Løpedronningen Ingrid Kristiansen
Ingrid Kristiansens familieparadis: 45 mål tomt og egen strandlinje
Løpedronningen har aldri vært redd for å si akkurat hva hun mener, selv om det ikke alltid skaffet henne nye venner. I 1977 møtte hun ektemannen Arve Kristiansen, og i dag eier de blant annet halvøya Kotøya sammen.
– Det beste med Kotøya er stillheten, at vi kan være her helt alene. Ikke at vi er introverte, for vi elsker å være sammen med folk. Men det er også deilig å kunne senke skuldrene og la livet seile sin egen sjø. Det gjør vi på hytta, og vi kan fint være her uten å bevege oss utenfor øya.
– Heldigvis trives vi godt sammen, sier Ingrid Kristiansen (66), og smiler bredt.
På Kotøya, innerst i Eidangerfjorden i Vestfold og Telemark fylke, har løpedronningen og ektemannen Arve Kristiansen (68) sitt private paradis.
Her kan paret boltre seg på 45 mål, egen strandlinje og idylliske turstier på sin egen halvøy. Det passer perfekt for ekteparet som har hatt fysisk aktivitet som en livsstil så lenge de kan huske.
Her tilbringer de sommeren, høsten, påsken og mange langhelger i løpet av året.
– Vi kan ikke la det gå for lenge mellom hver gang vi er her, for det er alltid mye som må gjøres. Klipping av plen, hugging av ved, vedlikehold og slike ting. Men det er viktig at det ikke bare blir en arbeidsleir. Så vi går mye turer, bruker robåt, kajakk og ståbrett, forklarer Ingrid.
La opp i 1995
Født: 21. mars 1956
Alder: 66 år
Høyde: 1,69 m
Fra: Trondheim
Bosted: Oslo
Ektefelle: Arve Kristiansen (68)
Barn: Marte, Sondre og Gaute Kristiansen
Selv om det snart er gått 30 år siden Ingrid Kristiansen la opp som profesjonell friidrettsutøver, med flere verdensrekorder i beltet, hviler ikke 66-åringen på laurbærene av den grunn.
Naturlig nok er ikke almanakken lenger fylt opp med de to daglige løpeturene hun holdt seg til da hun jaktet medaljer. Beinhard trening er byttet ut med gåturer, stavgang og den nye favoritten; stolpejakten.
Men like god trim får hun av vedlikehold av hytte og eiendom.
– Det tar oss fire timer å klippe plenen, da har vi fått bra med trim. Det er greit at man skal trene, løpe og ro, men hverdagsaktivitet blir det også momentum av.
– Mange bruker robotgressklipper, robotstøvsuger og vaskehjelp, men hvorfor ikke gjøre sånt selv? Her velger vi å hugge ned trærne og kløyve veden selv. Det er bra mosjon, og så liker vi å holde på det gammeldagse, det enkle liv, sier Ingrid.
Les også: Nils Harald (75) har en kropp mange menn kan være misunnelig på
Kjøpte halvøya Kotøya
Det var en bevisst livsstil hun og ektemannen gjennom 41 år valgte da de kjøpte halvøya i 1994. Ingrid hadde nettopp trådt inn i pensjonistenes rekker som langdistanseløper, og familien så etter en hytte ved sjøen der kommende generasjoner kunne tilbringe kvalitetstid. Populære steder som Kragerø og Tjøme var utelukket siden de foretrakk mer folketomme plasser.
Da Arve tilfeldigvis kom over Kotøya med sine fire boenheter, var det imidlertid ikke kjærlighet ved første blikk for Ingrid.
– Hyttene var noen vrak, men Arve så potensialet. Vi tittet på andre hytter, men de var små og dyre. Vi har tre barn og så for oss en møteplass der svigerbarn og barnebarn kunne komme etter hvert. Og det er luksus å kunne være alene på en halvøy, sier Ingrid.
Kotøya var drevet som et småbruk av familien Kot så lang tilbake som 1700-tallet. Da Kristiansen-familien overtok stedet, manglet hovedhuset både bad, toalett og et velfungerende kjøkken.
