Therese Johaug og Marit Bjørgen
– Hun er en av mine aller beste venner
Gammelt vennskap ruster ikke. Marit og Therese fulgte hverandre tett gjennom drøye ti år på landslaget. Nå gleder venninnene seg over å følge hverandre gjennom et nytt kapittel i livet.
Som pur ung langrennsspire, ble Therese Johaug (34) tatt opp på landslaget i 2007. På det tidspunktet hadde Marit Bjørgen (42) allerede rukket å etablere seg i langrennstoppen etter åtte år på øverste nivå.
Det markerte starten på det som skulle bli et enestående samarbeid og sterkt vennskap mellom de to skitalentene.
– Marit var en fantastisk lagvenninne gjennom alle disse årene. I dag er hun en av mine aller beste venner. Vi støtter oss mye på hverandre og har det ufattelig moro sammen, forteller Therese Johaug når vi møter henne i forbindelse med Idrettsgallaen.
Marit Bjørgen har aldri lagt skjul på at Therese bidro sterkt til å pushe henne til å bli en enda bedre langrennsløper da de to var lagvenninner og konkurrenter.
Født: 25. juni 1988
Alder: 34 år
Kjæreste: Forlovet med Nils Jakob Hoff (37)
Bosted: Holmenkollen
Yrke: Tidligere langrennsløper
Nå jobber Johaug som langrennsekspert i NRK,.
– Therese har betydd vanvittig mye for min karriere og utvikling. Da hun kom inn på laget med en enorm vilje, inspirerte det meg og gjorde meg enda mer sulten. Jeg ble mer skjerpet og ville strekke meg etter å bli bedre på områder hun var god på. Så er det også fint å tenke over at jeg kanskje har vært med og bidratt til Thereses utvikling også, forteller Marit til Her og Nå.
Les også: Therese Johaug: – En drøm som går i oppfyllelse
Sendte inn bekymringsmelding
Gjennom drøye ti år sto de to forbildene sammen last og brast på landslaget. I Thereses bok «Hele historien» kom det frem at hun en periode slet med å få i seg nok næring og at vekten gikk nedover. At Therese hadde blitt tynnere, merket også lagets kaptein og uoffisielle «mamma», Marit. Hun tok grep umiddelbart.
Født: 21. mars 1980
Alder: 42 år
Høyde: 1,68 m
Fra: Rognes i Trøndelag
Bosted: Holmenkollen i Oslo
Kjæreste: Fred Børre Lundberg
Barn: Marius (6) og Ola (3)
– Jeg så at hun gikk ned i vekt, så da sendte jeg inn en bekymringsmelding til lagets ernæringsfysiolog Heidi Holmlund, uttalte Marit til NRK i fjor.
Også da Therese sto i et av livets aller tøffeste tak og ble utestengt fra idretten i 18 måneder, var Marit tidlig ute med å vise sin støtte til lagvenninnen. Da understreket hun at hun vet hva Therese Johaug står for og hvilke verdier lagvenninnen har.
Det har likevel vært flest oppturer. Jentene har sammen kunnet juble fra seierspallen mang en gang, men noe helt spesielt var det for ti år siden under VM i Val di Fiemme. Marit hadde for lengst etablert seg som dronningen av internasjonal langrenn, men kronprinsessen – Therese Johaug – begynte for alvor å gripe etter tronen.
– Jeg husker ennå godt da jeg tok mitt første individuelle 10 kilometer gull der. Det var veldig stort! Ikke minst gullet vi tok sammen som lag. Tenk at disse ti årene har gått så fort. Det er mye som har skjedd på den tiden, stråler Therese etter å ha mottatt prisen for «Årets kvinnelige utøver» under Idrettsgallaen.
– De aller fineste minnene fra mesterskap, er den folkefesten som omgir arrangementene. Det å se mange norske flagg på tribunen og løypa – som heier deg frem. Alle som har lyst til at Norge skal gjøre det bra, trekker hun frem.
Også Marit har gode minner fra mesterskapet, som endte med fire gull og ett sølv til Marit og to gull, et sølv og en bronse til 22 år gamle Therese.
