Kjendisene avslører
Kjendiser om egen skoletid: – Jeg var populær hos gutta og upopulær blant jentene
Til «Matilda»-premieren på Folketeatret, hadde et stort antall kjendiser med seg barna sine for å se musikalen om den inspirerende skolejenta. Her avslører kjendisene hvordan de selv hadde det på skolen.
Tidligere kultur- og likestillingsminister Abid Raja (46) kom arm i arm med kona Nadia Ansar (43) på premieren av musikalen «Matilda» på Folketeatret i Oslo.
Venstre-politikeren har et helt spesielt forhold til Roald Dahls bok om det 7-årige vidunderbarnet som ble født inn i en familie hun ikke passet inn i – som ikke så henne og verdsatte hennes leselyst.
Abid Raja
I fjor fortalte han om sin egen vanskelige oppvekst i selvbiografien «Min skyld», som ble Norges mest solgte bok – og som nå er på trappene til å bli en egen TV-serie.
– Det er artig å være på «Matilda»-premiere, for jeg skriver om Matilda i boken min. Jeg dro til biblioteket, og det var bibliotekaren som lærte meg å lese. Hun visste at jeg hadde det vanskelig, og ga meg troen på at jeg kunne bli som Matilda. Det var kanskje litt rart å være en brun, pakistansk innvandrergutt som går rundt og tror at du er Matilda, men det ga meg styrke og tro på meg selv, smiler Abid til Her og Nå.
Akkurat som at Abid fant støtte i den hjelpsomme bibliotekaren, får Matilda hjelp av den varme læreren Honey – som i sceneversjonen spilles av Haddy Njie. Politikeren og kona har selv lest historien om den spesielle jenta for sine døtre – Maria og Anna – fordi de mener at historien har et viktig budskap.
– Matilda er inspirerende fordi det handler om å klare seg mot alle odds. At man ikke lar seg stoppe av at man ikke får riktig stimuli i livet, som kjipe foreldre og en kjip skolesituasjon. At du kjenner på at det er noe unikt ved deg, til tross for at alle andre synes du er rar. At du heller får rendyrke ferdighetene dine og tør å være spesiell og sær, som min kjære mann.
– Det er kult å skille seg ut fra mengden, og det kan gi mye håp til alle dem som på en eller annen måte føler seg litt utenfor fordi de har en særegenhet, smiler Abids kone Nadia.
Abid mener Roald Dahls historie er like inspirerende i dag som da den først ble utgitt på 80-tallet.
– Det er mye å lære av Matildas historie. Jeg var tidligere likestillingsminister, og det at kvinner kan ha en helterolle, er veldig bra. Det er ikke i alle kulturer man heier like mye på jentebarn, så i historien til Matilda så ligger det også en stor dose likestillingskamp. Alle skal ha rett til å lykkes, mener han.
Til «Matilda»-premieren på Folketeatret, hadde et stort antall kjendiser med seg barna sine for å se musikalen om den inspirerende skolejenta.
Her og Nå benyttet anledningen til å spørre kjendisene om hvordan de selv var da de gikk på skolen:
Siril Avlesen-Østli
– Jeg var ganske stille og rolig. Tro det eller ei, men jeg var veldig beskjeden. Jeg holdt lav profil og trakk litt ut til hjørnene. Ellers gjorde jeg som jeg skulle, og var ganske pliktoppfyllende. Jeg var ingen ramp. Men det var jo ikke Matilda heller. Hun ble bare tvunget til å være det. Jeg kjenner at jeg kanskje var litt for ordentlig, forteller «The Voice»-programleder Siri Avlesen-Østli (38).
– Lille Siri var ganske beskjeden og ikke så glad i å bli sett. Hun trakk unna oppmerksomhet, så det hadde nok vært et stort sjokk for henne å se at hun skulle ende opp med å jobbe med at folk ser deg såpass tydelig, sier Siri.
Les også: (+) Siri glemmer aldri kommentaren fra butikksjefen: – Jeg gikk hjem og la meg ned og gråt
Trond Giske
Trond Giske (55), som er gift med «Matilda»-skuespiller Haddy Njie (43), hadde med seg deres datter Maria (6) for å se moren på scenen.
