Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit
Slik blir de som kongepar
Vi håper selvfølgelig at kong Harald skal holde ut i mange år til, men én dag vil kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ta over den norske tronen. Hva slags kongepar kommer de til å bli?
Kong Harald (87) har gjentatte ganger forklart at han ikke har noen planer om å abdisere. Det er ingen tradisjon for det i Norge. Han har avlagt en ed til Stortinget som holder livet ut.
Kongens helsesituasjon og sykmelding tidligere i år førte til at kongehuset i april sendte ut en pressemelding om at kong Harald var tilbake på jobb, men at majesteten nå trapper ned arbeidet fremover av hensyn til alderen.
Hans bestefar kong Haakon ble 85 år. Pappa kong Olav ble 87 år. Nå er kong Harald også 87 år gammel. Vi håper at han blir minst like gammel som Storbritannias dronning Elizabeth, som var 96 år da hun døde i 2022.
Mer sosiale medier
En dag i fremtiden vil det uansett komme et tronskifte. I samme sekund som kong Harald dør, vil kronprins Haakon, som fyller 51 år på lørdag, og kronprinsesse Mette-Marit (50) bli Norges nye kongepar.
Norsk Ukeblad har tatt en prat med Her og Nås kongehusekspert Roger Øversveen, som har fulgt kongefamilien tett i 25 år, for å høre hva slags kongepar han tror Haakon og Mette-Marit kommer til å bli.
– Jeg tror kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kommer til å bli et hardtarbeidende og respektert kongepar. Jeg er sikker på at de kommer til å fortsette den moderniseringen av kongehuset som kong Harald og dronning Sonja har gjennomført siden 1991.
– Kongeparets konstitusjonelle oppgaver vil ikke bli forandret, og de kommer nok til å være like opptatt av å møte folk der de bor. De vil også fortsette Harald og Sonjas arbeid med å markedsføre Norge og norsk næringsliv i utlandet, men jeg tror de vil kommunisere mer med omverdenen gjennom sosiale medier enn tilfellet er i dag.
Les også: (+) Kong Olavs ukjente historie: Ikke mange visste om hans plagsomme handikap
Kongeparet på bensinstasjon
Da Haakon kom til verden i 1973, ble han tronarving til tross for at han allerede hadde en eldre søster. Den nye loven ble først vedtatt i 1990, men fikk ikke tilbakevirkende kraft.
Dermed ble det ingen endringer for Haakon og prinsesse Märtha (52), og Haakon kunne fortsette å forberede seg på sin fremtidige rolle.
– Kronprinsens store styrke er at han har gått en god skole hos sin far. Kongen har hatt en stor betydning for at kronprinsen er så trygg og sikker som han er i dag. Kronprinsen har selv fortalt meg at faren hans hele tiden har latt ham få lov til å prøve og feile – noe som har vært viktig for hans personlige utvikling, forteller Øversveen.
Kongens helseutfordringer de siste 20 årene har også ført til at kronprinsen har måttet løse flere konstitusjonelle oppgaver enn det som opprinnelig var planlagt.
– Det har ført til at han blant annet har blitt veldig erfaren som regent. Det kommer uten tvil til å være en styrke den dagen han må ta over.
Kongehuseksperten har ingen tro på at det fremtidige kongeparet vil gjøre ting veldig annerledes enn kong Harald og dronning Sonja (87).
– I hvert fall ikke over natten, men jeg tror nok det i fremtiden er større sjanse for at du møter kongeparet privat både på restauranter, kinoer og bensinstasjoner enn tilfellet er i dag. For folk flest vil det derimot ikke bli store forandringer, mener han.
Han tror at Haakon og Mette-Marit garantert kommer til å følge mange av tradisjonene fra Harald og Sonja.
– Mange av dem er dypt forankret i det norske samfunnet, men de kommer garantert også til å skape noen nye tradisjoner siden begge er kreative og nyskapende. Privat har de allerede skapt sine egne tradisjoner, som for eksempel å feire jul og påske på hytta i Uvdal, og de tradisjonene tror jeg de vil bevare.
Les også: Avlyser aldri et oppdrag: Slik holder Sonja seg på toppen
Konferansen SIKT
Kronprins Haakon er spesielt opptatt av innovasjon og entreprenørskap i næringslivet, og i 2013 tok han initiativet til konferansen SIKT, som er en årlig møteplass der unge ledere og talenter kan diskutere fremtidens Norge. Engasjementet for natur og miljø er også stort med en spesiell interesse for havet og polare spørsmål.
I over 20 år har han vært goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram. Han er såkalt høy beskytter for en rekke ulike organisasjoner, forbund og arrangementer som for eksempel Den Norske Filmfestivalen, Flyktninghjelpen, Norges Blindeforbund, Hørselshemmedes Landsforbund, Norges Astma- og Allergiforbund, Ibsenfestivalen, Norges Døveforbund, Konkurransen Unge Forskere, Norges Livredningsselskap, Ridderrennet og Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Kongehuseksperten tror at Haakon kommer til å overta ansvaret for organisasjonene som kong Harald i dag er beskytter for.
The Maverick Collective
Kronprinsesse Mette-Marit har også en stor interesse for entreprenørskap, hav, miljø og bærekraft, men hun har også engasjert seg mye i psykisk helse, litteratur og hiv/aids, der hun siden 2006 har vært spesialrepresentant for FNs aidsprogram.