– Å delta i mesterskap er fantastisk. Det er de største hovedmålene du setter deg, å levere de dagene der. Jeg husker det enorme samholdet og gleden under VM i Val di Fiemme, og det var helt fantastisk å vinne sammen. Jeg og Therese har hatt mange år og gode opplevelser sammen gjennom idretten, smiler Marit på den røde løperen.
Les også: Åpenhjertig Marit Bjørgen: – Det var uvant. Jeg slet med å komme meg ut
Samboeren Fred Børre Lundberg
Marit ble selv mamma for første gang da hun fortsatt var aktiv som langrennsløper. I dag er hun og samboeren Fred Børre Lundberg travle foreldre til Marius (7) og Ola (3). Marit har også rukket å etablere seg som langrennsekspert og programleder i TV 2 etter hun la opp i 2018.
Nå følger Therese etter. Kort tid etter hun la opp i 2022, var hun på plass som langrennsekspert for NRK og i 2023 venter hun og forloveden Nils Jakob Hoff (37) en liten jente sammen. Men først venter VM i Planica hvor Therese er en del av NRKs VM-lag.
– Fra å ha tatt ti av ti mulige gull fra de siste mesterskapene jeg har gått, blir det uvant å stå på sidelinjen, det skal jeg ærlig innrømme. Det kommer nok til å krible bra i føttene når jeg er der. Hodet har nok lyst til å gå, men ikke kroppen.
– Jeg gleder meg veldig til å være på arenaen «live», se skirennene, hvordan utøverne velger å kjøre det taktiske løpet sitt og hvilken fysisk form de er i. Mesterskap er stort, og det er det de har trent for i lang tid, forteller en glødende engasjert Therese bare uker før det braker løs.
Les også: (+) Jeg tenkte han ville forlate sin kone om jeg ble gravid. Nå er jeg det …
Johaugs VM-tips
Therese Johaug er NRKs nye langrennsekspert, og er for tiden på plass i VM i Planica som varer fra 21. februar til 5. mars.
Tror du det vil dukke opp noen overraskelser under VM?
– Det dukker alltid opp overraskelser under mesterskap, og det gjør det nok i år også. Langrenn er en sport med store variasjoner innenfor ski og føre – det kan påvirke resultatene.
– Som 10 kilometeren under VM 2015 i Falun, hvor det begynte å snø og den ukjente løperen amerikanske Caitlin Gregg endte med å ta bronse. Eller under VM 2007 i Sapporo hvor ukjente Leanid Karnijenka overraskende tok en sølvmedalje på 15 km.
Hvilket løp ser du mest frem til?
– Jeg gleder meg til alle løpene, men er nok spesielt svak for distanseløpene i og med at det er disse jeg selv har gått flest av, innrømmer Therese.
Hvor mange medaljer tror du vi tar med oss hjem?
– I Oberstdorf tok vi 18 medaljer. Med Russland ute tipper jeg vi tar noe av det samme i Planica.
Her deler Johaug sine VM-tips:
VM i Planica: Herrer
30 kilometer med skibytte: Her har jeg troen på Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe. Den siste plassen står mellom Didrik Tønseth og Pål Golberg. Hans Christer Holund er også en utfordrer, men han har ikke bevist lik form de siste rennene i forhold til de andre.
15 kilometer fristil individuell start: – Harald Amundsen tok bronse under VM i Oberstdorf og er et sterkt kort her. Simen Hegstad Krüger er i utgangspunktet en sterk kandidat, men han ble rammet av covid i januar. Det avhenger av hvordan formkurven hans utvikler seg etter en periode med sykdom. Hans Christer Holund har friplass på 15 kilometeren, men har i år ikke vunnet den distansen i verdenscupen.
– Sjur Røthe har vist en solid formkurve de siste helgene. Johannes Høsflot Klæbo og Didrik Tønset kjemper om siste plassen her, og jeg tror Johannes Høsflot Klæbo plutselig kan overraske på denne distansen. Om Johannes viser form på duatlonen, tipper jeg han får gå denne – om han vil!
