Sommerhytta på Mågerø

Kongen og dronningen bygget drømmestedet sammen – ingen får bygge i nærheten

Kongeparets private sommerparadis er et vakkert stykke Skjærgårds-Norge med utsikt til Færder fyr. Mågerø er den eneste boligen de to i fellesskap har fått tegnet, bygget og innredet helt fra grunnen. Et spesielt grep sikrer kongelig privatliv.

<b>KLART FOR EN DUKKERT: </b>Fra svømmebassenget kan de kongelige og deres gjester nyte utsikten ned mot sjøen mens man tar et forfriskende bad i bassenget.
KLART FOR EN DUKKERT: Fra svømmebassenget kan de kongelige og deres gjester nyte utsikten ned mot sjøen mens man tar et forfriskende bad i bassenget. Foto: Jon Eeg/NTB
Publisert

Kongeparets mest private feriested er bygget på Forsvarets gamle tomt på Mågerø utenfor Tjøme i Vestfold, like utenfor sommerbyen Tønsberg.

Etter å ha bodd nærmest midt i skipsleia på Berget i Røssesundet hver sommer mens barna var små, drømte kongeparet om å finne en tomt med vidt utsyn, uten innsyn.

Det tok noen år, men så dukket det opp et område ganske i nærheten, nemlig på halvøya Mågerø, et militært landområde med en gammel luftovervåkningsstasjon som skulle legges ned.

En drømmetomt med 180 grader havutsikt på den ene siden, og en vennlig, grønn vegetasjon på den andre.

I ett med naturen

Det ble utlyst en arkitektkonkurranse, hvor 60 arkitekter deltok.

Vinnerprosjektet, som samtlige medlemmer av kongefamilien stemte på uavhengig av hverandre, er tegnet av Lund Hagem Arkitekter AS.

<b>HURRA FOR DRONNINGEN:</b> Det er med kongefamilien som med mange av oss andre, de tar bilde når maten er spist opp. Her sender de en sommerhilsen til alle fra Mågerø i 2020, der de var samlet for å feire dronning Sonjas fødselsdag.
HURRA FOR DRONNINGEN: Det er med kongefamilien som med mange av oss andre, de tar bilde når maten er spist opp. Her sender de en sommerhilsen til alle fra Mågerø i 2020, der de var samlet for å feire dronning Sonjas fødselsdag. Foto: Kongehuset

En av grunnene til at hele kongefamilien var så samstemte, var blant annet at arkitektfirmaet hadde tegnet en bolig som nærmest gikk i ett med naturen rundt.

Selv materialvalget var som naturen selv: grovt høvlet trepanel, gråstein, skifer og store glassflater.

<b>KONGEHALLEN:</b> Den ene bygningen på tomten består av kun ett rom, som kalles Kongehallen. Her det høyt under taket og en formidabel utsikt.
KONGEHALLEN: Den ene bygningen på tomten består av kun ett rom, som kalles Kongehallen. Her det høyt under taket og en formidabel utsikt. Foto: Jon Eeg/NTB

Hytta, som ble ferdigstilt i 1993, ble bygget slik at det er et skjermet tun, der deler av bygningsmassen nærmest smyger seg rundt det kuperte terrenget.

Les også: Kongefamilien elsker norgesferie

<b>ARKITEKTKONKURRANSE: </b>Da kongeparet skulle bygge sitt private sommerparadis på Mågerø, ble det utlyst en arkitektkonkurranse der over 60 arkitekter deltok. Konkurransen ble vunnet av Lund Hagem Arkitekter AS, som kanskje er mest kjent for å ha tegnet det nye Deichmanske Hovedbibliotek i Oslo.
ARKITEKTKONKURRANSE: Da kongeparet skulle bygge sitt private sommerparadis på Mågerø, ble det utlyst en arkitektkonkurranse der over 60 arkitekter deltok. Konkurransen ble vunnet av Lund Hagem Arkitekter AS, som kanskje er mest kjent for å ha tegnet det nye Deichmanske Hovedbibliotek i Oslo. Foto: Jon Eeg/NTB

Fantastisk utsikt

Eiendommen består av flere bygninger som er forbundet med hverandre.

Det er lange, lave fløyer i tre og stein og en hovedfløy med kun ett rom, som går under navnet Kongehallen. Rommet har ekstra stor takhøyde, en vegg i naturstein, digre skiferheller på gulvet og glass fra vegg til tak, med storhavet rett utenfor.

Rett i nærheten ligger frokostrommet, der kongen og dronningen kan nyte morgenkaffen med full oversikt over skipsleden til Færder fyr.

Tverrfløyene er mer intime, med blant annet en lys stue og et bibliotek der vinduene er lagt så lavt at man får best utsikt når man sitter ned.

<b>SJØVEIEN:</b> Til den skjermede eiendommen følger det også med et privat badehus og en brygge.
SJØVEIEN: Til den skjermede eiendommen følger det også med et privat badehus og en brygge. Foto: Tor Richardsen

Skjermet uteområde

Alle eiendommens hus utgjør til sammen en boflate på nesten 500 kvadratmeter.

En åpen pergola forbinder hovedhuset med gjestehuset, samtidig som pergolaen kan by på et stilsikkert utekjøkken til kokkelering på varme dager.

I ETT MED NATUREN: Kong Harald og dronning Sonja bygsler en fire mål stor tomt ytterst på Mågerø. Store deler av det øvrige arealet har Forsvaret satt av for å sikre kongefamiliens privatliv.
I ETT MED NATUREN: Kong Harald og dronning Sonja bygsler en fire mål stor tomt ytterst på Mågerø. Store deler av det øvrige arealet har Forsvaret satt av for å sikre kongefamiliens privatliv. Foto: Jon Eeg/NTB

Alle bygningene er plassert slik at de utnytter tomten maksimalt.

Det store svømmebassenget er plassert i forlengelsen av den ene fløyen. Og fra svømmebassenget, som er tilført et aldri så lite kunstig fossefall, kan man se rett til havs.

Stedet er et privat paradis der kongefamilien kan vandre usjenert rundt på tomten uten å bli besiktiget av annet en summende insekter og kvitrende fugler.

Eiendommen har i tillegg et eget badehus og privat brygge.

Les også (+): Slik husker vi kong Olav

Forsvaret sikret privatlivet

Forsvaret har hatt flere viktige anlegg på Mågerø, men skulle legge ned flere av dem. I forbindelse med dette, ble deler av eiendommen på 550 mål solgt.

En egen del av eiendommen, på 88 mål rundt kongeparets hytte, ble imidlertid skilt ut med eget gårds- og bruksnummer for å hindre at oppkjøpere skulle komme for nær.

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2024.

Les også