SLIK MØTTES MÄRTHA OG DUREK:

Slik startet Märtha og Dureks kjærlighet

I fem år har prinsesse Märtha og Durek Verrett kjempet seg gjennom massiv kritikk, og hun har ofret å representere kongehuset for å jobbe med ham. Han spurte døtrene hennes om lov før han fridde. Slik møttes paret.

<b>NYFORLOVET:</b> Det er liten tvil om at prinsesse Märtha og Durek er svært forelsket. Dette bildet ble sendt ut i forbindelse med kunngjøringen av forlovelsen.
NYFORLOVET: Det er liten tvil om at prinsesse Märtha og Durek er svært forelsket. Dette bildet ble sendt ut i forbindelse med kunngjøringen av forlovelsen. Foto: Babak Golkar (elevateYOU via NTB)
Sist oppdatert

Neste lørdag er det duket for det som trolig blir et helt spektakulært bryllup i Geiranger innerst i vakre Geirangerfjorden. Prinsesse Märtha (52) og Durek Verrett (49) gifter seg på ærverdige Hotel Union 31. august.

– Vi er utrolig glade for å kunne feire kjærligheten vår i Geirangers vakre omgivelser. Det betyr mye for oss å samle våre nærmeste på et sted som er så rikt på historie og intense naturopplevelser. Geiranger er det perfekte sted for å omfavne vår kjærlighet, fortalte paret i en felles uttalelse i fjor høst.

Men hvordan startet egentlig Märtha og Dureks kjærlighetshistorie?

Møtte tvillingsjelen

Prinsesse Märtha fikk høre om den selverklærte sjamanen allerede før de møttes.

– Vi ble introdusert av en kvinne som heter Millana Snow, som vi kjente hver for oss. Hun og jeg hadde en energi-healing sammen, og hun sa «Herregud, jeg har aldri følt disse energiene før – bortsett fra med sjaman Durek. Dere to må treffes», fortalte Märtha i et stort intervju med amerikanske Gurus Magazine i fjor.

<b>MEDIESIRKUS:</b> Det var kaotiske tilstander da Durek og Märtha lot seg intervjue i «God morgen Norge» på TV 2 i mai 2019.
MEDIESIRKUS: Det var kaotiske tilstander da Durek og Märtha lot seg intervjue i «God morgen Norge» på TV 2 i mai 2019. Foto: Frode Hansen, VG

Prinsesse Märtha: Født 22. september 1971 på Rikshospitalet i Oslo. Gift med Ari Behn fra 2002 til 2016. Hun er mamma til Maud Angelica Behn (21), Leah Isadora Behn (19) og Emma Tallulah Behn (15).

Durek Verrett: Født 17. november 1974 i Sacramento i USA. Gift med Zaneta Marzalkova fra 2005 til 2009. Han omtaler seg selv som sjette generasjons sjaman og hevder at han kan snakke med døde.

Se mer

Det tok en stund før de traff hverandre, men da Märtha var i Los Angeles, dro hun for å spise lunsj hjemme hos Durek sammen med noen venner.

– Idet jeg gikk inn døren og så på ham, sa jeg «Jeg kjenner deg allerede», og han bare «Ja, skjebnen hadde bestemt at vi skulle møtes lenge før vi ble født». Jeg himlet med øynene inni meg og tenkte «Å nei, enda en L.A.-fyr», innrømmet Märtha i intervjuet.

Likevel fant de tonen, og et gryende vennskap startet. Etter hvert bestemte de seg for å jobbe sammen, og så oppsto varme følelser. I mai 2019 fortalte Märtha offentlig at hun hadde fått seg ny kjæreste.

– Når du møter din tvillingsjel, så vet du det. Jeg har vært heldig nok til å ha møtt min. Sjaman Durek har forandret livet mitt, som han gjør med så mange. Han har fått meg til å innse at betingelsesløs kjærlighet faktisk eksisterer på denne planeten, skrev hun på Instagram.

Bare noen dager senere kom amerikaneren til Norge, og duoen skulle ut på turné med foredraget og workshopen «The Princess and the Shaman» i Norge og Danmark. Da ble det bråk, og kritikken gikk på at Märtha brukte prinsessetittelen sin kommersielt.

Kongefamilien gikk i dialog, og i august kom meldingen fra Slottet om at prinsessen i samråd med sin familie hadde besluttet at hun fra nå ikke ville bruke prinsessetittelen i sin næringsvirksomhet.

