John Hammersmark er den tøffe kapteinen i «Kompani Lauritzen»
– I utgangspunktet er jeg nok litt familiært «ødelagt»
I fire sesonger har John Hammersmark vist en unik evne til å motivere deltagerne i «Kompani Lauritzen» når frykten og følelsene tar overhånd. Selv har han opplevd å gi opp – og angre seg i etterkant.
John Hammersmark (50) er kjent som kapteinen i TV 2-serien «Kompani Lauritzen» og fungerer som en sindig bauta i kjendisenes krevende reise mot den beste utgaven av seg selv.
Våren 2023 var han med i den fjerde sesongen John er med i den populære serien, og han blir fortsatt imponert over innsatsen til deltagerne. Ikke nødvendigvis på grunn av resultatene, men fordi de våger å utfordre seg selv.
Han er også med i sesong 5 av programmet som skal sendes på TV 2 i mars 2024.
Kaptein i «Kompani Lauritzen»
– Det har vært helt fantastisk å jobbe med årets kull. Det var overraskende enkelt å få dem inn i «bobla». Jeg er veldig glad for at vi fortsetter å holde fokus på gode holdninger, personlig utvikling og at vi får disse deltagerne til å gjøre ting som de aldri hadde turt ellers.
– Som Agnete Husebye, som ikke ville inn i gruven og ned i det kalde vannet. Men hun trosset frykten og endte med å dyppe seg ned i og kjenne på det kalde vannet. Om hun ikke gjennomførte, så prøvde hun. Det var en viktig seier, understreker John.
John forteller at det er en av tingene han er mest opptatt av.
– Det viktigste er ikke å score best på alle oppgavene eller å gjennomføre. Du kan fortsatt kjenne på seier. Vi må bli flinkere til å sammenligne oss med oss selv. Ingen kan lykkes med alt og få til alt. Vi må bli bedre på å innkassere store og små seiere og bli rausere med oss selv.
Les også: Visste du dette om «Kompani Lauritzen»-finalistene?
23 år i Forsvaret
John vet mye om å presse seg til det ytterste. Gjennom 23 års tjeneste har han vært på fire spesialoppdrag i Afghanistan, og han tilbrakte ett år i Bosnia på 90-tallet. Da han sluttet i Forsvaret i 2015, hadde han oberstløytnants grad.
– Jeg har vært gjennom en lignende læringskurve som deltagerne, men den har vært vesentlig tøffere også – og over lengre tid. Jeg var 23 år i Forsvaret og 15 år i Forsvarets spesialkommando som fallskjermjeger. Den versjonen rekruttene får, er svært komprimert, forteller John.
Han er opprinnelig fra Råde i Østfold, men har bosatt seg på idylliske Jeløya i Moss etter å ha hatt base i Oslo en periode. Han var bare 19 år da han begynte på befalsskolen for infanteri i Nord-Norge. At valget falt på Forsvaret, handlet i all hovedsak om hans far.
– I utgangspunktet er jeg nok litt familiært «ødelagt» i og med at min far var i Luftforsvaret som jagerflyger på 70-tallet. Vi hadde en stor vennegjeng rundt oss som hadde spesielt med luftforsvaret å gjøre.
– Jeg bestemte meg tidlig for å søke befalsskolen fordi jeg ville gjøre mest mulig ut av førstegangstjenesten, forteller han.
Da han gikk inn i Forsvaret, var han ifølge ham selv svært umoden, og hadde på det tidspunktet veldig godt av stramme rammer og direkte tilbakemeldinger.
– De fire-fem første årene var viktige for meg, for å få litt orden og disiplin. Jeg er ekstremt takknemlig for de 23 årene jeg fikk i Forsvaret. Det ga meg anledning til å lære, vokse og bli den jeg er i dag.
Les også: (+) Mannen min forlot meg og barna. Jeg var knust, men drømte bare om å få ham tilbake. Så tok livet mitt enda en uventet vending
«Grunnfjells-personligheten»
Et langt karriereløp har ikke bare vært ensbetydende med suksess og oppturer.
– Jeg har vært på øvelser, tøffe kurs og seleksjon hvor jeg både har mislyktes, har gitt meg, og blitt syk. I slike situasjoner har jeg kjent på det totale nederlaget – hvorfor det ikke gikk, om du ikke ville nok, eller burde gjort noe annerledes for å få det til, forklarer 49-åringen.
At et møte med den beryktede «kjelleren» er selvutviklende, har nærmest blitt et mantra i realityserien.
Når du er så fysisk og mentalt sliten at du ikke har overskudd til å spille skuespill, mener John at «grunnfjells-personligheten» din kommer frem i lyset. Selv innrømmer han at det begynner å bli en stund siden han selv tok trappa ned.
– Det er mange år siden jeg har vært der rent fysisk, men jeg utfordrer stadig meg selv i situasjoner jeg synes er ukomfortable. Slike situasjoner har jeg ofte møtt på etter at jeg ble med i «Kompani Lauritzen». Presset fra kameraene og alt rundt, dette er ting jeg har vært og fortsatt kan bli utrygg på.
Les også: Kristian Ødegård innrømmer: – Jeg hadde en agenda da jeg møtte Dag Otto første gang
Fortsetter som kaptein
John har gjennom fire sesonger vist at han har en unik evne til å se og motivere deltagerne når frykten og følelsene tar overhånd. Men han erkjenner at også han kan kjenne på frykt.
– Jeg er redd for alle de samme tingene som alle andre er redd for. Når det er lenge siden jeg har hengt i høyden i et tau, for eksempel, da må jeg venne meg til det igjen. Eller om du skal gjennomføre en øvelse hvor det er én grad i vannet.
– Det skal mye til for at det blir hverdagskost. Selv på baklengsstup må jeg mobilisere skikkelig, for det er ikke noe jeg driver med til daglig, røper TV 2-profilen.
Selv om han har vært gjennom disse tingene og vet hva som må til for å gjennomføre, er det fortsatt ubehagelig. Slike utfordringer er ferskvare.
– Men hvis du bare forholder deg til din egen komfortsone i livet, blir den ikke noe større med årene. Den blir i stedet mindre, poengterer han.
Hvis det er opp til den populære «Kompani Lauritzen»-profilen, vil han fortsette å utfordre seg selv på TV-settet i årene som kommer.
– Jeg kommer ikke til å slutte før Obersten (Dag Otto Lauritzen jour. anm.) beordrer det annerledes!