Mette-Marit får ny behandling
– Jeg blir ikke bedre
Mette-Marit vil trolig måtte avlyse flere representasjonsoppgaver fremover. Det skyldes at medisinene mot lungefibrose kan gi bivirkninger.
Kronprinsesse Mette-Marit (51) må igjen behandles for lungefibrose. Den kroniske sykdommen, som hun ble diagnostisert med i 2018, kan derfor sette en stopper for kronprinsessens planlagte program.
For å unngå spekulasjoner, har kongehuset publisert en melding om hennes helsetilstand:
«Hennes kongelige Høyhet kronprinsesse Mette-Marit har på ny startet behandling for sin kroniske lungesykdom. Tidligere erfaringer har vist at medisinene kan føre til bivirkninger, som kan få konsekvenser for kronprinsessens offisielle program. Derfor finner vi det naturlig å dele denne informasjonen denne gangen. Vi vil orientere om endringer i offisielt program dersom det blir nødvendig», skriver kongehuset på sin nettside.
Kvalme og diaré
Lungefibrose er en ustabil sykdom, hvor formen kan forandre seg fra dag til dag, og fra time til time. Det, sammen med bivirkningene, gjør at kronprinsessens program kan bli endret på kort varsel i tiden fremover.
Ifølge informasjon på Rikshospitalets nettsider er de vanligste bivirkningene kvalme og diaré. Bivirkningene er vanligst de første månedene og er vanligvis milde til moderate.
Ifølge Rikshospitalets informasjon greier de fleste pasienter å fortsette med medikamentene til tross for bivirkninger, men i perioder kan det være nødvendig med medikamenter for kvalme og diaré.
Enkelte kan også ha fordel av dosejustering eller å legge om kostholdet for å håndtere slike bivirkninger, står det på sykehusets nettsider.
Ettersom medikamentene kan gi leverbetennelse, må det tas blodprøver underveis i behandlingen.
Les også: Kongehusekspert: – Taushet er ikke gull
«Haakon – historier om en tronarving»
Usikkerheten rundt Mette-Marit gjør at Haakon (51) kan måtte ta over representasjonsoppgaver for sin kone, eller utføre parets planlagte program alene. Slik han har gjort flere ganger tidligere.
– Hun har mange gode dager. Men usikkerheten er alltid der. Må vi avlyse? Vi vet ikke. Det er en del av livet, det også, sykdom, og å håndtere det vanskelige, sammen, sier han i boken «Haakon – historier om en tronarving», ført i pennen av Kjetil S. Østli.
Kronprinsen har innsett at Mette-Marit må leve med sykdommen.
– Legenes behandling, med de medisinene som er tilgjengelige i dag, kan ikke gjøre henne frisk, men de kan bremse en forverring av sykdommen, sier han i boken, som ble utgitt i forbindelse med hans 50-årsdag i fjor.
– Hun blir ikke bra, men sykdommen blir ikke verre så fort. Det er det legene sikter mot. På Mette synes det ikke så veldig. Det vises ikke på bilder av henne at hun er syk. Men hun blir andpusten når hun går opp en liten bakke, sier kronprins Haakon i boken.
I et intervju med NRK forteller kronprinsen også hvordan han opplever konas sykdom.
– Det kommer til å gå opp og ned. Jeg skulle jo ønske at det ikke var sånn, selvfølgelig. Samtidig må man jo da ta hensyn til det. Og kanskje prøve å fokusere på mulighetene, og alt det man faktisk får til. Alt vi kan gjøre. På den måten får vi kanskje gjort det beste ut av situasjonen. Det er jo begrensninger i alt, så man må bare finne en vei som er så bra som mulig, sier han til statskanalen.
Les også: Slik er kronprins Haakons forhold til Marius Borg Høiby
Lungefibrose medfører unormal arrdannelse i lungeblærene. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og når lungene ikke er i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, får du mindre volum å puste med.
Når det dannes arr i stedet for normalt lungevev, blir gassutvekslingen mellom lunge og blod dårligere enn normalt. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og arealet som kan brukes til gassutveksling, minker.
Har du beskjeden grad av lungefibrose, er det ikke sikkert du merker det på pusten, bortsett fra når du anstrenger deg. Men jo mer fibrose som dannes, desto vanskeligere blir det å puste.
Det kan ofte være vanskelig å finne ut hva som har forårsaket sykdommen.
Symptomene kommer nesten alltid «snikende». Kort pust ved anstrengelse kombinert med tørrhoste er hovedsymptomene.
Hvis sykdommen utvikler seg, blir selv lette fysiske anstrengelser krevende. Ved alvorlig lungefibrose kan man ha åndenød, også i hviletilstand.
Det er viktig at diagnosen stilles tidlig. Da vil behandlingen være mest effektiv, og den kan gi stabilitet i flere år.
Lungetransplantasjon kan være et alternativ for personer med lungefibrose. Dette kan forbedre livskvaliteten og gi et lengre liv. En lungetransplantasjon er imidlertid en stor og risikabel operasjon, og det kan innebære komplikasjoner som infeksjoner eller avvisning av lungene.
Kilde: Folkehelseinstituttet
Åpen og ærlig
Kronprinsesse Mette-Marit selv har også ved flere anledninger satt ord på hvordan hun opplever sykdommen. I TV 2-dokumentaren «Kronprinsparet – vårt Norge» i desember i fjor snakket hun åpent og ærlig om lungefibrose.
– Det er en sykdom som er progressiv, så jeg blir ikke bedre, fortalte hun.
Hun har alltid vært aktiv og glad i å gå tur, men nå føler hun seg raskt dårlig.
– Jeg har utviklet angst for å gå opp bakker. Jeg blir veldig flau når jeg puster mye, for eksempel inn i mikrofonen og sånn, fortalte kronprinsessen i dokumentaren på TV 2.