Da Edward den 8. valgte kjærligheten
Edward var konge i 326 døgn: Mange oppfattet ham som en forræder
Edward den 8. regjerte England i en svært kort periode, men i løpet av den tiden rakk han rakk å bli hovedpersonen i en skandale som har gjort ham uforglemmelig.
Kongen valgte kjærligheten.
Kongen sviktet sitt rike og sitt folk.
Man kan hylle Edward for å ha vært en mann som ofret alt for kvinnen han elsket, eller man kan dømme han for å ha satt seg selv foran embetet han var født til.
Mange engelskmenn oppfattet han mest som en forræder, da han i 1936 valgte å abdisere etter knappe 326 dager på tronen.
28. mai var det 50 år siden ekskongen sovnet inn i villa Windsor i Paris. Åtte dager senere ble han begravet på den kongelige gravplass ved Windsor i det landet han måtte forlate da han hadde tatt beslutningen som gjorde det umulig for ham å fortsette som konge.
Kronprins som 16-åring
Edward kom til verden i 23. juni 1894, da dronning Victoria, hans tippoldemor, satt på den britiske tronen. Tanken på at den lille prinsen noen gang skulle bli konge var på den tiden ganske fjern. Men hans farfar, Edward den 7., som etterfulgte dronning Victoria i 1901, døde allerede i 1910. Deretter ble Edwards far, George den 5., konge, og Edward selv ble kronprins i en alder av 16 år.
Ikke mange år etter brøt 1. verdenskrig ut og Edward tjenestegjorde i den britiske hæren. Han ble en populær kronprins og en ettertraktet ungkar. Hans appetitt på kvinner, også gifte, var stor, og hans manglende vilje til å følge kongelig etikette ga faren store bekymringer.
Et av Edwards kvinnelige bekjentskaper, Thelma Furness, var også gift, og det var hun som introduserte ham for amerikanske Wallis Simpson i 1931. Wallis var da gift for andre gang, men det stoppet henne ikke fra å bli Edwards elskerinne.
Fra 1933 var Wallis og Edward som et par å regne, selv om hun fremdeles var gift. Forholdet ble etter hvert kjent over hele verden, men i England nektet avisene å skrive om det upassende forholdet.
Les også: Dronning Elizabeths nære relasjoner skaper problemer - igjen
Affære med Wallis Simpson
20. januar 1936 døde George den 5., og nå var det alvor for den 41 år gamle kronprinsen som skulle overta. Faren var ikke lenger til stede for å få sønnen til å oppføre seg slik det forventes av en monark, og nå hadde bekymringen i stedet flyttet seg til det britiske parlamentet.
Den unge regenten blandet seg i politiske anliggender og var en uortodoks konge. Og så var det jo denne affæren med Wallis Simpson, da …
Sistnevnte søkte om skilsmisse, så hun kunne gifte seg med kongen, og Edward inviterte statsminister Stanley Baldwin til samtale, for å meddele at han hadde tenkt til å gifte seg med Wallis.
Statsministeren gjorde det derimot klart for kongen at et ekteskap med en kvinne som var skilt to ganger var helt uakseptabelt.
Etter mange dragkamper foreslo Edward at han inngikk et såkalt morganatisk ekteskap, et venstrehåndsekteskap hvor ektefellen ikke har noen rettigheter som følge av mannens stand, slik at han fremdeles kunne være konge.
Det ble imidlertid avvist fra politisk hold og sågar kirken vendte tommelen ned til forslaget.
Les også: (+) Jeg trodde han var trofast. Etter 20 år sa han hva som egentlig hadde skjedd
Forlot England i 1936
Mot slutten av 1936 holdt ikke lenger engelsk presse hånden over kongen. De daglige overskriftene skapte voldsom oppstandelse i landet og presset på Edward økte. Wallis Simpson gikk så lange at hun tilbød seg å avslutte forholdet og forsvinne.
I stedet tok Edward saken i egne hender. 11. desember annonserte kongen i en direktesendt radiotale at han abdiserte. Det gjorde han blant annet med disse ordene:
«Jeg vet, at det ville være umulig for meg å utføre mine plikter som konge uten hjelp og støtte fra den kvinnen jeg elsker.»
Allerede dagen etter forlot han England. Edwards lillebror Albert ble tatt i ed som kong George den 6, mens Edward i stedet ble hertug av Windsor. Han slo seg ned i Paris sammen med sin kjære Wallis, og paret giftet seg i 1937. Til han store skuffelse kom ingen fra kongefamilien i England i bryllupet.
Les også: – Hertuginne Kate vil gjerne ha en baby til
Gikk bort i 1972
I den franske hovedstaden stiftet paret nye bekjentskaper – ikke alle av dem like heldige. De kom blant annet tett på Tysklands nye leder, Adolf Hitler, og en tung, mørk sky av mistanke om nazisympati kom til å henge lenge over hodet på ekskongen.
Hertugen møtte i mange tiår en kald skulder fra det britiske kongehuset, men på 1960-tallet fikk dronning Elizabeth et bedre forhold til sin onkel og hun besøkte ham da ha lå for døden i Paris i 1972.
Dronningen deltok også i begravelsen, og hadde på det tidspunktet tilgitt ham. Men mange briter tilga aldri at han satte kjærligheten høyere enn sitt embete.
Denne saken ble første gang publisert 12/08 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.