30-årsjubilanten Daniel-André Tande

– Håkon er alltid med meg i hoppbakken

Når Daniel-André Tande runder 30 år, har skihopperen opplevd større oppturer og nedturer enn de aller fleste på hans alder.

<b>RUNDER 30 ÅR: </b>Daniel-André Tande har hatt tøffe tak hittil i livet, men også vært med på store gleder i hoppbakken.
RUNDER 30 ÅR: Daniel-André Tande har hatt tøffe tak hittil i livet, men også vært med på store gleder i hoppbakken. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Først publisert

24. januar fyller Daniel-André Tande 30 år, og denne helgen er det klart for VM i skiflyging i Bad Mitterndorf i Østerrike.

Skihopperen fra Kongsberg har tidligere vunnet fire VM-gull i skiflygingsbakken, tre i laghopp og ett individuelt.

Det er også i skiflygingsbakken at idrettsutøveren har opplevd sin aller verste skade i karrieren. Ulykken kunne ha ødelagt ham for resten av livet.

I 2020 vant han gull i laghopp i Planica i Slovenia. Året etter var han tilbake i den berømte skiflygingsbakken. Da gikk det fullstendig galt i prøveomgangen 25. mars.

Ble skadet i 2021

Daniel mistet balansen i svevet og landet stygt før han ble slengt som en filledukke nedover unnarennet.

Skihopperen ble kjapt tatt hånd om og ble fraktet med helikopter fra Planica til universitetssykehuset i Slovenias hovedstad Ljubljana.

– Han har et brudd i kragebenet. Daniel vil bli holdt i koma til i hvert fall i morgen for å redusere stresset på hjernen hans, sa sportssjef Clas Brede Braathen til NRK.

<b>HARD LANDING:</b> 25. mars 2021 gikk det fullstendig galt i skiflygingsbakken i Planica. Resultatet ble knust krageben, punktert lunge og fire indre hjerneblødninger for den norske skihopperen.
HARD LANDING: 25. mars 2021 gikk det fullstendig galt i skiflygingsbakken i Planica. Resultatet ble knust krageben, punktert lunge og fire indre hjerneblødninger for den norske skihopperen. Foto: NTB

Legene fant tidlig ut at det ikke var noen livstruende skader hverken i hode eller nakke etter fallet. Situasjonen var stabil, men han ble likevel liggende i kunstig koma i flere dager før oppvåkningsprosessen startet.

Han våknet opp til kragebensbrudd, punktert lunge og fire indre hjerneblødninger, men Daniel husket ikke noe som helst fra ulykken eller dagene i forkant.

Mamma Trude Tande og Daniels daværende samboer reiste ned til Slovenia, og de ga denne oppdateringen til pressen:

– Vi kom til Slovenia i går. Da var prosessen med oppvåkning i gang. Det var veldig godt å komme på sykehuset i dag tidlig og se at Daniel var våken og at han var seg selv. Det har vært vonde og lange dager med venting. Men det er godt å vite at Daniel har blitt tatt godt vare på og har fått kommet seg til hektene under rolige og trygge forhold.

Les også: Pål Anders Ullevålseter ble livredd etter legens beskjed: – Ga meg et helt nytt perspektiv på livet

<b>UTEN PULS:</b> Hjelpearbeidere løp til da Daniel lå livløs i bakken i Planica. Han ble sendt med helikopter til sykehus i hovedstaden Ljubljana, der han ble lagt i kunstig koma.
UTEN PULS: Hjelpearbeidere løp til da Daniel lå livløs i bakken i Planica. Han ble sendt med helikopter til sykehus i hovedstaden Ljubljana, der han ble lagt i kunstig koma. Foto: NTB

Opererte kragebenet

Åtte dager etter det forferdelige fallet ble han fryktet med ambulansefly til Gardermoen og lagt inn på Akershus Universitetssykehus. Der ble kragebenet hans operert.

– Det er viktig å understreke at han har vært igjennom en omfattende fallulykke med slagskader mot store deler av kroppen. Dette gjør at han trenger tid og ro for å komme til hektene. Spesielt slagskader mot hodet krever ro og hvile som innebærer begrensning på skjermbruk og konsentrasjonskrevende aktiviteter.

– Denne behandlingen er ikke forenlig med møter med media. Daniel vil derfor ikke være tilgjengelig for media etter utskrivelsen og de nærmeste ukene, fortalte landslagets lege Guri Ranum Ekås i en pressemelding fra Norges Skiforbund.

13. april ble han skrevet ut fra Ahus, og i begynnelsen av juni var han klar for å gi sine første intervjuer om ulykken.

– Fallteknikken, den innlærte, det var den som reddet meg. Kroppen vet hva den skal gjøre, det går automatisk. Uten den? Jeg hadde i hvert fall ikke sittet her nå, forklarte han til VG.

Det ble mange følelser da han våknet opp fra koma og så at mammaen og samboeren hans satt ved sykesengen.

– Det å våkne og se ansiktene deres var veldig godt. Jeg felte noen tårer, fortalte han til NRK.

