«Frognerfamilien» fra serien «Fra Bølle til bestevenn»
Frykter for Leos helse: – Hans smerte blir vår smerte
Etter innspillingen av NRK-programmet måtte hunden Leo gjennom to store operasjoner, og siden juni har familien måtte holde Leo i ro hjemme. – Vi er enige om at han ikke skal leve med smerter, sier Linn.
I sesong to av den populære NRK-serien «Fra bølle til bestevenn» hjelper hundetrener Maren Teien Rørvik en ny gjeng hundeeiere med å få bukt med hundenes adferdsproblemer.
Blant de syv hundeeierne finner vi en familie på fem fra Frogner i Oslo. Familien består av Sindre Slotsvik (45), Linn de Lange (39), barna Leah (11), Oscar (11), Lars Casper (14) og den litt rampete hunden, Leo.
Men før vi forteller mer om deltagelsen i «Fra bølle til bestevenn» skrur vi tiden tilbake til 2013. Det var det året journalisten og kunstneren Linn, møtte finansmannen Sindre.
Linn og Sindre hadde begge vært gjennom samlivsbrudd, begge hadde barn og begge hadde de oppsøkt samme datingside.
Mellom Sindres sønn Oscar og Linns datter, Leah skilte det bare ni måneder i alder. I tillegg hadde Linn 6 år gamle Lars Casper. Linn og Sindre var kjærester i ett år før de forente familiene og flyttet sammen.
Annenhver uke var de en sammensveiset moderne familie med logistikkutfordringer, den neste var det bare de to. I stillheten vokste savnet etter barna.
– Det ble en stor sorg hver gang barna dro. Da ble det så tomt, deler Linn åpenhjertig.
Helt siden Linn mistet sin barndomshund, Rico, ønsket hun seg en ny valp av rasen, Berner sennen. Datteren Leah hadde hatt hund på ønskelisten så lenge noen kunne huske. Men Sindre var uenig, hund skulle de ikke ha.
– Det har vi hverken tid eller kapasitet til, var svaret mitt. Men de fortsatte å mase, ikke så rent lite av maset kom fra Linn, sier Sindre, og smiler ertende mot ektefellen.
Her og Nå møter paret hjemme i leiligheten på Oslos beste vestkant. Linn har næringslokale i samme etasje som de bor.
Siden 2017 har hun jobbet selvstendig som konsulent og kunstner, mens Sindre er ansatt hos DNB. Pandemi og nedstengning sendte også Sindre på hjemmekontor og ga han ekstra mye rom til å tenke. I det rommet fant Sindre et nytt svar.
Les også: – Knurring er et forvarsel - blir ikke dette respektert kan hunden glefse eller i verste fall bite.
I november 2020 kom en etterlengtet Berner sennen valp til familien på Frogner. Valpen ble oppkalt etter Linns favorittmusiker, Leonard Cohen, og ble nesten umiddelbart en integrert del av familien.
– Leo er som en lillebror for meg – litt irriterende, men også en bestevenn, sier Leah. – Fra dag én var Leo en del av familien. Det har også hjulpet veldig med «et lite vesen» til å fylle tomrommet når barna er borte, legger Linn til.
Gleden var stor, men valpen Leo oppførte seg ikke helt som forventet. Linn innså ganske snart at hennes minne av barndomshunden Rico, var farget av at det var Linns foreldre som bar den største byrden.
– Det er ganske stor forskjell å ha eneansvaret for en valp sammenlignet med å ha foreldre som tar det ansvaret. Å ha valp er som å ha en baby – opp om natten, tørking av tiss og bæsj. Det har vært krevende, men også utrolig koselig. Vi oppdaget fort at Leo var litt rampete. Rett etter at han kom, tok han knekken på juletreet. Så gjøv han løs på møbler, briller, klær, ladere og tøfler, forteller Linn.
Lille Leo vokste raskt. Snart ble det også vanskelig å gå tur med han. På kort tid gikk han fra å veie noen få kilo til å bli 40 kilo. På tur dro han i alle retninger.
– Jeg fikk senebetennelse i armen og det var litt krise siden det gikk utover den armen jeg tegner med. Det var Leo som gikk tur med meg, forteller Linn.
Beleilig nok kom Linn over en annonsen hvor de søkte etter deltagere til sesong 2 av «Fra Bølle til bestevenn».
– Linn søkte uten å si noe til oss, forteller Sindre. – Vi måtte få skikk på han. Selv om han er verdens snilleste er han så stor at folk kan bli redde for han. I familien er vi også fem personer, med fem ulike meninger og måter å lære bort ting på. Vi trengte noen verktøy for å kunne gi Leo en felles oppdragelse, forklarer Linn.
Leos interesse for mat og godbiter gjør han lærevillig. Med Marens trygge og tydelige veiledning viste Leo raskt tegn til forbedring, men underveis i programmet begynte han å halte.
Undersøkelser viste at han har den alvorlige diagnosen, albueleddysplasi, i begge albuer. Operasjon var eneste utvei, det første benet ble operert i juni og det neste i august.
Les også: Derfor er det sunt for helsa å ha hund
– Barna klarte nesten ikke se på Leo da han kom hjem etter operasjonen, vi raknet hele gjengen. Vi er så glade i han, sier Linn
– Det har vært en utfordring. Det eneste Leo vil er å gå ut og leke, men det kan han ikke. Vi har vært isolert inne med denne pipete hunden siden juni, sier Sindre og ser på Leo som ligger på gulvet og lager nettopp pipelyder.
Prognosene er ikke alltid gode når det kommer til denne type operasjon.
– Vi holder pusten … Vi har tenkt tanken på «I verste fall», og er enig om at Leo skal i hvert fall ikke ha smerter resten av livet. Vi er en emosjonell gjeng. Leos smerte blir vår smerte. Han er ekstremt viktig for familien, både for oss voksne og barna, sier Linn.
Familien har innsett at akkurat nå er Leos adferd tilbake til utgangspunktet før TV-innspillingen, men håpet er at de snart får kustus på han, og at folk på Frogner slipper å møte en 50 kilo tung Leo med eierne på slep.
– Når det gjelder trekke i båndet er vi spent på hvordan det blir. Når vi har tatt han med ut, er han helt gæren. Men vi fikk med oss mange gode verktøy og tips fra Maren som vi vil ta i bruk, sier Sindre.
11 år gamle Leah har fremdeles et håp om at hun og søsknene en dag kan gå tur med hunden sin alene.
– Hvis vi trener muskler og Leo trener lydighet kan det være mulig, sier hun med et smil.
TV-aktuell: NRK søndag kl. 20.30 eller NRK TV
Les også: Saga (4) var uvanlig stor før fødsel. Både dyrlegen og matmor fikk sjokk da de så røntgenbildene
Denne saken ble første gang publisert 15/10 2021.