Derfor elsker Uzo Aduba å spille «Crazy Eyes»

Skuespilleren ler høyt når hun snakker om auditionen til «Orange Is the New Black».

Foto: Netflix
Publisert

(Berlin/SIDE2):- Dette kommer til å bli aaaamazing, tenkte jeg, sier skuespiller Uzo Aduba (36) og klarer ikke holde latteren tilbake når hun forteller om kapringen av rollen i kvinnefengselet:

- Jeg regnet med at «Crazy Eyes» skulle ha knallrød leppestift, mens de bare nei, du skal beholde hårfrisyren fra audition og i tillegg skal vi ta av all sminke. Porene skal bli større, du skal ha øyenskygge under øynene og brynene skal bli større.

Uzo ler enda mer. Det hun trodde skulle være en glamorøs Netflix-karakter, ble til den eksentriske «Crazy Eyes». Vi møter skuespilleren fra Massachusetts i Berlin i forbindelse med promoteringen av sesong 4 av «Orange Is the New Black». Dramaserien fra Litchfield Penitentiary kom med 13 nye episoder 19.juni, og de fleste har nå fått med seg hvordan det går med Piper Chapman og de andre i kvinnefengselet. Fansen gråter i hvert fall spesielt over en scene. Men selv om sesongen er sluppet, er det like aktuelt å snakke med Uzo - om alt fra feminisme, om det å være kvinne, psykiske problemer og det som skjedde da hun ble alles Suzanne «Crazy Eyes» Warren. 

Crazy Eyes er trolig den mest spesielle karakterene i serien. Hun blir raskt knyttet til folk, og fort fortvilet og frustrert - noe som resulterer i at hun slår seg selv i hodet. Utseendetmessig skiller hun seg ut med et stort glis, stirrende øyne og knuter i håret.

Foto: Jason Merritt (Afp)

Karakteristikken og fangedrakten synes Uzo er svært befriende.

- Det er fordi hele arbeidet tas ned til det basiske. Det handler kun om jobben.

36-åringen blir engasjert over den avsminkede rollen og nevner i den forbindelse en rekke kjente mannlige skuespillere som blant andre Dustin Hoffman og James Caan, som hun mener blir kalt  genier bare de dukker opp i en hvit t-skjorte.

- Hvorfor kan ikke kvinner fortelle historier på samme måte? Hvorfor må de gjøres så perfekte? Jeg elsker at det ikke er sminke i serien. Jeg tviler på at budskapet ville blitt sett og hørt på samme måte hvis vi hadde vært en Hollywood-versjon av fengselet.

Hun smiler, men med et helt annet glis enn i TV-serien. Latteren derimot er nok like høy.

- Jeg tror ikke folk ville kjøpt Beverly Hills-versjonen hvor vi sippet cosmo i fengselet! bryter hun ut.

(Artikkelen fortsetter nedenfor videoen)

- Kvinner må stå sammen

I skuespillerhverdagen omgås Uzo så og si kun kvinner, og sier at hun har lært mye av det. Noe av det som engasjerer henne mest er at kvinner ikke må være hverandres fiender. Hun mener at det er blitt slik at kvinner føler oss truet av hverandre, og at vi må slutte med det. Uzo understreker at vi må støtte hverandre, gi komplimenter og være lojale.

- Vi er sterkere når vi står sammen, sier hun og fortsetter:

- Slik som vi er i showet, det er derfor det fungerer. Det fungerer ikke èn og èn, men alle må jobbe sammen for at historien skal fortelles. En ekte kvinne vet at det er en styrke å stå samlet.

Uzo påpeker i denne sammenhengen at hun helt klart er feminist, og Side2 lurer da hva feminisme er for henne:

- Det ene er å bli behandlet likt som menn. Da mener jeg i form av lønn, profesjonell respekt og at når jeg kjører en bil så skal ingen mene noe om hvordan jeg gjør det fordi jeg er kvinne.

- Og det andre er at vi må erkjenne hva valg betyr. At vi ikke må se ned på de som velger å være hjemme, og velger å være mor og jobben det innebærer. Vi skal ikke være nedlatende hvis de har gjort det valget. Forstår du? Vi må vite at vi har valg og stå for det vi vil. Vi kvinner må være mer tro mot oss selv.

Hjelper de som sliter mentalt

Karakteren «Crazy Eyes» sitter i fengsel for kidnapping (noe uvitende) og uaktsomt drap. Allerede i sesong en kommer det tydelig fram at hun blant annet mangler empati og at hun har en naiv hengivenhet til andre mennesker. Hun går på medisiner for å roe seg ned og demper sin egen angst ved å vaske fellesbadet om natten. I virkeligheten har karakteren hjulpet flere mennesker som sliter mentalt. Uzo forteller at hun stadig får henvendelser fra fans som takker henne for rollen hun gjør i TV-serien, og også fra fagpersoner som jobber ved psykiatriske sykehus. Det er en av hovedgrunnene til at hun elsker å spiller «Crazy Eyes».

Foto: Jason Merritt (Afp)

- Jeg får ofte henvendelser og må nevne noe som skjedde for bare to uker siden. Jeg kom ut døra fra et show jeg hadde holdt og så en jente som jeg følte jeg kjente. Hun hadde et fremtonende utseende og farget hår.

Skuespilleren sier at hun gjenkjente jenta fordi året før hadde hun lagt merke til en jente under «SAG Foundation» som hadde en spesiell energi. Uzo beskriver henne som veldig «på». Det var altså den samme jenta som dukket opp igjen.

- Jeg måtte spørre henne om vi hadde møttes før? Hun virket helt sjokkert da jeg kom bort og alt hun ville var å si takk for at jeg representerer folk med psykiske problemer på en respektabel måte. Hun hadde slitt med mentale problemer hele livet, følt seg utenfor og veldig misforstått. Folk tolket engasjementet hennes på feil måte og hun ville bare si takk, sier Uzo.

- Sånt setter jeg veldig pris på og blir rørt av. Jeg vil ikke at noen skal føle seg misforstått eller ekskludert.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2016.

Les også