Les også: Slik blir bryllupet til Märtha Louise og Durek Verrett

<b>OFFISIELL DEBUT:</b> Bare 10 dager etter at forlovelsen ble kjent, fikk Durek sin offisielle debut på Slottet. Da var det nemlig duket for utsatt feiring av prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag. 
OFFISIELL DEBUT: Bare 10 dager etter at forlovelsen ble kjent, fikk Durek sin offisielle debut på Slottet. Da var det nemlig duket for utsatt feiring av prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag.  Foto: Lise Åserud/NTB

Umulig å møtes

Det ferske forholdet fikk en tøff start. 1. juledag 2019 tok prinsessens eksmann Ari Behn sitt eget liv, og fra en dag til en annen ble Märtha plutselig enslig forsørger for sine tre døtre. Dermed kunne hun ikke reise like mye til USA for å besøke kjæresten som før.

Bare få måneder etter dødsfallet kom koronapandemien, og det ble enda vanskeligere for dem å møtes. Reiserestriksjoner gjorde at paret blant annet ikke kunne møtes fysisk i løpet av seks måneder, men de klarte å holde liv i kjærligheten over Atlanterhavet.

7. juni 2022 kom nyheten om at paret hadde forlovet seg.

– Kjærlighet dømmer ikke hvor man kommer fra eller hvem man er som mennesker. Kjærlighet skaper bro mellom mennesker, kulturer og religioner. Og vi er glade for å ha funnet hverandre på tvers av kontinenter, etnisitet og sosial bakgrunn, sto det i pressemeldingen.

I tiden som fulgte, ble det mye kritikk. Durek Verrett kom blant annet med flere kontroversielle uttalelser angående sykdom og helse, og han prøvde også å selge medaljonger til 2000 kroner som skulle gjøre folk friske fra korona.

I september meldte Epilepsiforbundet at de avsluttet samarbeidet med prinsessen som deres høye beskytter på grunn av bråket rundt forloveden hennes. Så fulgte flere organisasjoner etter, kritikken bare tiltok, og kongefamilien gikk inn i en prosess for å avklare prinsessens rolle i kongehuset.

Først i november kom beskjeden om at prinsessen sa fra seg sine offisielle oppgaver og dermed ikke skulle representere kongehuset lenger.

– Vi har fulgt med på den diskusjonen som har vært i pressen og blant folk når det gjelder prinsesse Märtha Louises virksomhet og sammenblanding av oppgaver. Vi har nå kommet frem til en løsning som vi håper og tror vil gi større avstand mellom prinsessens aktivitet og kongehuset, fortalte kong Harald (87) på en pressekonferanse.

Han sa samtidig at han var lei seg for at prinsessen ikke lenger skulle representere kongehuset.

– Selv om vi er uenige i enkelte ting, så er vi glad i hverandre. Og det er det viktigste. Så jeg har følelsen av at familien nå står veldig nær hverandre på en ny, fin måte, sa dronning Sonja (87).

Dagen etter fortalte også kronprins Haakon (51) at han syntes at familien hadde kommet frem til en bra løsning som balanserte alle hensyn.

– Jeg liker veldig godt å være sammen med Durek Verrett og med søsteren min. Så tenker jeg at det også er fint å si at vi tror jo litt forskjellig, og vi mener forskjellig, men det må kunne gå an å likevel like hverandre og være glad i hverandre.

Les også: (+) Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre

Fantastisk støtte

I over fem år har Durek vært bonuspappa til Märthas døtre Maud Angelica Behn (21), Leah Isadora Behn (19) og Emma Tallulah Behn (15). Jentene har fått et nært forhold til amerikaneren.

Høsten 2022 var det premierefest på Viaplay-serien «Powerwomen Norge», der Leah var en av profilene. Med seg på festen hadde hun både søstrene, mamma og Durek. Hun fortalte at forholdet til mammas kjæreste var skikkelig bra, og at de var en stor, lykkelig familie. Det var storesøster Maud helt enig i.

<b>NÆRT FORHOLD:</b> Prinsesse Märthas døtre (fra venstre) Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah har fått et godt forhold til sin bonuspappa Durek.
NÆRT FORHOLD: Prinsesse Märthas døtre (fra venstre) Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah har fått et godt forhold til sin bonuspappa Durek. Foto: NTB

– Jeg er virkelig lykkelig for å ha ham i livet mitt. Han er en fantastisk støtte for oss, så vi er veldig takknemlige for det, sa hun til VG.

