Märtha og Dureks store dag

Slik blir bryllupet til Märtha Louise og Durek Verrett

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett har vist at de liker å gå sine egne veier, både i livs- og klesstil. Kjendisstylistene er enige om at bryllupsdagen neppe blir noe unntak, og at man kan forvente seg en kongelig vielse utenom det vanlige.

<b>TRADISJONELL:</b> Durek har ledsaget Märtha på flere kongelige tilstelninger, der han har ikledd seg tradisjonell smoking. Slik vil vi neppe se ham på bryllupsdagen mener stylistene. Her fra prinsesse Ingrid Alexandras storslåtte 18-års feiring i 2022. 
TRADISJONELL: Durek har ledsaget Märtha på flere kongelige tilstelninger, der han har ikledd seg tradisjonell smoking. Slik vil vi neppe se ham på bryllupsdagen mener stylistene. Her fra prinsesse Ingrid Alexandras storslåtte 18-års feiring i 2022.  Foto: Lise Åserud
Sist oppdatert

Lørdag 31. august er det duket for storslått feiring når prinsesse Märtha Louise (52) og Durek Verrett (49) blir smidd i hymens lenker. Flere detaljer om det forestående bryllupet er blitt avslørt etter hvert som den store dagen nærmer seg.

Bryllupsfeiringen starter i Ålesund der to båter skal frakte 380 gjester til Geiranger. Selve vielsen skal foregå utendørs på Vinjevollen, et naturskjønt område på en gård like ved Hotel Union – der bryllupsfesten skal holdes etterpå.

Bryllupet strekker seg over tre dager, og det kommende brudeparet har allerede hintet om at det ikke blir et stivt og høytidelig bryllup via kleskoden som skal være oppgitt i invitasjonene. I et «bli kjent-party» før selve bryllupsdagen, er det blitt oppfordret til å kle seg «sexy og kult».

Flamboyant og symbolsk

Det er selvsagt knyttet stor spenning til antrekkene det fargerike paret skal gifte seg i. Moteekspertene er enige om at det neppe blir kjedelig og konvensjonelt, og kanskje har Märtha og Durek røpet fargespillet allerede?

<b>FARGERIKE:</b> Det kommende brudeparet foretrekker sterke farger, unike plagg og flagrende gevanter i klesveien. Her fra da de lanserte sin egen gin i sommer. 
FARGERIKE: Det kommende brudeparet foretrekker sterke farger, unike plagg og flagrende gevanter i klesveien. Her fra da de lanserte sin egen gin i sommer.  Foto: Helge Mikalsen

Paret har nemlig ytret ønske om at gjestene ikler seg lange ballkjoler på bryllupsdagen, og at de unngår hvitt, svart, rosa og gull. Ifølge bryllupstradisjonen er hvitt forbeholdt bruden, og fargen svart er vanligvis forbundet med sorg.

Oppfordringen om å unngå rosa og gull kan derimot kanskje gi en indikasjon på at paret ønsker disse fargene for seg selv.

– At det blir spektakulært er det ingen tvil om, og antageligvis blir det fargerikt. Jeg tror det blir flamboyant og mye symbolikk på alle plan. Kanskje lar de seg også inspirere av det orientalske? Jeg føler det kan være én vei å gå for Durek. Han er jo glad i mye ornamenter og har nærmest en barokk tilnærming til antrekkene sine, sier Marianne Jemtegård til Her og Nå.

Les også: Røper bryllupsdetaljer: Spurt «The Voice»-Lavrans om å opptre

Ekteskap nummer to

Moteeksperten har vært stylist i en årrekke, og har fulgt godt med på stilen til det spreke paret. Jemtegård mener prinsessen sannsynligvis vil unngå den klassiske kritthvite brudekjolen.

– Både med tanke på at det er andre gang hun gifter seg, og at det er et voksent par som gir hverandre sitt ja. I tillegg til at de er fargerike ellers også. Å stille med rødmende kinn i kritthvit kjole, med duggfriskt slør i håret er nok ikke veien å gå for dem, tror hun.

– Og så må jeg si at det er svært sjelden at man er mer interessert i hva brudgommen kommer til å gå i, enn bruden. Jeg tror nemlig det vil være større WOW-effekt på Dureks antrekk, fortsetter stylisten.

– Hvordan ville du selv stylet dem på den store dagen?

– Da ville jeg gått for sterke farger, brukt mye symbolikk og smådetaljer i plaggene deres. Og så ville jeg hatt mer fokus på fest enn bryllup. For dette er en feiring av kjærligheten deres.

<b>GLEDER SEG:</b> Kjendisstylist Marianne Jemtegård gleder seg spesielt til å se brudgommens antrekk under det kommende prinsessebryllupet. 
GLEDER SEG: Kjendisstylist Marianne Jemtegård gleder seg spesielt til å se brudgommens antrekk under det kommende prinsessebryllupet.  Foto: Frode Hansen

– De påpeker selv at de to er mer «på tross av», enn «på grunn av» det norske folk. At det er litt dem mot alle. Så det å bygge opp festaspektet og feiringen av kjærligheten deres ville jeg uthevet, og heller tonet ned de tradisjonelle bryllupselementene.

