Dronning Mary og Kong Frederik

Slik falt de for hverandre

Dronning Mary og kong Frederik feirer sin 20 års bryllupsdag i Oslo. I kongens biografi forteller de om hvordan de møttes og frieriet.

<b>MARY OG FREDERIK:</b> Daværende kronprins Frederik og kronprinsesse Mary på offisielt besøk i München i Tyskland i 2015.
MARY OG FREDERIK: Daværende kronprins Frederik og kronprinsesse Mary på offisielt besøk i München i Tyskland i 2015. Foto: Getty Images
Publisert

Tirsdag 14. mai kommer kong Frederik (55) og dronning Mary (52) på statsbesøk til Oslo og Norge. Samme dag feirer de 20 års bryllupsdag.

Kong Harald (87) og dronning Sonja (86) kommer nok derfor til å gjøre ekstra stas på sine gjester under den offisielle gallamiddagen til ære for det danske kongeparet på Det kongelige slott.

Kanskje blir Mary og Frederiks første møte i Australia også et tema under det to dager lange besøket.

I biografien om kong Frederik, «Under bjelken» forteller både Danmark nye monark og dronning om hvordan de traff hverandre og om det romantiske frieriet i Italia.

Dronning Mary beretter i boken at da kronprins Frederik møtte henne under OL i Sydney i september 2000, hadde en spåkone allerede forutsagt at Mary Donaldson, som hun het den gangen, ville møte ham en dag.

<b>NÆRT FORHOLD:</b> Frederik, Mary, Mette-Marit og Haakon har mye til felles. Her er de fire sammen under bryllupet til prinsesse Madeleine og Chris O`Neill i 2013.
NÆRT FORHOLD: Frederik, Mary, Mette-Marit og Haakon har mye til felles. Her er de fire sammen under bryllupet til prinsesse Madeleine og Chris O`Neill i 2013. Foto: NTB
<b>KONGELIG SOMMERKOS:</b> I 2015 inviterte Haakon og Mette-Marit og barna både den danske og svenske kronprinsfamilien og arvestorhertuginne Stephanie og arvestorhertug Gulliaume av Luxembourg til Mågerø.
KONGELIG SOMMERKOS: I 2015 inviterte Haakon og Mette-Marit og barna både den danske og svenske kronprinsfamilien og arvestorhertuginne Stephanie og arvestorhertug Gulliaume av Luxembourg til Mågerø. Foto: NTB

Spådd om fremtiden

Hun forteller at hun gikk rundt i Paddington Markets i Sydney, og ved en tilfeldighet endte hos en kvinne med tarotkort. 28 år gamle Mary sa ja til å bli spådd om fremtiden.

– Det ble en interessant time. Kvinnen fortalte meg at jeg ville forlate arbeidsplassen hvor jeg nettopp hadde blitt ansatt, og at jeg snart ville møte «a very worldly man», som hun sa. Det var en mann fra utlandet, og jeg kom til å bli veldig berømt, «a star», sa spåkonen, forteller Mary i boken.

<b>I BURSDAG:</b> Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik matchet hverandre under 75-årsdagen til prinsesse Benedikte i 2019.
I BURSDAG: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik matchet hverandre under 75-årsdagen til prinsesse Benedikte i 2019. Foto: NTB

Spåkonen fortsatte:

– Hun sa at folk kommer til å vite hvem du er, de vil se deg, de vil høre deg. Hun nevnte også at jeg kom til å flytte til Europa, forteller hun i «Under bjelken».

Les også: Kong Frederik X: – Jeg vil være menneske

Møttes på byen

Senere ble samtalen med spåkonen svært viktig for henne.

– Jeg dro hjem fra Paddington Markets den lørdagen og tenkte ikke noe mer på det de neste dagene. Men i lys av hva som skjedde rett etterpå, husker jeg det klart i dag, sier hun.

<b>MED ARVEPRINSEN:</b> Her har Frederik og Mary blitt foreldre for første gang. Lille prins Christian kom til verden 15. oktober 2005.
MED ARVEPRINSEN: Her har Frederik og Mary blitt foreldre for første gang. Lille prins Christian kom til verden 15. oktober 2005. Foto: NTB

I utgangspunktet skulle Frederik ha vært tidlig i seng på grunn av jetlag, men da den danske kronprinsen møtte Mary Donaldson ute på byen under OL i Sydney, endte han likevel opp med å være våken halve natten i selskap med den interessante kvinnen.

– Jeg kom først hjem i tre-firetiden. Frederik satte meg av i Porter Street i en taxi, og før den forsvant rundt hjørnet, ba han om telefonnummeret mitt. Jeg ga ham det, og fikk et lite godnattkyss på kinnet, avslører hun.

Les også: (+) Edward var konge i 326 døgn: Mange oppfattet ham som en forræder

<b>HYLLET:</b> Danmarks nye kongepar ble tiljublet av over 100 000 mennesker fra balkongen på Christiansborg slott etter tronskiftet 14. januar i år.
HYLLET: Danmarks nye kongepar ble tiljublet av over 100 000 mennesker fra balkongen på Christiansborg slott etter tronskiftet 14. januar i år. Foto: Getty Images

Varme følelser

I boken forteller hun også om de første varme følelsene for mannen fra det kalde nord.

