Elisabeth Andreassen om Sykehusklovnene

– Historien traff meg rett i hjertet

I årets juleaksjon i Her og Nå har Bettan valgt å gi 25 000 kroner til Sykehusklovnenes arbeid. Hun ble ambassadør for organisasjonen etter et skjellsettende møte.

<b>GODE VENNER:</b> Her er Elisabeth på besøk hos Sindre. Mamma Kari forteller at sønnen virkelig føler at Bettan ser hele ham. Alle setter stor pris på det gode vennskapet.
GODE VENNER: Her er Elisabeth på besøk hos Sindre. Mamma Kari forteller at sønnen virkelig føler at Bettan ser hele ham. Alle setter stor pris på det gode vennskapet. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Kjente, engasjerte personer velger ut en mottager som de mener fortjener ekstra oppmerksomhet nå før jul, og som mottar en gavesjekk på 25 000 kroner fra Her og Nå.

Elisabeth «Bettan» Andreassen (66) har valgt å gi 25 000 kroner til Sykehusklovnene, en organisasjon som ligger hennes hjerte nært etter å ha blitt kjent med Kari Midtsundstad og hennes sønn Sindre (14), som har Downs syndrom og har overlevd kreft to ganger.

Da Bettan først hørte om Kari og Sindres historie i 2017, ble hun dypt rørt.

– Historien traff meg rett i hjertet. Jeg ringte Kari og spurte om jeg kunne gjøre noe for dem, forteller artisten.

Kort tid etter møtte de hverandre, og vennskapet ble raskt etablert – et bånd som har vokst og blitt berikende i alles liv.

Les også: (+) Elisabeth Andreassen snakker ut om sorgen: – Det er helt grusomt

<b>TAKKNEMLIGE:</b> Ellen Arnstad, daglig leder i Sykehusklovnene, og klovn «Bella Bing Bong» er veldig glade for at Bettan har valgt å gi 25 000 kroner til organisasjonen.
TAKKNEMLIGE: Ellen Arnstad, daglig leder i Sykehusklovnene, og klovn «Bella Bing Bong» er veldig glade for at Bettan har valgt å gi 25 000 kroner til organisasjonen. Foto: Marius Gulliksrud

Sykehusklovnene består av 50 profesjonelle skuespillere som bruker humor, lek og fantasireiser som gir barna mestringsfølelse på norske sykehus. Det gir barna en pause fra sykdom og smerte.

Klovnene besøker barna og tilpasser seg deres situasjon, skaper trygghet og gir dem en følelse av kontroll i en utfordrende hverdag. I tillegg er Sykehusklovnene på hjemmebesøk hos barn i palliative forløp.

Sykehusklovnene er til stede ved de største universitetssykehusene i Norge, inkludert Oslo, Trondheim, Bergen, Tromsø og Stavanger.

Hvorfor er de viktige?

For mange barn blir sykehusoppholdene mindre skremmende takket være klovnenes tilstedeværelse. De bidrar til at barna kan føle seg som barn, selv i en tøff situasjon. Studier viser også at klovnene hjelper med å redusere tvang og traumer, noe som gjør medisinske behandlinger og prosedyrer enklere for både barn og helsepersonell. Sykehusklovnene sier selv at de er verdens beste medisin – helt uten bivirkninger.

Hvordan kan du støtte Sykehusklovnene?

Du kan bidra til Sykehusklovnenes arbeid ved å gi en donasjon!
Vipps: 10220.
Faste bidrag: Besøk sykehusklovnene.no for å registrere deg som fast giver.

Se mer

288 døgn på sykehus

For Kari har Sykehusklovnene vært en støtte som nesten ikke kan beskrives med ord. Sønnen Sindre har tilbrakt utallige netter på sykehus – hele 288 døgn det verste året.

– Klovnene gjorde at han kunne le igjen. De fikk frem barnet i ham som sykdommen truet med å skjule, forteller hun.

Hun beskriver hvordan klovnene alltid er i stand til å lese rommet, og hvordan de lar barna bestemme tempo og aktiviteter.

– Når de kommer inn på rommet, skjer det noe magisk. Sindre kan være så utmattet at han knapt har krefter til å bevege seg, men klovnene får frem en gnist i ham, og han finner styrke til å være med.

<b>HYGGELIG:</b> Kari og Elisabeth trives godt i hverandres selskap. – Nå må jeg snart invitere dem på middag, sier Elisabeth under intervjuet. 
HYGGELIG: Kari og Elisabeth trives godt i hverandres selskap. – Nå må jeg snart invitere dem på middag, sier Elisabeth under intervjuet.  Foto: Privat

Bettan har lenge vært en aktiv støtte for flere organisasjoner, men det å bli ambassadør for Sykehusklovnene, har gitt henne en dyp mening i livet.

– Jeg kjenner så sterkt for disse barna og deres familier. De trenger mer støtte, og jeg kommer til å kjempe for dem, spesielt nå som klovnene har mistet Grasrotstøtten. Det gir meg en ekstra dimensjon til livet.

Artisten oppfordrer også andre til å bli faste givere:

– Vi kan alle gjøre litt, og det betyr så mye for dem.

