Vazelina-Eldar Vågan

– Da Paulsen raserte trommesettet sitt, visste vi at det var slutt

På grunn av pandemien måtte Vazelina Bilopphøggers vente i over to år før de kunne ta farvel med fansen. Tiden brukte frontfiguren Eldar Vågan til å pusse opp gamle Ihle skole der han nå driver kulturhus.

<b>ELDAR VÅGAN:</b> Eldar Vågan har omgjort den gamle skolen til kulturhus. Fra vinduene har han nå utsikt til den fire meter høye «Toten»-pålen av bandet. Til vanlig bor Eldar i Bærum, men valfarter til Ihle skole så ofte han kan.
ELDAR VÅGAN: Eldar Vågan har omgjort den gamle skolen til kulturhus. Fra vinduene har han nå utsikt til den fire meter høye «Toten»-pålen av bandet. Til vanlig bor Eldar i Bærum, men valfarter til Ihle skole så ofte han kan. Foto: Jørn Grønlund
Først publisert

Fra 1924 til 2017 var Ihle skole på Bøverbru i Vestre Toten fylt med glade skolebarn, med mye liv og røre i korridorer og klasserom. Det 900 kvadratmeter store bygget har vært en viktig del av det lille tettstedet i snart 100 år.

Kjører du forbi Ihle skole i dag, vil du imidlertid ikke lenger se lekende barn i det som tidligere var skolegården.

Vazelina Bilopphøggers

I stedet er det en fire meter høy og fargerik totempæl, eller «Toten-påle», av musikkgruppa Vazelina Bilopphøggers som pryder gressletten foran det staselige bygget.

Da er det heller ingen tvil om hvem som er den nye, stolte eieren av gamle Ihle skole, nemlig Vazelinas frontfigur Eldar Vågan (62).

<b>HUSETS HERRE:</b> Veggene til tre klasserom ble revet for å lage en stor sal. Her er både kunst-utstilling med Eldars egne tegninger, og spillesal.
HUSETS HERRE: Veggene til tre klasserom ble revet for å lage en stor sal. Her er både kunst-utstilling med Eldars egne tegninger, og spillesal. Foto: Jørn Grønlund

Den nedlagte skolen er nå omgjort til kulturhus, med tilhørende kunstgalleri, showroom og konsertsal.

Født: 30. august 1960

Alder: 62 år

Yrke: Låtskriver og gitarist

Kjent fra: Musikkgruppa Vazelina Bilopphøggers

Ektefelle: Ellen Bjørnstad

Se mer

– Jeg var på jakt etter en plass å ha alle tingene mine, ganske enkelt. Det er mange skoler som blir nedlagt i Innlandet. Da jeg så at denne var til salgs, tok jeg med meg en snekker, og vi fant ut at bygget var fint og sto støtt. Da så jeg muligheten, forteller Eldar om kjøpet for tre år siden. Selv vokste han opp få kilometer fra Bøverbru.

Skolen var til salgs for én million, og for å unngå en budrunde la Eldar til én ekstra krone i budet. Det skulle vise seg å gjøre susen.

<b>HISTORIE I VEGGENE: </b>Den nye «rektoren» ønsket en påminnelse om kulturhusets tidligere historie. Den gamle korridorens vegger er i dag prydet med skolens første kull fra 1924.
HISTORIE I VEGGENE: Den nye «rektoren» ønsket en påminnelse om kulturhusets tidligere historie. Den gamle korridorens vegger er i dag prydet med skolens første kull fra 1924. Foto: Jørn Grønlund

Planen har hele tiden vært å ha det nye kulturhuset som hovedprosjekt etter at Vazelina opphørte i 2019 – hele 40 år etter at bandet ble dannet i leiligheten til Arnulf «Høgger’n» Paulsen (73) på Gjøvik i 1979.

Billettene til de to avskjedskonsertene i Oslo Spektrum ble utsolgt på få minutter, og bandet gledet seg til å ta farvel med fansen i mars 2020. Slik skulle det ikke
gå.

– Vi bommet med én uke! 13. mars 2020 stengte landet ned på grunn av pandemien, nøyaktig én uke før avskjedskonsertene. Så da måtte vi vente, forteller Eldar.