Hun er svært opptatt av å styrke kvinners rettigheter over hele verden, og i 2015 etablerte hun derfor The Maverick Collective sammen med Kate Roberts fra Population Services International og den tidligere Microsoft-lederen Melinda Gates. Her tar de initiativ til målrettede tiltak innen helse i forskjellige steder i verden.
Mette-Marit er blant annet beskytter for Norges Røde Kors, Rådet for psykisk helse, Norsk bibliotekforening, Vivil-lekene, Norges speiderforbund, Kirkens SOS, Norsk Revmatikerforbund og Nynorsk kultursentrum.
Kronprinsessen er svært opptatt av litteratur og ønsker å dele sin lidenskap med alle. Hun har derfor i mange år arrangert det såkalte Litteraturtoget.
Hun har også brukt mye tid, sammen med Haakon, på Kronprinsparets fond, som ble etablert da de giftet seg i 2001. Fondet støtter prosjekter som skaper mestring og deltagelse for ungdom.
Øversveen mener at Mette-Marits viktigste offisielle oppgave som dronning blir å støtte og avlaste kongen. Han tror at hun – i likhet med dronning Sonja – kommer til å fronte norsk natur, kunst og musikk i tillegg til norsk design og litteratur. Han tror også at fokus på psykisk helse, integrering og arbeidet med Kronprinsparets fond vil ta mye av hennes tid.
– Kronprinsessen har, i de årene som har gått siden hun offisielt ble medlem av kongefamilien, fått uvurderlig hjelp og støtte både av staben på Det kongelige slott og ikke minst av kronprinsen, kongen og dronningen. Kronprins Haakon har naturlig nok vært der for henne hele tiden og støttet henne i det som må ha vært en lang vei fra å være en ung, usikker alenemor til å bli en reflektert, rutinert og stilsikker kronprinsesse som gjør en imponerende jobb for kongehuset, sier Øversveen.
Han forteller at kong Harald har hjulpet kronprinsessen fra første dag, men han tror likevel at dronning Sonja har vært den viktigste læremesteren for Mette-Marit.
– Selv om de to ikke har lik bakgrunn, opplevde de begge plutselig å være en del av en familie og verden de tidligere bare hadde lest om. Dronning Sonja skal absolutt ha en del av æren for at kronprinsessen i dag fremstår trygg, selvsikker og verdensvant. Forskjellen er enorm fra første gang jeg møtte henne i år 2000.
Les også: (+) Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre
Skjermer barna
Kongehuseksperten forteller at i løpet av de 25 årene Haakon og Mette-Marit har vært sammen, har vennekretsen deres forandret seg – i likhet med mange andre ektepar. Noen har de mindre kontakt med, mens andre har kommet til.
– Mitt inntrykk er at de er flinke til å skille mellom de «vennene» de har gjennom sitt virke, og de vennene som er private. De som de vet alltid er der, og som de kan stole hundre prosent på. Det kommer nok ikke til å forandre seg når de blir konge og dronning, mener han.
Begge barna til kronprinsparet har blitt myndige og er på vei ut av redet. Prinsesse Ingrid Alexandra (20) avtjener er for tiden førstegangstjenesten, mens prins Sverre Magnus (18) nettopp avsluttet videregående skole.
Øversveen tror ikke at det neste kongeparet vil involvere barna spesielt mye i representasjonen.
– Haakon og Mette-Marit er begge klare på at prinsesse Ingrid Alexandra skal prioritere utdannelse og studier i mange år fremover og dermed vil representere i svært liten grad inntil videre. Jeg tror derfor at det kommer til å gå en del år før hun får en sentral rolle i kongehusets program.
– Prins Sverre Magnus har ingen formell rolle, og kommer bare til å dukke opp ved spesielle anledninger også etter at han er ferdig med sin utdannelse.
Les også: Durek Verrett: – Jeg møtte barna hennes som hennes homofile venn
Nytt kongepar i Danmark
I januar i år fikk Danmark et nytt kongepar etter at dronning Margrethe (84) overraskende valgte å abdisere å ga tronen videre til kong Frederik (56) og dronning Mary (52).
Helle Bill Madsen er journalist i det danske ukebladet Her & Nu og har fulgt europeiske kongelige i en årrekke inkludert de norske.
– Jeg tror Haakon og Mette-Marit blir et moderne kongepar i takt med den norske befolkningen, men med respekt for monarkiet og alle tradisjonene. Sett fra den danske vinkelen ser de ut til å ha en høy popularitet i den norske befolkningen, fordi de interesserer og engasjerer seg i ting som er oppe i tiden: Miljø, natur, sport og kultur. De reiser rundt i hele kongeriket og sørger for å komme på besøk til også de mest øde steder slik at alle nordmenn skal føle seg inkludert.
Hun mener at siden kronprinsen allerede har tatt over flere av kongens plikter, har han fått en lang og fin innkjøring mens kongen fortsatt sitter på tronen.
– Her fra Danmark ser han ut til at være en fornuftig mann uten store skandaler i bagasjen, og en av hans store styrker er at han i likhet med sin far holdt fast i kjærligheten til en borgerlig kvinne, kjempet for henne og vant.