Dizzie Tunes-legenden Tor Erik Gunstrøm og kjæresten Marit Kulbeck

– Et lykketreff å møte Marit

Tor Erik Gunstrøm har aldri vært skapt for et liv som pensjonist. Men kalenderen er heldigvis full og kjærligheten blomstrer. Da får det bare være at «Dizzie Tunes»-legenden drar seg mot 80 år.

<b>KJÆRESTER: </b>Tor Erik og kjæresten Marit Kulbeck tilbringer mye tid sammen. – Vi er snille med hverandre, og har aldri vært sure på hverandre, sier hun.
KJÆRESTER: Tor Erik og kjæresten Marit Kulbeck tilbringer mye tid sammen. – Vi er snille med hverandre, og har aldri vært sure på hverandre, sier hun. Foto: Morten Bendiksen
Først publisert

– Jeg har mistet dåpsattesten min, så jeg tror vel jeg er 35 år. Men visst er dette moro! Når du først driver med underholdning, er det gøy at det kommer inn forespørsler, erkjenner Tor Erik Gunstrøm (79).

Det er gått 63 år siden den folkekjære revystjernen startet karrieren som artist, knappe 16 år gammel. Men han har aldri hatt planer om å bli heltidspensjonist, selv om han kunne vært det for lengst.

Tvert imot, Tor Erik trives med å ha mange jern i ilden. Tidligere i høst kunne TV-seerne se ham i den populære komiserien «Neste sommer» på TVNorge. Her spilte han faren til hovedrollen Per Ivar, en karakter som dukker opp fra eksil i Thailand når Per Ivars mor dør.

– Produksjonen ringte, og spurte om jeg kunne tenke meg rollen. Jeg fikk tilsendt manus, og da sa jeg: «Dette blir jeg med på». Det var morsomt, og det var en fin gjeng å jobbe med, sier Tor Erik.

<b>DIZZIE TUNES: </b>Dizzie Tunes ble dannet i Skien i 1959, og danseorkesteret kalte seg da Rex Band inntil noen vittige sjeler satte «DU» foran bandnavnet. Da skiftet de til Dizzie Tunes. Fra venstre: Yngvar Numme, Einar Idland, Tor Erik Gunstrøm, Svein Erik Høgberg og Øyvind Klingberg.
DIZZIE TUNES: Dizzie Tunes ble dannet i Skien i 1959, og danseorkesteret kalte seg da Rex Band inntil noen vittige sjeler satte «DU» foran bandnavnet. Da skiftet de til Dizzie Tunes. Fra venstre: Yngvar Numme, Einar Idland, Tor Erik Gunstrøm, Svein Erik Høgberg og Øyvind Klingberg. Foto: Privat

«Dizzie Tunes»

Komikeren forteller at han grublet på hva han skulle gjøre videre etter at show-gruppen Dizzie Tunes ble oppløst i 2001. «Hvor ble det av de to tiårene?», spør han seg selv.

Men han trenger ikke gruble for lenge. Det er siden blitt flere soloshow og event-oppdrag. Sammen med Sturla Berg-Johansen satte han opp scenestykket «Hør nå …!». Tor Erik har også spilt i sommermusikalen «Den Gode Hensigt» i Svelvik.

Født: 14. oktober 1943

Alder: 79 år

Yrke: Musiker og komiker

Bosted: Skien

Barn: Gitte og Tor Gunstrøm

Kjæreste: Marit Kulbeck

Se mer

I fjor var han å finne på det store lerretet i kinofilmen «I onde dager», sammen med blant andre Aksel Hennie og Atle Antonsen. Nylig fikk han forespørsel om å spille show i Spania, noe han håper å få til senere denne høsten.

Og når han ikke står på scenen er det kunstmalingen han tar fatt på, med påfølgende utstillinger.

Tor Erik føler seg takknemlig over at etterspørselen etter ham fortsatt er stor.

