Mesternes mester-aktuellE Hanne Staff

Dødsfallene skapte frykt: – Det var unge, friske mennesker som plutselig fikk hjertestans og døde

De mystiske dødsfallene skapte panikk i miljøet. Hanne Staff kjente flere av utøverne som døde brått og uventet.

<b>HANNE STAFF:</b> – Jeg husker det veldig godt. Vi sto midt i det, sier Hanne Staff om det som i media ble omtalt som «orienteringsdøden» eller «panikken i skogen» på begynnelsen av 90-tallet.
HANNE STAFF: – Jeg husker det veldig godt. Vi sto midt i det, sier Hanne Staff om det som i media ble omtalt som «orienteringsdøden» eller «panikken i skogen» på begynnelsen av 90-tallet. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

18 år etter at hun la opp som landslagsløper i orientering, har Hanne Staff (50) kastet seg ut i de knallharde konkurransene mot tidligere idrettshelter i «Mesternes mester» på NRK.

– Fra første øvelse fikk jeg kjenne på at det er lenge siden jeg har tatt i, for å si det sånn. Det er jo også et stort sprik blant deltagerne her. Noen ga seg i fjor, mens noen har litt lengre tid siden de trente – som meg selv.

– Det utgjør litt forskjell, men det er egentlig ikke så viktig. Det viktigste er å bli kjent med de andre og de opplevelsene vi har sammen. Det fellesskapet har vært kjempefint å få være en del av, smiler Hanne.

Les også: Stig André Berge har vært åpen om den tunge tiden: – Hvorfor skal jeg sitte med en historie, hvis det kan være med på å hjelpe noen andre?

<b>MESTERNES MESTER: </b>– Jeg jobber fortsatt med idrett, så jeg er veldig nysgjerrig på menneskene bak de idrettsutøverne jeg møter i «Mesternes mester». Det har absolutt blitt like bra som jeg på forhånd tenkte at det ville bli, forteller Hanne. Her sammen med Linn Jørum Sulland og Frode Johnsen i deltager- villaen.
MESTERNES MESTER: – Jeg jobber fortsatt med idrett, så jeg er veldig nysgjerrig på menneskene bak de idrettsutøverne jeg møter i «Mesternes mester». Det har absolutt blitt like bra som jeg på forhånd tenkte at det ville bli, forteller Hanne. Her sammen med Linn Jørum Sulland og Frode Johnsen i deltager- villaen. Foto: Svein Brimi

Ektemannen Bjørnar Valstad

Den tidligere verdensmesteren fortsatte å jobbe med idrett gjennom sin jobb i Olympiatoppen, men hun droppet de harde treningsøktene etter at hun la opp som orienteringsløper.

Født: 3. februar 1972

Alder: 50 år

Yrke: Tidligere orienteringsløper.

Jobber nå i Olympiatoppen.

Ektemann: Bjørnar Valstad (55)

Se mer

– Jeg er glad i å være aktiv og er ofte ute i naturen og på fjellet, men jeg har ikke hatt noe behov for å trene hardt. Da får man som fortjent, sier hun og ler godt.

Hanne har vært gift med den tidligere verdensmesteren i orientering, Bjørnar Valstad (55), siden 2001. De ble kjent med hverandre allerede da de var i junioralderen, og vennskapet mellom dem utviklet seg etter hvert til kjærlighet. For Hanne har det vært godt å dele idretten med ektemannen.

– Jeg synes vi har vært veldig heldige. Det er mange av deltagerne i «Mesternes mester» som snakker om at de har vært mye borte fra sine nære og kjære. Det kan være ganske belastende som utøver. Men mannen min og jeg reiste rundt sammen på det aller meste.

– Jeg tenker at det har vært utrolig fint å få oppleve alt i idretten sammen med ham. Vi ga oss samtidig også, så det ble et kapittel vi la bak oss mens vi begynte på den nye delen av livet.

<b>EKTE GULLBRYLLUP:</b> Langrennsesset Bente Skari var Hannes forlover da hun giftet seg med Bjørnar Valstad i 2001. Også han er verdensmester i orientering. – Jeg tenker at det har vært utrolig fint å få oppleve alt i idretten sammen med mannen min. Vi ga oss samtidig også, så det ble et kapittel vi la bak oss mens vi begynte på den nye delen av livet, smiler Hanne.
EKTE GULLBRYLLUP: Langrennsesset Bente Skari var Hannes forlover da hun giftet seg med Bjørnar Valstad i 2001. Også han er verdensmester i orientering. – Jeg tenker at det har vært utrolig fint å få oppleve alt i idretten sammen med mannen min. Vi ga oss samtidig også, så det ble et kapittel vi la bak oss mens vi begynte på den nye delen av livet, smiler Hanne. Foto: Erlend Aas / NTB

– Det har betydd mye at vi har stått sammen om det. Og så har vi lært masse av hverandre, for vi var forskjellige som utøvere også – så det var bare positivt, forteller Hanne – som i dag har to døtre på 16 og 13 år sammen med ektemannen.

Les også: Aksel Lund Svindal hadde med seg kjæresten Amalie Iuel på «Mesternes mester»-festen

«Orienteringsdøden»

Hanne og Bjørnar fikk begge oppleve mer skremmende aspekter av idretten i starten av karrieren. På begynnelsen av 90-tallet skapte den såkalte «orienteringsdøden» frykt blant mange i miljøet.

