Bryllupsgaver

Kongelige bryllupsgaver: Fikk 4,5 millioner fra regjeringen

Vi tar en titt på bryllupsgavene i rojale kretser!

<b>METTE-MARIT OG HAAKON: </b>Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ønsket seg midler til fondet i bryllupsgave, og det fikk de.
METTE-MARIT OG HAAKON: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ønsket seg midler til fondet i bryllupsgave, og det fikk de. Foto: NTB Scanpix
Publisert

De som gifter seg inn i kongefamiliene kan forvente seg bugnende gavebord verdt mange millioner.

Nygifte kongelige har blant annet fått hus, hytter, kunst, malerier, smykker, servise, sølvtøy og penger. Men ikke alle gaver er fri for kontroverser.

Les også: Slik startet Märtha og Dureks kjærlighet

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon

I forkant av kronprinsbryllupet i 2001 opprettet paret Kronprinsparets Fond, en stiftelse som finansierer tiltak rettet mot barn og unge.

Mette-Marit og Haakon ønsket seg derfor midler til fondet i bryllupsgave, og det fikk de. Fra regjeringen ble det overrakt 4,5 millioner kroner i startkapital, noe som tilsvarte én krone fra hver skattebetaler.

I tillegg fikk kronprinsparet en mer personlig gave fra regjeringen: et CD-skap laget av norske designere, fylt med nesten 600 plater med norsk musikk. Det var nok en presang vår musikkfrelste kronprins satte ekstra pris på.

<b>GAVMILDE:</b> I løpet av 20 år er det mange organisasjoner som har nytt godt av Kronprinsparets Fond. Her fra utdelingen i 2010.
GAVMILDE: I løpet av 20 år er det mange organisasjoner som har nytt godt av Kronprinsparets Fond. Her fra utdelingen i 2010. Foto: NTB

Dronning Sonja og Kong Harald

Det var kong Olav som startet tradisjonen med å overrekke kongeresidensen Skaugum i bryllupsgave til kronprinsparet. Vår konge og dronning videreførte den ærverdige gården i Asker til Haakon og Mette-Marit da de ble smidd i hymens lenker.

Men det var ikke bare Skaugum vårt flotte kongepar fikk i bryllupspresang i 1968. De fikk også galopphesten Lord Lark, som vant Norsk Derby året etter.

På gavebordet sto også sølv, servise, kunst, tepper og en farge-TV – noe som ikke var standard på den tiden.

<b>DRONNING SONJA OG KONG HARALD:</b> Her er daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja i sin «nye» bolig Skaugum i 1969.
DRONNING SONJA OG KONG HARALD: Her er daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja i sin «nye» bolig Skaugum i 1969. Foto: NTB

Prins William og hertuginne Kate

I likhet med vårt eget kronprinspar opprettet hertugparet av Cambridge et veldedighetsfond i forbindelse med bryllupet i 2011. Pengegavestrømmen til parets stiftelse endte på svimlende én million pund, tilsvarende 11,6 millioner norske kroner.

Men den mest ekstravagante bryllupsgaven til William og Kate kom fra dronning Elizabeth. Hun ga dem nemlig nøklene til landstedet Anmer Hall. Den flotte residensen fra 1700-tallet ligger i Norfolk, og er flittig brukt av trebarnsfamilien som «hytte». Landstedet ble pusset opp for 17,5 millioner kroner da William og hans fru overtok det, en renovering som ble betalt med private midler.

Les også: (+) Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre

<b>WILLIAM OG KATE</b>: Prins William og hertuginne Kate fikk nøklene til landstedet Anmer Hill i bryllupsgave.
WILLIAM OG KATE: Prins William og hertuginne Kate fikk nøklene til landstedet Anmer Hill i bryllupsgave. Foto: NTB

Prins Harry og hertuginne Meghan

Det har vært mye rabalder rundt Meghan og Harry helt siden bryllupet i 2018. Selv ikke bryllupsgavene har vært fri for kontroverser. Dronning Elizabeths generøse gave til de nygifte var kongeresidensen Frogmore Cottage i Windsor. Paret pusset deretter opp boligen for 28 millioner kroner, på skattebetalernes regning.

Harry og Meghan bodde imidlertid på Frogmore i kun seks måneder før de meldte flytting til California. Etter langvarig kritikk betalte Sussex-paret tilbake summen til statskassen. Meghan fikk også sterk kritikk for å ha brukt bryllupsgaven fra Saudi Arabias kontroversielle kronprins.

Hans presang var diamantøredobber til en verdi av fem millioner kroner, som hertuginnen brukte bare uker etter at han ble internasjonalt fordømt for å angivelig ha beordret drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Slottet skal på forhånd ha frarådet Meghan å bruke smykkene, også grunnet Saudi Arabias brudd på menneskerettigheter.

Les også: Sjokkpåstander om hertuginne Meghan: – Gikk henne til hodet

<b>PRINS HARRY OG HERTUGINNE MEGHAN:</b> Dronning Elizabeths generøse gave til de nygifte var kongeresidensen Frogmore Cottage i Windsor.
PRINS HARRY OG HERTUGINNE MEGHAN: Dronning Elizabeths generøse gave til de nygifte var kongeresidensen Frogmore Cottage i Windsor. Foto: REX/Shutterstock

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel

Blant de mer tradisjonelle gavene som servise, sølvtøy og kunst, fikk Sveriges kronprinsessepar også 100 000 bier (!) av svenske birøkternes riksforbund slik at de kunne begynne å produsere egen honning.