– Jeg var jo redd for at telefonen skulle stå stille, men den ringer stadig. Det er fælt å si det, men jeg er jo glad hver gang det kommer en telefon. Da slipper jeg å stirre på den og lure.

<b>PENSJON:</b> – Da jeg fikk pensjon, tenkte jeg: «Jøss, kommer dette hver måned? ». Fast lønn var nytt. Å frilanse gjør jeg med smil og lyst, og det er godt å tjene litt ved siden av, sier Tor Erik Gunstrøm.
PENSJON: – Da jeg fikk pensjon, tenkte jeg: «Jøss, kommer dette hver måned? ». Fast lønn var nytt. Å frilanse gjør jeg med smil og lyst, og det er godt å tjene litt ved siden av, sier Tor Erik Gunstrøm. Foto: Privat

– Nå kan jeg også styre kalenderen selv. Etter 42 år i Dizzie Tunes, der vi var fem mann og en manager, så var det avstemning på hver jobb. Ble det flertall kunne vi for eksempel være borte i flere måneder i Stockholm. Den situasjonen slipper jeg nå, og det er nydelig. Får jeg en forespørsel jeg ikke har lyst på, kan jeg bare si at det ikke passer, sier han.

Les også: Håkon Banken var popstjernen som nektet å opptre: – Vi skjønte tidlig at det var noe galt med pappa

Hotellmusikere på heltid

Men å riste av seg gamle vaner etter flere tiår med Dizzie-makkerne var ikke bare lett.

I årene etter oppløsningen kunne Tor Erik ringe til resepsjonen på hotellet når han var på soloturné. «Hvilket romnummer har Yngvar Numme?» Spørsmålet ble møtt med full forvirring.

– Det savnet jeg, å kunne ringe de andre gutta etter ferdig jobb for å ta en drink i baren, eller spise på restaurant. I stedet satt jeg alene på rommet. Det var en merkelig overgang, forteller han.

Da Dizzie Tunes ble dannet i Skien i 1959, kunne ikke gutta ha forestilt seg hvor lang og suksessrik musikkreisen skulle bli.

Danseorkesteret startet som en hobby, og de spilte på restauranter og forsamlingshus i distriktet. Da det kom en forespørsel fra Park Hotel i Sandefjord om fast engasjement som hotellmusikere, bestemte de seg for å satse for fullt – og sa opp sine «vanlige» heltidsjobber. Trommeslageren Tor Erik avbrøt dermed karrieren som glassblåser hos Norsk Hydro.

– Vi ble restaurantmusikere på heltid og begynte etter hvert å turnere på andre Park-hoteller rundt om i landet. Men vi ble fort lei av det, erindrer Tor Erik.

Les også: (+) «Aldri mer!», sa artist Gabrielle Leithaug og flyttet til Trøndelag. Det ble det store vendepunktet

<b>WENCHE MYHRE:</b> Dizzie Tunes samarbeidet jevnlig med Wenche Myhre gjennom karrieren. Her fra turnébussen i 1971.
WENCHE MYHRE: Dizzie Tunes samarbeidet jevnlig med Wenche Myhre gjennom karrieren. Her fra turnébussen i 1971. Foto: Jan Greve/VG

Turnering med Wenche Myhre

Det store gjennombruddet kom da de ble booket til å turnere sammen med ungpikeidolet Wenche Myhre og visesangeren Ivar Medaas. I åtte måneder var de på reise med duoen – fra Kirkenes til Sørlandet.

Derfra var veien kort til revyscenen på Chat Noir i 1967, da de satte opp stykket «Å, så heldig vi er». At de ble tatt godt imot av sine store revyhelter som Leif Juster, Arve Opsahl, Carsten Byhring og Elisabeth Granneman, var en fjær i hatten for de nyankomne.

