Miriam Jasmin Vik om «Farmen»

– Folk tror jeg er mer hemmet enn det jeg er fordi de kun ser utseendet. Det er veldig trist

TV-deltagelsen i dokumentarserien «Gigantene» ga mersmak for Miriam Jasmin Vik. Nå er det «Farmen»-eventyret den tøffe vestlendingen skal bryne seg på.

<b>FARMEN:</b> Miriam Jasmin Vik begir seg ut på nye utfordringer i den populære TV 2-serien. Hun håper å vise at høyden på 112 centimeter ikke er til hinder for hardt fysisk arbeid.
FARMEN: Miriam Jasmin Vik begir seg ut på nye utfordringer i den populære TV 2-serien. Hun håper å vise at høyden på 112 centimeter ikke er til hinder for hardt fysisk arbeid. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

– Jeg meldte meg på fordi jeg hadde lyst til å utfordre meg selv og teste nye grenser. Som kortvokst har jeg lyst til å bevise for andre at: «Så klart, kan jeg også!». Jeg håper å kunne inspirere andre som føler seg annerledes om at vi også kan mestre mye, sier Miriam Jasmin Vik (21).

Denne høsten kan vi følge den blide vestlendingen i den 20. sesongen av «Farmen». Hun rager 112 centimeter over bakken, men ønsker å vise at manglende høyde ikke er til hinder for hardt gårdsarbeid anno 1924. Ikke minst overfor seg selv.

– Jeg har ingen erfaring med gårdsdrift, så der starter jeg på bunn. Jeg må bare lære av de andre, være tålmodig og tilegne meg ny kunnskap. Det er så viktig å gå ut av sin egen komfortsone, og jeg ville aldri vært på en gård om det ikke var for denne fine muligheten.

– Dessuten fikk jeg så mange positive tilbakemeldinger sist jeg var på TV, og det har motivert meg til å fortsette å synliggjøre annerledeshet, understreker Miriam.

<b>HÅPER Å NÅ LANGT:</b> – Jeg har ikke lagt en taktikk, annet enn å være meg selv. Det tror jeg at jeg kan komme langt med. Jeg er ikke den personen som skriker høyest eller tar størst plass, sier «Farmen»- deltageren. 
HÅPER Å NÅ LANGT: – Jeg har ikke lagt en taktikk, annet enn å være meg selv. Det tror jeg at jeg kan komme langt med. Jeg er ikke den personen som skriker høyest eller tar størst plass, sier «Farmen»- deltageren.  Foto: Morten Bendiksen

NRK-serien «Gigantene»

Det er nok mange TV-seere som vil dra kjensel på barnevernspedagogen fra Svelgen i Vestland fylke. Tidligere i år deltok hun nemlig i dokumentarserien «Gigantene» på NRK, der man kunne følge henne og resten av kortvokstlandslaget på deres reise mot VM i Tyskland.

Miriam innrømmer at TV-deltagelsen ga mersmak, ikke minst da hun oppdaget hvor mye serien har betydd for mange.

– Det var ikke bare andre kortvokste jeg fikk tilbakemeldinger fra, men også fra andre som følte seg annerledes. Folk som satt i rullestol, som har ADHD og også av foreldre med barn som sliter med å gå ut i aktivitet. Det var mange som kjente seg igjen på ulike måter.

<b>TV-DEBUT:</b> Tidligere i år imponerte Miriam med fotballtalentet sitt i NRK-serien «Gigantene». 
TV-DEBUT: Tidligere i år imponerte Miriam med fotballtalentet sitt i NRK-serien «Gigantene».  Foto: NRK

– Å få slike kommentarer, har vært veldig givende. Herregud, så nydelig å kunne inspirere folk til å utfordre seg selv. Det virker som om det er mange som har hatt glede av «Gigantene», og jeg er stolt av å ha vært en del av det.

Les også: Ole Martin Årst om «Gigantene»: – Ble utsatt for hånlig latter og blikk

Akromesomelisk dysplasi

21-åringen vet hvordan det føles å bli undervurdert. Miriam har den svært sjeldne diagnosen Akromesomelisk dysplasi, med undertypen Maroteaux. Kun et fåtall i Europa har denne typen kortvoksthet. Fordommene har vært mange, ikke minst under oppveksten hennes.

– Folk tror jeg er mer hemmet enn det jeg er fordi de kun ser utseendet. Det er veldig trist. Da jeg var liten, antok mange at jeg for eksempel ikke klarte å gå like langt som jevnaldrende. Da vi var på klasseturer, fikk jeg alltid tilbud om å bli kjørt, men det trengte jeg jo ikke. Jeg var lynrask og ofte den som gikk først, sier hun med et smil.