En av hyttene var så full av råte at det ble enklere å rive og bygge en splitter ny. En annen boenhet er sjøhytta der familien har kinorom og sengeplasser i andre etasje, og snekkerverksted, boenhet og lagerplass for båter i første.
Hovedhuset tilhører Ingrid og Arve, mens de tre andre hyttene har fått navn etter deres tre barn; Gautebu, Sondrebu og Martebu.
Les også: (+) I fjor satte vi opp et lite naust. Plutselig fikk vi brev fra kommunen om at vi måtte søke om dispensasjon. Hvorfor må vi det?
Møttes i 1977
I oktober blir ekteparet besteforeldre til sitt femte barnebarn, og dermed er Kotøya blitt akkurat slik de så for seg: en møteplass der storfamilien kan komme og gå som de vil.
Men det var ikke akkurat barnebarn som var samtaleemne da Ingrid og Arve møtte hverandre i Studentersamfunnet i 1977. Begge hadde løping som felles interesse, men Arve styrte unna prat om maraton og rekordtider.
– Det kommenterte hun i ettertid, at jeg ikke sa et ord om idrett eller sport. Det var visst taktisk riktig, for hun var nok trett av å snakke om det med andre. Vi snakket om helt hverdagslige ting, erindrer Arve om tiden da amors piler traff blink.
Han falt pladask for flere av egenskapene til løperjenta med de høye ambisjonene.
– Ingrid er målrettet og stabil, og fokusert på målet hun har satt seg, sier han.
Han mener hemmeligheten bak det lykkelige ekteskapet er at de har et bredt interessefelt med familiefokus i bunn.
– Det er viktig at man har flere interesser, så man ikke kjører seg fast i ett spor. Vi har hatt som mål å leve som en helt vanlig familie, også da Ingrid var toppidrettsutøver. Hun skaffet seg tredemølle hjemme slik at hun skulle slippe å reise til Syden i vinterhalvåret for å trene, forteller Arve.
Les også: Anne Mari (78) er bestemor til tre og verdensmester i styrkeløft
Vant Houston-maraton gravid
Ekteparet ble tidlig enige om at familielivet fint kunne kombineres med en aktiv idrettskarriere. Sivilingeniøren Arve var i full jobb og tok i et ekstra tak hjemme med barna etter behov. Prioriteringene bar raskt frukter.
Ingrid nådde verdenstoppen i friidrett med fire VM-gull og ett EM-gull. Hun er også eneste løper, blant kvinner og menn, som har VM-gull både på bane-, vei- og terrengløp.
Ingrid kunne også skilte med seire i maraton i Stockholm, London, Boston, New York og Chicago. Da hun vant Houston maraton i 1983, var hun gravid i tredje måned. Ingrid hadde også verdensrekorden på 5000 meter, 10 000 meter, halv- og helmaraton på samme tid. Alt ved siden av å være småbarnsmor til tre.
– Hvilke av dine bragder er du stoltest av?
– Hva svarer man på det? Det er som en eksamen som blir bestått. Jeg synes jo det var morsomt å sette verdensrekorder, da. Å klare noe som ingen har klart før, som å springe 5000 meter på under 15 minutter. Sånne milepæler, for da kommer det folk etter, sier Ingrid.
«Den kvinnelige Petter Northug»
Løpedronningen har aldri vært redd for å si akkurat hva hun mener, selv om det ikke alltid skaffet henne nye venner. Hun er blitt omtalt som «den kvinnelige Petter Northug», og sier hun har merket janteloven.
Som da hun som ung pike sa hun skulle slå verdensrekorder. «Hva er det du innbiller deg, Ingrid? Når ingen har satt de rekordene før?», lød det fra miljøet.
– Da pleide jeg å svare, «men én må jo være den første?» Det var nok litt unorsk å si sånne ting, spesielt som kvinne på den tiden. For man skulle ikke si høyt hva slags mål man har. Man skal være «snill», og være fornøyd med å bli nummer fem. Men sånn var aldri jeg, og jeg klarte jo å oppnå målene mine. Da får det heller være at jeg er en frittalende trønder, det lever jeg godt med, sier Ingrid og smiler.