Jemtegård sier hun ikke ser bort fra at Märtha har samarbeidet med designer Tina Steffenakk Hermansen (TSH).

– De har hatt et langt og godt forhold, og hun har laget mange antrekk for Märtha. TSH er også kjent for flamboyante strutsefjær og paljetter, så det er ikke utenkelig at de har jobbet sammen med et prosjekt. Og jeg kan ikke tenke meg at Durek og Märtha ikke har vært involvert i den prosessen. De stiller neppe opp i brudesalongens nyheter.

– Hvis Durek har på seg en tradisjonell smoking der han ser ut som en helt tradisjonell brudgom, så skal jeg kaste meg i Geirangerfjorden på nyttårsaften. Det skjer ikke! ler moteeksperten.

Les også: Prinsesse Märtha: – Grunnen til at jeg sitter her i dag er på grunn av barna mine

<b>NORSK DESIGN?:</b> Moteekspertene spekulerer i om prinsessen vil gå for en bryllupskjole av designer TSH, som Märtha har samarbeidet med tidligere. Her i en TSH-kjole i forbindelse med kronprinsesse Victorias bryllup i 2010. 
NORSK DESIGN?: Moteekspertene spekulerer i om prinsessen vil gå for en bryllupskjole av designer TSH, som Märtha har samarbeidet med tidligere. Her i en TSH-kjole i forbindelse med kronprinsesse Victorias bryllup i 2010.  Foto: Lise Åserud

Kongelige andregangsbruder

Prinsesse Märtha Louise er ikke den første kongelige som gifter seg for andre gang. I rojale kretser har andregangsbrudene tradisjonen tro sløyfet mange av de kongelige elementene som tiara, brudeslør og hvite kjoler.

Da dronning Camilla og kong Charles giftet seg i 2005, var det ekteskap nummer to for dem begge. Daværende Camilla Parker Bowles gikk for en lys pastellblå chiffonkjole og kåpe med gullbrodering. Den tradisjonelle tiaraen var byttet ut med en fiffig hodepryd med fjær av hattedesigner Philip Treacy.

<b>FLOTT I BLÅTT:</b> Dronning Camilla holdt seg unna hvitt da hun giftet seg på nytt med daværende prins Charles i 2005. Det lyseblå antrekket var laget av designerduoen Robinson Valentine. 
FLOTT I BLÅTT: Dronning Camilla holdt seg unna hvitt da hun giftet seg på nytt med daværende prins Charles i 2005. Det lyseblå antrekket var laget av designerduoen Robinson Valentine.  Foto: Anwar Hussein Collection

Prinsesse Caroline av Monaco valgte også blått da hun ble smidd i hymens lenker for tredje gang i 1999. Under vielsen med prins Ernst August av Hannover hadde hun på seg en elegant Chanel-drakt med gullknapper.

<b>STRAMT ANTREKK:</b> Elegante prinsesse Caroline av Monaco gikk for en klassisk Chanel-drakt da hun giftet seg med tyske prins Ernst August i 1999.
STRAMT ANTREKK: Elegante prinsesse Caroline av Monaco gikk for en klassisk Chanel-drakt da hun giftet seg med tyske prins Ernst August i 1999. Foto: FRITZ SCHULENBURG

Da prinsesse Anne giftet seg for andre gang med Sir Timothy Laurence i 1992, brøt hun med skikk og bruk ved å velge en hvit kjole til seremonien. Brudeantrekket var imidlertid modernisert ved å være kort og tettsittende. Den storslåtte tiaraen fra hennes første bryllup var erstattet med enkel blomsterpynt.

<b>ANDRE EKTESKAP:</b> Prinsesse Anne hadde allerede hatt et storslått kongelig bryllup da hun inngikk ekteskap igjen i 1992. Bryllup nummer to var betydelig nedtonet. 
ANDRE EKTESKAP: Prinsesse Anne hadde allerede hatt et storslått kongelig bryllup da hun inngikk ekteskap igjen i 1992. Bryllup nummer to var betydelig nedtonet.  Foto: REX

En som brøt med all kongelig etikette for en annengangsbrud, var Meghan Markle. Hertuginnen av Sussex hadde en skilsmisse bak seg da hun ga sitt ja til prins Harry i 2018. Det hindret henne ikke i å stille opp i kritthvit kjole, tiara og brudeslør, noe som ikke skal ha falt i god jord hos dronning Elizabeth.

– Monarken mente at det var upassende for en skilt kvinne som giftet seg kirkelig på nytt, å se så overdrevent jomfruelig ut, skrev kongebiograf Ingrid Seward i en biografi om dronningen.