Akromesomelisk dysplasi er betegnelsen på en gruppe svært sjeldne, medfødte og arvelige bensykdommer (skjelettdysplasier), som fører til uttalt kortvoksthet. Flere undertyper er beskrevet; Grebe-type, Hunter-Thompson-type og Maroteaux-type. Miriam er rammet av sistnevnte undertype.

Akromesomelisk dysplasi skyldes en genforandring (mutasjon). Tilstandene er arvelige, og følger recessiv (vikende) arvegang. Det vil si at man må arve genfeilen fra begge foreldre for selv å få tilstanden. Foreldrene som er bærere av tilstanden kan ha lett redusert høyde, men er ellers upåvirket.

Akromesomelisk dysplasi er en svært sjelden tilstand, med en antatt forekomst på under 1 person pr. 1 000 000 innbyggere (1-3, 5).

Uttalt kortvoksthet er vanlig, med forventet slutthøyde hos voksne rundt 100–130 cm. For Marotaeux-type som er den mildeste formen, er forventet slutthøyde rundt 120–130 cm.

(Kilde: Sunnaas sykehus)

Se mer

Hun ønsker å vise at det er greit å være annerledes.

– Jeg føler det trenger å bli enda mer normalisert fordi det fortsatt er knyttet mye stigma til det. Slik bør det ikke være, men jeg har forståelse for at folk har mange spørsmål rundt det å være kortvokst når det er lite synlighet, spesielt på TV, påpeker hun.

<b>INSPIRASJON:</b> 21-åringen ønsker å synliggjøre mangfold gjennom sin deltagelse i «Farmen». – Jeg føler absolutt at jeg bidrar til noe når jeg er med på dette, sier hun. 
INSPIRASJON: 21-åringen ønsker å synliggjøre mangfold gjennom sin deltagelse i «Farmen». – Jeg føler absolutt at jeg bidrar til noe når jeg er med på dette, sier hun.  Foto: Svein Brimi

Miriam er imidlertid innstilt på at det kan komme litt andre reaksjoner med «Farmen», som tradisjonelt byr på mer drama, konkurranser og intriger.

– Det er jo selvfølgelig flere som ser på «Farmen», og da kan det komme både positive og negative kommentarer. Og sikkert noen nettroll. Det er jeg forberedt på, men jeg er heldigvis veldig trygg på meg selv. Det skal mer til enn noen slengkommentarer for å knekke meg. Jeg hadde aldri meldt meg på om jeg ikke hadde klart å takle det, sier hun.

Les også: (+) Først i voksen alder forsto jeg hva min egen mor hadde gjort mot meg

<b>TRYGG HAVN:</b> Miriam var seks år gammel da hun og broren Alexander kom til sin trygge fosterfamilie. Her sammen med den ti år eldre foster- søsteren Lisa. 
TRYGG HAVN: Miriam var seks år gammel da hun og broren Alexander kom til sin trygge fosterfamilie. Her sammen med den ti år eldre foster- søsteren Lisa.  Foto: Privat

Omfavner seg selv

Miriam finner også styrke i familien og sitt gode nettverk utenfor «Farmen»-universet.

– Familien støtter meg, og det føles godt. De er veldig glade på mine vegne, og uansett hva som skjer inne på gården, vet jeg at jeg har dem i ryggen.

<b>STØTTESPILLER:</b> Familien er stolte av Miriam som meldte seg på «Farmen». Her sammen med fostersøsteren Lisa, som er en viktig støttespiller. 
STØTTESPILLER: Familien er stolte av Miriam som meldte seg på «Farmen». Her sammen med fostersøsteren Lisa, som er en viktig støttespiller.  Foto: Svein Brimi

Miriam røper videre at hun har noen ess i ermet som kan være til hjelp under deltagelsen.

– For å være litt spøkefull, så er jeg jo kort og søt. Det er en fordel fordi jeg ikke virker truende. Dessuten ønsker jeg å ha et åpent sinn og ikke dømme noen etter førsteinntrykk. For det har man jo ofte en tendens til å gjøre – jeg også.

Men fysikken hennes kan også være hennes største ulempe.

– Jeg er realist og innser at jeg nok ikke kan hugge og sage trær, innrømmer 21-åringen.

Uansett om hennes deltagelse skulle bli lang eller kort, så håper Miriam å kunne inspirere andre til å våge å begi seg ut på nye utfordringer.

<b>SØTNOS:</b> Miriam har alltid vært glad i fysisk aktivitet. Her i alpinbakken i barndommen. 
SØTNOS: Miriam har alltid vært glad i fysisk aktivitet. Her i alpinbakken i barndommen.  Foto: Privat

– For selv om noe virker skummelt, så vokser man veldig på å omfavne seg selv. Ja, jeg er kortvokst – sånn er det bare. Jeg kan ikke noe for det, og jeg skal leve et godt liv uansett.

Denne saken ble første gang publisert 25/09 2024, og sist oppdatert 25/09 2024.

Les også