dronning Sonja

Fyller 87 år: Slik holder Sonja seg på toppen

20 år etter at hun kunne blitt pensjonist, er vår travle dronning fortsatt sprekere enn de fleste. Kjærligheten til naturen og kunsten holder henne uforskammet ung.

<b>SPORTY:</b> Dronning Sonja begynte å gå på ski allerede som fireåring og er faktisk utdannet skiinstruktør.
SPORTY: Dronning Sonja begynte å gå på ski allerede som fireåring og er faktisk utdannet skiinstruktør. Foto: Privat
Sist oppdatert

4. juli fyller dronning Sonja 87 år. Det er snart 56 år siden hun gjorde sin inntreden i det norske kongehuset som kronprinsesse, og de siste 33 årene har hun vært Norges dronning.

Mens kong Harald (87) har vært plaget av sykdom og sykehusinnleggelser de siste årene, virker dronning Sonja å være i toppform fremdeles.

Hun avlyser aldri et oppdrag, og hun har et høyt arbeidstempo – 20 år etter at hun egentlig kunne blitt pensjonist.

– Dronningen er varm, omsorgsfull og sjenerøs og viser gjerne følelser. Jeg har hørt at enkelte oppfatter henne som litt streng, men hun har masse humor og er den perfekte samtalepartner.

– Selv om hun er profesjonell til fingerspissene, og alt hun gjør i det offentlige rom er planlagt og forberedt, kan hun også være spontan og lett å begeistre, forteller Her og Nås kongehusekspert Roger Øversveen til Norsk Ukeblad.

<b>UT PÅ TUR, ALDRI SUR: </b>Dronning Sonja elsker å ferdes i naturen. Her er hun på en tur i Hardanger i 2018.
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Dronning Sonja elsker å ferdes i naturen. Her er hun på en tur i Hardanger i 2018. Foto: Svein Brimi

Han har fulgt den norske kongefamilien tett i inn- og utland i 25 år.

Dronning Sonja er utrolig sporty. Hun elsker å gå turer i fjellet, jogge, gå på ski og rett og slett bare oppholde seg i naturen generelt. Helt siden 1976 har hun og noen venninner vært en fast trimgruppe som jogger på Bygdøy én gang i uken.

– Jeg velger å bruke klisjeen «naturen betyr alt» for dronning Sonja, for i hennes tilfelle stemmer det. Hun elsker livet i friluft, enten hun går på en lang skitur, bestiger en fjelltopp, går en av våre populære naturstier eller bare rusler en tur ved Kongsgården på Bygdøy.

– Hennes iver etter stadig å være i aktivitet har nok garantert slått positivt ut for helsen hennes og gjort sitt til at hun er så sprek som hun er. Men jeg tror nok hun har vært heldig med genene også, mener Roger Øversveen.

DNTs æresmedlemskap

Da dronning Sonja fylte 70 år i 2007, ble hun tildelt DNTs æresmedlemskap av Den Norske Turistforening. I 2015 var hun til stede under åpningen av TUR-konferansen i regi av DNT. Her fortalte dronningen engasjert om hvor mye naturen og turer i friluft betyr for henne:

– Jeg vil bruke ordet magi. For meg er det en livsnødvendighet å gå ut og bevege meg, få mental rensing av hjernen, oppleve og suge til meg alt som er ute i naturen. Alle sansene er med.

Hun avslørte at hun kanskje pakker litt for mye i tursekken noen ganger, men da føler hun seg i hvert fall trygg. Dronningen liker å gå med sekk og svarte at hun selvsagt pakket sekken sin selv. Det skulle da bare mangle.

Tidligere har hun vært svært opptatt av å bestige de høyeste toppene når hun er ute på tur, men nå er det ikke like viktig for henne lenger.

– Man har spenstige turer likevel. Det er ikke nødvendig å nå den aller høyeste toppen. Jeg har vært på mange av dem og har gode minner og mange fotografier fra det. Det viktigste i dag er kanskje opplevelser, ikke antall kilometer man har gått. Opplevelser kan man få bare ved å gå noen hundre meter opp.

Les også: (+) Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag

Egen statue

Da dronningen fylte 80 år i 2017, fikk hun en egen statue i gave. Det var ikke en tradisjonell dronning-statue i gallakjole eller i en rojal setting, men gaven fra DNT viste den norske dronningen sittende på en stein med tursekken ved bena.

– Det er få nordmenn som har vært på så mange DNT-hytter som dronningen. Og det er ikke mange som har gått så mange merkede turstier som det hun har gjort. Hun er en veiviser for friluftsliv og turglede i den norske fjellheimen, skrøt daværende DNT- styreleder Berit Kjøll under avdukingen.

