Kristoffer Joner

– Det ble en liten tur inn på psykiatrisk. Jeg tror de kaller det psykose

Kristoffer Joner jobbet altfor hardt og møtte veggen, og det skulle bli hans nye firbente venn, bullmastiffen Walken, som ga skuespilleren et nytt liv.

<b>TØFF TID</b>: Kristoffer Joner gikk på en skikkelig smell og måtte holde seg unna filmsett i to år for å komme ordentlig på bena igjen.
TØFF TID: Kristoffer Joner gikk på en skikkelig smell og måtte holde seg unna filmsett i to år for å komme ordentlig på bena igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Publisert

Neste år er det 25 år siden Kristoffer Joner (51) fikk sin filmdebut i «Detektor». Stavanger-mannen har blitt blant Norges fremste skuespillere og har vunnet Amandaprisen for beste mannlige skuespiller tre ganger.

Han har gjort suksess med svært forskjellige filmer som «Mongoland», «Villmark», «Naboer», «Kompani Orheim», «Kongen av Bastøy», «Bølgen», «Skjelvet» og «Krigsseileren» – i tillegg til å ha spilt inn to filmer i Hollywood.

Jobbing på høygir over en lang tidsperiode har imidlertid satt dype spor.

Helt utslitt

Skuespilleren jobbet 11 måneder i strekk og gikk rett fra innspilling av Viaplay-serien «Maskineriet» og over til krevende filminnspilling med «Krigsseileren».

<b>FILMVETERAN:</b> Gjennom snart et kvart århundre har Kristoffer spilt i en rekke store filmer. Her fra «Den siste revejakta» i 2008 sammen med Nicolai Cleve Broch. 
FILMVETERAN: Gjennom snart et kvart århundre har Kristoffer spilt i en rekke store filmer. Her fra «Den siste revejakta» i 2008 sammen med Nicolai Cleve Broch.  Foto: NTB scanpix

Han ble så utslitt at kroppen ikke klarte å tilpasse seg hverdagen igjen. Selv om han ikke var på jobb lenger, tok han seg selv i å prøve å prestere foran et fiktivt kamera under helt hverdagslige sysler.

– Jeg klarte ikke å få kropp og hode til å stoppe jobbingen og skjønne at det var ferie. Så jeg fortsatte å jobbe. Tagning fem var å lage kaffe, tagning syv var å pusse tennene. Slike ting. Kall det hva du vil – å gå på en smell, være utbrent. Jeg måtte finne veien ut av det, forteller han til Bergens Tidende.

– Jeg husker ikke så mye. Det ble en liten tur inn på psykiatrisk. Jeg tror de kaller det psykose. Jeg vet ikke, jeg var ikke meg selv, forklarer han til VG.

Les også: Kristoffer Joner møtte veggen: – Jeg var ikke meg selv

Som å få en baby

I denne perioden tok Kristoffer et grep i livet som har blitt svært viktig for ham. Den single 51-åringen kjøpte seg en bullmastiff. Hunden har fått navnet Walken, og er oppkalt etter favorittskuespilleren Christopher Walken (81).

– Det var nesten som å få en baby igjen, en ung samboer. Han har fått meg ut, gitt meg struktur, vi har truffet andre i hundemiljøet. Det har vært ren terapi, innrømmer ettbarnsfaren til Bergens Tidende.

<b>GODE VENNER:</b> Kristoffer har blitt så glad i bullmas- tiffen Walken at han allerede gruer seg til den dagen hunden hans dør.
GODE VENNER: Kristoffer har blitt så glad i bullmas- tiffen Walken at han allerede gruer seg til den dagen hunden hans dør. Foto: Jørgen Braastad

Walken har til og med hatt sin første filmrolle, og spiller i den kommende familiefilmen «Grevlingene» sammen med matfar.

Kristoffer har både astma og kols, han snuser og røyker, og definerer seg selv som en rusmisbruker. Han drikker derimot aldri alkohol mens han jobber.

– Selv om jeg elsker å drikke, så drikker jeg ikke når jeg er på jobb. Fordi det hemmer. Altså, jeg er nødt til å være «sharp», forteller han til VG.

<b>UT PÅ TUR:</b> Hver eneste dag går Kristoffer og Walken tur til et lokalt sykehjem på Storhaug i Stavanger der skuespilleren får slippe hunden i hagen.
UT PÅ TUR: Hver eneste dag går Kristoffer og Walken tur til et lokalt sykehjem på Storhaug i Stavanger der skuespilleren får slippe hunden i hagen. Foto: Jørgen Braastad

Han mener at Walken allerede har gitt ham en helsegevinst.

Kristoffer har blitt så avhengig av sin firbente venn at han stiller høyere krav enn før når han skal på jobb.

– Jeg har kontraktfestet at jeg skal ha Walken med meg på sett, at han må ivaretas når jeg jobber. Jeg krever også en ekstra stor seng, sier han til VG.


Denne saken ble første gang publisert 03/09 2024.

Les også