drabantby i Bergen.

– Før krigen følte jeg meg spesiell. I Bosnia får man karakterer fra første klasse, og jeg var en «straigth-A student». Jeg ble ikke sett på som problembarn, sa Leo.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Han forteller at han senere fikk diagnosene ADHD og ADD, men dette var ikke et problem da han bodde i Bosnia.

– Der var det godt tilrettelagt, så jeg fikk vært mye ute og leke. Jeg ville også lære. Skole var viktig for meg, og jeg ville bli både ingeniør og tennisspiller.

Leo gikk ikke i barnehagen. Han var i stedet sammen med bestefaren på dagtid, en mann han hadde et nært forhold til – og som var så stolt av Leo.

– Vi gikk turer hver morgen. Han ga meg turkish delight, en søt gelé, og jeg fikk være sammen med ham og vennene når de spilte backgammon og snakket politikk.

I Bosnia fikk barna være med, de måtte ikke legge seg klokken sju selv om de voksne skulle kose seg med mat og alkohol.

– Der fikk barna være med på festen. Vi satt gjerne under bordet og hørte på at de voksne snakket. Vi ble ikke skjermet, vi satt igjen med følelsen av å bli inkludert. Jeg likte at vi barna ble tatt på alvor på denne måten, sier Leo.

Les også: Dette er tegnene på ADHD hos voksne

<b>GJEST</b>: Leo Ajkic på besøk hos programleder Kjersti Kvam og pyskolog Ragnhild Bang Nes i 2021,
GJEST: Leo Ajkic på besøk hos programleder Kjersti Kvam og pyskolog Ragnhild Bang Nes i 2021, Foto: Egmont

Ville tilbake til Bosnia

Innen han begynte i sjette klasse i Norge, hadde han gått i seks forskjellige klasser, både i Bosnia, Tyskland og Kroatia. På grunn av krigen ble det stadig flytting.

– Jeg husker egentlig ingen klassekamerater før jeg gikk i sjette klasse. Før det er det litt tåkete. Jeg fikk ikke alltid gått skoleåret ferdig, fikk ikke sagt ha det. Vi håpet jo alltid at vi skulle komme tilbake til Bosnia. Helt fram til jeg var 18-19 år trodde jeg vi skulle tilbake, fortalte han i podkasten.

Etter dette har både jentene og jobb holdt ham tilbake. Leo ble norsk. Han har vært manager, ledet radio- og tv programmer og laget dokumentarer. Som 23-åring flyttet han til Oslo og begynte å jobbe i NRK.

– Det har vært mye tilfeldigheter, men jeg har også jobbet hardt, sa han.

Les også: (+) Først i voksen alder forsto jeg hva min egen mor hadde gjort mot meg

<b>UØNSKET</b>: Mustafa Hasan møtte Utlendingsnemnda (UNE) i Oslo tingrett for å kjempe om videre opphold i Norge i 2022. Leo Ajkic og et tv-team fulgte Mustafa til tingretten i NRK-serien «Uønsket».
UØNSKET: Mustafa Hasan møtte Utlendingsnemnda (UNE) i Oslo tingrett for å kjempe om videre opphold i Norge i 2022. Leo Ajkic og et tv-team fulgte Mustafa til tingretten i NRK-serien «Uønsket». Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Endelig anerkjent

For tv-serien Flukt fikk 37-åringen Gullruten for beste dokumentarserie. Endelig var det Leo sin tur. 20-årene hadde vært preget av å finne sin plass, og bli anerkjent utenfor sitt miljø.

– Jeg var lenge bekymret fordi jeg ikke visste hva jeg skulle bli. Jeg kommer fra et samfunn der utdanning blir sett på som svært viktig. Der folk kan si ting som «vil du bli bilmekaniker? Hvorfor ikke designe biler i stedet?». Jeg vurderte å studere sosialantropologi, men så tenkte jeg jo på foreldrene mine som ikke fikk bruk for utdanningen sin i Norge. Det var vanskelig å få andre jobber på grunn av kulturen. Selv jobbet jeg jo som vaskehjelp og med søppelsortering, når jeg egentlig ville jobbe i sneakers-butikk.

– Jeg har opplevd å ikke bli hørt utenfor vennegjengen. Jeg kunne blitt sur og frustrert og hatet, men i stedet ble jeg den som viste gulltenner og snakket slang på tv. Jeg skal gi de noe crazy, tenkte jeg.

Du kan høre podcasten Summa Summarum her. NB: Klikk.no og Kamille er begge eid av Story House Egmont.