Også kronprins Haakon (50) holdt en tale som viste at sønnen var svært imponert over moren.

– Hun har vært overalt. Uansett hvor vi tar turen, har hun vært der før oss. Jeg tror ikke det er mange som kjenner fjellheimen like godt som henne. Og i motsetning til meg vet hun alltid hvor hun har vært, spøkte kronprinsen.

<b> FAMILIESAMLING:</b> Kongefamilien i anledning prins Sverre Magnus' myndighetsdag i fjor. Fra venstre: kronprins Haakon, prinsesse <br/>Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, kong Harald, dronning Sonja, Marit Tjessem og kronprinsesse Mette-Marit. 
 FAMILIESAMLING: Kongefamilien i anledning prins Sverre Magnus' myndighetsdag i fjor. Fra venstre: kronprins Haakon, prinsesse
Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, kong Harald, dronning Sonja, Marit Tjessem og kronprinsesse Mette-Marit. 
Foto: Heiko Junge

Og det er ingen lette søndagsturer dronningen som regel legger ut på. Det er tøffe dagsetapper i ofte vanskelig terreng, og hun liker seg aller best utenfor oppgåtte løyper.

– Det er jo det som er det mest spennende, å gå turer utenfor allfarvei. Og så er det dette med å treffe menneskene på disse stedene, da. Det er veldig sterkt og veldig fint. Du blir på en måte klar over de utrolig store kontrastene som finnes i landet vårt, forklarte hun til Bergens Tidende i 2012.

Les også: Dronning Sonja avslører hemmelighet: – Da er det ingen som ser meg

Studert motetegning og kunsthistorie

Kunst er en annen stor lidenskap for dronning Sonja. Allerede da hun var 14 år gammel, kjøpte hun sitt første kunstverk, og i ung alder begynte hun å samle på kunst.

Dronningen har alltid vært kunstnerisk anlagt, og hun utdannet seg først i kjole- og draktsøm ved Oslo yrkesskole. Videre tok hun utdanning ved l'École Professionnelle de jeunes Filles i Lausanne, der motetegning blant annet var en del av undervisningen. Hun har også studert kunsthistorie ved Universitetet i Oslo.

– Dronning Sonja er ekte opptatt av kunst. Hun er oppdatert på alt som skjer, og har mye kunnskap om hva som skjer i hele kunstverdenen. Hun er utrolig engasjert og kan snakke i timevis om for eksempel en utstilling som har gjort inntrykk på henne.

– Dronningen bobler over av entusiasme når hun snakker om kunst, og anbefaler gjerne utstillinger eller museumsbesøk hun mener du bør få med deg. Det har jeg selv opplevd flere ganger, forteller Her og Nås kongehusekspert.

Etter at hun først hadde vist frem sin private kunstsamling offentlig flere ganger i Oslo og i Scandinavian House i New York i 2005, turte hun etter hvert å vise frem sine egne verker også.

I 2011, 74 år gammel, hadde hun sin første separatutstilling med grafiske trykk i Sverige, og senere har det blitt flere utstillinger både alene og sammen med andre kunstnere.

Hun har blant annet gått i lære hos de kritikerroste kunstnerne Ørnulf Opdahl (80) og Kjell Nupen, som døde i 2014. Og hun har også flere ganger samarbeidet med den tidligere a-ha-musikeren Magne Furuholmen (61), som nå har slått seg opp som kunstner.

– Jeg har samarbeidet med andre kunstnere før, men dette er det mest sammensmeltede samarbeidet jeg har hatt, sa hun til Aftenposten om samspillet med Furuholmen.

De to jobbet nemlig så tett med bildene at flere verk ble signert av begge, fordi de ikke husker akkurat hvem som gjorde hva.

Men hvordan blir dronningens kunstverk egentlig ansett i kunstkretser?

– Reaksjonene har vel, mildt sagt, vært litt blandet. Hun har blitt kalt en amatør, men også fått gode kritikker. Hennes lærere, avdøde Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl, har begge rost hennes arbeider overfor meg og karakterisert dronningen som talentfull, lovende og til og med god, forteller Øversveen.

Les også: (+) Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre

<b>KUNSTNERISK SAMARBEID:</b> Den tidligere a-ha-stjernen Magne Furuholmen og dronning Sonja har jobbet sammen flere ganger. I 2017 hadde de utstillingen TEXTURE sammen i Aarhus i Danmark.
KUNSTNERISK SAMARBEID: Den tidligere a-ha-stjernen Magne Furuholmen og dronning Sonja har jobbet sammen flere ganger. I 2017 hadde de utstillingen TEXTURE sammen i Aarhus i Danmark. Foto: Bo Amstrup

Kaller seg selv feminist

Dronning Sonja beskriver kunsten som et frikvarter fra det offisielle livet.