Les også: Hanne og «Bettan»: – Vår skjebne er innvevd i hverandres liv med veldig sterke bånd

<b>STOR GLEDE:</b> Under sin tid på sykehus hadde Sindre stor glede av å få besøk av Sykehusklovnene. 
STOR GLEDE: Under sin tid på sykehus hadde Sindre stor glede av å få besøk av Sykehusklovnene.  Foto: Privat

Friskmeldt fra kreft

Et av Karis mest dyrebare minner er da Sindre, til tross for smertene, valgte å strekke ut armen for å ta en blodprøve med klovnene ved sin side.

– Det var et øyeblikk der han fikk eie sin egen situasjon, og klovnene støttet ham med respekt og varme, sier hun.

Dette er bare ett eksempel på hvordan Sykehusklovnene gir barn en følelse av trygghet og kontroll midt i en vanskelig hverdag.

– For å bevare kjærligheten må man fortsette å tulle, fortsette å kysse...
Pluss ikon
– For å bevare kjærligheten må man fortsette å tulle, fortsette å kysse og fortsette å heie på hverandre

Nå er Sindre friskmeldt fra kreft og sjeldnere på sykehus.

– Jeg tror nesten han er litt lei seg for at han ikke får se Sykehusklovnene jevnlig. De gangene vi har vært på kontroll, har det ikke vært klovner til stede. Mitt ønske er at organisasjonen skal få så god økonomi at de kan være på alle sykehus – hver dag.

Les også: Ingrid har opplevd alle foreldres mareritt. Alle tre døtrene ble rammet av alvorlig sykdom

<b>BETYDNINGSFULLT:</b> Mamma Kari forteller at hun ble rørt og glad da klovnene gjorde sønnen trygg nok til å ta blodprøver til tross for at det var smertefullt. 
BETYDNINGSFULLT: Mamma Kari forteller at hun ble rørt og glad da klovnene gjorde sønnen trygg nok til å ta blodprøver til tross for at det var smertefullt.  Foto: Privat

En gave som betyr mye

– Vi er utrolig takknemlige for denne sjenerøse julegaven, sier Ellen Arnstad, daglig leder i Sykehusklovnene.

Hun forteller at de i dag er på de store universitetssykehusene i Norge – Oslo, Trondheim, Bergen og nå også Stavanger – i tillegg til 15 andre sykehus landet rundt.

– Som ambassadør har Elisabeth bidratt til å synliggjøre arbeidet vårt. Vi trenger flere stemmer som hennes, som forteller hva vi driver med. Vårt mål er å nå enda flere barn, og denne gaven hjelper oss i arbeidet vårt.

Ellen opplyser at arbeidet handler om langt mer enn underholdning.

– Sykehusklovnene våre er profesjonelle skuespillere som forstår barnas situasjon. Dette er scenekunst som når mange i sykehuskorridorene, og skuespillerne har en dyp forståelse for improvisasjon og sensitivitet, sier hun og forklarer:

– De går inn på rommene til pasientene, leser situasjonen og tilpasser seg barnets behov. For barn som kanskje er redde for medisinske prosedyrer, bringer de inn latter og lindring i en ellers tøff opplevelse.

Les også: (+) Frank var nesten fire år da moren forsto at noe var galt

Et helhetlig perspektiv

Sykehusklovnene bidrar også til en bedre opplevelse for pårørende og helsepersonell.

– Det å være på et lite sykehusrom på julaften med et alvorlig sykt barn kan være veldig vanskelig for familiene, sier Ellen.

– Klovnen «Bella Bing Bong» understreker den spesielle rollen klovnene har i å gi barn en mulighet til å leke og være barn, uansett situasjon. Barnet er stjernen – det er barnet som skal skinne, understreker hun.

Ingen dag er lik for Sykehusklovnene.

– Vi tilpasser oss barnets tilstand, om det er på intensivavdelingen, poliklinikken eller under vanskelige prosedyrer. Vi har vært med barn helt inn i de siste dagene, og det er en stor ære at vi får lov til å være en del av barnas og familienes liv på denne måten.

<b>HEKTISK STJERNE:</b> Bettan har gitt ut to nye singler i høst og er klar for juleturné i Sverige med Lotta Engberg. – Jeg er så heldig som har så flotte fans både i Norge og Sverige, stråler hun.
HEKTISK STJERNE: Bettan har gitt ut to nye singler i høst og er klar for juleturné i Sverige med Lotta Engberg. – Jeg er så heldig som har så flotte fans både i Norge og Sverige, stråler hun. Foto: Marius Gulliksrud

Elisabeths juleønske

Med julegaven på 25 000 kroner håper Elisabeth at flere vil få øynene opp for Sykehusklovnenes arbeid, og at andre også kan bli inspirert til å støtte.

– Mitt største juleønske er at flere gir en liten julegave; enten gjennom faste bidrag eller en donasjon, sier Bettan.

– 50, 100, 150 kroner eller mer kan utgjøre en stor forskjell for barn på sykehus. Klovnene gjør så mye for at disse barna kan få øyeblikk av glede og håp i en ellers tung hverdag.

For Sindre og de mange andre barna på sykehus er Sykehusklovnene en uerstattelig ressurs.

– Vi vet ikke hvordan vi hadde klart oss uten dem, sier Kari.