– Det har vært generalprøver kveld etter kveld, så barnepass med legging og alt dette, har vært min jobb. Det har vært veldig koselig. Det er kjempeflott at vi klarer å dele på det sånn at begge kan gjøre det vi trives med. Dette vet jeg at Haddy har gledet seg til. Det er jo en fantastisk forestilling med en inspirerende historie, så dette tror jeg blir moro både for dem på scenen og for oss i salen, sier Trond.
Hvordan var du selv som skolebarn?
– I meldeboka mi sto det: «Trond er noe egenrådig og urolig, men forholdsvis flink på skolen». Jeg hadde ikke noen klare drømmer, men jeg trivdes veldig godt på skolen. Jeg tror nok jeg som barn hadde blitt overrasket over hva jeg kom til å gjøre som voksen, samtidig tror jeg ikke lille-Trond tenkte så mye på sånt, sier han og ler.
Les også: (+) Haddy Njie: – Trond slo på lyset i livet mitt
Vegard Ylvisåker
«71° Nord – kjendis»-aktuelle Vegard Ylvisåker (43) mimrer også tilbake til sin egen skoletid på den røde løperen.
– Jeg var ingen bråkmaker, og fikk alltid beskjed om at: «Du kunne ha blitt noe, hvis du hadde giddet». Der tror jeg vi var ganske like, alle brødrene. Midt i skoletiden, sent på ungdomsskolen og begynnelsen på videregående, syntes jeg at det var ganske greit. Jeg suste gjennom det, og så måtte man begynne å jobbe. Da falt det helt i sammen hos meg, forteller Vegard.
Hva drømte du om å jobbe med?
– Jeg drømte om alt mulig, men hadde lyst til å drive med noe av det som jeg gjør i dag. Jeg fikk ganske grei beskjed hjemmefra. Min far sa: «Det er bedre å være kirurg og hobbymusiker enn å være musiker og hobbykirurg». Derfor tenkte jeg at musikken var noe vi kunne holde på med på si, sier Ylvis-stjernen om hva han selv drømte om som skolegutt.
Tror du lille Vegard hadde blitt overrasket over alt du har endt opp med å gjøre som voksen?
– Ja! Det er faktisk en ganske bevisst ting jeg gjør, som jeg har snakket med de andre om også – både venner og min bror Bård. Man stanger jo ofte hodet i veggen og kan bli lei av alt – uansett hvor kul jobben er, så bli man lei når det er repetitivt. Da sier vi til oss selv: «Tenk om 14 år gamle oss hadde sett hva vi driver med, og hva vi har oppnådd i karrieren? ». Da tror jeg vi hadde blitt ganske happy. Samtidig er jeg er glad for at jeg ikke visste det på forhånd, smiler Ylvis-stjernen til Her og Nå.
Les også: Derfor takket Vegard Ylvisåker ja til «71° nord kjendis»
Inger Lise Rypdal
– Jeg var populær hos gutta og upopulær blant jentene. Jeg tror jeg var ganske flink på skolen, men jeg var nok litt urolig. Jeg synes det var litt kjedelig, men jeg gjorde det likevel ikke så verst, sier Inger Lise Rypdal om egen skoletid.
Malin Nesvoll
– Jeg var veldig «flink pike». Litt for meget, faktisk. For meg var det bare de aller beste karakterene som gjaldt. Hvis ikke var det dårlig. Jeg følte at karakterene definerte meg som person, og det er jo ikke så sunt, sier Malin Nesvoll om egen skoletid.
– Jeg prøvde å være «flink pike», men jeg hadde vel ikke akkurat hodet til å være det, ler bestevenninnen Mari Maurstad.
Live Nelvik
– Jeg gjorde én rampete ting, husker jeg, og ble selvfølgelig tatt etterpå – for jeg klarte ikke å stikke av fort nok. Jeg trodde helt på ekte at jeg skulle komme i fengsel, så det ble med den ene gangen. Som barn drømte jeg om å bli nonne, for jeg så altfor mye på «The Sound of Music».
– Jeg tror egentlig ikke lille Live ville vært overrasket over hva jeg har endt opp med å bli. Det er bare dette jeg kan – så det er veldig flaks at jeg ble programleder, smiler Live Nelvik som kom sammen med datteren Liv.