«Tropp 3»-Guro Sogn Bjerke

Kompani Lauritzen-Guro om livet som mamma: – Kun én ting er annerledes

Guro Sogn Bjerke er kjent som en tøffing, både på skjermen og i livet. I fjor ble hun mamma, og kanskje trodde noen at det ville gjøre henne mykere. – Da må jeg skuffe deg og si nei, sier hun med et smil.

<b>FAMILIETID:</b> Guro trives i rollen som befal på TV, men også som mor og kone. Datteren kom til verden i fjor, og hun og ektemannen Kristian har vært gift i seks år.
FAMILIETID: Guro trives i rollen som befal på TV, men også som mor og kone. Datteren kom til verden i fjor, og hun og ektemannen Kristian har vært gift i seks år. Foto: Instagram
Først publisert

– Datteren min var bare 11 måneder da vi begynte innspillingen av «Kompani Lauritzen: Tropp 3». Som befal er jeg ikke annerledes etter at jeg ble mor.

– Jeg har nok ikke fått noen nye lag i min rolle, men som person har jeg naturligvis fått mer forståelse for det å være forelder, forteller Guro Sogn Bjerke (34).

Befal i «Kompani Lauritzen»

Siden Larvik-jenta ble en del av befalsteamet i TV 2-programmet «Kompani Lauritzen» i 2022, har flere deltakere påpekt at hun er litt streng.

– Møter rekruttene i «Tropp 3» en mykere og mer lettrørt Guro nå som du har blitt mor?

– Nei, det kan de ikke forvente, svarer hun kontant.

<b>TØFF DAME:</b> Guro Bjerke gleder seg til en ny sesong som befal i «Kompani Lauritzen: Tropp 3».
TØFF DAME: Guro Bjerke gleder seg til en ny sesong som befal i «Kompani Lauritzen: Tropp 3». Foto: Svein Brimi

Selv om hun avviser at hun har blitt «soft» av å bli mamma, innrømmer Guro at det likevel er én ting som har endret seg – en justering som kanskje ikke nødvendigvis er til deltakernes fordel.

– Det eneste som er annerledes etter at jeg ble mor, er at jeg ikke lar meg påvirke eller bekymre så lett. Men det er kanskje ikke en fordel for deltakerne, for noen ganger kan jeg tenke: «Dette er virkelig ikke et problem, nå er det eneste som hjelper å ta seg sammen».

– Når det er sagt, har jeg alltid blitt rørt av menneskelig vekst, av personlige seiere og mestring, og det har ikke endret seg. Men hvis du tror jeg har blitt ettergivende og myk i befalsrollen av å bli mor, må jeg skuffe deg og si nei. Jeg er nok lik meg selv fra før jeg ble mor, sier Guro og ler.

<b>MYE BRA:</b> – I et militært, organisert opplegg klarer vi å få fram det beste i mennesker som kanskje ikke har så stor tro på seg selv, sier Guro til Her og Nå.
MYE BRA: – I et militært, organisert opplegg klarer vi å få fram det beste i mennesker som kanskje ikke har så stor tro på seg selv, sier Guro til Her og Nå. Foto: Joan Kristin Hammeren

Likevel er rollen som mamma den beste rollen 34-åringen har hatt hittil.

– Ja, det er helt utrolig å se hvordan et lite menneske, som er overraskende lik meg selv, vokser opp, utvikler seg og opplever mestring i sin egen bitte lille verden. Det er rett og slett fantastisk, sier hun.

Les også: (+) Dag Otto og Ellen har holdt sammen i over 40 år: – Vi har vokst litt sammen

12 år i militæret

Selv om det kan være vanskelig å se for seg Guro som en «gladlaks» når hun marsjerer inn på kasernen i «Tropp 3» og rekruttene skjelver i buksene, er det faktisk akkurat det hun er til daglig. Men det er en grunn til at denne siden av henne sjelden vises på TV-skjermen.

– I rollen som befal, hvor jeg har ansvar for menneskers utvikling, mestring og sikkerhet, kan jeg ikke fly rundt å tulle, le, smile og slå av vitser. Oppgaven jeg som befal har fått er av seriøs art både som en del av den militære rammens natur, men også fordi dette er mennesker som ønsker og fortjener reell vekst og mestring.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

– Da må også jeg være seriøs og fokusert på akkurat det som er oppdraget mitt. Det er naturlig at jeg stiller strenge krav, framstår som konsekvent og for mange oppleves det som strengt.

TV-profilen har en imponerende 12 år lang karriere i militæret bak seg, hvor hun har tjenestegjort både i inn- og utland. I 2020 tok hun det modige valget å legge uniformen på hylla og starte et nytt kapittel.

<b>SESJON:</b> I årets sesong stilte 25 rekrutter til sesjon på Oscarsborg hvorav 10 ble plukket ut av Dag Otto Lauritzen, Kristian Ødegaard og resten av det erfarne befalsteamet. 
SESJON: I årets sesong stilte 25 rekrutter til sesjon på Oscarsborg hvorav 10 ble plukket ut av Dag Otto Lauritzen, Kristian Ødegaard og resten av det erfarne befalsteamet.  Foto: TV 2

– Jeg har vært i Forsvaret en del år og er utrolig stolt av det. Jeg vet hvor avgjørende Forsvaret er i samfunnet generelt og vi merker det spesielt i tiden vi er inne i nå. Jeg er takknemlig for at jeg har kunnet bidra, men for meg er det en tid for alt.

Les også: John Hammersmark: – I utgangspunktet er jeg nok litt familiært «ødelagt»

<b>BEFALENE:</b> Gøran Sagheim Vilde Dahle, Geir Aker, Guro Bjerke, John Hammersmark, Jon Reichelt og Kristian Ødegård. Lege Dag Gullan var ikke tilstede.
BEFALENE: Gøran Sagheim Vilde Dahle, Geir Aker, Guro Bjerke, John Hammersmark, Jon Reichelt og Kristian Ødegård. Lege Dag Gullan var ikke tilstede. Foto: Matti Bernitz

Bor på familiegård

I 2020 var tiden inne for å tre ut av Forsvaret og inn i en annen livsstil. Hun fikk seg jobb som prosjektleder i Kongsberg-gruppen samtidig som hun og mannen overtok hans familiegård, som til daglig drives av mannen og hans bror i et samdriftsselskap. Det å eie og drive en gård er hardt arbeid.

– Det er lite bonderomantikk og rolige helgestunder med lange frokoster, sier Guro som bidrar mye på gården når hun ikke er på jobb eller innspilling av «Kompani Lauritzen».

– Selv om det er to helt forskjellige verdener og livsstiler, er det å produsere mat like livsviktig som det å produsere forsvar av en nasjon. I samdriften dyrker vi 350 mål potet og nesten 1000 mål med korn. Det å produsere mat er en kritisk oppgave – akkurat som å beskytte landet, legger hun til.

Guro er både stolt over bidraget hun og mannen har lagt ned i Forsvaret og det de har bygget opp og står i sammen på gården og i samdriften, det er hardt arbeid i begge leire.

– Det er en stor overgang å gå fra forsvarslivet til bondelivet. Å produsere mat er tross alt noe av det mest grunnleggende for livet. Vi trenger alle mat og vi er alle avhengige av at noen gjør den jobben for oss, enten vi bor på bygda eller i byen.

– Akkurat som i «Kompani Lauritzen» eller «Tropp 3», der du må se ut og forbi deg selv, hjelpe og støtte makkeren og troppen din, handler det om å bidra til noe større enn deg selv, avslutter 34-åringen.

«Tropp 3» sendes på TV 2 tirsdager og torsdager kl. 20.00.