– Jeg ble bergtatt. Han slo virkelig beina under meg, denne flotte mannen, som også virket så god inni – positiv og humoristisk, erfaren og bereist. Han var fullstendig som denne «worldly man», som spåkvinnen hadde snakket om, sier hun.

<b>HÅND I HÅND:</b> Mary og Frederik  ute på tur på hennes hjemsted Hobart for 20 år siden. Det nyforlovede paret hadde reist til Australia for å være sammen med Marys familie.
HÅND I HÅND: Mary og Frederik  ute på tur på hennes hjemsted Hobart for 20 år siden. Det nyforlovede paret hadde reist til Australia for å være sammen med Marys familie. Foto: NTB

Selv om Frederiks mormor, enkedronning Ingrid, aldri rakk å møte hans utkårede, fikk han i hvert fall fortalt henne at han hadde møtt kvinnen i sitt liv. Han skyndte seg nemlig hjem fra utlandet for å ta farvel med mormoren da hun lå for døden.

– Hun kunne fortsatt høre stemmen min og hvisket et par små ting til meg. Jeg var fylt med de sterke, følelsesmessige opplevelsene med Mary.

– Allerede på det tidspunktet var jeg helt sikker på at det her var veldig, veldig bra for meg, og at hun og jeg kunne få godt liv sammen. Det tror jeg at min mormor rakk å høre eller få som en tankeoverføring, forteller Frederik i boken. Mormoren døde 7. november 2000.

Les også: Kongehusekspert: – Det kommer ikke til å skje

<b>NYFORLOVET:</b> 8. oktober 2003 kunngjorde kronprins Frederik at han hadde fridd til Mary Donaldson. De danske røde og hvite fargene går igjen i Marys ring, som er laget av gullsmed John Rørvig.
NYFORLOVET: 8. oktober 2003 kunngjorde kronprins Frederik at han hadde fridd til Mary Donaldson. De danske røde og hvite fargene går igjen i Marys ring, som er laget av gullsmed John Rørvig. Foto: NTB
<b>FORELSKET:</b> Kronprins Frederik var helt i skyene etter å ha møtt australske Mary. Tre år senere fridde han på romantisk vis i Italia. Her i havnen i Skagen sommeren 2003.
FORELSKET: Kronprins Frederik var helt i skyene etter å ha møtt australske Mary. Tre år senere fridde han på romantisk vis i Italia. Her i havnen i Skagen sommeren 2003. Foto: NTB

Fridde etter tre år

Tre år etter at han møtte Mary, gikk kronprinsen ned på kne. I «Under bjelken» forteller Mary om hvordan hun opplevde Frederiks frieri på en romantisk tur til den italienske hovedstaden Roma.

<b>KLARE FOR BRYLLUP:</b> Mary Donaldson og kronprins Frederik fikk tillatelse av dronning Margrethe til å gifte seg 24. september 2003.
KLARE FOR BRYLLUP: Mary Donaldson og kronprins Frederik fikk tillatelse av dronning Margrethe til å gifte seg 24. september 2003. Foto: NTB

Det var en ettermiddag Frederik ville at de skulle gå en tur, og det sa hun ja til. Ifølge dronningen var han en smule distrahert, så hun hadde en fornemmelse av at noe spesielt var i gjære.

– Han ville opp til et spesielt utsiktssted, og da vi kom opp til det stedet hvor jeg tror han hadde tenkt at det skulle foregå, var det plutselig masse mennesker rundt oss. Så da skulle vi til en annen plass i stedet, og slik gikk vi litt rundt. Da mørket var i ferd med å senke seg, fikk paret øye på en liten, gammel kirke. Her ville Frederik gjerne stoppe.

<b>NYDELIG BRUD:</b> Hun gikk inn i kirken som Mary Donaldson og ut igjen som kronprinsesse Mary av Danmark. Her på vei inn i Vor Frue kirke i København sammen med pappa John Donaldson. Brudekjolen var designet av danske Uffe Frank og hadde et slep på hele seks meter.
NYDELIG BRUD: Hun gikk inn i kirken som Mary Donaldson og ut igjen som kronprinsesse Mary av Danmark. Her på vei inn i Vor Frue kirke i København sammen med pappa John Donaldson. Brudekjolen var designet av danske Uffe Frank og hadde et slep på hele seks meter. Foto: NTB
<b>LYKKELIGE:</b> Det nybakte ekteparet vinket til tusenvis av fremmøtte fra balkongen på Amalienborg slott etter vielsen. Og Frederik fikk et kyss på kinnet av sin kone – slik hun fikk av ham den første kvelden de møttes.
LYKKELIGE: Det nybakte ekteparet vinket til tusenvis av fremmøtte fra balkongen på Amalienborg slott etter vielsen. Og Frederik fikk et kyss på kinnet av sin kone – slik hun fikk av ham den første kvelden de møttes. Foto: NTB

– Ja, så det var der han fridde. Og så kan jeg bare huske at da han hadde gjort det, lo jeg som en sjenert jente, og så ble vi begge så glade, forteller Mary om frieriet i 2003. Det eventyrlige bryllupet sto i 2004, nåværende kronprins Christian ble født i 2005, Isabella i 2007 og tvillingene Vincent og Josephine kom i 2011.


Denne saken ble første gang publisert 14/05 2024.

Les også