Amerikaneren ville også gjerne skryte av bonusdøtrene sine.

– De er mitt hjerte og sjel. Vi har alle veldig forskjellige forhold. Jeg elsker å tilbringe tid med hver av dem. Jeg elsker å stille opp for Emma og hestene hennes. Å være der for Leah og Maud, det er min glede. Å våkne opp hver dag og se dem gir meg den største gleden, forklarte han til VG.

Les også: Prinsesse Kate: – Dette kom som et stort sjokk

Rørende frieri

Durek fortalte til Gurus Magazine at han tenkte seg godt om før han valgte å gå inn i et forhold med en kvinne som hadde barn fra før. Han måtte bli helt sikker på at han klarte å gå inn i rollen som bonuspappa og klare å sette egne behov til side og fokusere på barna.

Når han skal ta store avgjørelser, går han alltid til Märthas barn først.

– Da jeg skulle fri til henne, spurte jeg om tillatelse fra barna hennes, og jeg spurte om tillatelse fra foreldrene. Det var ikke jeg som fridde mens jeg glemte bort barna. Alle skritt jeg tar, spør jeg alltid barna først.

Selve frieriet foregikk på en hestegård i San Juan Capistrano i California.

– Jeg var veldig nervøs og hadde masse følelser som strømmet gjennom meg – frykt, stress, og at jeg ønsket at det skulle være perfekt, fortalte Durek senere i et intervju med det amerikanske magasinet People.

Han gikk ned på kne under et stort eiketre omringet av hester.

– Det var så rørende og fantastisk at mannen jeg elsker mer enn alt i hele verden, sto der på kne og fridde til meg, fortalte Märtha til samme magasin.

– Uansett hva som blir kastet i vår retning, uansett hva vi blir konfrontert med, sammen vil vi møte det med kraft og styrke mot alle odds, sa Durek.

Les også: Sjokkpåstander om hertuginne Meghan: – Gikk henne til hodet

Gleder seg til bryllup

Neste lørdag er det altså klart for bryllup, og det store spørsmålet er hvilke gjester som dukker opp, og hva vi kan forvente oss.

– En har jo forventninger om at bryllupet skal bli noe spektakulært. Det er jo for så vidt et spektakulært par som gifter seg. Jeg vil anta det blir et kjendisbryllup med kongelig tilsnitt, sier TV 2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen til Norsk Ukeblad.

<b>VAKKERT:</b> Hotel Union ligger flott til innerst i Geirangerfjorden og åpnet dørene på slutten av 1800-tallet. Nå skal hotellet huse kongelige og andre celebriteter under Märtha og Dureks bryllup neste uke.
VAKKERT: Hotel Union ligger flott til innerst i Geirangerfjorden og åpnet dørene på slutten av 1800-tallet. Nå skal hotellet huse kongelige og andre celebriteter under Märtha og Dureks bryllup neste uke. Foto: NTB

Her og Nås kongehusekspert Roger Øversveen gleder seg til bryllupet.

– Jeg tror det blir annerledes enn det vi er vant til i Norge med mye glamour og mange internasjonale kjendiser. Siden prinsesse Märtha ikke er et aktivt medlem av kongefamilien, vil det nok ikke bli mange rojale gjester utenom de norske, forteller kongehuseksperten, som mener at hvis halvparten av ryktene som svirrer, er riktige, kommer det til å bli et svært kjendistungt bryllup.

Han har fulgt den norske kongefamilien og prinsesse Märtha tett i 25 år.

– Det er mange som – med rette – har sterke og kritiske meninger om Durek Verrett. Flere av hans utspill har vært sjokkerende. Men uansett hva man måtte mene om den omstridte sjamanen, tror jeg vi kan vi være enige om at prinsesse Märtha både er forelsket og lykkelig. Hun formelig stråler.

Det er liten tvil om at også resten av kongefamilien gleder seg til bryllup og å feire kjærligheten mellom Märtha og Durek. De to har måttet kjempe for kjærligheten slik som kong Harald og kronprins Haakon også har gjort.

– Vi er glade for å få Durek Verrett inn i familien, og vi ser frem til å feire den store dagen sammen med dem, skrev kongeparet i en pressemelding.

Også kronprinsparet gleder seg.

– Vi er glade på deres vegne og gleder oss til å feire sammen med dem i Geiranger. Vi ønsker Märtha, Durek og jentene alt godt for fremtiden.

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2024, og sist oppdatert 27/08 2024.

Les også