– Man blir helt oppslukt. Det er jo det som er deilig, da, ikke å tenke på noe annet. Blir som å gå i fjellet. Da tenker man heller ikke på noe annet. Da må man sette foten ned på riktig sted og konsentrere seg. Det må man i kunsten også. Sette penslene, eller hva man nå arbeider med, riktig, fortalte hun til Aftenposten i 2017.

Kunsten er ikke bare en hobby, men en livsnødvendighet for dronningen.

– Vi lever jo etter klokken. Da er det deilig å få noen timer fri, slippe klokken. Så det er nok sikkert en kompensasjon også i det å forsøke å fordele livet mellom plikter og det som gir inspirasjon.

I tillegg til den glødende interessen for kunst og friluftsliv har dronning Sonja også andre hjertesaker.

– Kanskje er ikke hennes bankende hjerte for likestilling like kjent. Det har vært der hele tiden, men ble nok ekstra forsterket under hennes første år på Det kongelige slott, der hun ble møtt av et veldig mannsdominert miljø og ikke følte seg velkommen.

– Hun kaller seg selv feminist og misliker for eksempel sterkt at enkelte medier er mer opptatt av hva hun har på seg, enn hva slags representasjonsoppdrag hun utfører, forklarer Øversveen.

Han forteller at helt siden dronningen var ung, har hun vært opptatt av lik lønn for likt arbeid, og hun er ikke redd for å kritisere næringslivet fordi det er få kvinner i såkalte «topp­jobber».

– Hun er også veldig opptatt av at vi skal være sjenerøse overfor våre nye landsmenn, og hun heier gjerne på innvandrerkvinner som bryter barrierer og kommer seg frem. Dronningen mener det er viktig at alle, uansett bakgrunn, skal føle seg som en del av samfunnet.

Les også: Durek Verrett: – Jeg møtte barna hennes som hennes homofile venn

<b>FLOTT KONGEPAR:</b> Dronning Sonja og kong Harald har vært Norges kongepar i 33 år. Dette flotte bildet fra 2021 er tatt i anledning 30-årsjubileet for signingen i Nidarosdomen i 1991.
FLOTT KONGEPAR: Dronning Sonja og kong Harald har vært Norges kongepar i 33 år. Dette flotte bildet fra 2021 er tatt i anledning 30-årsjubileet for signingen i Nidarosdomen i 1991. Foto: Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff

Feiret smaragdbryllup

29. august i fjor kunne kong Harald og dronning Sonja feire smaragdbryllup, altså 55 år som mann og kone.

– Kong Harald har ved flere anledninger fortalt meg hvor mye dronningen har betydd for ham, både privat og i sin gjerning. Hun har vært der for ham i både gode og onde dager. Han har fortalt meg hvor flott det er å være to når de er ute og reiser, og at han ikke hadde greid seg uten henne, forklarer Roger Øversveen.

Hun har også betydd svært mye for barna prinsesse Märtha (52) og kronprins Haakon.

– Som mor er dronningen snill, omsorgsfull og støttende, men både kronprins Haakon og prinsesse Märtha har gitt uttrykk for at de synes foreldrene var for lite til stede da de var små. Dronningen har imidlertid stilt opp for dem i deres voksne liv – selv om hun ikke alltid har vært like enig i deres avgjørelser og vurderinger – og vært der når livet har gått dem imot.

– Hun har vært viktig for dem, og de fortalte selv om sin kjærlighet til foreldrene i sin felles tale på feiringen av kongeparets 80-årsdager i 2017.

Fra 2003 til 2008 ble dronning Sonja bestemor fem ganger. Hun er farmor til to, prinsesse Ingrid Alexandra (20) og prins Sverre Magnus (18), og mormor til tre, Maud Angelica Behn (21), Leah Isadora Behn (19) og Emma Tallulah Behn (15). I tillegg til at hun er bonusbestemor til Marius Borg Høiby (27).

– Som bestemor er dronningen tussete – som de fleste andre i den rollen, og hun har fra de ble født vist bilder og fortalt historier om barnebarna. Hun er veldig stolt av hvor bra alle har greid seg så langt i livet, men hun skulle nok som bestemødre flest ha ønsket at hun hadde hatt mer tid med dem, selv om hun har vært flink til å sette av tid til barnebarna i sin travle kalender opp gjennom årene, forteller kongehuseksperten.


Denne saken ble første gang publisert 04/07 2024, og sist oppdatert 04/07 2024.

Les også