Kommentar

Har et nært forhold: – Vet at de har møttes uten at mediene har visst om det

Det blir garantert stor og god stemning når kong Frederik og dronning Mary kommer på statsbesøk til Norge. Ikke minst siden Danmarks nye kongepar også kan feire 20 års bryllupsdag i Oslo.

<b>MARY OG METTE-MARIT:</b> Dronning Mary og kronprinsesse Mette-Marit under et seminar i 2022 om fremtidens grønne byer i Norge.
MARY OG METTE-MARIT: Dronning Mary og kronprinsesse Mette-Marit under et seminar i 2022 om fremtidens grønne byer i Norge. Foto: NTB
Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Hvert eneste statsbesøk til Norge er en stor begivenhet for alle som er glad i kongehuset. Men jeg må innrømme at det er ekstra stas når en konge eller dronning kommer til Oslo. Det blir liksom ikke det samme med en president.

Ekstra gøy er det selvfølgelig at gjestene kommer fra vårt kjære naboland Danmark, er rykende ferske på tronen, og i tillegg er en konge og dronning mange av oss føler vi kjenner.

Jeg er sikker på at kong Harald og dronning Sonja og kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit også gleder seg til å få besøk av kong Frederik og dronning Mary.

Kjenner jeg de to parene rett, kommer de nok også til å markere at Mary og Frederik har vært gift i 20 år på den første dagen av statsbesøket.

Les også: Kong Frederik X: – Jeg vil være menneske

<b>I OSLO: </b>Ekteparet var tilstede under feiringen av 80-årsdagene til kong Harald og dronning Sonja i Den Norske Opera i 2017.
I OSLO: Ekteparet var tilstede under feiringen av 80-årsdagene til kong Harald og dronning Sonja i Den Norske Opera i 2017. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Møtes også privat

Forholdet mellom den danske og norske kongefamilien er svært godt. De møter hverandre ikke bare ved offisielle anledninger som dette statsbesøket, men også ofte privat.

Jeg vet at Haakon og Mette-Marit og Frederik og Mary har truffet hverandre mange ganger både i Oslo, København og andre steder uten at noen i mediene har oppdaget det.

Jeg har intervjuet den norske kronprinsen og den nåværende danske kongen sammen to ganger, og de ga ved begge anledninger uttrykk for at de har et sterkt bånd, og at de gir hverandre råd både om sine roller, offisielle plikter, forholdet til mediene og barneoppdragelse.

De fortalte at det samme var tilfelle med deres koner Mette-Marit og Mary.

Selv om kronprinsessen og den nybakte dronningen har vidt forskjellig bakgrunn, har de det til felles at de ble gift inn i en verden de tidligere bare hadde lest om. Et liv som kronprinsesse og senere dronning, var en tanke de ikke engang hadde tenkt.

<b>NÆRT FORHOLD</b>: Frederik, Mary, Mette-Marit og Haakon har mye til felles. Her er de fire sammen under bryllupet til prinsesse Madeleine og Chris O`Neill i 2013.
NÆRT FORHOLD: Frederik, Mary, Mette-Marit og Haakon har mye til felles. Her er de fire sammen under bryllupet til prinsesse Madeleine og Chris O`Neill i 2013. Foto: Adam Ihse / NTB

De har derfor naturlig nok hatt mye glede av å dele hverandres erfaringer. Ikke bare som kongelig, men også som mor til en jente og gutt som en dag skal bli dronning av Norge og konge av Danmark.

Les også: (+) Mammaen Elizabeth: Først da hun fikk to barn til, tok hun seg tid til å være mamma

Søskenforhold

Kronprinsen og kongen har også gjennom årene hatt stor glede av hverandre. Siden de inntil nylig begge har vært tronarvinger, har Haakon og Frederik nesten følt seg som søsken. Det gjelder også Sveriges kronprinsesse Victoria, som har fortalt meg at hun kaller Haakon og Frederik for sine storebrødre.

Både tremenningene kong Harald og dronning Margrethe og firmenningene kronprins Haakon og kong Frederik har kjent hverandre siden de var barn, og de har utviklet et nært og godt vennskap opp igjennom årene.

Dronning Margrethe har fortalt at hun og kong Harald fikk et nærere forhold da han giftet seg med dronning Sonja, siden de to ble gode venninner og begge elsker å ferdes i naturen, gå på ski og ikke minst er de begge veldig interessert i kunst. Noe som igjen har ført til at hun har vært på flere besøk i Norge hvert år. Senest under Holmenkollen-rennene nå i mars.

<b>KONG HARALD: </b>Kong Harald og dronning Sonja ble mottatt av Frederik og Mary i Aarhus havn, fredag 16. juni 2023. Her var de på offisielt besøk i Danmark.
KONG HARALD: Kong Harald og dronning Sonja ble mottatt av Frederik og Mary i Aarhus havn, fredag 16. juni 2023. Her var de på offisielt besøk i Danmark. Foto: NTB

Dronning Margrethe, som abdiserte fra tronen i januar, kommer neppe denne gangen. Men siden det danske kongeparet kjenner både det norske kongeparet og kronprinsparet så godt, blir det garantert et uforglemmelig besøk.

Det har vært en tradisjon at den danske og norske monarken har reist på sitt første statsbesøk nettopp til Norge og Danmark. Det var tilfelle både med kong Frederik 9 (1947) og dronning Margrethe (1973), kong Haakon (1906), kong Olav (1958) og kong Harald (1991).

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2024, og sist oppdatert 14/05 2024.

Les også