Dennis Siva Lie fra «Kompani Lauritzen»

Dennis Siva: – Læreren slo meg med stokk

Befalets kjefting i «Kompani Lauritzen» ga 28-åringen flashback til det strenge regimet på Sri Lanka. – Når folk begynner å skrike til meg, blir jeg bare stum, sier Dennis Siva Lie.

<b>   DENNIS SIVA LIE:</b> Da Dennis skulle begynne i tredjeklasse på barneskolen, flyttet han med familien for å bo ett år i Sri Lanka. Der var skolesystemet helt annerledes enn hjemme i Oslo.
DENNIS SIVA LIE: Da Dennis skulle begynne i tredjeklasse på barneskolen, flyttet han med familien for å bo ett år i Sri Lanka. Der var skolesystemet helt annerledes enn hjemme i Oslo. Foto: Svein Brimi
Først publisert

– Du er kul, roper en gjeng med barn på Tjuvholmen i Oslo før de kommer springende bort til Dennis Siva Lie (28) for å ta selfies med sin TV-helt – som de har sett i NRK-programmene «Newton», «Superkroppen» og «Ikke gjør dette mot klimaet».

Denne våren økes trolig fanskaren til Dennis ytterligere når hundretusener av nordmenn får se ham i TV 2-suksessen «Kompani Lauritzen».

– Jeg tror jeg undervurderer hvor lite jeg egentlig liker oppmerksomhet, men jeg har ikke peiling på hvor mye jeg får av det etter å være med på «Kompani Lauritzen». Gjennom to år med korona har jeg ikke vært spesielt mye blant folk. Bare det å se folk ute på gata nå er litt rart, sier han, og understreker at han likevel synes det er hyggelig at fansen kommer bort til ham.

<b>      KOMPANI LAURITZEN:</b> Dennis og justisminister Emilie Enger Mehl puster ut etter en av de knallharde øvelsene i TV 2-programmet «Kompani Lauritzen».
KOMPANI LAURITZEN: Dennis og justisminister Emilie Enger Mehl puster ut etter en av de knallharde øvelsene i TV 2-programmet «Kompani Lauritzen». Foto: TV 2

Deltaker i «Kompani Lauritzen»

Før Dennis ble programleder i NRK i 2019, jobbet han både som lærer og personlig trener. Til tross for at han har slitt med kneskader, er han i svært god fysisk form – og imponerte allerede fra første stund i de knallharde øvelsene i «Kompani Lauritzen».

– Jeg liker smerte og å tyne meg selv, og det føler jeg var til stor nytte i «Kompani Lauritzen». Det er et eller annet digg med å ha blodsmak i kjeften, føle at ting er helt jævlig og bli pushet helt til grensa si. Jeg hadde en følelse av at jeg ville takle regimet greit, og var egentlig mer opptatt av at de andre ikke skulle ha det jævlig. Men det var tøft der inne. Det var ganske ille, understreker han.

Verst syntes Dennis det var å motta kjeft og straff fra befalet.

– Mitt største problem var å forholde meg til ledelsen. Jeg liker at folk prater normalt. Når folk begynner å skrike til meg, blir jeg bare stum. Da sier jeg ikke mye. De andre klarte å være morsomme og kontre med kjappe replikker, men jeg fikk «flashback» til da jeg var yngre, sier han.

Les også: Dette er deltakerne i Kompani Lauritzen 2022

Ble slått med stokk

Da Dennis skulle begynne i tredjeklasse på barneskolen, flyttet han med foreldrene, storebror og lillesøster for å bo ett år på Sri Lanka. Etter og ha vært vant til en barneskole i Oslo, ble det en voldsom overgang til en totalt annerledes skolehverdag i farens opprinnelige hjemland.

