- Kong Albert har flere halvsøsken

Hevder kong Leopold var utro mot begge konene.

Foto: (Getty Images)
Publisert

(SIDE2): Tirsdag skrev belgiske aviser at den nåværende kongens far, kong Leopold III, i desember 1940 ble far til en liten jente, og at kong Albert II dermed har en hittil ukjent halvsøster.

Påstandene ble fremmet av forfatteren Leo Van Audenhaege, som i boken «Van Küssnacht naar Argenteuil » hevder at Leopold fikk barn med østerrikske Liselotte Landbeck. Den ukjente kongsdatteren heter Ingeborg Verdun (70), og er bosatt i USA. Hennes mor skal også fortsatt være i live, og bor på aldershjem, 95 år gammel.

Nå kommer påstander om at kong Leopold også ble far til en eller to gutter utenfor ekteskap. En av dem er grev Michel Didisheim, hevder tv-journalisten Kathy Pauwels overfor avisen Het Nieuwsblad.

Lignet på kongen
Grev Michel Didsheim (80) var i perioden 1962-86 privatsekretær for den daværende prinsen av Liège, Belgias nåværende kong Albert II. Didisheim ble adlet til baron av kong Baudouin i 1986, og ti år senere gjorde kong Albert ham til greve.

Ryktene om at den aldrende greven skal være kong Leopolds sønn er imidlertid ikke nye, og ble også framsatt i en bok i 2005. Et av argumentene for at påstanden var riktig, var at greven ligner sin påståtte far av utseende.

Påstanden ble i 2008 gjentatt i en annen bok, skrevet av prins Laurents tidligere militæradjutant.

Avviste ryktene
I kjølvannet av denne boken rykket Michel Didisheim selv ut og avviste at han var kong Leopolds utenomekteskapelige sønn:

- Man står hjelpeløs mot rykter, men jeg vil bare opplyse at jeg er sønn av Rene Didisheim and Claire Maigret de Priches. Punktum.

Hvis påstanden om farskapet skulle være riktig, betyr det at den daværende belgiske kronprinsen var utro mot sin svenskfødte kone Astrid, og at han ble far til ikke bare én sønn, men to i 1930. Det året fikk nemlig det belgiske kronprinsparet også sønnen Baudouin, som var Belgias konge fra 1951 til han døde i 1993.

- Fikk sønn på 1950-tallet
Påstandene om at kong Albert har flere halvsøsken stanser imidlertid ikke her. I den nye boken sin hevder forfatteren Leo Van Audenhaege at kong Leopold på midten av 1950-tallet var utro mot sin andre kone Lilian. Leopold ble enkemann da dronning Astrid omkom i en tragisk bilulykke i 1935, men giftet seg i 1941 med Lilian Baels, som fikk tittelen prinsesse av Réthy. Paret fikk tre barn sammen i perioden 1942-56.

Van Audenhaege påstår at Leopold hadde en affære i årene 1954-55, og at dette resulterte i en sønn.

Denne saken ble første gang publisert 23/02 2011.

Les også