røde dager I JULEN 2024

Juleferie 2024: Ta tre feriedager – få tolv

Det er fortsatt en stund igjen til juleferien, men om du ønsker å reise bort, er det på høy tid på starte planleggingen.

<b>FERIENISSEN ER RAUS I 2024: </b>På låven sitter nissen: Nissesjokolade, pepperkaker og gløgg kan du nyte uansett hvor du feirer jul.
FERIENISSEN ER RAUS I 2024: På låven sitter nissen: Nissesjokolade, pepperkaker og gløgg kan du nyte uansett hvor du feirer jul. Foto: Pixabay
Sist oppdatert

Sommer og høstferier er forbi, og årets lengste periode uten røde dager eller skoleferie er her.

Dagene blir mørkere, kaldere og våtere - og det er lett å drømme seg bort til avslappende fridager, kanskje i varmere strøk.

Heldigvis kan vi se juleferien i det fjerne. Og i år er vi heldige med de røde dagene.

Det betyr at mange av oss kan ta langfri i juleferien.

God plassering av røde dager

Julaften er i år på en tirsdag, som vil si at første og andre juledag er på onsdag og torsdag.

Hvis du er så heldig at arbeidsgiver gir deg fri på julaften og nyttårsaften, trenger du derfor bare å bruke to feriedager for å få nyte hele romjula hjemme. Tar du i tillegg ferie lille julaften, får du hele tolv sammenhengende fridager.

Har du fem feriedager til overs, kan du oppnå hele 16 dager sammenhengende fri.

Når første nyttårsdag i tillegg er på en onsdag, blir det en myk start på hverdagen etter ferien.

Har du skolebarn, blir ferien muligens strukket enda lenger. Noen skoler starter opp igjen fredag 3. januar, mens andre venter helt til 6. januar med å åpne dørene.

<b>TA 3, FÅ 12: </b>Dersom man er så heldig at arbeidsgiver gir deg fri på julaften og nyttårsaften, trenger du bare å bruke tre feriedager for å få hele 12 fridager i strekk i julen 2024. Tilsvarende kan fem feriedager gi sammenhengende ferie i hele 16 dager.
TA 3, FÅ 12: Dersom man er så heldig at arbeidsgiver gir deg fri på julaften og nyttårsaften, trenger du bare å bruke tre feriedager for å få hele 12 fridager i strekk i julen 2024. Tilsvarende kan fem feriedager gi sammenhengende ferie i hele 16 dager. Foto: Time and date (timeanddate.com)

OBS: Verken julaften eller nyttårsaften er helligdager, men mange arbeidsgivere har likevel tariffestet dagene som fridager. Ifølge arbeidsmuljøloven skal julaften være arbeidsfri fra klokken 15.00 til klokken 22.00 dagen før neste virkedag. 

I tillegg gjelder regelen om at skal det være arbeidsfri fra klokken 18.00 før helligdag. Derfor skal arbeid mellom 15.00 på julaften og 22.00 på andre juledag, og arbeid fra klokken 18.00 på nyttårsaften til 22.00 første nyttårsdag, regnes som søndags- eller helligdagsjobbing.

Les også: 20 utrolige, forlatte steder

Reiser til Gran Canaria: Mange nordmenn får nok av minusgrader i desember og reiser til Gran Canaria, forteller Terje Berge i FINN reise.
Reiser til Gran Canaria: Mange nordmenn får nok av minusgrader i desember og reiser til Gran Canaria, forteller Terje Berge i FINN reise. Foto: Finn.no

Klar feriefavoritt

Med de røde dagene perfekt plassert i romjula, er det lett å la seg fristes av å reise bort noen dager.

Terje Berge, kommersiell direktør for FINN reise, bekrefter at flere nordmenn søker seg bort fra snø og kulde når juleferien er lang.

– Absolutt. Når det er datoer hvor man slipper å ta mye ferie, er det mye bedre trøkk i reiselivsmarkedet. Sånn har det alltid vært, sier han.

Det er ingen tvil om hvor nordmenn helst ønsker å reise i romjulen.

– Det er Gran Canaria. Vi ser på statistikken at det er ingen som slår Gran Canaria i jula. Der er det garantert ikke hålkeføre og snø, sier Berge, og forteller at han selv skal reise dit for første gang i jula i år.

Les også: Perler på Lanzarote: Disse stedene bør du vite om

Lurt å være tidlig ute

Enkelte av oss begynner kanskje ikke å tenke på juleferien før langt utpå høsten, men de erfarne reisende har for lengst booket turen sørover i romjula.

Frister: Gran Canaria byr på lange strender og solrike dager.
Frister: Gran Canaria byr på lange strender og solrike dager. Foto: Pixabay

– Mange av de som reiser nedover gjør det flere ganger, om ikke hvert år, så ofte. Og de kjenner spillet, så de er tidlig ute med å booke ferien. Flybilletter og hoteller er rimeligere hvis du er tidlig ute. Jo før, jo bedre, sier han.

Men om du ikke har funnet deg en reise ennå, er du ikke for sent ute.

– Det er mange fly som går nedover og flere gode hoteller, lover Berge.

Denne saken ble første gang publisert 15/10 2024, og sist oppdatert 15/10 2024.

Les også