ANNERLEDES OPPLEVELSE: Da Dennis skulle begynne i tredjeklasse på barneskolen, flyttet han med familien for å bo ett år i Sri Lanka. Skoletiden her ble noe helt annet enn hjemme i Norge. Ifølge Dennis var fysisk avstraffelse av ham og de andre elevene normal praksis i skolehverdagen.
ANNERLEDES OPPLEVELSE: Da Dennis skulle begynne i tredjeklasse på barneskolen, flyttet han med familien for å bo ett år i Sri Lanka. Skoletiden her ble noe helt annet enn hjemme i Norge. Ifølge Dennis var fysisk avstraffelse av ham og de andre elevene normal praksis i skolehverdagen. Foto: Privat

– Jeg husker at jeg fikk feil på en engelsk diktatprøve med kjempevanskelige ord! Av 13 ord, fikk jeg 12 feil. Da slo læreren meg med stokk. Jeg fikk 12 slag med stokken på håndflaten – på hver hånd. Jeg var jo bare syv-åtte år, og husker godt at jeg dro hjem og gråt. Da ringte faren min rektor og sa: «Hva er det dere holder på med? Dere kan ikke drive å slå barna mine!», forteller Dennis som opplevde at han fikk «flashback» til avstraffelsen i klasserommet på Sri Lanka under oppholdet på Setnesmoen.

– På samme måte som da læreren gjorde det hun gjorde der, var det sånn at når fenriken begynte å kjefte tenkte jeg: «Denne personen skal jeg ikke høre på akkurat nå». Jeg måtte få med meg det viktige som ble sagt, men jeg ignorerte kjeftingen. Det gikk inn det ene øret og ut det andre.

Dennis mener likevel at erfaringene han gjorde seg under det ene skoleåret i Sri Lanka har gjort ham mer hardhudet.

– Jeg tar ingenting av det som skjedde til hjertet, for det handlet egentlig ikke om meg som person. Jeg har lært at jeg skal bry meg fint lite om folks mening. Erfaringene fra Sri Lanka var egentlig en ekstremt bra opplevelse å ha med seg inn i voksenlivet. Det er et helt annet liv hvor du nesten må jobbe deg til døde for å få det ok, i motsetning til i Norge hvor ting stort sett ordner seg helt greit uansett. Det er så mange som har det verre enn oss, sier han.

Les også: (+) Jørgine kom fra lutfattige kår i den norske fjellheimen – ble hotelldronning i New York

Jobber med en Youtube-serie

28-åringen jobber i dag med en YouTube-serie med vitenskapsunderholdning for voksne, sammen med tidligere «Newton»-programleder Stian Sandø (30). Han er for tiden bosatt i Trondheim, men vurderer å flytte tilbake til Oslo.

Selv om han er kjæreste med Marta Eklo, er han langt unna å slå seg til ro for å stifte familie.

– Familieliv er nok ikke helt for meg. Jeg hadde kjedet meg fort hvis jeg måtte tenke og stresse over å ha fast jobb, sikker økonomi, bil, hus, barn og mat på bordet til alle. Det hadde sikkert vært gøy å bli far, men ikke ennå. Når jeg blir 40, skal jeg få barn. Før det vil jeg sykle verden rundt alene og bare «chille». Jeg har lyst til å gjøre noen helt ekstreme ting som bare er meg – helt alene – i ett helt år der jeg bare reiser rundt opplever verden, drømmer han.

<b>VANT GULLRUTEN:</b> I fjor vant Dennis Gullruten for NRK-serien Superkroppen. Programmet lærte barn om hvorfor kroppen er som den er, og skapte også mye debatt da enkelte mente at de minste burde vært skånet for nakenhet på TV.
VANT GULLRUTEN: I fjor vant Dennis Gullruten for NRK-serien Superkroppen. Programmet lærte barn om hvorfor kroppen er som den er, og skapte også mye debatt da enkelte mente at de minste burde vært skånet for nakenhet på TV. Foto: NRK/Ole Kaland

Når vi møter den eventyrlystne 28-åringen på Tjuvholmen denne kalde morgenen er planen egentlig at han skal isbade. I nesten en hel måned – fra starten av januar i år – hoppet han hver dag ut i den iskalde Trondheimsfjorden. Men bare tre dager etter at Dennis var koronasyk, tar han ikke sjansen på å isbade til ære for Her og Nås fotograf.

