Frederik og Mary kommer på statsbesøk
Feirer sin store dag i Oslo
Bryllupsdagen til kong Frederik og dronning Mary blir litt annerledes i år. Feiringen vil foregå på Det kongelige slott i Oslo.
Hele Danmark sto på hodet da daværende kronprins Frederik (55) og kronprinsesse Mary (52) giftet seg i Vor Frues kirke i København 14. mai 2004.
Men feiringen av bryllupsdagen 20 år etter går danskene glipp av. Da befinner det danske kongeparet seg på statsbesøk i Oslo og Norge.
Kong Harald (87), dronning Sonja (86), kronprins Haakon (50) og kronprinsesse Mette-Marit (50) har alle et nært og godt forhold til Danmarks nye konge og dronning, så kjenner vi det norske kongeparet og kronprinsparet rett, vil de nok sørge for at deres store dag ikke går upåaktet hen.
Selv om ikke programmet for det to dager lange statsbesøket i skrivende stund ikke er kjent, vil kong Harald og dronning Sonja etter det Her og Nå erfarer være verter for en gallamiddag på Det kongelige slott den dagen Frederik og Mary feirer porselensbryllup.
Faste tradisjoner
Gallamiddagen i store spisesal på Slottet den første kvelden er vanligvis fast post på programmet når et statsoverhode kommer på offisielt besøk til Norge.
Men tradisjonene starter allerede da kongen, dronningen eller presidenten ankommer Slottsplassen. Da er det offisiell mottagelse med Hans Majestet Kongens Garde i en sentral rolle.
Foruten kong Harald er dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit til stede. Kronprins Haakon har på forhånd allerede ledsaget statsoverhodet og vedkommendes følge til Slottsplassen.
Velkomstseremonien skjer vanligvis utendørs, men da Tanzanias president Samia Suluhu Hassan (64) var på besøk i februar, var værforholdene så dårlige at den måtte flyttes innendørs.
Les også: Kong Frederik X: – Jeg vil være menneske
Gaveoverrekkelser
Etter avspilling av nasjonalsanger, inspiserer de to statsoverhodene Garden. Deretter hilser den besøkende på representanter fra det offisielle Norge.
Etter dette står gaveoverrekkelser og offisiell fotografering i det såkalte Fugleværelset på Slottet på programmet.
Neste post for det besøkende statsoverhode er normalt kransenedleggelse på Akershus festning og et besøk på Stortinget.
Statsbesøk skiller seg fra andre offisielle besøk ved at de inneholder faste seremonielle elementer, slik som nettopp velkomstseremoni, kransenedleggelse og offisielle middager, men det inneholder også møter mellom statsoverhoder og delegasjoner.
De kan også omfatte politiske møter, konferanser, profilering av kultur og næringsliv og besøk til sosiale og kulturelle institusjoner.
Les også: (+) Kong Olavs ukjente historie: Ikke mange visste om hans plagsomme handikap
Seiler med Dannebrog
Siden kong Frederik og kong Mary kjenner den norske kongefamilien så godt, kommer nok dette statsbesøket til å være litt mindre formelt enn normalt. Det blir forhåpentligvis også tid til mer private samtaler.
Litt annerledes blir det også at det danske kongeparet kommer seilende til Oslo med kongeskipet Dannebrog.
Danmark og Norge er de to eneste landene som har et kongeskip, og Her og Nå vet at det foreligger planer om at K/S Norge skal møte Dannebrog ute i Oslofjorden og ledsage det inn til Honnørbygga i sentrum av hovedstaden.
Det blir i så fall litt av et skue!