50 kilometer klassisk:
Fellesstart: – Johannes Høsflot Klæbo har to individuelle VM-gull i sprint og to i lagsprint, men han har nok også lyst på det individuelle gullet på distanse. Det han har prestert er enestående og rått så langt i år. Pål Golberg kan gå fort her og Sjur Røthe har vunnet femmila i Kollen før. For Sjur tror jeg det kan gå litt begge veier. Emil Iversen har også friplass som regjerende verdensmester. Både Didrik Tønseth og Simen Hegstad Krüger har også gode sjanser, og kjemper om de to siste plassene.
På distansene er det de norske gutta som har dominert. Finske Livo Niskanen vant OL-gull i fjor på samme distanse, og viste form i Frankrike i januar. Han er nok den som kommer til å true nordmennene. Eventuelt svenske William Poromaa har vært god opp mot Planica.
Sprint: – På sprinten er Johannes Klæbo storfavoritt (friplass som regjerende verdensmester). Så blir det spennende å se hva Even Northug får til. Han har stått på pallen i år og kan få sin første VM-medalje. Da har alle tre Northug-gutta medalje fra VM – det er stort!
– Så blir det spennende å følge med Erik Valnes, som har vist en oppadgående formkurve. Også Pål Golberg er en pallkandidat på sprint. Håvard Taugbøl er også verdt å følge med på. Av utenlandske stjerner, kan franske Richard Jouve være en stor utfordrer. Han spurtslo Klæbo i Les Rousses i Frankrike i januar. Italienske Federico Pellegrino kan også hevde seg.
Teamsprint og stafett: – Gutta som lag har dominert i verdenscupen i år, så her blir de vanskelige å slå!
VM i Planica: Kvinner
15 kilometer med skibytte: – Tiril Udnes Weng er god nok til å henge med og få medalje, men det blir spennende å se om hun prioriterer denne distansen med tanke på teamsprinten som er dagen etterpå. Ingvild Flugstad Østberg har også vist gode takter de siste helgene og er absolutt en medaljekandidat. Anne Kjersti Kalvå har også vist solid form i år, det eneste minuset er at det er lenge siden hun har gått skirenn etter sykdom. Det blir spennende å følge formkurven hennes. Andre gode kandidater, er Heidi Weng, Silje Theodorsen og Ragnhild Haga. De to sistnevnte kjemper om den siste plassen.
Jeg tror de svenske jentene kan bli en hard nøtt å knekke, men det er absolutt muligheter. Særlig Ebba Andersson har vært i knallform de siste helgene og blir en skummel konkurrent. Det samme med Frida Karlsson. Amerikanske Jessica Diggins, finske Kerttu Niskanen og Krista Pärmäkoski er også sterke utfordrere.
10 kilometer fristil:
Individuell start: – På jentesiden føler jeg hvem som helst kan ta medalje her. I tillegg til de svenske jentene Ebba Andersson og Frida Karlsson, er Jessica Diggins god på 10 km. Blant de norske er det veldig åpent per dags dato. Anne Kjersti Kalvå og Tiril Udnes Weng har per i dag (30.01.23) ikke gått noen løp etter Tour de Ski. Ingvild Flugstad Østbergs formkurve er stigende, mens Heidi Weng ser ut til å mangle noe på formen enda. Silje Theodorsen er en utfordrer.
30 kilometer klassisk:
Fellesstart: – Alle jobber for å toppe formen sin til de dagene i Planica. Det tar vanvittig mye tid, krefter og penger for å få ut det du er god for. Hos jentene er det spennende å se hvem som er i form – og det er de som viser form i mesterskapet, som får gå! De som er på lista per i dag, er Tiril Udnes Weng, Anne Kjersti Kalvå, Astrid Øyre Slind og Ingvild Flugstad Østberg. Heidi Weng må vise form i mesterskapet for å slå seg inn på dette laget.
Sprint: – Sprinten er det nok Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng og Kristine Stavås Skistad som skal gå. Skistad er den store favoritten etter det hun har prestert de siste helgene. Siste plassen står mellom Mathilde Myhrvold og Anna Svendsen.
Teamsprint og stafett: – Det blir spennende på stafettene i år. Sverige har vist seg rå på teamsprinten, men Norge har full mulighet til å slå dem. Også i vanlig stafett er det stor sjanse for både medalje og seier. Per i dag ser det ut til at vi stiller med svært sterke jenter.
Denne saken ble første gang publisert 24/02 2023, og sist oppdatert 06/03 2023.