Unge og friske utøvere ramlet plutselig om og døde ute i skogen – uten at noen visste hva dødsfallene skyldtes. Mellom 1979 og 1992 døde rundt 25 orienteringsløpere brått i Norge og Sverige, og mediene rapporterte om «panikken i skogen».

Da ryktene hadde begynt å gå, satte Tonje (19) seg ned og skrev et brev til...
Pluss ikon
Da ryktene hadde begynt å gå, satte Tonje (19) seg ned og skrev et brev til foreldrene. Svaret kom umiddelbart

– Jeg husker det veldig godt. Vi sto midt i det. Dette var da jeg konkurrerte på landslaget. Det ble gjort helsesjekker på utøvere, og noen fikk startnekt i perioder. Det var en tøff periode med mye uro for alle, forteller hun.

Hanne kjente flere av dem som døde, og hun husker at det var knyttet stor usikkerhet til hvorfor dødsfallene inntraff.

– Det var en spesiell periode ettersom det var så mange svenske o-løpere som døde på kort tid. Det var unge, friske mennesker som plutselig fikk hjertestans og døde. Det skapte bekymring, men jeg syntes det ble håndtert veldig godt.

–Det medisinske teamet og apparatet rundt prøvde å komme med klare fakta og lage trygge rammer rundt idretten for oss utøvere, sånn at vi skulle slippe å føle på at vi var i en risikosone. Men alle kjente nok på en uro på den tiden, sier hun.

Les også: (+) Mannen min døde uten forvarsel: Jeg fikk aldri fortalt ham hemmeligheten min

<b>      PAR I ORIENTERING: </b>Hanne og Bjørnar har begge en imponerende premiesamling. – Barna våre har funnet sine egne interesser. De har absolutt fått prøve orientering også, for vi har engasjert oss i klubben hjemme i Nittedal. Men de har andre ting de synes er morsommere, så det blir nok ikke en ny generasjon o-løpere av dem, sier Hanne.
PAR I ORIENTERING: Hanne og Bjørnar har begge en imponerende premiesamling. – Barna våre har funnet sine egne interesser. De har absolutt fått prøve orientering også, for vi har engasjert oss i klubben hjemme i Nittedal. Men de har andre ting de synes er morsommere, så det blir nok ikke en ny generasjon o-løpere av dem, sier Hanne. Foto: Svein Brimi

TWAR-bakterien

Hannes far, Peer H. Staff, var landslagslege på denne tiden. Mens mange mente at dødsfallene skyldtes TWAR-bakterien, var han mer tvilende til årsaken.

TWAR-bakterien er det opprinnelige navnet på bakterien Chlamydia pneumoniae, som er en hyppig årsak til luftveisinfeksjonen chlamydiapneumoni.

Twar er en forkortelse for Taiwan acute respiratory disease.

Kilde: Store medisinske leksikon

Se mer

Store deler av orienteringsløperne på elitenivå fikk treningsforbud, måtte opprettholde sosial distansering og behandles med antibiotika vinteren 92–93, og siden da opphørte de mystiske dødsfallene.

– Det var mye snakk om denne TWAR-bakterien, men jeg tror aldri det ble trukket en vitenskapelig konklusjon på hvorfor folk døde. TWAR-bakterien var felles for dem som omkom, men det er noe mange i befolkningen har hatt. Om det var årsaken, vet man fortsatt ikke, forteller hun.

Selv om Hanne med sine verdensmestertitler kan kalles en «skogens dronning», var det mer enn bare frykten for de mystiske dødsfallene som gjorde at hun av og til har kviet seg for å løpe ute blant trærne.

<b>      SKOGENS DRONNING: </b>Hanne ble verdensmester i orientering fire ganger før hun la opp i 2004. Men merkelig nok har hun aldri klart å finne seg helt til rette mellom trærne. – Jeg er egentlig skogredd, så jeg drar ikke alene ut og sover i telt i skogen nå heller, sier hun og ler.
SKOGENS DRONNING: Hanne ble verdensmester i orientering fire ganger før hun la opp i 2004. Men merkelig nok har hun aldri klart å finne seg helt til rette mellom trærne. – Jeg er egentlig skogredd, så jeg drar ikke alene ut og sover i telt i skogen nå heller, sier hun og ler. Foto: Harald Andresen / SCANPIX

– Jeg er egentlig skogredd, så jeg drar ikke alene ut og sover i telt i skogen nå heller. Det var ikke noe problem å konkurrere i skogen, men akkurat på trening kunne det være litt skummelt. Jeg var ikke så glad i å dra ut i en ukjent skog helt alene. Det er jo mange store dyr som plutselig kan dukke opp. Det er selvfølgelig bare tull, men det føltes mye tryggere når det var flere mennesker samtidig.

– Det er godt jeg var på landslaget, for da var jeg sjelden i skogen alene. Men ja, jeg var redd for skogen – eller de store dyrene som er i den. Jeg hadde ikke lyst til å møte på dem, ler Hanne – som både støtte på kenguru og slanger gjennom sin imponerende karriere.