– Akkurat nå blir isbading litt som å skyte seg selv i foten. Det kommer bare til å gjøre formen min verre. Ellers er bare digg å bade i iskaldt vann, fordi det gjør litt vondt. Vinteren er ekkel, så å kjenne litt på kulden gjør at jeg ikke er så redd for å fryse. Du tåler kulden bedre av å isbade, smiler han.

Dennis har ikke alltid vært like komfortabel med det våte element. Han mener han fikk manglende svømmeopplæring på skolen, og lærte seg å svømme – på et vis – da han var 12 år gammel.

<b>SVØMMING:</b> Dennis er vant til å bade i iskaldt vann, men er spesielt glad for at han lærte seg å svømme skikkelig før innspillingen av «Kompani Lauritzen». Her er 28-åringen i aksjon under en av øvelsene i det knallharde regimet.
SVØMMING: Dennis er vant til å bade i iskaldt vann, men er spesielt glad for at han lærte seg å svømme skikkelig før innspillingen av «Kompani Lauritzen». Her er 28-åringen i aksjon under en av øvelsene i det knallharde regimet. Foto: TV 2

– Jeg holdt pusten under vann, tok hodet kjapt opp for å ta et lite pust inn for så å fortsette med å svømme inn mot land. Da turte jeg aldri å være mer enn 10–20 meter unna land. Det var kjempeskummelt. Jeg hadde skikkelig dårlig erfaring med å svømme fordi jeg hadde fått hodet mitt dukket under vann av storebroren min og sånt. Det var bare lek da vi var små, men det hjalp ikke på den ekle følelsen jeg hadde i vannet, forklarer han.

Les også: – Mamma klarte ikke å ta vare på meg, sier Olaug og pauser en stund før hun legger til: – Overhodet

Strøk i test for svømming

Så sent som i fjor strøk han i fjerdeklasse-testen for svømming, og i «Newton» startet han derfor med svømmetrening for å nå målet sitt om å svømme 1,5 kilometer ut i Trondheimsfjorden på direktesendt TV under NRKs aksjon «Hele Norge svømmer».

<b>FRYKTET VANNET:</b> På grunn av manglende svømmeopplæring på skolen, lærte Dennis seg aldri å svømme skikkelig under oppveksten. Lenge fryktet han å svømme langt fra land, men i fjor tok han grep og startet med svømmeundervisning.
FRYKTET VANNET: På grunn av manglende svømmeopplæring på skolen, lærte Dennis seg aldri å svømme skikkelig under oppveksten. Lenge fryktet han å svømme langt fra land, men i fjor tok han grep og startet med svømmeundervisning. Foto: Svein Brimi

– Jeg var 27 år da jeg overkom frykten og endelig lærte å svømme. Da jeg svømte på TV, stresset jeg skikkelig de første 100 meterne. Jeg hadde på meg en stram drakt og det føltes som om jeg ikke fikk puste. Da fikk jeg litt panikk. Men så kom jeg inn i rytmen og da føltes det bare ut som trening. Da tenkte jeg: «Å ja, det er ikke verre», og så bare fortsatte jeg å svømme. Når jeg først kommer inn i sonen, er det veldig lite som stopper meg fra å gjennomføre, forteller han.

Svømmetreningen kom også godt med da Dennis var med i «Kompani Lauritzen». Etter deltagelsen har han også tatt med seg mer ny lærdom videre i livet.

– Men jeg rer ikke opp senga om morgenen slik jeg gjorde der inne. Er du gal! Men jeg har merket at jeg ikke lenger klarer å gjøre ting halvveis. Jeg gjør ting enten 100 prosent eller ikke i det hele tatt. Når jeg trener, for eksempel, så bare gjør jeg det sammenhengende – uten å ta pauser underveis. Jeg vil si at jeg absolutt har blitt en bedre versjon av meg selv nå, smiler Dennis.