– Vi var store fans, og de tok seg godt av oss. Vi var jo bare ungguttene på en scene der de var gamle ringrever. Men de tok oss imot med åpne armer. Gjorde vi noe galt, ga de oss råd på en pen måte. «Snu de to setningene der, flytt dette kommaet – da sitter’n». Dette kunne de, erindrer Tor Erik.

Artisten fryktet at han kun skulle sitte igjen med slike gode minner da pandemien inntraff.

Scenene var tomme, alt ble kansellert og telefonen sto naturlig nok stille.

Les også: (+) Da pandemien kom, ble jeg livredd. Men så skjedde noe helt utrolig

<b>MUSIKER: </b>I Tor Eriks leilighet i Skien har et fargerikt piano fått hedersplassen. Det har han selv malt fra hvitt til lilla.
MUSIKER: I Tor Eriks leilighet i Skien har et fargerikt piano fått hedersplassen. Det har han selv malt fra hvitt til lilla. Foto: Morten Bendiksen

Kjæresten Marit Kulbeck

Men ved en ren tilfeldighet traff han kjærligheten igjen, rett før landet stengte ned. På en fest hos et vennepar ble han sittende ved siden av Marit Kulbeck (69). De fant raskt tonen og oppdaget at de til alt overmål var naboer. Siden har det vært de to.

– Det var et lykketreff å møte Marit. Under pandemien var vi i samme kohort. Jeg hadde blitt lei av å stirre i tapetet med munnbind. Det reddet pandemitiden for oss begge to. Vi har snakket om det etterpå – at det hadde blitt vanskelig å klare de to siste årene uten hverandre, sier han.

Paret tilbringer tiden med å gå turer, ta seg et glass vin på en lokal pub, og være på besøk hos hverandre. Ofte blir hun med kjæresten på jobboppdrag.

– Jeg synes Tor Erik er veldig sjarmerende. Og så er han forsiktig, han har en fin måte å være på. Han passer bestandig på at jeg har det bra, og vi har det veldig koselig sammen.

– Hvordan er det å møte kjærligheten i moden alder?

– Det er selvfølgelig veldig hyggelig. Man er jo ikke like stormforelsket slik ungdom kan bli …

– Åh?, repliserer Tor Erik spøkefullt.

– Men det er jo en god følelse. Han er mye i tankene mine i hverdagen, smiler Marit.

Les også: Tina Turner rundet 80 år: – Jeg har hatt et forferdelig liv

<b>KJÆRESTEN MARIT:</b> Et tilfeldig møte førte Tor Erik og Marit sammen. – Jeg hadde det greit som ungkar og spellemann, men jeg er heldig som møtte Marit, sier han.
KJÆRESTEN MARIT: Et tilfeldig møte førte Tor Erik og Marit sammen. – Jeg hadde det greit som ungkar og spellemann, men jeg er heldig som møtte Marit, sier han. Foto: Morten Bendiksen

Fyller 80 år

Neste år fyller trommeslageren 80 år. Det er et jubileum han synes kommer brått på.

– Jeg synes det 80-tallet er stygt, og liker det ikke. Det var greit å fylle 75, selv om jeg ikke skjønte hvor de 75 årene ble av. Det året ga jeg ut selvbiografien min. Jeg føler jobben har holdt meg ung og sprek siden jeg jobber mye med den yngre garde. Men det er ikke slik at jeg snur capsen bak frem av den grunn, spøker han.

– Først nå skjønner jeg hvor kort et liv egentlig er. Livet er som et pust i sivet. Jeg har vært i flere begravelser i det siste, de blir borte de rundt meg. Det er skremmende. Jeg håper bare jeg ikke blir dement. Det må være forferdelig, sier han, og avslører at han foreløpig ikke har planer om noen 80-årsfeiring.

Marit hinter imidlertid om at det kan være noe på gang.

– Ja vel? Jeg håper jeg blir invitert, sier Tor Erik med sitt karakteristiske glimt i øyet.