Per Omdal, Drillo og Arne Scheie om vennskapet

Drillo om det unike vennskapet

Det var fotballen som brakte trioen sammen. – Vi kan snakke om alt, men det går mest i fotball, sier Egil «Drillo» Olsen.

<b>      SKUFFET:</b> Per Ravn Omdal. Egil «Drillo» Olsen og Arne Scheie synes det var skuffende at vi ikke kvalifiserte oss til sommerens Europamesterskap i fotball for menn.
SKUFFET: Per Ravn Omdal. Egil «Drillo» Olsen og Arne Scheie synes det var skuffende at vi ikke kvalifiserte oss til sommerens Europamesterskap i fotball for menn. Foto: Marius Gulliksrud
Sist oppdatert

Tidligere landslagstrener Egil «Drillo» Olsen (82), NRK-kommentator Arne Scheie (80) og tidligere president i Norges Fotballforbund Per Ravn Omdal (76) – tre ganske så ekstraordinære menn møtes på en ganske så vanlig kafé på Majorstua i Oslo på en ganske vanlig hverdag.

Her drikker de kaffe, erter hverandre og ler. Og snakker om årets høydepunkt – EM i fotball for herrer, hvor det norske fotballandslaget dessverre glimrer med sitt fravær.

– Vi klarte ikke kvalifisere oss. Da er vi ikke gode nok, men det er klart at innsatsen i kvalifiseringen var litt skuffende, sier Egil.

<b>ENGASJEMENT:</b> Som landslagstrener skapte Egil «Drillo» Olsen et helt enormt engasjement for norsk fotball. Under VM i 1998 slo Norge Brasil. Her er Egil da seieren var et faktum.
ENGASJEMENT: Som landslagstrener skapte Egil «Drillo» Olsen et helt enormt engasjement for norsk fotball. Under VM i 1998 slo Norge Brasil. Her er Egil da seieren var et faktum. Foto: Indrelid, Trygve

Skår i gleden

Hver onsdag og fredag møtes Arne, Egil og Per. Onsdager går de tur og drikker kaffe i Frognerparken.

Fredag er det kaffe og prat som gjelder. Og det er ofte ikke bare Arne, Egil og Per som møtes – ved bordet sitter gjerne åtte-ni menn med tilsvarende imponerende CV-er.

Samtalen sveiper innom mange temaer, men fotball er likevel det de snakker mest om. Trioen er åpne om at det er et skår i gleden at Norges herrelag ikke reiser til Tyskland.

– Det er selvfølgelig synd at vi ikke er representert i EM i år, selv om vi kommer til å kvalifisere oss igjen en dag, sier Arne.

Da Egil «Drillo» var landslagssjef, kvalifiserte Norges herrelandslag seg til to VM, slo Brasil i en VM-kamp og ble på et tidspunkt rangert som nummer to på FIFA-rankingen.

– Vi kan kvalifisere oss til nye mesterskap. Selvfølgelig kan vi det, men å bli nummer to på FIFA-rankingen igjen, det vil aldri skje. Det er historie, tror Egil.

Arne og Per nikker.

<b>CAFé-TREFF:</b> To ganger i uken møtes Arne, Egil, Per og flere andre profilerte og meritterte herrer på en kafé på Majorstua i Oslo. 
CAFé-TREFF: To ganger i uken møtes Arne, Egil, Per og flere andre profilerte og meritterte herrer på en kafé på Majorstua i Oslo.  Foto: Marius Gulliksrud

– Det er historie, men samtidig har vi aldri hatt så mange gode spillere som vi har nå. Vi skulle selvfølgelig vært i EM, men vi vet at det jobbes godt og bredt i fotballen i Norge for å få frem talenter både på jente- og guttesiden. Det finnes ingen rask løsning, men vi har tro på fremtiden. Vi håper det vokser frem noen gode forsvarsspillere blant talentene, humrer Per.

– Ja, det er i forsvar vi sliter, men vi har aldri hatt spillere på så høyt nivå i verdenstoppen som det vi har nå, sier Drillo.

Les også: Fredrik Græsvik: – Jeg er lei av å leve alene

Nære venner

Vi legger merke til at de andre gjestene på kafeen kaster stjålne blikk på den kjente trioen.

Det ser ikke ut til at de enser det, men det spesielle båndet dem imellom er de høyst klar over.

– Jeg føler meg privilegert som kan kalle disse to gutta mine nærmeste venner. Jeg har hatt mange gode opplevelser sammen med dem. For 60 år siden møttes Per og jeg første gang på en restaurant i Oslo. Han var ute sammen med min bestekamerat fra Skedsmo, de gikk på Handelsgym sammen. Stemmer ikke det, Per? spør Arne.