<b>MED MAMMA:</b> Trude Tande ble naturlig nok svært bekymret da sønnen skadet seg i hoppbakken, og reiste ned til Slovenia. Hun hadde allerede mistet sønnen Håkon og fryktet det verste.
MED MAMMA: Trude Tande ble naturlig nok svært bekymret da sønnen skadet seg i hoppbakken, og reiste ned til Slovenia. Hun hadde allerede mistet sønnen Håkon og fryktet det verste. Foto: NTB

Selv om Daniel var hardt skadet, var han aldri i tvil om at han skulle fortsette karrieren.

– Jeg elsker å hoppe på ski, det er det jeg brenner for. Det var aldri et spørsmål for meg om jeg skulle komme tilbake. Fra jeg ble skrevet ut fra sykehuset, har jeg gjort alt jeg kan for å bli best mulig forberedt til jeg skal begynne å hoppe igjen, sa han til VG.

Les også: (+) Therese Johaug: – Vi hadde nok ikke så god råd da jeg vokste opp

Allergisk reaksjon på Ibux

Han har opplevd flere dramatiske ting gjennom livet i tillegg til fallet i Planica. Som spedbarn sluttet han å puste en gang, og som 13-åring ble han påkjørt av en bil og fløyt 10 meter gjennom luften.

Sommeren 2018 fikk han en allergisk reaksjon på Ibux, noe som førte til akutt hudsykdom med blemmer og feber, og han ble lagt inn på Rikshospitalet.

– Det var helt jævlig, men jeg hadde flaks, fordi jeg dro tidlig til sykehuset, fortalte han til Aftenposten.

– Jeg har nok brukt opp noen av livene mine, har han fastslått overfor VG.

Fem måneder etter ulykken i Planica gjorde Daniel comeback i Midtstubakken i Oslo i august 2021.

– Jeg tenkte ikke på noe annet enn vanlig. Alt føltes helt toppers, smilte han til Aftenposten.

I desember samme år var han tilbake på pallen igjen i tyske Klingenthal.

– Dette var gøy. Veldig gøy. Det er vanskelig å beskrive. Et av de større minnene jeg kommer til å ha i hoppbakken, sa han til Viaplay.

Les også: Anita Wold reiste verden rundt som en popstjerne, men skrøt aldri av bragdene sine

<b>GULLGUTTER:</b> Det norske hopplaget tok gull i lagkonkurransen under OL i Pyeongchang i 2018, og Robert Johansson, Johann André Forfang, Andreas Stjernen og Daniel-André Tande jublet hemningsløst i Sør-Korea.
GULLGUTTER: Det norske hopplaget tok gull i lagkonkurransen under OL i Pyeongchang i 2018, og Robert Johansson, Johann André Forfang, Andreas Stjernen og Daniel-André Tande jublet hemningsløst i Sør-Korea. Foto: Terje Pedersen / NTB

Mistet lillebroren Håkon

Også privat har Daniel opplevd større påkjenninger enn de fleste andre på hans alder. Høsten 2017 prøvde lillebroren hans Håkon å ta livet sitt. Sykehuset prøvde å redde livet til 18-åringen, men måtte gi opp etter ni dager.

I desember 2019 stilte hopperen og familien opp i TV 2-programmet «Vårt lille land».

– Jeg har fått veldig mange fine tilbakemeldinger. Det var nettopp for å belyse temaet selvmord at vi valgte å gå ut med historien, fortalte han til Dagbladet.

Daniel syntes det var tøft under TV-innspillingen, og det ble også tungt å se programmet, men han er likevel ikke i tvil om at han tok det riktige valget om å være åpen.

– Målet er å hjelpe andre i samme situasjon, i håp om at det kan hjelpe. Og jeg synes det er viktig å ha fokus på teamet, fordi det fortsatt er forbundet med mye tabu, selv om det skjer ofte, forklarte han til VG.

Få måneder etter lillebrorens dødsfall tok Daniel individuelt gull i skiflyging.

– Jeg hadde som mål å vinne noe stort den vinteren. Til ære for ham, fortalte han senere til Aftenposten.

Tårene trillet etter seieren, men offentligheten visste ikke da at han nettopp hadde mistet lillebroren sin.

– Håkon er alltid med meg i hoppbakken, sa han til Dagbladet.

Les også: Dødsfallene skapte frykt: – Det var unge, friske mennesker som plutselig fikk hjertestans og døde

<b>IMPONERTE:</b> I januar 2018 klinket Daniel til i Oberstdorf og tok sitt første individuelle gull i skiflyging – bare fire måneder etter at han mistet lillebroren sin i selvmord.
IMPONERTE: I januar 2018 klinket Daniel til i Oberstdorf og tok sitt første individuelle gull i skiflyging – bare fire måneder etter at han mistet lillebroren sin i selvmord. Foto: NTB

Flyttet til Lillehammer

Det lange forholdet med samboeren har også tatt slutt.

– Bruddet var ikke noe moro. Jeg er glad jeg har hoppbakken. Der kan jeg kose meg og ha det bra, fortalte han til Dagbladet i 2022.

– Jeg har alltid prøvd å være så åpen som mulig om det som plager meg. Det er noe jeg er blitt ganske flink til.

I fjor sommer flyttet Kongsberg-gutten til Lillehammer.

– Etter ti år i Oslo har jeg kjent på behovet for et miljøskifte, så under VM i vinter bestemte jeg meg for at det måtte gjøres endringer, fortalte han til lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen.

– Valget falt på Lillehammer da jeg kan hoppe på ski både sommer og vinter.