Les også: (+) Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre

<b>BRØT MED SKIKK OG BRUK:</b> Dronning Elizabeth skal ikke ha vært fornøyd med fraskilte Meghan Markles kritthvite Givenchy-kjole da hun giftet seg kirkelig med prins Harry i 2018.
BRØT MED SKIKK OG BRUK: Dronning Elizabeth skal ikke ha vært fornøyd med fraskilte Meghan Markles kritthvite Givenchy-kjole da hun giftet seg kirkelig med prins Harry i 2018. Foto: JONATHAN BRADY

Motedesigner Kjell Nordström

Mannen bak alle de spektakulære «Maskorama»-kostymene, stylist og motedesigner Kjell Nordström, sier til Her og Nå at prinsesse Märtha Louise og Durek bør tone ned de klassiske kongelige elementene i bryllupet.

– Jeg synes de heller skal gjøre det til et personlig bryllup, for dette er ikke et kongelig bryllup slik jeg ser det. Det er et privat bryllup mellom paret. Selv om hun er født prinsesse, er det lurt å holde de kongelige referansene på en armlengdes avstand. Da slipper de også mer bråk.

<b>KOSTYMEDESIGNER:</b> «Maskorama»-profil Kjell Nordström håper å se prinsesse Märtha Louise i norsk design på bryllupsdagen. 
KOSTYMEDESIGNER: «Maskorama»-profil Kjell Nordström håper å se prinsesse Märtha Louise i norsk design på bryllupsdagen.  Foto: NRK

– Jeg unner dem all glede denne dagen, og det skal vi alle gjøre. Dette er deres store dag, og en opplevelse for livet. Jeg synes litt synd på alt de må gjennomgå, selv om de ofte setter seg selv i den situasjonen. Men på bryllupsdagen skal vi bare ønske dem all lykke, understreker Nordström.

«Maskorama»-designeren tror det kommende ekteparet kommer til å overraske med bryllupsantrekkene sine.

– Jeg håper og tror det blir utradisjonelt, de har jo overrasket tidligere. Og som designer selv, så hadde det vært veldig gøy om de fremmet norsk design denne dagen, sier han – og fraråder samtidig hvit kjole.

– Om man skal følge gammeldags etikette, så bør man ikke gifte seg i hvit kjole mer enn én gang. Samtidig mener jeg at regler er til for å brytes. Det viktigste denne dagen er at man føler seg fin, kan bevege seg, danse og ha det gøy. Altfor mange har på seg stive brudekjoler som føles som et lite kroppsfengsel utover dagen. Men Märtha og Durek er såpass voksne at de egentlig kan tillate seg hva de vil, sier designeren.

Les også: Durek Verrett: – Jeg møtte barna hennes som hennes homofile venn

«Behn og Bulldog»

Nordström har stylet prinsesse Märtha tidligere, og i 2004 lanserte han kleskolleksjonen «Behn og Bulldog» sammen med sin mangeårige venn Ari Behn. Klesdesigneren avviser imidlertid at han har et ønske om å style Märtha og Durek på bryllupsdagen.

– Jeg hadde ikke villet style dem, det er ikke min greie. Jeg har stylet Märtha før, og det var fantastisk gøy. Det var da hun og Ari hadde avskjedsfest før de flyttet til New York, og jeg og Ari holdt motevisning med «Behn og Bulldog».

– Märtha er kul å style. Hun er en nydelig dame og veldig sprek i stilen. Men nei, jeg hadde ikke hatt noe ønske om å style dem. Jeg tenker at det viktigste er at de kler seg slik at de føler seg vel, og at bryllupet blir en fin fest for dem, sier Nordström.

Kjendisstylist og TV-profil Erlend Elias Bragstad er også enig i at det neppe blir konvensjonelle antrekk på brudeparet.

<b>RØD TRÅD:</b> Stylist Erlend Elias Bragstad tror Märtha og Durek vil troppe opp i matchende bryllupsantrekk. 
RØD TRÅD: Stylist Erlend Elias Bragstad tror Märtha og Durek vil troppe opp i matchende bryllupsantrekk.  Foto: Morten Bendiksen

– Märtha er fargerik og flott, så jeg tror ikke det blir tradisjonelt. Men kanskje det blir et tema, som barokk? Jeg tror uansett det kommer til å bli ekstravaganse. De har jo veldig mange forskjellige stiler de to, påpeker Bragstad.

Kjendisstylisten mener paret kan tillate seg større frihet med Märtha som annengangsbrud.

– Og så er de jo veldig overraskende i alt de gjør. Jeg tror det kommer til å bli veldig spennende og absolutt ikke kjedelig. Jeg ser for meg Tina Steffenakk Hermansen sine kreasjoner. De er ganske flamboyante og litt alternative, med det lille ekstra «touchet» av ekstravaganse og luksus. Og så tror jeg Märtha og Durek kommer til å matche på en eller annen måte. Jeg tror de er opptatt av det, sier Erlend Elias.

– Hvordan ville du selv stylet dem på den store dagen?

– Jeg hadde garantert brukt luftig tyll, lette stoffer i smaragdblått – blandet med gulhvitt, med gullspett i. Og så hadde jeg nok matchet dem opp, og gitt dem en Oscar de la Renta-feeling over det hele, sier kjendisstylisten.

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2024, og sist oppdatert 19/08 2024.

Les også