<b>KUNNSKAPSRIK:</b> Egil er imponert over Arnes kunnskap om fotball. – Jeg vet ikke hvem som var venstrebekk på Sheffield United i 1969, det vet Arne, sier Egil. 
KUNNSKAPSRIK: Egil er imponert over Arnes kunnskap om fotball. – Jeg vet ikke hvem som var venstrebekk på Sheffield United i 1969, det vet Arne, sier Egil.  Foto: Tom Hansen

– Jo, svarer Per og smiler godt.

–Hva han husker, altså, sier Egil imponert, etterfulgt av latter fra de andre.

– Ja, det er verre med oss, sier Per til Egil.

– Jeg har passert 82 år, så jeg har begynt på ekstraomgangene. Det merker jeg først og fremst på hukommelsen. Hva var det han het igjen, da? fortsetter Egil.

– Jajaja, sier de andre og ler.

Men Egil briljerer imidlertid fortsatt med sine geografikunnskaper, og Arne gir journalisten lagoppstillingen på laget fra hjembyen hennes på sekstitallet, så det står kanskje ikke så gærent til med hukommelsen, likevel?

<b>LANGE BÅND:</b> Vennskapet til Arne og Drillo strekker seg langt tilbake. – I 1987 inviterte jeg Egil i studio, og siden har vennskapet bestått, forteller Arne. 
LANGE BÅND: Vennskapet til Arne og Drillo strekker seg langt tilbake. – I 1987 inviterte jeg Egil i studio, og siden har vennskapet bestått, forteller Arne.  Foto: Tor G. Stenersen

– Geografi er enkelt! Hovedsteder, land og høyder på fjell skifter ikke så ofte, men lagoppstillingen til Vålerenga er ikke den samme i dag som på sekstitallet, men det har Arne likevel oversikt over, legger Egil til.

Les også: (+) Lille Knut reiste fra Norge med to tomme hender. Dette er historien om «laus­ungen» som ble legendarisk

Ser EM alene

Arne, Egil og Per er klare på hva de tror bidrar til å holde dem spreke og ungdommelige.

– Gode vennskap, interesser, noen faste holdepunkter i hverdagen holder oss unge til sinns. Jeg setter virkelig pris på å ha en slik pensjonisttilværelse, sier den tidligere NRK-profilen.

– Det betyr enormt mye for livet å ha Arne og Egil. Det å ha gode venner gjør at man trives. Vi føler oss knyttet til hverandre – både gjennom felles interesser og alle samtalene vi har, sier Per.

– Og det er ingenting vi ikke kan snakke med hverandre om, legger Egil til.

Men EM skal de ikke se sammen. Per er invitert av UEFA til Tyskland og skal blant annet se EM-finalen der. Egil og Arne skal se fotball hver for seg.

– Jeg liker egentlig best å se fotball alene, innrømmer Arne med et lurt smil.

De beste EM-tipsene

Vi har spurt Egil «Drillo» Olsen, Arne Scheie og Per Ravn Omdal om deres aller beste EM-tips:

Egil «Drillo» Olsen:

EGIL DRILLO OLSEN: Mener EM er veldig åpent, med andre ord kan alt skje.
EGIL DRILLO OLSEN: Mener EM er veldig åpent, med andre ord kan alt skje. Foto: Marius Gulliksrud

– Jeg er fotballtrener, jeg er ingen spåmann. Nei, men jeg har virkelig ingen anelse. Jeg har vært med så mye at jeg vet at det er mange lag som kan vinne, det er veldig åpent i årets EM.

Arne Scheie:

ARNE SCHEIE: Håper England vinner EM.
ARNE SCHEIE: Håper England vinner EM. Foto: Foto: Marius Gulliksrud

– Jeg er enig med Egil at det er flere lag som kan vinne. Tyskland har den fordelen at de er på hjemmebane. Jeg vet ikke om laget er godt nok til å vinne. England er gode. Jeg tror mange her hjemme heier og håper på England, meg inkludert. Det hadde vært moro. Spania, Nederland og Frankrike har gode lag., sier han, og fortsetter:

– Det er meget åpent i år. Det er bra vi ikke drar til et EM hvor vi vet at ingen kan slå det ene laget. Det gjør produktet mer spennende for de som skal følge med. Jeg heier også på Danmark, men jeg tror de får det vanskelig i år.

Les også: Jon Gelius: – Jeg har verdens mest tålmodige og rause kone

Per Ravn Omdal

PER RAVN OMDAL: Holder en knapp på Tyskland.
PER RAVN OMDAL: Holder en knapp på Tyskland. Foto: Foto: Marius Gulliksrud

– Jeg har ikke noe mer originalt å komme med enn det Egil og Arne sier, at de store fotballnasjonene vil hevde seg. Tyskland er hjemmefavoritter, og jeg holder en knapp på Tyskland til å vinne EM. Jeg tror også England kommer til å gjøre det bra.

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2024, og sist oppdatert 14/06 2024.

Les også