Men det var gaven fra kongefamiliens milliardærvenn Bertil Hult som endte med at paret ble anmeldt for korrupsjon etter bryllupet i 2010. Forretningsmannen punget ut for de nygiftes bryllupsreise verdt mange millioner. Paret fikk blant annet låne Hults privatfly, yacht og overdådige feriehus i USA – i tillegg til at han innkvarterte dem på øyer i Stillehavet.

Kritikerne mente det skapte uheldige bindinger mellom kongehuset og næringsliv, og kronprinsesseparet ble anmeldt for å ha tatt imot bestikkelser. Det svenske hoff avviste kritikken, og mente bryllupsreisen var en privat gave fra en nær venn.

<b>KRONPRINSESSE VICTORIA OG PRINS DANIEL:</b> Gaven fra kongefamiliens milliardærvenn Bertil Hult endte med at paret ble anmeldt for korrupsjon etter bryllupet i 2010..
KRONPRINSESSE VICTORIA OG PRINS DANIEL: Gaven fra kongefamiliens milliardærvenn Bertil Hult endte med at paret ble anmeldt for korrupsjon etter bryllupet i 2010.. Foto: STEFAN JERREV?NG / TT

Dronning Elizabeth og prins Philip

Da den kommende dronningen ble smidd i hymens lenker i 1947 ble hun overøst med alt fra tepper til rådyre smykker i alle fasonger. Men det nygifte paret satte nok stor pris på de rørende gavene fra folket. Bryllupet sto bare to år etter at andre verdenskrig var over, så det var fortsatt streng rasjonering grunnet varemangel i landet.

<b>DRONNINGELIZABETH OG PRINS PHILIP:</b> Fra sine landsmenn ble paret overrakt sjeldne varer som epler, hermetisert ananas og 12 flasker gin. Bruden fikk også 24 håndvesker og 131 nylonstrømper i gave av folket.
DRONNINGELIZABETH OG PRINS PHILIP: Fra sine landsmenn ble paret overrakt sjeldne varer som epler, hermetisert ananas og 12 flasker gin. Bruden fikk også 24 håndvesker og 131 nylonstrømper i gave av folket. Foto: Popperfoto/Getty

Fra Australia, som er en del av det britiske samveldet, ble det sendt ingredienser til den enorme bryllupskaken. Fra sine landsmenn ble paret overrakt sjeldne varer som epler, hermetisert ananas og 12 flasker gin. Bruden fikk også 24 håndvesker og 131 nylonstrømper i gave av folket.

Les også: (+) Da lille Elizabeth ble født, var det utenkelig at hun en dag skulle bli dronning

<b>MANGELVARE:</b> Elizabeth og Philip ville neppe ha servert den enorme kaken under de vanlige rasjoneringsreglene. 
MANGELVARE: Elizabeth og Philip ville neppe ha servert den enorme kaken under de vanlige rasjoneringsreglene.  Foto: NTB

Prinsesse Rashidah av Brunei

Sultanen av Brunei er en av verdens rikeste, med en estimert formue på 20 milliarder dollar. Da er det ikke så rart at han valgte å slå på stortromma da hans eldste datter, prinsesse Rashidah, giftet seg i 1996.

Popstjernen Whitney Houston ble hyret inn som underholdning under bryllupet i Brunei. Den amerikanske sangfuglen ble overrakt en åpen sjekk etter den private konserten, med beskjed om å fylle inn ønsket beløp. Houston mente hennes bidrag var verdt syv millioner dollar, tilsvarende 58 millioner kroner. Her er sultanen med deler av sin enorme familie.

<b>PRINSESSERASHIDAH AV BRUNEI:</b> Sultanen av Brunei er en av verdens rikeste, med en estimert formue på 20 milliarder dollar.
PRINSESSERASHIDAH AV BRUNEI: Sultanen av Brunei er en av verdens rikeste, med en estimert formue på 20 milliarder dollar. Foto: NTB

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia

Da det svenske prinseparet lovet hverandre evig troskap i 2015, vanket det både svensk kunst, elgitar til prinsen og tiaraen som Sofia bar i bryllupet. Det var en bryllupsgave fra svigerforeldrene, og besto av smaragder og hvite diamanter. På vegne av regjeringen og folket fikk Carl Philip og hans kone en toseters kajakk.

– Padling i tomannskajakk oppfordrer også til samarbeid, noe som er bra i alle relasjoner, sa statsminister Stefan Löfven.

Men en kajakk var ikke nok. Paret, som er glad i friluftsliv, fikk også sitt eget naturreservat i Värmland, der de er hertug og hertuginne. Håpet var at kajakken skulle brukes i denne regionen av Sverige.

<b>PRINS CARL PHILIP OG PRINSESSE SOFIA:</b> Da det svenske prinseparet lovet hverandre evig troskap i 2015, vanket det både svensk kunst, elgitar til prinsen og tiaraen som Sofia bar i bryllupet.
PRINS CARL PHILIP OG PRINSESSE SOFIA: Da det svenske prinseparet lovet hverandre evig troskap i 2015, vanket det både svensk kunst, elgitar til prinsen og tiaraen som Sofia bar i bryllupet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Denne saken ble første gang publisert 30/08 2024.

Les også