«Team Kristiansen»
Ingrid Kristiansens beste tips: – Du må tørre å drite deg ut!
Bena er fremdeles imponerende utholdende og replikkene kjappe. Etter at Ingrid Kristiansen la opp, har hun trent andre gode – med god hjelp av datteren Marte.
Snøen har tint og det er bar asfalt i landets hovedstad. I Holmenkollen nyter joggerne løpetiden – og en av dem er Ingrid Kristiansen (67).
Men det var ikke bar asfalt som ble starten på karrieren til vår store friidrettsstjerne, det var faktisk snø og vinter.
– Jeg skulle bli verdens beste skiløper, forteller Ingrid, som har tatt løpeskoene på.
Og hun var god. Så god at hun tok stafettgull i NM på ski i 1971. Ingrid fikk hilse på kong Olav og husker det som et stort øyeblikk.
Les også: Ingrid Kristiansens familieparadis: 45 mål tomt og egen strandlinje
Friidrettsutøver i verdensklasse
Trønderen hadde staket seg ut en lang karriere i skisporet. Åtte stafettgull og fire individuelle medaljer for klubben SK Freidig vitnet om mer enn et talent. Ingrid havnet på landslaget.
Glassfiberski gjorde sitt inntog og dominerte langrennssporten da 1970-tallet var historie. Ingrid la merke til at venninnen Berit Aunli (66), som ble verdensmester i 1982, hadde en usedvanlig god teknikk med den nye skitypen.
– Det hadde ikke jeg, sier Ingrid enkelt.
Men hun hadde kondis – og det i bøtter og spann. Mens Berit ble en merittert skiløper, skulle Ingrid i stedet ende opp med å bli en friidrettsutøver i verdensklasse.
Det var ikke helt tilfeldig. For mens hun konkurrerte i langrenn om vinteren, var hun en aktiv terrengløper resten av året.
Det ga grunnlaget for en eventyrlig karriere som ble toppet med gull på 10 000 meter under VM i 1987. Og ikke nok med det – viden kjent ble Ingrid også som maratonløper med seire i en rekke kjente løp som New York Marathon og tilsvarende i Chicago, Boston og London.
Ingrid er den eneste i verden som har hatt verdensrekordene på 5000 meter bane, 10 000 meter bane, 15 kilometer landevei, halvmaraton og maraton – samtidig!
Med så sterke prestasjoner i yngre dager er det vanskelig å se for seg 67-åringen som en subbete pensjonist.
– Nei, jeg blir nok aldri en sofa-gris, sier Ingrid og smiler.
Les også: Marit Bjørgen om livet etter toppidretten: – Jeg har ikke angret
«Team Kristiansen»
Hun er aktiv som personlig trener og veileder for alle som søker hennes råd og tips.
Med seg på laget har Ingrid ektemannen Arve (69) og barna Gaute (39), Marte (32) og Sondre (29).
– Jeg og Arve startet å holde kurs i stavgang etter at jeg ga meg med toppidretten. Da ungene ble større, involverte vi dem i vårt tilbud til alle som trenger veiledning i trening og livsstil. I dag er det først og fremst jeg og Marte som utgjør «Team Kristiansen», forteller Ingrid.
– Hvem er det som våger å ta kontakt med selveste Ingrid Kristiansen?
– Ha-ha, det er de aller fleste, det! Vi har kunder i alle aldre og med ulike mål. Alt fra mosjonisten som vil bli litt bedre til vinnertypen som vil presse seg enda hardere. Vi hører hva kunden ønsker og lager et individuelt opplegg.
– Mitt utgangspunkt med dem vi bistår, er at ingen er for dårlig og ingen er for god, understreker Ingrid.
Marte kan med sin master i folkehelsevitenskap gi gode ernæringsråd, mens Ingrid fokuserer mer på den mentale biten for dem som ønsker å forbedre sine prestasjoner.