Les også: Ole drakk, røykte og hadde en lovende musikkarriere foran seg. En helt spesiell drøm, fikk ham til å endre kurs totalt

Pusset opp under korona

De stadige utsettelsene av konsertene ga frontfiguren nok av tid til å pusse opp Ihle skole.

Under korona-tiden var Eldar å finne med hammer og malerkost på Bøverbru. Da det nye kulturhuset sto ferdig oppusset etter to og et halvt år, var det endelig tid for gitarspilling i Oslo Spektrum.

<b>ARBEIDSJERN:</b> Eldar er ikke bare flink med gitaren. Han er også en dyktig snekker. Han har selv stått for mye av oppussingen.
ARBEIDSJERN: Eldar er ikke bare flink med gitaren. Han er også en dyktig snekker. Han har selv stått for mye av oppussingen. Foto: Privat

Avskjedskonsertene gikk av stabelen i oktober 2022, og Vazelina hadde likeså godt lagt til en ekstra konsert i mellomtiden. I tre dager var dermed konserthallen fylt til randen av ivrige fans.

– Det var enestående. Men vi hadde mer følelse av premiere enn avslutning egentlig. Jeg kommer til å savne adrenalinet det er å reise på spillejobber sammen med kamerater, erkjenner Eldar.

<b>MANGE SPILLOPPER:</b> Rockabilly-bandet har hatt mye moro på veien helt siden de startet i 1979. Her med surfebrett i Skien i 1993, da de var oppvarmere for selveste The Beach Boys.
MANGE SPILLOPPER: Rockabilly-bandet har hatt mye moro på veien helt siden de startet i 1979. Her med surfebrett i Skien i 1993, da de var oppvarmere for selveste The Beach Boys. Foto: Roger Neumann / VG

I tillegg til de nåværende medlemmene av bandet, dukket flere tidligere medlemmer opp på scenen i Spektrum. Blant annet vokalisten Viggo Sandvik (71), som forlot gruppen i 2005.

Eks-kollegaens comeback ble et hyggelig gjensyn for bandet.

– Da var det akkurat som før. Det var tullprat i garderoben helt til siste sekund før vi gikk på scenen. Vi gutta er veldig gode kamerater. Vi har ikke vært avhengig av å være pene på håret og riktig kledd. Vi har selvironi, en uhøytidelig stil, og har det moro. Men det er alvor å spille, det skal låte bra. Gjør det ikke det, så er det ikke morosamt lenger, understreker Eldar.

Les også: (+) «Aldri mer!», sa Gabrielle og flyttet til Trøndelag. Det ble det store vendepunktet

<b>POPULÆRE:</b> Vazelina Bilopphøggers kan se tilbake på en lang og suksessrik karriere med aktiv turnévirksomhet. Viggo Sandvik (f.v.), Jan Einar Johnsen, Arnulf «Høgger'n» Paulsen og Eldar i 2021.
POPULÆRE: Vazelina Bilopphøggers kan se tilbake på en lang og suksessrik karriere med aktiv turnévirksomhet. Viggo Sandvik (f.v.), Jan Einar Johnsen, Arnulf «Høgger'n» Paulsen og Eldar i 2021. Foto: Jørn Grønlund

«24 timers service»

Han var bare 19 år da bandet ble dannet for 43 år siden. Rockabilly-låtene med bred Toten-dialekt slo umiddelbart an hos publikum. Den første platen «24 timers service», solgte 100 000 eksemplarer.

Totalt er det blitt 17 album og over én million solgte plater. Eldar er nøktern til suksessen.

– Det er repertoaret som bestemmer, det har i hvert fall ikke vært utseende. Når du selger en million plater, så må du ha litt flaks også. Du må holde deg frisk, kunne spelle og unngå skandaler. Det er mange ting som kan skje som man ikke er herre over. Man kan jo bli dårlig for eksempel, sier musikeren.

– Men det folk kan misunne oss, er at vi er gode kamerater og glade gutter. Vi har alltid hatt det veldig trivelig sammen. Dessuten har vi ikke forskjellsbehandlet fansen. Vi spiller for Norges rikeste,– og blakkeste. De fulleste – og de som er edru. Kristne og satanister, oppsummerer Eldar, og ler høyt.

