Håvard Bentdal Ingvaldsen

Hyller mamma: – Hun har trent meg fra dag én

For ikke veldig lenge siden var Håvard Bentdal Ingvaldsen et relativt ukjent navn. Nå skal både han og moren Mari Ann til OL i Paris. – Det er litt surrealistisk, sier supertalentet til Her og Nå.

<b>TALENT:</b> I 2021 tok Håvard sin første individuelle EM-medalje på 400 meter. Da var han bare 18 år gammel. Her er han sammen med mamma og trener Mari Ann Bentdal.
TALENT: I 2021 tok Håvard sin første individuelle EM-medalje på 400 meter. Da var han bare 18 år gammel. Her er han sammen med mamma og trener Mari Ann Bentdal. Foto: Privat
Publisert

I fjor slo 400-meterløperen Håvard Bentdal Ingvaldsen (21) gjennom da han tok gull på 400 meter i U23-EM. Noen uker senere vant han sitt forsøksheat på 400 meter i VM med tiden 44,39.

Det var både norsk og nordisk rekord, og bare seks hundredeler bak Thomas Schönlebes europarekord fra 1987.

Løperen kommer fra det lille tettstedet Moelv i Ringsaker kommune, og det er moren Mari Ann Bentdal som er hjernen bak suksessen.

– Ja, mamma er trener, og det synes jeg funker veldig bra. Vi har et godt forhold, og hun kjenner meg godt – på alle områder. Sammen har vi utarbeidet en bra plan for hvordan man løper en god 400 meter, sier Håvard og smiler lurt når vi møter ham i forbindelse med Bislett Games.

Les også: TV-guide: Slik blir OL i Paris 2024

<b>SPENT</b>: Håvard Bentdal Ingvaldsen er spent foran sitt første OL i Paris.
SPENT: Håvard Bentdal Ingvaldsen er spent foran sitt første OL i Paris. Foto: Svein Brimi

Kåret til årets trener

I fjor fikk moren Mari Ann en av norsk friidretts gjeveste utmerkelser – hun ble kåret til årets trener av Friidrettens Trenerforening. Det kunngjorde Norges Friidrettsforbund på sine egne hjemmesider. Å ha henne som sin nærmeste støttespiller betyr mye for friidrettstalentet.

–Ja, støtten fra mamma betyr mye for meg. Hun har holdt på med idrett selv og forstår hva som skal til. Hun har trent meg fra dag én. Det går bra hittil, vil jeg si, sier 21-åringen.

– Blir dere lei av hverandre?

– Det kan bli noen diskusjoner innimellom, men det ender alltid godt.

Les også: Leif Olav Alnes: – Tenkte på å legge opp som trener

Blant verdens beste

Håvard er i dag blant verdens beste 400-meterløpere, og når vi spør hvordan det føles, ser han litt overrasket ut

– Når du sier det høyt, at man er blant verdens beste, kjennes det litt surrealistisk. Men det er det som har vært drømmen min. Det å ha kommet dit er veldig fint, sier han

Og skal vi tro Håvard er det også litt surrealistisk for treneren også.

– Mamma er veldig stolt, men hun synes nok også det er litt rart å trene en utøver som har løpt så fort som jeg har gjort! Det er litt rart for oss begge, sier han og ler.

Les også: (+) Jeg ble alltid så amper da jeg var sammen med mor. Nå forsto jeg hvorfor

<b>VIKTIG: </b>Mamma Mari Ann har alltid vært den viktigste støttespilleren for Håvard. Nå reiser de snart til Håvards første OL sammen.
VIKTIG: Mamma Mari Ann har alltid vært den viktigste støttespilleren for Håvard. Nå reiser de snart til Håvards første OL sammen. Foto: Privat

OL i Paris 2024

2024 er først og fremst året der drømmer går i oppfyllelse. Spesielt det å kvalifisere seg til OL i Paris er en drøm som blir virkelighet.

– Det er veldig stort å ha kvalifisert seg til OL. Det er egentlig en stor drøm som går i oppfyllelse. Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle klare kravet så tidlig. I fjor ble mange overrasket over resultatene mine, og da var det ingen som hadde forventninger til meg, men i år kjenner jeg på litt mer press, innrømmer modølen.

<b>NORDISK REKORD: </b>I fjor satte Håvard norsk og nordisk rekord på 400 meter i sitt forsøksheat under VM i friidrett i Budapest.
NORDISK REKORD: I fjor satte Håvard norsk og nordisk rekord på 400 meter i sitt forsøksheat under VM i friidrett i Budapest. Foto: Beate Oma Dahle

Håvard håper han klarer å bruke forventningspresset til noe konstruktivt.

– Jeg blir litt nervøs, men man må prøve å bruke presset man føler til noe positivt. Jeg har løpt 400 meter mange ganger før, det er jo det samme hver gang. Det blir veldig stort å løpe på OL-stadion. Da håper jeg at jeg er i toppform, så jeg kan prestere på mitt beste. Jeg vil gjerne imponere det norske folk, sier den jordnære løperen.

Denne saken ble første gang publisert 25/07 2024.

Les også