– Du må tørre å drite deg ut. Tørre å si høyt at du vil sette verdensrekord hvis det er målet. Går det ikke, så har du i alle fall prøvd og kan sette en strek over det som ikke gikk, slik jeg gjorde. Det er først da det går fremover.
– Min styrke som toppidrettsutøver var at jeg er mentalt sterk, forklarer hun.
Les også: (+) Anna (49) var utslitt og hadde smerter i flere år – venninnen oppdaget hva som var galt
Utdannet bioingeniør
Ingrid tok utdannelse som bioingeniør, drev toppidrett og fikk barn. Noen vil sikkert tro at Ingrid oppmuntret sine egne barn til å satse på idrett.
– Det ville jeg aldri ha gjort. Jeg var heldig som vokste opp med foreldre som hadde en positiv tilnærming til kosthold og aktivitet. Det samme overførte jeg til mine egne barn.
– Arve og jeg gikk turer med alle tre og grillet pølser over bålet. Ungene var i aktivitet ved å gå, og det spilte ingen rolle om det var en halvtime eller to timer. Det viktigste var å komme seg ut på tur, uansett tempo og lengde.
Marte sitter og nikker mens mamma forteller.
– Det var aldri noe press eller hint om at vi skulle bli like gode som mamma. Jeg var aldri spesielt god i gym på skolen, og jeg har ikke drevet idrett på topp-nivå. Broren min Sondre satset på terrengsykkel og havnet på landslaget, men det var fordi han selv hadde en forkjærlighet for den idretten, forteller Marte.
I dag er hun så visst noe mer enn en vanlig mosjonist. Marte leder skiskolen til Skiforeningen, trener ansatte ved flere store bedrifter og jobber som fysisk trener på Politihøgskolen. I tillegg samarbeider hun og moren om å veilede alle dem som søker hjelp hos Team Kristiansen.
Marte synes det er trivelig å jobbe med mamma Ingrid.
– Jeg vet hele tiden hva hun mener. Mamma er veldig direkte og sier ting rett ut. Sånn er hun til alle, uansett om hun kjenner dem eller ikke. Det gjør at jeg alltid slipper å lure på hva hun egentlig synes.
Les også: – Mange idrettsutøvere får barn som blir toppidrettsutøvere
Variert kosthold
Ingrid ble verdensmester på 10 000 meter fire år etter at hun ble mamma for første gang, men idretten og suksessen gikk aldri til hodet på henne.
– Løpegleden konkurrerte aldri med lykken over å bli mamma. Jeg er heldig som har tre barn og fem barnebarn. Hele gjengen bor i samme område som oss. Det gjør at jeg kan følge barnebarn til eller fra barnehagen når foreldrene må jobbe.
– Ellers liker jeg å ta meg en løpetur eller gå en tur. I tillegg har jeg en fast gruppe som trener stavgang.
– Og så spiser du bare frukt og grønt?
– Å nei, du! Jeg er nokså variert i kosten. Jeg er glad i ulike kjøtt- og fiskeretter, gjerne med et glass vin til. Spiser litt sunt, men alt med måte. Jeg har alltid vært en søtmons, og det hendte jeg forsynte meg litt av lørdagsgodteriene til barna. Kaker er veldig godt, spesielt Daim-kake. Is har vi alltid liggende i fryseren til barnebarna – og da blir det også en på meg…
Kanskje det er det gode liv som holder løpedronningen vår i vigør.
– Jeg er heldig som har litt tæl og spenst igjen. Kroppen vår er skapt for bevegelse – og det kjenner jeg at min er!
Her gir Ingrid og Marte deg flere gode treningstips!
– Dette er øvelser som alle kan få til uten å bruke så mye tid. Alle øvelser bør gjøres når man er varm, kanskje etter en gå- eller løpetur. Ta alt fra 5–10 repetisjoner x 2–3 serier. Du kan også kjøre dem i eksempelvis 40–45 sekunder med 10–20 sekunder pause mellom x 2–3 serier, er rådet fra mor og datter Kristiansen.