Fredrik Solvang
Fredrik Solvang: – Som kjent person i Norge har du egentlig ikke noe valg
Fredrik Solvang er vanligvis sparsom med opplysningene når det kommer til sitt eget privatliv, men programlederen bruker gjerne sin egen stemme for et åpnere samfunn.
Som programleder for «Debatten» på NRK ledet Fredrik Solvang (44) sin første sending i 2018. Siden har den munnrappe debattlederen grillet alt fra politikere til influensere i beste sendetid, og selv tidligere statsminister Erna Solberg (61) har innrømmet at hun har «vært sur» på ham.
Da Her og Nå møtte programlederen i forbindelse med «Gullruten»-nominasjonen denne våren, fortalte han hvordan han har opplevd det å være på alles lepper de siste årene.
– Det har vært en tilvenningssak. Det ville vært en løgn å si noe annet. Jeg skjønner at det er en del av pakken. Da har det for meg vært ekstra viktig at folk forstår at det er en rolle jeg inntar. Jeg er nødt til å være privatperson når jeg er det, og går jeg inn i studio, har jeg klare rammer for hva jeg skal og kan gjøre, forteller han til Her og Nå.
Fredrik har ved flere anledninger tatt til tårene på skjermen.
– Jeg er veldig følsom. Jeg har alltid vært et utpreget følelsesmenneske, sier han til Her og Nå.
Åpnet opp på «Lindmo»
Ellers er det svært lite som kan skimtes av privatpersonen Fredrik på skjermen – eller i mediebildet. Likevel er det noen temaer han har valgt å snakke om i offentligheten.
– Det er noen få saker jeg føler er allmenngyldige og universelle. Det er faktum jeg ikke kommer meg unna. Som at jeg er adoptert, at jeg er «et brunt menneske i Norge» og at jeg er homofil. Dette er områder jeg har en spesiell kompetanse på. Hvis jeg kan bidra med en positiv endring, da føler jeg at det er verdt det.
Er det noe Fredrik selv har kjent på, er det vanskelige følelser rundt det å være adoptert og å vokse opp på et lite sted hvor han var alene om å ha et utseende som skilte seg ut.
Det har han åpenhjertig snakket om på «Lindmo» på NRK.
Til Her og Nå forteller han hva utfordringene han møtte på i oppveksten, har gjort med ham som menneske.
– Jeg er sikker på at mine utfordringer og prøvelser har gjort at jeg tenker lite konvensjonelt og evner å sette meg i andres ståsted. Jeg tror alle slike utfordringer bidrar til at en forhåpentligvis får større empati for andre. Det jeg har vært gjennom, har nok formet meg, uten at jeg kan sette fingeren på nøyaktig hvordan, forteller Fredrik til Her og Nå.
Han legger til at alle har sine utfordringer, det kan bare være vanskeligere å få øye på dem.
Discovery-serien «UT»
I 2022 er det 50 år siden opphevelsen av straffelovens paragraf 213, som sa at det var straffbart å leve som homofil mann i Norge.
I den sammenheng har Discovery vist serien «UT», hvor Fredrik er en av 50 norske skeive som forteller sin historie.
Til Her og Nå forteller Fredrik at han helst skulle holdt sin legning privat.
– Som kjent person i Norge har du egentlig ikke noe valg om du ikke har lyst til å føre et hemmelig liv. Jeg ville ikke kunnet være ærlig. For min del har jeg ikke noe ønske om at hele verden skal vite at jeg er homofil, men det følger med oppmerksomheten med jobben. Så tenker jeg at alt som kan tolkes som forbilder, er bra, sier Fredrik og utdyper:
– Selv 50 år etter at homofili ble avkriminalisert, lever mange i skapet. Mange kommer ikke ut før etter et levd liv og gjør valg de etterpå angrer på. Man sårer mange på veien når man ikke lever ærlig. Så lever vi bare én gang. Hvis min åpenhet bidrar til å vise at det er helt ufarlig og veldig ålreit å være ærlig om egen legning, så er det verdt det.
Denne saken ble første gang publisert 02/08 2022.