Bandet har gjort det meste selv hele veien. Produsert låter, laget egne albumcover, rigget til scenen, forhandlet kontrakter og kjøpt billige matvarer på turné.

– Vi gjør alt selv, så vi ser tallene og vet hva det koster. Det sitter i oss. Dessuten er det greiere å gjøre ting selv, enn å begynne å instruere andre.

Stjernenykkene var like fraværende under avskjedskonsertene. Eldar brukte tiden i forkant på å flytte på stoler. Fansen som satt på sidelinjen med dårligere sikt fortjente en bedre plass, mente han.

– De har egne ansatte som kan gjøre sånt, men når jeg først sto der kunne jeg like gjerne gjøre det selv. Dessuten er det litt terapi også. Å sitte og se på andre arbeide er ikke noe for meg, sier han.

Les også: Håkon var popstjernen som nektet å opptre: – Vi skjønte tidlig at det var noe galt med pappa

<b>10 BADEROM:</b> Skolens gamle datarom er omgjort til kontor og samlingsstue. På veggene henger gullplater og plakater av Vazelina. Eldar fikk også hele 10 toaletter med på kjøpet da han ble eier av den 900 kvadratmeter store skolen. 
10 BADEROM: Skolens gamle datarom er omgjort til kontor og samlingsstue. På veggene henger gullplater og plakater av Vazelina. Eldar fikk også hele 10 toaletter med på kjøpet da han ble eier av den 900 kvadratmeter store skolen.  Foto: Jørn Grønlund

Spiller på egen hånd

Men helt ferdig med musikk, det blir Eldar aldri. Selv om Vazelina offisielt er et tilbakelagt kapittel, skal 62-åringen fortsatt spille på egen hånd.

Gamle Ihle skole er allerede blitt brukt som konserthall. Eldar er dessuten en habil tegner, med flere utstillinger bak seg. Nå driver han eget kunstgalleri i samme bygg.

– Jeg har også tenkt til å arrangere utstillinger med andre kunstnere. Så har jeg tenkt litt på å for eksempel spille en tangokonsert. En italiensk aften med poplåter fra 50- og 60-tallet.

«Toten»-pålen som han kaller den, er basert på en av hans gamle tegninger av bandet. Med «Høgger’n» på toppen og ham selv nederst. Kunstprosjektet brukte han en hel måned på, under oppsyn av en kunstner fra Gudbrandsdalen.

<b>I NY DRAKT:</b> Det utvendige panelet hadde krympet og måtte dermed skiftes. Eldar tok selv hammer og spiker fatt. 
I NY DRAKT: Det utvendige panelet hadde krympet og måtte dermed skiftes. Eldar tok selv hammer og spiker fatt.  Foto: Privat

– Jeg har både laftekurs og motorsag. Men fordi dette var helt ukjent farvann for meg, syntes jeg det var viktig å ha noen å spille ball med underveis, forklarer han.

Med Vazelina i treverk trygt plassert på Toten der musikkeventyret startet, er det ikke fritt for at Eldar synes det er litt vemodig.

– Men for Viggo og Paulsen er det blitt litt fysisk vanskelig å spille. Det gikk nå, men vi kunne ikke ha ventet med konsertene i to og et halvt år til, altså. Spiller du i rockeband, så spiller du i rockeband. Får vi det ikke til, er vi ikke rockeband lenger, understreker Eldar.

<b>TAKK OG FARVEL: </b>Musikkeventyret tok slutt etter 43 år for Vazelina. Arnulf «Høgger’n» Paulsen (f.v.), Kjetil Foseid, Eldar og Jan Einar Johnsen.
TAKK OG FARVEL: Musikkeventyret tok slutt etter 43 år for Vazelina. Arnulf «Høgger’n» Paulsen (f.v.), Kjetil Foseid, Eldar og Jan Einar Johnsen. Foto: Tom Hansen

– Så det er helt slutt for dere?

– Vi måtte jo spille «Gi meg fri i kveld» som siste låt på konserten. «Nå er det vel slutt», sa Paulsen. Og så raserte han trommesettet sitt. Primitivt, men da visste vi at det var slutt, sier Eldar lattermildt.